In loc sa cheltuiasca 100 de milioane de euro pe autobuzele turcoaz - dintre care unele s-au mai si defectat din prima zi pe traseu - Primaria Capitalei putea cumpara mijloace de transport in comun fabricate in Romania, cel putin la fel de bune, dar mai ieftine, sustin producatori auto autohtoni.
Ziare.com va spune astazi, pe larg, cum a castigat Otokar contractul prin care vinde Primariei Bucuresti 400 de autobuze si cum ar putea influenta asta viata de zi cu zi a bucuresteanului de rand.
Licitatie cu scantei: Cum au castigat turcii de la Otokar contractul cu PMB
Initial, primarul Gabriela Firea a spus ca va incepe prin a cumpara 250 de autobuze second-hand, cu o vechime de 2-3 ani.
In toamna anului 2016, insa, primarul a anuntat ca, in ciuda eforturilor depuse, n-a reusit sa gaseasca o flota de autobuze uzate care sa merite banii. In consecinta, a decis sa cumpere, in loc, vreo cateva sute de masini noi.
Asa se face ca, dupa intocmirea documentatiei, PMB a lansat, pe 18 august 2017, o licitatie pentru cumpararea a 400 de autobuze noi, moderne. Dintre acestea, cele mai multe, adica 320, urmau sa aiba 12 metri lungime. Se cautau, insa, si 50 de autobuze lungi de 10 metri, dar si 30 care urmau sa masoare nu mai putin de 18 metri lungime.
Pe toate aceste masini, PMB era dispusa sa plateasca, din bugetul local, 510.488.400 lei, fara TVA.
Anuntul prin care PMB cerea oferte pentru cele 400 de autobuze. Foto: SEAP
In SEAP au incarcat oferte partiale nu... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 10:55
Primaria Generala a Capitalei propune un buget local de 5,02 miliarde lei (1,1 miliarde euro) pentru Bucuresti in 2017, din care aproape 900 de milioane de lei pentru cultura, recreere si religie si 1,11 miliarde lei (22%) pentru investitii, arata proiectul de buget publicat luni de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.
Cele mai mari investitii finantate de la bugetul Capitalei in acest an sunt pasajele de la Piata Sudului si Ciurel.
Aproape un miliard de lei pentru cultura, recreere si religie
Din bugetul total de cheltuieli de 5,02 miliarde lei, pentru cheltuieli social-culturale este alocata o suma de 1,5 miliarde lei, din care 877,3 milioane lei pentru cultura, recreere si religie, 119 milioane lei pentru invatamant, 435,3 milioane lei pentru sanatate si 73,8 milioane lei pentru asistenta sociala.
De exemplu, doar pentru iluminatul festiv de Paste, primarul general Gabriela Firea a anuntat ca va aloca 175.000 de euro, adica aproape 800.000 de lei.
Bugetul pentru servicii si dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape este mult mai mic, de doar 776,6 milioane lei, din care 506,5 milioane lei pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica si 270,1 milioane lei pentru protectia mediului.
Proiectul de buget prevede cheltuieli de 134,2 milioane lei pentru ordine publica si siguranta nationala, categorie din care este finantata mai ales politia locala.
Partea de actiuni economice este de 1,89 miliarde lei, din care sunt subventionate serviciile de... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 19:52
Primaria Capitalei incheie anul 2015 cu un excedent bugetar de 250 de milioane de lei, reprezentand 7% din buget, a anuntat, marti, Vasile Savoiu, director executiv al Directiei Buget, la finalul sedintei extraordinare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
"Suma de 250 de milioane de lei reprezinta excedentul, sunt bani prevazuti si necheltuiti, in urma conditiilor specifice din acest an. Sunt bani necheltuiti de la mari proiecte.
Administratia Strazilor, de exemplu, nu a cheltuit majoritatea acestor bani, peste o suta de milioane. (Mai sunt - n.red.) de la unele proiecte europene, pentru ca s-au retras bani si de acolo (...) si din investitiile Primariei, in Piata Sudului", a ...citeste mai departe despre "Primaria Capitalei termina anul cu bani in cont: Cine e de vina ca nu s-au cheltuit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 19:10
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat ca bugetul Municipiului Bucuresti, votat sambata in Consiliul General, este unul paralel, care s-a nascut spontan, sambata dimineata, la comanda politica, precizand ca, daca nu va fi functional si legal, il va ataca in instanta.
"Este un buget paralel, care s-a nascut spontan, azi dimineata, la comanda politica, care nu face altceva decat sa distruga toate domeniile de activitate", a spus Oprescu, dupa ce consilierii generali au aprobat proiectul de buget al Municipiului Bucuresti.
Bugetul Capitalei a fost aprobat de Consiliul General, cu aproximativ 80 de modificari, propuse, sambata, in sedinta, de consilierii USL, alesii PDL din consiliu parasind sala inainte de vot, iar cei ai PPDD abtinandu-se.
Noul buget votat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu respecta legea
Primarul Capitalei a explicat ca doua lucruri i-au atras atentia, atunci cand au fost citite modificarile, respectiv faptul ca au fost luati bani de la investitii care sunt "pe cale de terminare" si ca nu se respecta legea.
"Nu cred ca acest buget poate sa fie functional si este legal si poate sa aduca dovada de oportunitate", a mai spus edilul Capitalei despre buget, pe care l-a caracterizat ca fiind facut "pe picior in baie".
Sorin Oprescu a explicat ca nu a reusit sa inteleaga care sunt modificarile, precizand ca a luat cunostinta de ele in timpul sedintei de sambata, cand au fost citite.
"Forma de buget pe care am propus-o si pe... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 09:19
Consilierii generali ai Capitalei au aprobat sambata proiectul de hotarare pentru repartizarea sumei de 79.067.000 de lei din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor sectoarelor.
Sectoarele 3 si 5 au primit fiecare cate 19.783.500 de lei, cea mai mare suma, iar Sectorul 2, niciun leu, in timp ce Sectorul 1 a primit doar 8,6 milioane de lei.
In sedinta de sambata a Consiliului General al Municipiului bucuresti (CGMB), inainte de votul pentru proiect, consilierii municipali PSD au propus votarea unui amendament care prevedea reimpartirea sumelor astfel: Sectorul 1 - 8,6 milioane de lei, Sectorul 2 - 0 lei, Sectorul 4 - 12,4 milioane de lei si Sectorul 6 - 18,5 milioane de lei, in timp ce sectoarele 3 si 5 urmau sa primeasca fiecare cate 19.783.500 de lei.
Amendamentul a fost adoptat prin votul consilierilor USL.
Proiectul de hotarare pentru echilibrarea bugetelor sectoarelor Capitalei, supus dezbaterii in sedinta de sambata a CGMB, prevedea ca Sectorul 2 sa primeasca 14.351.000 de lei, administratia publica a Sectorului 4 - 12.311.000 de lei, Sectorul 5 - 11.385.000 de lei, iar Sectorul 6 - 15.711.000 de lei.
Cea mai mare suma, de 16.137.000 de lei, era repartizata Sectorului 3, in timp ce reprezentantii autoritatii locale a Sectorului 1 urmau sa primeasca suma cea mai mica - 9.172.000 de lei, conform proiectului.
Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotarare, propunerea de repartizare a urmat criteriul numarului de locuitori din... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 16:48
Bugetul general al Capitalei pentru anul in curs este de 4,52 miliarde lei, din care 854 de milioane pentru RADET si RATB, potrivit unui proiect propus de municipalitate, care prevede un total aproape egal cu cel din 2012, cand bugetul a fost de 4,6 miliarde lei.
Reprezentantii municipalitatii au precizat ca din cei 4,52 miliarde lei, bugetul destinat cheltuielilor de investitii este de 1,41 miliarde lei, incluzand si sumele propuse pentru investitiile Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), de peste 36 milioane lei.
Din totalul cheltuielilor pentru investitii, 153 de milioane lei sunt destinate reabilitarii infrastructurii educationale (pentru programul de cofinantare BEI), 40 de milioane lei - pentru lucrarile de consolidare a sediului vechi al municipalitatii, iar 121 milioane de lei - pentru lucrarile de alimentare cu apa si canalizare.
Bugetul proiectelor care privesc infrastructura rutiera, incluzand lucrarile de reabilitare a bulevardelor, dar si cele pentru constructia pasajelor rutiere, este de 498 milioane lei.
Pentru modernizarea, reamenajarea, extinderea si echiparea unitatilor medicale aflate in administrarea municipalitatii, in bugetul pe 2013 a fost prevazuta suma de 56 milioane de lei.
Bugetul propus pentru RATB este de 410 milioane lei, din care 390,4 milioane de lei reprezinta cheltuielile privind subventia, iar 19,5 milioane de lei sunt pentru investitii, au mai precizat... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 08:37
Consilierii generali au aprobat, in sedinta de miercuri, a doua rectificare negativa a bugetului din acest an al Capitalei, cu peste 478 de milioane de lei, RADET si RATB nefiind afectate de aceasta decizie.
Proiectul privind rectificarea negativa a bugetului Capitalei a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si opt abtineri, la sedinta fiind prezenti 35 de consilieri. Abtinerile au fost in randul consilierilor PDL.
Astfel, bugetul din acest an al Capitalei se rectifica in minus cu 478.643.540 de lei.
Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, au fost diminuate veniturile mai multor institutii, printre care aparatul Primariei Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, precum si alte institutii de cultura.
Astfel, din cei peste 478 de milioane de lei, 430 de milioane de lei au fost luati din bugetul pentru activitatea proprie a Primariei Capitalei, 23 de milioane de la
Administratia Strazilor, capitolul reparatii curente, 14,9 milioane de lei din bugetul ALPAB si 4,13 milioane de lei de la Administratia Cimiterelor si Crematoriilor Umane.
Alti 6,79 de milioane de lei au fost luati la rectificare din bugetele Administratiei Gradina Zoologica si Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, dar si din bugetele teatrelor Nottara, Þandarica, Metropolis si Masca.
Potrivit proiectului de hotarare, pentru reducerea... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:07
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca se va adresa instantei daca bugetul municipalitatii pe 2011 nu va fi votat din nou si ca nu va ceda la presiunile consilierilor generali, relateaza NewsIn."Eu nu sunt de acord sa fac rabat de la lege", a subliniat Oprescu.
Primarul general considera ca in proiectul trimis mai departe prefectului si finantelor publice nu exista erori din partea directiilor primariei, ci erori cauzate de amendamentele propuse de consilieri.
"Sunt erori in capul unora", a mai spus edilul-sef, referindu-se la declaratiile prefectului in legatura cu neconcordantele din buget.
Sorin Oprescu mai spune ca, daca bugetul nu va fi votat din nou, exista riscul ca salariile sa nu mai fie platite in primarie si ca serviciile municipalitatii sa nu functioneze.
Primarul general Sorin Oprescu le-a trimis, miercuri, liderilor partidelor reprezentate in Consiliul General al Municipiului Bucuresti o scrisoare prin care cere sprijin in favoarea unui "vot intelept" pentru bugetul Capitalei si, implicit, pentru toate proiectele de care "orasul are nevoie".
"Dupa cum probabil stiti, bugetul Capitalei pe anul 2011 va trebui supus din nou votului CGMB, intr-o forma mai echilibrata, mai realista si mai potrivita cu nevoile orasului si ale bucurestenilor.
Cheia pentru ca Bucurestiul sa aiba, in sfarsit, un buget adecvat este cooperarea tuturor partidelor politice reprezentate in Consiliul General si reunirea acestora in jurul unui singur obiectiv -... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 14:09