Educatia nu a fost niciodata prioritatea guvernelor PSD. Este de ajuns sa ne uitam doar la ultimii aproape trei ani, in care s-au perindat la conducere nu mai putin de 6 persoane, iar acum suntem in situatia in care rezidentiatul este blocat pentru ca nu mai exista deloc ministru.
Apoi ar mai fi de analizat si calitatea celor care au fost ministri, dar si fondurile alocate doar pentru a fi mai apoi taiate. Promisiunea nu costa nimic, doar hartia si salariile celor care o mazgalesc. Asta a fost strategia guvernelor PSD-ALDE de la inceput: promitem ca sa putem bugeta, ca apoi sa spunem ca nu s-a putut si realocam banii la pensii, salarii si primari.
Unul dintre programele care a suferit aceasta soarta a fost "Merg la scoala" prin care erau alocati 250 de lei sub forma de vouchere pentru fiecare elev din ciclurile primar, gimnazial, profesional si liceal.
El a fost inclus inca de la inceput in bugetul pe 2019, aprobat ulterior in Parlament, fiind folosit in toate declaratiile oficialilor din PSD si ALDE pentru a se lauda ca au marit bugetul educatiei cu 47% fata de anul precedent.
Dancila, de la pareri de rau la "parintii au spus ca n-au nevoie de bani de la stat"
La sfarsitul lunii iulie, proiectul de hotarare era pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei. Programul prevedea ca fiecare elev din invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional de stat sa primeasca 250 de lei in 5 vouchere a cate 50 de lei.
Parintii puteau cumpara cu ele... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 08:03
Ministerul Muncii va avea cu 1,3 miliarde de lei mai putin in 2012, din cauza reducerii subventiei catre bugetul asigurarilor sociale.
In schimb, printre cele mai castigate ministere se afla cel al Educatiei, in crestere de la 8,4 miliarde in 2011 la 8,7 miliarde in 2012.
"Au fost multe discutii in coalitie sa gasim resurse pentru ca Ministerul Educatiei sa primeasca o suma mai mare", a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Acesta a estimat ca educatia va beneficia de peste 4% din PIB, deoarece nu toti banii pentru invatamant sunt alocati din bugetul Ministerului Educatiei, ci si prin investitiile MDRT si din fonduri de la administratiile locale.
Ministerul Administratiei si Internelor va avea un buget redus de la 9,1 miliarde la 8 miliarde, in conditiile in care cadastrul a trecut la MDRT, iar numarul anagajatilor a scazut.
Cea mai mai severa reducere de buget o inregistreaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu o suma alocata de 31,9 miliarde de lei, fata de cele 33,2 miliarde pe care le-a avut anul acesta in admnistrare.
"Este vorba de reducerea unor ajutoare sociale prin contralele facute, s-a redus si subventia la bugetul de asigurari sociale", a spus Ialomitianu.
Bugetul Mediului ajunge 2,9 miliarde, in crestere cu 700.000.000 de lei. Ministerul Transporturilor are un buget 14,8 miliarde lei in 2012, fata de 14,2 in 2011. Cresteri se inregistreaza si la Sanatate-5,5 miliarde fata de 4,8.
In schimb, scade bugetul... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 22:03
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat sambata la Sfantu Gheorghe ca bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care il coordoneaza nu va fi mai mic decat cel din acest an, precizand ca astfel vor incepe procedurile de licitatie pentru Opera Nationala Romana si Muzeul Enescu.
"S-a modificat bugetul, vreau sa va linistesc. Am avut mai multe discutii, la credite de angajament avem deja intelegerea pentru o suma mai mare, de peste 100 de milioane de lei, deci putem incepe licitatiile. La credite bugetare - in jur de 91 de milioane, dupa discutiile de ieri, alaltaieri, premierul a gasit resursele financiare si bugetul va fi exact asa cum doream eu.
Nu vor fi periclitate programele, proiectele, investitiile, chiar vom incepe procedurile de licitatie pentru Opera Nationala Romana si pentru Muzeul Enescu si, daca lucrurile merg bine, si pentru Muzeul Taranului Roman", a afirmat Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii a subliniat ca situatia s-a rezolvat si ca a observat deschidere si intelegere in acest sens din partea premierului.
El a adaugat ca astfel bugetul pentru 2012 nu va fi mai mic decat cel din acest an.
"Vorbesc de bugetul de pornire, pentru ca in anul 2011 noi am avut la rectificari peste 100 de milioane in plus, doar la ultima rectificare am obtinut 57 milioane in plus, deci comparatia se face cu bugetul initial", a conchis Kelemen.
Liderii coalitiei au convenit, miercuri, ca proiectul de buget pentru 2012 sa fie aprobat de Guvern... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 14:50
Guvernul a decis printr-o hotarare sa se suplimenteze bugetul Ministerului Educatiei cu aproximativ 38,5 milioane de lei din fondul de rezeva pentru a fi platite arieratele acumulate de autoritatile publice locale in investitiile din scoli, a anuntat Ioana Muntean,purtator de cuvant al Executivului, potrivit NewsIn."Cu acesti bani vor fi achitate in principal datorii ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat catre agenti economici care au executat lucrari de constructii si reparatii, dar care nu au primit contravaloarea lucrarilor efectuate.
Suma va fi repartizata inspectoratelor scolare si pe unitati de invatamant preuniversitar de stat, iar ordonatorii de credite vor raspunde de modul in care utilizeaza aceste sume alocate", a explicat Ioana Muntean.Ea a precizat ca una dintre prioritatile Guvernului este reducerea arieratelor existente si sprijinirea agentilor economici care s-ar putea afla in situatii dificile ca urmare a faptului ca au de incasat bani de la stat. mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 22:17
Bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a fost suplimentat cu 10 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara prevazut in bugetul de stat pentru anul 2011, pentru plata arieratelor inregistrate de unitatile de invatamant preuniversitar de stat, informeaza Newsin. De asemenea, din aceasta suma vor fi platite si arieratele inregistrate de unitatile din subordinea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret fata de firmele de constructii, precum si pentru finantarea unor cheltuieli de capital noi ale acestor unitati, potrivit unei Hotarari publicata luni in Monitorul Oficial.
Cele 10 milioane lei vor fi repartizate inspectoratelor scolare/Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret si pe unitati de invatamant preuniversitar de stat/unitati din subordinea autoritatii. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 00:23
Ministerul Educatiei primeste in total in 2009 peste 34 miliarde lei, in conditiile in care Cercetarea va primi in plus in acest an 620 milioane lei, a declarat, astazi, ministrul de resort, Ecaterina Andronescu. Cercetarea va primi in plus in acest an 620 milioane lei, din care 300 milioane lei de la bugetul de stat si 320 milioane lei din credite angajate de stat. "Bugetul Cercetarii va fi in acest an de 1,776 miliarde lei, dupa ce la cei 1,136 miliarde lei primiti initial in proiectul de buget s-au adaugat 20 milioane lei din bugetul Camerei si al Senatului si alti 620 milioane lei din bugetul de stat, precum si credite ce urmeaza a fi angajate in acest an", a declarat Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu. Suma totala a fondurilor cuprinse in bugetul de stat si bugetele locale de care va putea dispune Educatia in acest an va depasi 34 miliarde lei, la care s-ar putea adauga 840 milioane lei, sub forma de credite de angajament pentru capitolul de investitii in educatie, a mai spus ministrul Educatiei. Comisia de buget finante a aprobat de principiu acest amendament privind cresterea creditelor de angajamente ce vizeaza investitia in educatie, urmand ca luni, in plenul Parlamentului, sa fie avizata o anexa la bugetul Educatiei in care sa fie cuprinse creditele care vor fi angajate de stat pentru investitiile in invatamant. Totodata, reprezentantii comisiilor au aprobat amendarea articolului 19 din proiectul de buget al Educatiei pentru... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2009, ora 15:12