Marina SUA a cumparat Ministerului Apararii din Romania o Dacia Sandero Stepway 2, iar achizitia este pusa serios sub semnul intrebarii, relateaza Bloomberg.
Fostul ministru al Apararii, Jim Mattis, care si-a parasit functia odata cu intrarea in noul an, a aprobat ca Marina SUA sa cheltuiasca 2,9 milioane de dolari dintr-un fond alocat "cheltuielilor extraordinare" pentru a plati contractorii locali in vederea construirii unui drum perimetral in jurul unei baze din Romania care gazduieste principalul sistem antiracheta al SUA din Europa - si sa plateasca factura pentru masina.
"Cred ca aceasta cheltuiala va evita deteriorarea relatiilor internationale dintre Romania si SUA, precum si criticile opiniei publice", a declarat Mattis.
Fostul auditor general al Pentagonului, Mike McCord, a afirmat intr-un email ca este "neobisnuit, indiferent de sursa de finantare, sa se foloseasca fondurile SUA pentru a cumpara un vehicul pentru o tara gazda".
Plata catre Ministerul Apararii Nationale acopera fondurile pe care personalul Marinei le-a emis eronat in 2016 si 2017 fara o autorizatie corespunzatoare. Plata a fost oprita inainte ca aceste fonduri sa fie transferate.
Plata este putin mai mult decat o eroare de aproximare pentru un departament responsabil de un buget de 716 miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru acest an fiscal. Insa demonstreaza ce pasi era dispus Mattis sa urmeze pentru a imbunatati relatiile SUA cu aliatii, in acest caz un membru... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 16:38
Militarii isi primesc in data de 15 septembrie toate drepturile salariale, precizeaza Ministerul Apararii, care da asigurari ca operatorii bancari efectueaza astazi alimentarea conturilor personale ale angajatilor MApN.
"La data de 14 septembrie, ora 22.00, ordonatorii de credite care au in compunere structuri financiare au confirmat existenta in conturi la trezorerii a creditelor bugetare necesare platii tuturor drepturilor destinate cheltuielilor de personal pentru Ministerul Apararii Nationale, precum si operarea documentelor aferente", precizeaza institutia.
De asemenea, MApN arata ca "in data de 15 septembrie, operatorii bancari vor efectua alimentarea conturilor personale ale angajatilor".
MApN a anuntat, la inceputul lunii septembrie, printr-un comunicat, ca angajatii nu vor lua veniturile in intregime pe 15 septembrie, asa cum se intampla pana acum, urmand ca acestia sa primeasca banii pentru norma de hrana si chirii dupa 25 septembrie.
Ministerul Finantelor a reactionat ulterior, tot printr-un comunicat de presa, sustinand ca nu sunt dificultati in ceea ce priveste plata drepturilor salariale ale angajatilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
Din cauza comunicatului MApN, ministrul Adrian Tutuianu a demisionat dupa ce a fost convocat de urgenta de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicatii.
Ministerul Apararii a ramas fara bani: Salariile militarilor vor fi platite esalonat, pentru ca nu s-a facut inca rectificarea... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 18:15
Adrian Tutuianu, ministrul Apararii, a anuntat marti ca i-a lasat premierului Tudose demisia sa pentru modul in care institutia pe care o conduce a anuntat ca a ramas fara bani si va plati esalonat salariile militarilor si personalului, pana la rectificarea bugetara.
Conform unor surse guvernamentale citate de televiziunile de stiri, se pare ca Tudose i-a acceptat demisia si aceasta urmeaza sa ajunga la Cotroceni. Potrivit Digi24, presedintele Klaus Iohannis ar fi discutat deja cu premierul pe marginea demisiei lui Tutuianu.
Cel care va asigura interimatul la Ministerul Apararii ar putea fi vicepremierul Marcel Ciolacu, anunta Digi24, insa trebuie ca si presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord cu aceasta propunere.
Scandalul care a durat 2 ore si s-a lasat cu demisia lui Tutuianu
Comunicatul de la MApN a fost trimis putin dupa ora 14:00, insa fara stirea premierului Tudose. Dupa ce toata presa a prezentat stirea, seful Executivului l-a chemat de urgenta pe Tutuianu sa-i dea explicatii.
Dupa aceasta intalnire, la care a participat si ministrul Finantelor, Tutuianu a facut anuntul demisiei la Antena3 si a precizat ca Tudose nu i-a spus pe loc daca i-o accepta sau nu.
Ministrul demisionar a tinut sa precizeze ca, de fapt, Guvernul are bani, iar problemele sunt de ordin tehnic.
"Nu exista probleme financiare, ci sunt chestiuni tehnice, care sunt generate de dispozitiile legale, articolul 18, aliniatul 4 din Legea responsabilitatii fiscale-bugetare.... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 16:46
Institutul Cantacuzino are nevoie de 25 de milioane de euro pe an, a declarat ministrul Apararii, Adrian Tutuianu. El a precizat ca va cere Guvernului acesti bani, pe langa procentul de 2% PIB destinat Apararii.
"Institutul are nevoie de 25 de milioane de euro pe an. Banii vor veni de la bugetul statului, sub titlul de subventie. Le voi cere suplimentar fata de cei 2% pentru Aparare. Nu e o suma mare pentru un Guvern responsabil", a spus luni Adrian Tutuianu.
El a subliniat ca la nivelul ministerului a fost creat un grup de lucru pentru a se stabili modul in care Institutul Cantacuzino va trece la Aparare.
Adrian Tutuianu a mai afirmat ca in doi ani Institutul va putea produce vaccinuri.
Amintim ca, saptamana trecuta, premierul Mihai Tudose a cerut, in sedinta de guvern, ca Institutul Cantacuzino sa fie dat Ministerului Apararii Nationale, argumentand ca poate asa lucrurile se vor indrepta.
"Domnule Bodog, bine ati venit la noi in Romania. Va rog ca impreuna cu domnul Adrian Tutuianu, in maximum o luna, Institutul Cantacuzino sa devina parte componenta a Ministerului Apararii, fiindca cu demersurile specialistilor de acolo ne-am lamurit. Poate o mana mai de fier, mai militarizata un pic poate o sa aiba in sfarsit rezultate", a declarat Mihai Tudose.
Acesta l-a intrebat pe Tutuianu daca o sa ii ajunga termenul de o luna pentru a prelua institutul.
"Daca e sarcina, o preluam. Am si gandit cum ar putea fi organizat si am facut si o evaluare prealabila cu... mai mult
Luni, 28 August 2017, ora 14:48
Bugetul de 11,23 miliarde de lei al Ministerului Apararii a fost aprobat, sambata seara, de Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, acesta fiind mai mare decat cel din 2015, ministrul Mihnea Motoc declarand ca fondurile corespund acordului politic privind 2% din PIB si angajamentelor asumate.
Parlamentarii muncesc si duminica peste 12 ore/zi pentru bugetul de statLa Interne si Aparare, peste un miliard de euro in plus la pensii. Pentru autostrazi se aloca mai putin de jumatate
"Guvernul a decis pentru 2016 o alocare de resurse pentru Aparare de 11,23 miliarde de lei, reprezentand 1,5 la suta din PIB, nivel care trebuie raportat la executia estimata pentru finalul acestui an, acel nivel de executie la 1,41 la suta la care se adauga credite de angajament in valoare de 1,5 miliarde de lei prin utilizarea carora cheltuielile in 2016 ar putea sa ajunga la nivelul a 1,7 la suta din PIB, ceea ce reprezinta acea tinta intermediara realista care sa faca obiectivul de 2 la suta ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Ministerul Apararii are mai multi bani pentru misiunile in afara" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 07:41
Guvernul va majora deficitul bugetar cu aproximativ 0,2% din PIB, prin suplimentarea corespunzatoare, cu echivalentul a 700 milioane lei, a bugetului Ministerului Apararii, in contextul crizei din Ucraina, obtinand deja in acest sens acordul FMI si al CE, potrivit premierului Victor Ponta.
Acordul din partea Fondului Monetar International (FMI) si al Comisiei Europene (CE) pentru majorarea plafonului de cheltuieli a fost obtinut in urma discutiilor avute de ministrul Finantelor si ministrul Bugetului.
Investitii in modernizarea capacitatilor militare
Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru modernizarea capacitatilor militare, lucrari care vor fi efectuate in principal in fabricile romanesti.
"Vom suplimenta cu 0,2% din PIB, in jur de 700 milioane, bugetul pe anul acesta al Ministerului Apararii Nationale, in asa fel incat investitiile in modernizarea capacitatilor militare sa fie facute imediat. Armata romana va avea echipament tehnologic imbunatatit, iar aceste lucrari vor fi facute in special in fabricile din Romania", a spus Ponta.
El a precizat ca aceasta suplimentare de buget nu presupune taieri de fonduri de la alte capitole bugetare, ci reprezinta acordul partenerilor financiari ca Romania sa isi creasca nivelul de cheltuieli fara a taia din alta parte, in contextul crizei din Ucraina, decizie care va fi formalizata in luna iulie, prin rectificarea bugetului de stat.
"Avem voie sa marim plafonul de cheltuieli. Se mareste plafonul de... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:56
Comisiile parlamentare continua, vineri, avizarea bugetelor ministerelor pentru anul,parlamentarii votand deja asupra bugetelor Ministerelor Afacerilor Interne, Apararii si Culturii.
Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultura din Parlament, care au adoptat si un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luati de la Presedintie, Curtea Constitutionala si ANI.
Comisiile reunite pentru cultura din Senat si Camera Deputatilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este in cuantum de 562.586.000 de lei.
La acesti bani se va adauga o suma de 2.850.000 de lei, un amendament in acest sens propus de deputatii UDMR Marton Arpad si Erdei D. Istvan si senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.
Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinata consolidarii si restaurarii monumentelor istorice.
Votul bugetelor la Afaceri Interne si Aparare
Comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, fara amendamente, cu unanimitate de voturi, proiectul de buget pentru anul 2014 pentru Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit proiectului de buget, acestui minister ii vor fi alocate anul viitor 8,3 miliarde de lei, fata de 8,7 miliarde de lei in... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 12:48
Parlamentarii au aprobat, joi, bugetele Ministerului Justitiei (MJ), Ministerului Finantelor Publice (MFP) si Ministerului Apararii Nationale (MApN), dupa ce au reluat, dupa pauza de pranz, dezbaterile in plen asupra bugetului de stat pentru 2010.La discutarea anexei privitoare la Ministerul Justitiei a fost admis un amendament conform caruia se modifica repartizarea in structura a fondurilor alocate la Titlul I - "Cheltuieli de personal", astfel incat pentru cheltuieli salariale in natura (norma de hrana, decontarea contravalorii echipamentului pentru functionarii publici cu statut special din cadrul aparatului propriu al ministerului, contravaloarea medicamentelor pentru personalul din sistemul justitiei) se realoca 2.780 mii lei.
Conform proiectului de lege, bugetul Ministerului Justitiei este de 2,4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde lei reprezinta bugetul pentru instante, pentru aparatul propriu al MJ - 150 de milioane de lei, 138 de milioane de lei pentru Oficiul National Registrul Comertului, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor si Institutul National de Expertiza Criminalistica - 712 de milioane de lei.
In ceea ce priveste bugetul Ministerului de Finante, s-a introdus o pozitie noua la capitolul "Alte servicii publice generale", respectiv "Plata valorii de executare a garantiei in contul finantatorilor in cadrul programului «Prima Casa»".
In cazul Ministerului Apararii Nationale, s-a votat o suplimentare cu suma de 10 milioane lei la... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 15:32
Comisiile de buget-finante discuta, sambata, bugetul Ministerului Economiei, in prezenta ministrului Adriean Videanu, acesta fiind primul dintre ordonatorii principali de credite prezenti la discutarea bugetului institutiei pe care o gestioneaza.
Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PSD Stefan Viorel, a dat citire tuturor ordonatorilor principali de credite, el criticand faptul ca acestia nu au venit la discutarea propriului buget, conform Mediafax.
"Domnul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, este? Nu este! Domnul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, este? Nu este! Domnul ministru al Apararii, Gabriel Oprea, este? Nu este!", a spus Viorel Stefan.
Modul sau de citire a ordonatorilor principali de credite a condus la reactia promta a democrat-liberalilor, care i-au reprosat ca face acest lucru pentru a se vedea la televizor ca ministrii nu au venit la dezbaterea bugetelor propriilor ministere, in conditiile in care acestia nici nu au fost anuntati.
Dupa ce Viorel Stefan a dat citire tuturor ordonatorilor principali de credite, constatand ca niciunul dintre acesti nu este prezent, ministrul Economiei, Adriean Videanu a intrat in sala de sedinte.
mai mult
Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 18:19