Romania nu este in criza economica, iar pana la finalul anului Bugetul de pensii va intra pe excedent, a declarat luni ministrul Muncii, Marius Budai.
"Refuz sa raspund la aceasta intrebare, cand Eurostat spune ca avem 5,1% crestere economica pe Romania in primul trimestru. Repet a doua oara, nu suntem in criza, si nu v-o spun eu, v-o spune Eurostatul si Institutul National de Statistica. Banii (pentru cresterea pensiilor, n.r.) vor veni din incasari si din faptul ca, din calculele noastre, la finalul anului vom intra pe excedent la Bugetul de pensii. Deficitul de la Fondul de pensii a scazut de la circa 18 miliarde in 2017 la 4,2 miliarde in 2018, prin cresterea incasarilor la bugetul de asigurari sociale de stat, prin transferul contributiilor si prin faptul ca masa salariala a crescut. Daca la inceputul anului aveam peste 230.000 de locuri de munca create, acum avem peste 250.000. Masa salariala in Romania a crescut, ceea ce inseamna ca si incasarile au crescut, deci suntem intr-o dinamica care demonstreaza ca avem acesti bani prinsi in Buget", a afirmat Marius Budai la Digi24.
Ministrul Muncii a precizat ca reforma sistemului de pensii va incepe la 1 octombrie 2021.
"Reforma sistemului de pensii va incepe practic la 1 octombrie 2021. Vom incepe cu noul mod de calcul si cu introducerea in formulele de calcul a Acordului Global, prin acel spor de 10%, prin recalcularea celor cu pensie de urmas, prin reducerea varstei de pensionare a mamelor ce au crescut 3... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 16:13
Bugetul public nu poate fi echilibrat doar cu banii ce vor fi luati din Pilonul II de pensii, masura prin care Romania va da un puternic semnal negativ in afara, astfel ca autoritatile vor fi nevoite sa creasca taxele si impozitele, considera mai multi bancheri prezenti, miercuri, la conferinta "Banca viitorului".
"Avem un buget public in dezechilibru, iar cea mai simpla modalitate de a acoperi acest deficit este prin taxe. Se discuta acum de sistemul de Pilon II de pensii, probabil acesta va fi primul pas, insa probabil nu va ajunge si atunci vor urma taxe. Cel mai usor de impus sunt taxele pe venituri sau taxe indirecte", sustine Adrian Codirlasu, presedinte CFA si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
La randul sau, Florian Libocor, economist-sef al BRD, a avertizat guvernantii ca o crestere de taxe va fi extrem de greu de implementat, dupa ce au promis exact invers, adica eliminarea unor taxe si impozite.
"Pilonul II (nationalizarea sa - n.red.), daca se va intampla, este one-off (se intampla o singura data - n.red.) . A doua oara nu mai ai de unde sa il iei. Si, daca se va intampla, Doamne fereste!, va fi un semnal extrem de negativ in afara.
Taxe si impozite? Le urez succes! E usor sa dai, dar e tare greu sa iei, extrem de greu", a precizat Libocor.
El considera ca o alta masura ce poate fi luata pentru echilibrarea bugetului este taierea de investitii, ceea ce s-a intamplat constant.
"Vin si va intreb: Cum vi se... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 14:35
Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde in acest an, si ar ajunge la 17,2 miliarde lei, anul viitor, daca nu se indexeaza pensiile cu inflatia, a declarat Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, referindu-se la pensiile speciale, intr-o emisiune la Digi24.
"In 2016 deficitul pe fondul de pensii a fost de 15,6 miliarde lei. In afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii, mai veneau de la buget, in plus, 15,6 miliarde lei. In 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. In 2018 ca estimare se ajungea la 17,2 miliarde, din cauza majorarilor salariale, care determinau automat si o crestere a pensiei.
Nemaifiind contributivitate, trebuiau sa vina bani de la buget pe fondul de echilibrare. Practic, in permamenta, ceilalti romani prin impozite si taxe trebuiau sa contribuie la aceste pensii", a spus Misa.
Ministrul Finantelor nu a precizat care va fi nivelul deficitului dupa valul de pensionari din ultima perioada, din toate zonele de unde se mai poate inca iesi la pensie la varsta mica si cu pensie uriasa.
El a precizat ca personalul aeronautic ajunge la o pensie medie de peste 10.800 lei.
"Am facut o analiza legata de pensia medie la finele lunii mai 2017. La nivelul personalului aeronautic la o pensie medie de 10.849 lei, contributivitatea era de 2.751 lei. Diferenta de 8.114 lei veneau de la buget. Va dati seama cat de mare este decalajul. Exista si alte situatii in care exista astfel de decalaje", a mai spus ministrul Finantelor, subliniind ca... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 23:14
Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, sambata, articolele proiectului de buget de asigurari sociale de stat pe 2015, urmand ca votul final sa se dea duminica, impreuna cu votul la proiectul de buget de stat.
Parlamentarii au decis: Bugetul pe 2015 si juramantul lui Iohannis, intr-o singura sedinta
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus ca este un buget mai mare cu 5,08% fata de cel de anul trecut si asigura indeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile marite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari.
Ea a adaugat ca bugetul prevede si majorarea pensiilor sociale si implementarea deciziei Curtii Constitutionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni. "Bugetul cuprinde si sumele suplimentare, astfel incat sa putem asigura transferul catre pilonul II de pensii", a precizat Plumb.
Rovana Plumb a mai spus ca bugetul de somaj prevede o scadere cu 4,99%, deoarece a preconizat pentru 2015 o rata a somajului de 5,1%, ...citeste mai departe despre "Buget 2015 Ce prevede pentru pensionari si someri. PNL: Este bugetul saraciei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 12:55
Bugetul asigurarilor sociale pe anul 2014 a fost adoptat, vineri seara, in comisiile parlamentare de buget-finante, cu 26 de voturi "pentru" si doua "impotriva", fiind introduse o serie de amendamente fara impact bugetar, dar care clarifica prevederile in vigoare pentru 2014 in cazul pensiilor.
Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost amendat in comisii prin introducerea prevederii privind valoarea punctului de pensie pentru anul 2014, care se va situa la nivelul de 790,7 lei.
Un alt amendament a introdus indicele de corectie in cazul calcularii pensiilor, la nivelul de 1,07, conform Legii pensiilor.
De asemenea, in cazul consilierilor Curtii de Conturi s-a introdus posibilitatea ca acestia sa cumuleze pensia cu salariul si sa recupereze din acest buget despagubirile obtinute in instanta.
Amendamentele adoptate au fost acceptate de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, prezenta la dezbateri.
Bugetul asigurarilor sociale pentru anul viitor se ridica la 51,88 de miliarde de lei. mai mult
Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 09:35
O reducere a CAS ar adanci deficitul structural in care se afla bugetul pentru pensii, in timp ce majorarea salariilor ar majora acest buget, a declarat presedintele Traian Basescu.
"Inainte de a ma duce in Parlament am avut o analiza foarte temeinica, facuta cu cifrele pe masa, care ne arata urmatorul lucru. In primul rand ne arata ca guvernul si-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. In 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a incheiat cu 6,9 % din PIB", spune presedintele Basescu intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei".
"In al doilea rand, unde are Romania marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a acestui deficit structural, pe cand o majorare de salarii inseamna ca o parte din bani se transfera in fondul de pensii si reduc deficitul. Daca am reduce CAS am mari suma de bani pe care trebuie sa o mutam din veniturile bugetului de stat in bugetulde pensii", a subliniat presedintele.
Un alt motiv pentru care nu trebui scazut CAS, dar in favoarea majorarilor salariale este nevoie de a ridica consumul intern, in conditiile in care exporturile vor fi afectate de recesiunea ce se prefigureza in zona euro, a mai spus Basescu.
"Ce am mai luat in calcul cand am facut aceasta sugestie majoritatii parlamentare si guvernului. Pentru a doua parte a anului se... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 10:00
Parlamentul a respins amendamentul propus de PSD, ce prevedea majorarea pensiei minime de la 350 la 400 de lei.
Amendamentul de majorare a pensiei minime a fost respins sub argumentul dat de ministrul Finantelor, potrivit caruia bugetul nu isi poate permite aceasta cheltuiala, scrie Antena3.
Toate cele 48 de articole ale bugetului de stat pe 2012 au fost adoptate de parlamentar, urmand sa se dezbata anexele.
Toate amendamentele opozitiei au fost respinse cu execeptia a doua amendamente ale comisiilor de buget-finante, care se refera la redistribuiri de sume. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 21:19
Bugetul aferent platii pensiilor speciale a fost majorat cu 17% in 2012 fata de 2010, ajungand la 4,4 mild. lei.
Bugetul de pensii pentru Ministerul Apararii va creste in 2012 cu 9% fata de 2011, pana la 2,47 miliarde de lei, pentru Ministerul de Interne cu 5%, pana la 1,62 miliarde de lei, iar pentru Serviciul Roman de Informatii cu 6%, pana la 327 milioane de lei, transmite Mediafax.
Fata de anul 2010, bugetul de pensii al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale a fost suplimentat cu 800 milioane lei pentru plata celor 159.000 de pensii speciale. Nivelul mediu la care ajunge o pensie speciala este de 2.289 de lei pe luna. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 08:41
Deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat a ajuns dupa primele 11 luni la 1,08 miliarde lei, comparativ cu 1,88 miliarde lei la finalul lui octombrie, in conditiile in care a incasat subventii mai mari de la bugetul de stat, arata executia bugetara publicata luni de MFP, informeaza NewsIn. Dupa primele opt luni, deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat atinsese un nivel record de 3,725 miliarde lei, dupa care s-a restrans treptat, primind subventii suplimentare de la bugetul de stat.
Astfel, nivelul subventiilor transferate la bugetul pensiilor publice a crescut in noiembrie cu 1,5 miliarde lei, la 5,4 miliarde lei, de la 3,9 miliarde lei dupa primele zece luni.
Fara subventii, deficitul bugetului public de pensii ar fi insumat circa 6,5 miliarde lei (1,5 miliarde euro).
Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat au insumat dupa primele 11 luni 35,88 miliarde lei, din care 30,38 miliarde lei au reprezentat incasari din contributii, 111 milioane lei venituri nefiscale, iar restul subventii, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
La a doua rectificare bugetara din acest an, guvernul a transferat suplimentar de la bugetul de stat 5,54 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii din acest an, dupa ce alocase 1,35 miliarde lei la prima rectificare.
De asemenea, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor cu 1,105 miliarde lei in primele 11 luni, deficitul crescand cu... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 09:54