Bugetul general consolidat a incheiat luna august cu un deficit de 0,03% din PIB, similar celui din iulie, astfel ca dupa primle opt luni inregistreaza un sold negativ de 1,18% din PIB, cu mai mult de un punct procentual sub tinta convenita cu FMI, de 2,2% din PIB.
"Veniturile au crescut in primele opt luni cu 8,1% din PIB, si au depasit 125 de miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu numai 2,8%, la circa 133 miliarde lei", au precizat surse guvernamentale.
Astfel, potrivit datelor preliminate, deficitul bugetar de la finele lunii august s-a situat putin peste sapte miliarde lei, reprezentand 1,18% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 607,3 miliarde lei.
In aceste conditii, Guvernul are la dispozitie pentru ultimele patru luni ale anului un spatiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se incadra in tinta de deficit.
Executia bugetului general consolidat dupa primele sapte luni s-a incheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, fata de un deficit de 1,96% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,12% din PIB dupa primul semestru din acest an.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.
Deficit bugetar de 1,15% din PIB dupa sapte luni, aproape de nivelul inregistrat la 6 luni mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:10
Guvernul a promis Comisiei Europene ca se va supune permanent unui audit in ceea ce priveste cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, pentru "mentinerea increderii" in datele raportate Executivului UE, releva forma finala a Memorandumului suplimentar de intelegere convenit cu UE, potrivit Mediafax. Acceptarea acestui audit este primul angajament asumat in memorandumul convenit cu UE in vara acestui an si adoptat, miercuri, de Guvern.
"Avandu-se in vedere modificarea perspectivelor economice pentru anul 2010 aparuta de la evaluarea programului din luna ianuarie 2010, tinta de deficit ESA95 pentru anul 2010, de 6,4% din PIB, din primul Memorandum suplimentar va fi inlocuita cu o tinta de 7,3% din PIB in termeni ESA95 (6,8% din PIB in termeni de numerar).
Pentru mentinerea increderii in cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, Guvernul Romaniei este gata sa supuna aceste cifre in permanenta unui audit.
Progresele in materie de consolidare fiscala vor fi monitorizate in raport cu aceasta noua tinta", se arata in document.
O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat in perioada 26 iulie-4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului, fiind evaluat modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie si discutat noul set de prognoze macroeconomice.
Seful delegatiei Executivului UE, Laurent Moulin, a declarat la incheierea misiunii ca a treia transa din imprumutul acordat... mai mult
Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 00:01