Presedintele Traian Basescu se declara ingrijorat de faptul ca majorarea accizei la carburanti se va regasi in cresterea pretului la laptele baut dimineata de copii, el aratand ca are un copil mic in familie care, deocamdata, "se alimenteaza direct de la mama".
"Imi dau seama cat rau face aceasta crestere a accizei la combustibil. Ganditi-va, pretul combustibilului creste cu 8%. Il vom gasi si in laptele pe care il beau copiii dimineata sau in mancare, in transport, in pretul la legume si fruncte, la orice, in preturile din agricultura, in general", a spus Basescu.
Intrebat de moderator de ce, atunci cand a vorbit despre produse si cresterea accizei, s-a gandit imediat la laptele pe care il beau copiii, Traian Basescu a raspuns razand: "Pentru ca am un copil foarte mic in familie".
"Dar care cred ca nu cumpara...", a spus moderatorul.
"Nu. Deocamdata se alimenteaza direct de la mama....", a replicat Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de guvern.
"Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibil voi trimite inapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa, evocand si posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constitutionala.
"O spun in mod categoric, daca nu se renunta la cresterea accizei, voi trimite inapoi bugetul de stat iar apoi il voi ataca si la CCR",... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 16:08
Rectificarea bugetara va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.
Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:40
Guvernul va efectua o analiza la sfarsitul anului si, daca va constata ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) "tot nu functioneaza", vor fi luate masuri, a declarat premierul Victor Ponta, intrebat daca il va schimba din functie pe seful ANAF daca nu au fost stransi toti banii la buget.
"O sa facem o analiza la sfarsitul anului si, daca ANAF tot nu functioneaza, sigur ca vom lua si masuri", a spus Ponta.
ANAF este condusa de Gelu Stefan Diaconu, de la sfarsitul lunii aprilie.
Vineri, Mirel Palada, consilier guvernamental, a declarat ca, in sedinta de vineri a Guvernului, premierul Ponta s-a aratat ingrijorat de activitatea ANAF care se reflecta in colectarea sub tinte a veniturilor la buget si a solicitat imbunatatirea performantei institutiei, astfel incat pana la finalul anului sa fie atins nivelul de colectare prevazut la inceputul anului.
Incasarile ANAF vor fi cu 3,8 miliarde de lei mai mici la sfarsitul anului
A doua rectificare bugetara din acest an va fi negativa deoarece incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel ca resursele tuturor ministerelor vor fi mai putine pana la sfarsitul anului, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimari "mai realiste" ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 06:41
Bugetele de venituri si cheltuieli pe anul 2013 ale societatilor comerciale CupruMin Abrud S.A. si Complexul Energetic Hunedoara (CEH), precum si al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au fost aprobate, miercuri, de catre Guvern in sedinta saptamanala.
Potrivit unui comunicat de presa al Executivului, veniturile totale estimate a se realiza in 2013 de CupruMin Abrud, aflata in subordinea Ministerului Economiei, se ridica la 134.200.000, iar cheltuielile totale la 126.800.000 lei.
Totodata, in cazul aceleiasi societati, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune majorarea numarului de personal cu 11 persoane in vederea sustinerii activitatii de productie.
Executivul a adoptat, de asemenea, prin Hotarare, bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an pentru SC Complexul Energetic Hunedoara S.A. In acest sens, sunt estimate venituri totale de 1.045.513.000 lei, in timp ce cheltuielile totale se ridica la 1.045.115.000 lei.
Nu in ultimul rand, miercuri a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli valabil in anul 2013 pentru ANL, institutie publica aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Astfel, dupa rectificarea bugetara din acest an, bugetul de venituri si cheltuieli al ANL arata ca veniturile totale estimate a se realiza in 2013 se ridica la 127.395.000 lei, iar cheltuielile totale la 154.508.000 lei. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 08:43
Executia bugetului general consolidat primul semestru al anului s-a incheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), fata de 6,79 miliarde lei, respectiv 1,16% din PIB, la aceeasi data a anului precedent.
Potrivit MFP, aceste date confirma continuarea procesului de consolidare fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu partenerii externi.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 97,5 miliarde lei, reprezentand 15,6 % din PIB, au fost cu 4,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu 9,3% si respectiv 4,3%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reantregirii salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,8%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 14,8% mai mari. Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorarii accizei la motorina incepand cu ianuarie 2013 si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului 2012, in principal ca urmare a regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale. Cresteri semnificative s-au inregistrat... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:48
Guvernul estimeaza ca va asigura in acest an 3,4 miliarde lei (777,5 milioane euro) din fonduri externe si 881,9 milioane lei (201,6 milioane euro) de la buget pentru constructia de autostrazi si reabilitari de drumuri nationale, finantarea fiind calculata pentru proiectele considerate prioritare.
Pe lista principalelor proiecte de infrastructura finantate in acest an au fost incluse Autostrada Orastie-Sibiu (cu o alocare de 699 milioane lei integral din fonduri externe nerambursabile postaderare), Autostrada Cernavoda-Constanta (435,4 milioane lei, din care 9,8 milioane lei din fonduri externe nerambursabile postaderare si 425,6 milioane lei din fonduri externe rambursabile), Autostrada Lugoj-Deva (430 milioane lei integral din fonduri externe nerambursabile postaderare), Autostrada Bucuresti-Brasov (369 milioane lei integral din bugetul de stat), Autostrada Arad-Timisoara si By- pass Arad (250,7 milioane lei, din care 18,7 milioane lei din fonduri externe nerambursabile postaderare si 231,9 milioane lei din fonduri externe rambursabile), Autostrada Brasov-Cluj-Bors (188,3 milioane lei integral din bugetul de stat), Autostrada Nadlac-Arad (170 milioane lei integral din fonduri externe nerambursabile postaderare), reabilitarea de drumuri nationale Etapa a VI-A -1.112 kilometri (546,7 milioane lei integral din fonduri externe rambursabile), varianta de ocolire a oraselor Deva-Orastie la standard de autostrada (324,4 milioane lei integral din bugetul de stat), varianta de... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:37
Guvernul Romaniei a adoptat si transmis Parlamentului bugetul consolidat pentru 2013, aprobat de catre partenerii externi, care prevede venituri consolidate de 209.285 de milioane de lei, adica 33,6% din PIB.
Veniturile consolidate ale bugetului Romaniei pentru anul 2013 vor fi in crestere cu 0,5% fata de veniturile bugetului din 2012, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.
Cheltuielile totale ale bugetului pentru 2013 vor fi 229.679 de milioane de lei, adica 35,7% din PIB.
"Deficitul este de 13.394 milioane lei, reprezentand 2,1% din PIB", a spus Daniel Chitoiu.
Bugetul pentru 2013 a fost construit pe indicatori macroeconomici in crestere, potrivit oficialilor romani.
"Am prevazut o crestere economica de 1,6% in PIB, pe un curs mediu de 4,5 lei pe euro si pentru o inflatie de 4,3%", a spus ministrul Finantelor.
Cum va fi stimulata cresterea economica
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat ca se asteapta ca Romania sa inregistreze o crestere economica mai mare de 1,6% in 2013, insa oficialii romani au preferat prudenta, pentru a nu fi nevoiti sa recurga la rectificari bugetare negative.
Cheltuielile cresc cu 15,4 miliarde de lei fata de 2012. Cum se impart:
- 5,4 miliarde de lei cheltuieli de personal, din care 4,5 miliarde sunt pentru reintregirea salariilor bugetarilor, 0,9 miliarde punerea in plata a unor hotarari judecatoresti, in ceea ce priveste drepturile salariale;
- 3,1 miliarde de lei cheltuieli de bunuri... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:07
Bugetul de stat pe 2013 va avea un deficit de 18,176 miliarde de lei, pe fondul unor venituri proiectate la 98,182 miliarde lei si unor cheltuieli de 116,36 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pe 2013 publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
In anul 2013, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare, aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit proiectului de act normativ, se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare.
Se interzice finantarea obiectivelor de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista obiective de investitii/proiecte in derulare al caror termen de punere in functiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finantare este depasit, pana la finalizarea acestora.
Exceptie fac lucrarile de investitii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrari legate teritorial si functional de o anumita investitie directa, necesare punerii in functionare si exploatarii investitiei directe realizate ca urmare a implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:42
Comisia Europeana (CE) va cere miercuri statelor membre sa accepte o crestere substantiala a bugetului pentru anul urmator, de la nivelul actual de 129 miliarde de euro, pentru a putea achita obligatiile UE rezultate din cofinantarea diverselor proiecte.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, ar putea fi propusa o majorare de 9 miliarde de euro fata de bugetul pentru acest an. Suma nu a fost confirmata, dar, potrivit unei surse, majorarea va fi "substantiala".
Proiectul va fi prezentat miercuri la o reuniune a Comisiei, iar pana la summit-ul UE din iunie, la care ar trebui sa fie adoptat bugetul, vor avea loc negocieri dure, intrucat mai multe state, intre care Franta si Marea Britanie, refuza orice majorare a contributiei nationale, au spus sursele AFP.
Guvernele au limitat bugetul pentru acest an la 129 miliarde de euro, cu 4 miliarde de euro mai putin fata de propunerile Comisiei si Parlamentului European, in ideea de a alinia cheltuielile UE cu austeritatea din majoritatea tarilor membre. mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 16:46