Din ce in ce mai multe voci ale adeptilor stabilirii unui singur oras gazda al Jocurilor Olimpice se fac auzite, iar acestia invoca nu doar traditia antica, ci si argumente economice.
Cu un numar din ce in ce mai mare de orase care se plang de costurile ridicate ale infrastructurii necesare organizarii Jocurilor Olimpice, adeptii variantei unui singur oras olimpic cred ca au sanse sa se faca auziti in interiorul Comitetului International Olimpic (CIO), relateaza portalul International Business Times.
Costuri exagerate
Din goana dupa o expunere mediatica cat mai mare, guvernele statelor si autoritatile unor metropole celebre nu ezita sa se inscrie in cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vara sau de iarna.
Nu intotdeauna sperantele lor de a dezvolta rapid infrastructura zonei si avantajele economice se dovedesc pe masura asteptarilor.
Mai ales ca, in unele cazuri, costurile reale depasesc bugetul initial, arhitectii se intrec in solutii fanteziste si costisitoare, iar riscurile de securitate mai scot alte zeci de milioane de dolari din buget.
Au patit-o rusii la Soci, la ultima editie a Olimpiadei de Iarna, cand bugetul de 40 de miliarde de dolari s-a dovedit extravagant, dar insuficient pentru a asigura conditiile superioare de cazare obisnuite in cazul unei manifestari de o asemenea anvergura.
Mai nou, inclusiv autoritatile din Rio de Janeiro, oras gazda al Olimpiadei de vara de anul viitor, observa ca bugetul initial de 2 miliarde alocat... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 16:30
1Factura Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Londra este mai putin ridicata decat s-a prevazut, acest eveniment costand cu 377 de milioane de lire sterline (464 milioane de euro) mai putin, conform ultimelor cifre comunicate, marti, de Guvernul britanic, informeaza AFP.
Un buget de 9,29 miliarde de lire fusese alocat in 2007 pentru construirea instalatiilor olimpice si organizarea JO. Aceasta suma a fost de aproape patru ori mai mare decat estimarile facute cand Londra si-a prezentat candidatura, in 2005.
JO au costat 8,92 de miliarde de lire sterline, a anuntat, marti, secretarul de stat pentru Sport, Hugh Robertson. "Este vorba de un succes formidabil in ceea ce priveste gestiunea. Sunt convins ca JO de la Londra din 2012 vor fi o referinta in ceea ce priveste gestionarea competitiei olimpice si paralimpice pe viitor", a adaugat el, precizand ca bugetul inca urmeaza sa fie revizuit.
Statul asteapta sa primeasca o compensatie financiara de la societatea de securitate G4S, care nu a putut furniza fortele de ordine pentru JO, ceea ce a obligat armata sa desfasoare trupe suplimentare. G4S a anuntat in august ca ar putea avea o pierdere de 50 de milioane de lire sterline din cauza acestui fiasco.
Pe de alta parte, circa 480 de milioane de lire sterline alocate pentru cheltuieli neprevazute in timpul JO urmeaza sa fie deblocate, iar alte 103 milioane de lire sterline sunt inca inghetate, pentru a acoperi proiecte in curs, cum ar fi transformarea satului olimpic. mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 08:47
Bugetul Jocurilor Olimpice si Paralimpice de 9,298 de miliarde de lire sterline nu a fost cheltuit complet, ramanand o suma de 476 de milioane de lire pentru situatii neprevazute, a anuntat miercuri guvernul britanic.
Un buget de 9,298 de miliarde de lire (11,5 miliarde de euro) a fost alocat in 2007 pentru constructia instalatiilor olimpice si desfasurarea Jocurilor, suma de aproape patru ori mai mare decat cea estimata atunci cand Londra si-a prezentat candidatura la JO, in 2005.
"Marea Britanie a demonstrat nu numai ca poate organiza un eveniment de proportii, jubileul, (...) dar si ca poate termina constructiile la timp, respectand bugetul de 9,298 de miliarde de lire", a declarat ministrul sportului, Jeremy Hunt, facand referire la festivitatile care au marcat 60 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a de la inceputul lunii iunie.
Potrivit secretarului de stat responsabil cu JO, Hugh Robertson, parcul olimpic este "cel mai mare proiect de constructie lansat vreodata in Europa. Nu mai ramane decat sa fie 'testat si perfectionat", a afirmat acesta.
Parcul olimpic, pentru a carui constructie au fost mobilizate 46.000 de persoane, se intinde pe 250 de hectare si a fost amenajat pe locul unei foste zone industriale din estul Londrei. Circa 75% din suma cheltuita a fost utilizata pentru a renova zona, una dintre cele mai sarace din capitala britanica, potrivit guvernului. Peste 2.000 de locuinte din "satul olimpic", care va adaposti 23.000 de atleti si... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 09:16
Jocurile Olimpice de la Londra au implicat costuri foarte mari, bugetul pentru acest eveniment ajungand la 15 miliarde de dolari, iar Londra ar putea sa piarda multi bani din gazduirea acestui eveniment. Organizatorii se vor orienta spre publicitate pentru a recupera o parte din cheltuieli.
Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice (LOCOG) este in situatia in care trebuie sa vanda publicitate. LOCOG a strans aproximativ doua miliare de dolari in urma sponsorizarilor, o suma foarte mica tinand cont de bugetul ridicat al evenimentului sportiv, potrivit Business Insider.
Preturile de sponsorizare ajung la 100 milioane lire sterline, astfel ca LOCOG si Guvernul britanic au impus o serie de legi drastice pentru a fi sigure ca cele 50 de branduri care ofera suport financiar pentru Jocurile Olimpice au o acoperire totala, iar alte companii vor fi impiedicate sa isi faca publicitate.
Reprezentantii LOCOG au declarat ca drepturile acestei organizatii sunt foarte extinse si, prin urmare, orice campanie avand ca tema Jocurile Olimpice ar putea sa le incalce, "chiar daca nu se refera in mod explicit la Jocuri".
Fiind intrebati despre publicitatea indirecta ce nu mentioneaza Jocurile Olimpice in mod explicit, oficialii LOCOG au explicat: "Asociatia pentru Drepturile Jocurilor Olimpice a fost creata la scara larga, asa ca orice asociere dintre un business sau brand cu Jocurile Olimpice incalca aceste drepturi".
LOCOG a creat o zona in Londra dedicata exclusiv... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 09:01
Un sejur la Londra in perioada Jocurilor Olimpice necesita un buget minim de 1.100-1.200 de euro. Din cauza cererii scazute, care vine in special din sectorul corporate, agentiile de turism nu se inghesuie cu oferte pentru Londra.
"In principiu, bugetul mimin pentru un sejur de trei nopti si cu bilete la diferitele evenimente sportive ajunge undeva la 1.100-1.200 de euro. Hotelurile au tarife foarte mari in perioada asta. O camera de hotel in centrul Londrei poate ajunge si la 200 de lire pe noapte, ori intrarile la evenimente nu sunt foarte ieftine, iar biletele de avion la fel, ajung la 300 de euro dus-intors", a declarat pentru Business24 Sorin Vaduvoiu, directorul executiv Perfect Tour.
Potrivit acestuia, cererea vine mai ales din partea companiilor care aleg sa isi rasplateasca angajatii sau partenerii de afaceri cu un sejur la Londra.
"Exista cerere pentru Londra, dar nu este foarte mare. Cererea vine in principiu de la companii care vor sa isi trimita angajatii intr-un "incentive" sau partenerii de afaceri. Mai mult din zona de business vin cererile", a adaugat reprezentantul Perfect Tour.
De cealalta parte, turistilor care vor sa viziteze Londra in perioada Jocurilor Olimpice li se recomanda sa apeleze la ofertele agentiilor de turism pentru ca preturile practicate de acestia sunt mult mai avantajoase in cazului unui eveniment de asemenea anvergura.
"Intotdeauna sa aleaga o agentie de turism, pentru ca in cazul unor evenimente tarifele la cazare... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 08:24
Cu doar cateva luni inaintea startului Jocurilor Olimpice, Londra este nevoita sa faca fata cerintelor ridicate impuse de organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Care sunt dezavantajele pe care le intampina orasul organizator al Jocurilor Olimpice 2012?
Singurul oras care a organizat Jocurile Olimpice si a avut un feedback pozitiv in ultimii 30 de ani a fost Barcelona. Va reusi Londra sa ii calce pe urme?
In 2005, cand orasul a castigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice contextul economic si social mondial era altul. Acceptul Comitetului ca Londra sa organizeze evenimentului a venit inaintea atacurilor teroriste, inaintea crizei finaciare, inainte de a cunoaste cerintele foarte stricte impuse de Comitelului Olimpic International, scrie Businessinsider.
Jocurilor Olimpice, fiasco economic pentru alti organizatori
In multe din cazuri, organizarea Jocurilor Olimpice a adus adevarate dezastre financiare. Spre exemplu, bugetul Greciei pentru organizarea evenimentului s-a ridicat la 11 miliarde de dolari, aproape dublandu-se fata de estimarile initiale. In plus, multe din unitatile de cazare construite pentru a acoperi cererea ridicata din perioada Jocurilor Olimpice sunt in prezent inutile.
Economistii: Organizarea JO nu este o investitie inspirata pentru Londra
Economistii englezi angajati sa verifice cat de avantajos este din punct de vedere economic pentru Londra sa organizeze Jocurile Olimpice au ajuns la concluzia ca nu a fost o... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 18:57
Pregatirile pentru Jocurile Olimpice, organizate in 2012 la Londra, au intrat pe ultima suta de metri. Cu doar 100 de zile pana la festivitatea de deschidere a mult asteptatului eveniment, organizatorii fac ultimele calcule pentru a se incadra in buget si vand ultimele bilete.
"Este o zi importanta pentru noi. Este ziua in care incepem sa ne pregatim pentru festivitati si sa primim turistii," a precizat Sebastian Coe, seful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, scrie CNN.
Londra este singura capitala care a gazduit Jocurile Olimpice de trei ori. In 1948, cand Jocurile Olimpice au fost organizate in capitala Marii Britanii, nu au fost construite terenuri pentru competitii, iar sportivii fiind gazati in garnizoane militare sau camine de studenti si chiar sa vina cu prosoapele de acasa.
Desi se afla departe de a fi comparata cu "Jocurile Austeritatii" din 1948, Londra 2012 a trebui sa faca fata restrictiilor impuse de criza financiara. Directorul comitetului de organizare, dublul campion olimpic, Coe, ramane optimist in privinta respectarii bugetului de 14,8 miliarde de dolari, valoare ca s-a dublat de la estimarea initiala de 6,5 miliarde de dolari.
Stadionul Olimpic, Centrul Aquatics si Velodrome sunt finalizate si se fac ultimele verificari inaintea inceperii competitiilor.
In timpul vizitei finale pe care comitetul Olimpic a efectuat-o la Londra luna trecuta, presedintele Jacques Rogge a declarat: "Londra s-a ridicat la nivelul asteptarilor... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 08:58
Autoritatile din Marea Britanie au investit sume foarte mari pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra, fara sa convinga insa publicul si expertii despre eficienta acestei masuri.
Conform promisiunilor oficiale, bugetul Jocurilor Olimpice nu ar trebui sa depaseasca suma de 9,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 11 miliarde de euro), stabilita in 2007, dupa ce estimarile initiale erau de patru ori mai mici.
Aceasta suma se adauga celor peste sase miliarde de lire sterline folosite pentru punerea la punct a retelei de transport din capitala Angliei, se arata intr-un material realizat de AFP.
Ridicate la rang de prioritate, aceste bugete au fost ferite de rigoarea specifica Regatulului Unit, premierul David Cameron hotarand chiar sa dubleze miza pentru a finanta ceremonia de deschidere, o vitrina pentru miliarde de potentiali telespectatori.
Londonezii pot deja sa constate efectele cheltuielilor prilejuite de JO asupra orasului lor: transformarea unei parti a estului Capitalei, remodelata in jurul noului stadion olimpic din Stratford. O gara ultramoderna a fost deschisa, linii de tren si de metrou au fost extinse si modernizate, iar consumatorii se inghesuie de mai multe luni in cel mai mare centru comercial din Europa, inaugurat acolo.
Va fi nevoie de timp pana se va sti daca o "reechilibrare durabila a metropolei" se va concretiza. Guvernul mizeaza pe noile infrastructuri pentru a atrage companii importante, dar niciunul din numele dorite, cum... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 14:01
Marea Britanie si-a dublat bugetul pentru securitate destinat Jocurilor Olimpice din vara 2012, dupa ce a realizat ca a subestimat numarul de personal necesar pentru controlul spectatorilor, atletilor si oficialilor in cadrul punctelor de control din aeroporturi.
Asigurarea securitatii in timpul Jocurilor Olimpice costa Marea Britanie aproximativ 9,3 miliarde lire sterline, potrivit Reuters.
Marea Britanie angajase initial 10.000 de oameni pentru asigurarea securitatii in cadrul Jocurilor Olimpice si Paraolimpice. Numarul de personal a fost suplimentat cu 13.700 de angajati.
Suplimentarea numarului de angajati se traduce intr-un buget de 553 milioane lire sterline, fata de estimarea initialade 282 milioane lire sterline.
Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 coincid cu a 40-a aniversare a Jocurilor Olimpice de la Munchen, cand 11 sportivi israelieni au murit dupa ce au fost tinuti ostatici de catre teroristi palestinieni.
Marea Britanie a fost o tinta preferata de teroristi ani de-a randul, mai ales de cand s-a implicat major in razboiul din Irak si Afganistan, alaturi de Statele Unite. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 18:52