Presedintia cipriota a Uniunii Europene si delegatia Parlamentului European au ajuns la o intelegere asupra bugetului UE pentru anul 2013 si asupra acoperirii nevoilor suplimentare pentru 2012, au anuntat presedintia si Comisia Europeana, relateaza AFP.
"A fost gasita un acord asupra unui proiect care include extinderea bugetului pentru 2012 si bugetul pentru 2013, insa acesta trebuie supus in continuare pentru aprobare guvernelor si Parlamentului European", a indicat intr-un mesaj pe contul sau de Twitter Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote a Consiliului UE, care este mandatata de statele membre.
"Proiectul (...) trebuie sa primeasca aprobarea din partea statelor si a Parlamentului European in urmatoarele zile", a indicat Patrizio Fiorilli, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru buget Janusz Lewandowski, la randul sau intr-un mesaj postat pe Twitter. Contactat de AFP, el a precizat ca nu poate oferi detalii despre acord.
Conform informatiilor obtinute de AFP de la delegatii si de la Parlamentul European, acordul este dublu: acesta vizeaza o extindere substantiala de ordinul a 6 miliarde de euro pentru bugetul pe 2012 pentru a finanta mai multe programe, printre care bursele Erasmus pentru studenti, dar si bugetul pentru 2013, modificat de statele membre printr-o taiere de cinci miliarde de euro fata de cererea Comisiei.
Parlamentul European a conditionat cele doua discutii una de alta, iar negocierile fusesera... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 10:02
Bugetul Ministerului Sanatatii pentru 2012, de 5,470 miliarde lei, in usoara crestere fata de anul acesta, a fost aprobat, joi, de comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Bugetul Sanatatii, care reprezinta aproximativ 4% din PIB, a fost aprobat, fara amendamente, cu 20 de voturi favorabile si 17 impotriva.
Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a aratat ca bugetul este structurat pe prudenta si responsabilitate.
"Ideal ar fi sa avem 5% din PIB, dar trebuie sa tinem seama de posibilitatile reale ale tarii", a spus ministrul in cadrul audierilor.
Ladislau Ritli a precizat, totusi, ca ministerul poate realiza cu bugetul aprobat obiectivele prioritare.
Bugetul pe 2012 e mai mare decat cel din 2011
"Am obtinut o suma mai mare (n.r. fata de anul trecut). Astfel, dorim sa realizam mai multe proiecte, respectiv Programul National de Sanatate, anumite tipuri de programe s-au marit, alte elemente sunt largirea retelei de asistenti comunitari si mediatori sanitari, programe derulate de Banca Mondiala si unde sunt sume nerambursabile. Un capitol foarte important este plata contributiei la Casa de Asigurari pentru pensionari care au venituri mici sub 740 de lei", a spus ministrul.
"Acest buget poate sa asigure asistenta cel putin la nivelul anului precedent, cu aceste obiective in plus. Putem sa realizam o serie de obiective prioritare ale Ministerului Sanatatii", a adaugat acesta.
El a subliniat si intentia MS de a perfecta sistemul de... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:15
Parlamentul Portugaliei a votat bugetul pentru 2012, care prevede masuri de austeritate. Lectura finala a fost marcata de votul de abtinere al principalului partid de opozitie, miscare care doreste sa arate unitate politica in fata masurilor de austeritate notate in planul de buget.
Nu numai in interiorul Parlamentului era unitate, ci si in exterior. Aici, insa, protestatarii erau convinsi ca tot cei mai saraci vor fi loviti de reducerile bugetare, relateaza Euro News.
Conform intelegerii cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International, Portugalia a primit un ajutor de 78 miliarde de euro, iar acum ei trebuie sa reduca deficitul bugetar in mod drastic. Acest lucru inseamna cresterea taxelor si suspendarea bonusurilor de sarbatori si final de an pentru bugetari, pe langa alte masuri nepopulare in randul locuitorilor.
"Anul viitor va fi mai rau. Ei spun ca o sa fie mai bine, dar noi nu vedem asta. Ce vedem noi e ca situatia se inrautateste," a spus un protestatar.
Cu toate acestea, coalitia de guvernare a Portugaliei insista ca bugetul va crea baza unei cresteri sustenabile si a unei reduceri a datoriei, pentru ca economia sa isi revina pana la finalul anului viitor. mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 21:12
Primul ministru, Emil Boc a afirmat ca daca Romania nu va respecta indeplinirea tintelor pentru echilibrarea economiei, demisia sa va fi "pe masa".
Boc a fost intrebat, in cadrul unei emisiuni transmise de Pro TV, daca ia in calcul demisia in cazul in care tintele economice anuntate nu vor fi atinse, precum cresterea veniturilor la buget si finantarea deficitului.
"Evident ca demisia e intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se respecta," a spus Boc, consimtind la termenul propus de prezentatori, jumatatea anului 2012.
Premierul a promis ca nu va permite o evolutie populista si electorala a bugetului pe 2012 si ca tinta sa va fi mentinerea Romaniei pe linia stabilitatii si responsabilitatii.
"Deadline-ul este in fiecare zi pentru ca in fiecare zi iti masori politicile prin performanta si performanta asteapta politici care sa fie atragatoare. Eu cred ca aceste analize nu trebuie facute o data la sase luni; ele trebuie facute periodic pentru ca nu mai asa poti sa te asiguri ca ramai in graficul stabilit. Sase luni este elementul in care ne-am referit si noi in acordul cu CE, FMI de a face evaluarile, pentru a vedea cum merg lucrurile in Europa", a mai spus premierul.
Conform acestuia, un guvern trebuie sa fie responsabil mereu, nu doar odata la sase luni. "Vreau sa stiti ca imi asum inclusiv cu pretul demisiei mentinerea stabilitatii macroeconomice a tarii," a spus Boc.
Boc: Nu am un alt mandat in vedere
Intrebat in emisiunea Pro... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 18:00
Bugetul de stat si proiectul de buget privind asigurarile sociale pentru anul 2012 va fi analizat vineri de Guvern. Proiectul va ajunge in Parlament cel mai probabil luni, 28 noiembrie.
La inceputul acestei saptamani, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca nu este multumit de sumele alocate in cazul institutiei pe care o conduce, ca si-ar fi dorit mai mult, dar a precizat ca Guvernul trebuie sa manifeste prudenta in continuare. 'Nici eu nu sunt multumit cu sumele prinse in buget. As fi vrut mai mult, dar trebuie sa fim prudenti. Vedeti ce se intampla pe pietele internationale. Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri de ajustare. Vedeti, si Cipru a hotarat sa inghete salariile pe o perioada de doi ani. Trebuie sa fim prudenti pentru ca furtuna nu a trecut', a spus Ialomitianu.
La randul sau, premierul Emil Boc a precizat, luni, ca tinta de 3% din PIB a deficitului pentru anul urmator inseamna 2,5% pe cash, obiectiv regasit in tintele stabilite cu presedintele Traian Basescu, cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Primul ministru a adaugat ca veniturile in PIB se vor situa la nivelul de 33,7% in 2012, in timp ce bugetul de pensii va avea alocata suma de 47,9 miliarde lei. Totodata, investitiile vor avea alocate 37,8 miliarde de lei in 2012, iar garantiile de stat se vor cifra la 3,3 miliarde de euro.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 prevede sume mai mari alocate... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 21:50
Suplimentarea bugetului pentru administratia Presidentiala cu 184.000 de euro in 2012 fata de anul precedent a fost justificata consilierul premierului Andreea Paul Vass, in fata jurnalistilor.
"Suplimentarea fondurilor (pentru Administratia Prezidentiala-n.red.) de la 28,8 milioane de lei la 29,6 milioane de lei este pentru medalii si pentru Muzeul Cotroceni", a explicat Andreea Paul (Vass).
In cazul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, reducerile de buget sunt legate de programele "Pietruirea, reabilitarea si/sau asfaltarea drumurilor" si Alimentarea cu apa a satelor", care au prevazute bugete mai restranse. Ministerul va primi 3,15 miliarde de lei in 2012 fata de 3,44 miliarde de lei cu cat a fost prevazut bugetul in 2011.
Bugetele ministerelor care au fost suplimentate in 2012 fie pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile, pentru angajari (de ex. Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei), iar altele pentru a putea organiza evenimente festive (Curtea Constitutionala) sau pentru achizitionarea unui sediu in provincie.
La polul opus, ministerele prevazute cu un buget redus fata de 2011, pierd fondurile din cauza disponibilizari de personal (Ministerul de Interne) sau ca urmare a reducerii sumelor necesare unor programe (Ministerul Dezvoltarii Regionale).
Secretariatul General al Guvernului va primi mai putini bani in 2012 din cauza scaderii sumelor necesare pentru reabilitarea Palatului Victoria, a mai spus Vass, citata de Mediafax. mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 09:55
Estimarile evolutiei economice a Romaniei pentru 2012 nu vor fi fixe, ci vor fluctua, a anuntat presedintele Traian Basescu in urma conversatiei avute cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si UE. Cresterea produsului intern brut (PIB) este estimata intre 1,7% si 2,7%, in timp ce deficitul de cont curent a fost estimat intre 1,9% si 2,5%. Bugetul pentru 2012 va fi construit pe un deficit de cont curent echivalent cu 1,9% din PIB.
"Nu veti mai gasi obiective dintr-o singura cifra. Evalurea de crestere pentru anul viitor e situata intre 1,7% si 2,7%. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predictii pe cifre fixe, si atunci, atat partea romana, cat si TROICA (FMI, BM, UE) am convenit pe o astfel de estimare. Cresterea nu va fi mai mica de 1,5%. Personal, cred ca vom avea o crestere peste 2%, dar depinde de semestrul 4," a precizat Presedintele.
Singura cifra fixa adoptata, in urma discutiilor de la Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, este cea a deficitului de cont curent pe care va fi construit bugetul.
"Toate targetele vor fi stabilite pe o marja, dar bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB. Roamnia are resurse interne de crestere si acestea sunt in mod deosebit in zona energiei, unde un management corect ar aduce venituri consistente. De asemenea, sectorul de transporturi si nu in ultimul rand o optimizare a sistemului de sanatate sunt importante. Reformele trebuie sa continue," a mai spus presedintele Basescu.
Conform Presedintelui,... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:38
Ministerul Agriculturii a transmis deja catre Ministerul de Finante toate datele pentru bugetul pe 2012, intrucat indicatorii principali in domeniu sunt "creionati" pe urmatorii trei ani si nu necesita nicio negociere in acest moment.
"Asteptam cateva elemente de indicatori macro-economici si apoi putem sti. Ceea ce stim la aceasta data este ca indicatorii principali pe agricultura sunt creionati pe trei ani. Sigur ca sunt anumite miscari legate de situatia economica europeana si vedeti ca sunt evenimentele numarul unu care se deruleaza de la o zi la alta", a afirmat, sambata, Valeriu Tabara.
El a declarat ca este important ca Romania a castigat o "pozitie extraordinara, legat de mentinerea gradului de expunere a sistemului bancar pe piata romaneasca, neretragerea banilor din bancile fiice aflate in Romania", acest lucru dand siguranta mai mare celor care investesc si mai ales siguranta financiara.
Intrebat daca au loc negocieri si in privinta banilor care vor fi alocati in 2012 Agriculturii, el a spus: "La aceasta data, noi nu negociem nimic".
"Noi avem indicatorii pe trei ani, toate documentele sunt facute, sunt la Ministerul de Finante. Probabil ca se asteapta si trecerea echipei de la FMI sa se vada si care este starea economiei. Se stiu indicatorii cu destul de multa precizie, insa s-ar putea sa existe observatii pe care sa trebuiasca sa le negociem cu FMI. Nu vom renunta la subventii. Nu se pune problema. Unul din obiectivele pe care le-am avut cu FMI -... mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 15:45
Guvernul Boc nu a facut inca public bugetul de stat pe 2012, insa dupa ce FMI a scazut prognoza de crestere economica a Romaniei la 2%, Executivul a fost nevoit sa rescrie schitele bugetului.
Teoretic, acest lucru ar insemna noi ajustari pe partea de cheltuieli si o scadere a veniturilor bugetare. Practic, 2012 nu reprezinta doar un an in care Romania trebuie sa scape de recesiune, ci si un an electoral.
Prin urmare, specialistii si analistii contactati de Business24 sunt de parere ca masurile populiste vor fi mascate in masuri de macrostabilizare care vor da impresia populatiei ca exista un trend de crestere economica.
In opinia lui Mircea Cosea, programul de austeritate aplicat de Executiv anul acesta nu a avut efectul scontat, de aceea economistul vede o crestere economica de doar 1% pentru anul 2011.
"Agricultura, care trebuia sa aduca peste 3 miliarde de euro la buget, din cauza unei evaziuni nestapanite, nu va aduce mai mult de 1 miliard de euro. Motorul nostru de crestere economica, comertul exterior, chiar daca inregistreaza cresteri cu 2 cifre, nu are capacitatea sa ne ridice la cresterea pe care am previzionat-o. Previziunile externe arata ca Romania va avea in acest an cea mai mica crestere economica din Europa", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.
In opinia acestuia vor exista masuri populiste, insa nu de amploarea celor de acum 4 ani, masuri care vor fi mascate sub fel de fel de masuri de macro-stabilizare.
Potrivit economistului, Executivul va... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 21:00