Bugetul programului "Rabla" este in acest an mult mai mic decat anul trecut. Si editia din 2017 incepuse cu un buget inferior celui din 2016, insa statul a alocat in toamna bani pentru o suplimentare a numarului de tichete.
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) are prevazute, in 2018, venituri in scadere cu 27,8% fata de anul precedent. Dintre programele de mediu cel mai important ramane si in acest an "Rabla", prin intermediul caruia romanii care isi caseaza autoturismul vechi pot primesc o prima in valoare de 6.500 lei.
Acesta suma urmeaza sa se scada din pretul unui autoturism nou cumparat, in anumite conditii. In afara de prima de casare, proprietarii care isi caseaza masina veche pentru a-si cumpara una noua pot primi si ecobonusuri.
Daca anul trecut bugetul total al programului (inclusiv suplimentarea cu 4.000 de tichete in toamna) a fost de 205 milioane lei, in acest an acesta va fi de doar 150 milioane lei.
Cornel Brezuica seful AFM anunta inca din toamna anului trecut ca programul Rabla va continua si in 2018 "pentru ca tendinta este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinta a Uniunii Europene si o obligatie asumata de Romania".
In 2017 programul Rabla avusese o alocare initiala de 180 de milioane de lei. Bugetul a fost suplimentat ulterior cu 25 milioane lei.
Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2018 al Administratiei Fondului pentru Mediu... mai mult
Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 21:43
Veniturile din taxa auto sunt estimate de Guvern pentru acest an la cel mai mic nivel de la introducerea obligativitatii acestei plati, la cel mult 275 milioane lei, de zece ori mai putin decat prognoza de incasari pentru anul trecut, pe o piata inca afectata de criza si puterea de cumparare redusa.
Nivelul extrem de redus al incasarilor este estimat si in contextul in care Guvernul a diminuat pentru acest an cu 25% cuantumul taxei si a dispus suspendarea la plata a taxei auto de prima vanzare, pe fondul unor puternice proteste la adresa deciziilor anterioare ale Executivului, inclusiv fata de introducerea taxei de poluare auto.
Prognoza de venituri din taxa auto este prezentata in bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului pentru mediu, aprobat in sedinta Guvernului de marti, 13 martie.
La finalul sedintei de saptamana trecuta, din 6 martie, Guvernul anunta de asemenea aprobarea bugetului acestui Fond, dar cu un nivel estimat al incasarilor din taxa auto de 624 milioane lei. In bugetul aprobat pe 13 martie de Executiv, cele 624 milioane lei reprezinta veniturile totale ale Fondului pentru Mediu, alimentat si din alte surse.
Aceasta in conditiile in care, in proiectul hotararii de aprobare a bugetului, estimarea pentru veniturile din taxa auto se ridica la 1,8 miliarde lei.
Incepand cu acest an, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este redusa cu pana la 25%.
In acelasi timp, in luna ianuarie, Guvernul a decis ca... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 13:45
Aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2012 al Fondului pentru mediu a fost amanata "probabil pentru saptamana viitoare", a anuntat marti purtatorul de cuvant al Guvernului.
Intrebat daca in cadrul sedintei de Guvern a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru Fondul de mediu, Dan Suciu a raspuns ca decizia a fost amanata la cererea initiatorului. "Probabil va fi discutata saptamana viitoare", a precizat Suciu.
In informatia de presa privind unele acte normative care ar putea fi incluse pe agenda de lucru a sedintei din data de 28 februarie 2012 a fost trecut si un proiect de hotarare intitulat Proiectul de hotarare pentru aprobarea Bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2012 al Fondului pentru mediu, al Administratiei Fondului pentru mediu, precum si a Listei proiectelor si programelor pentru protectia mediului finantate din Fondul pentru mediu in anul 2012. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 21:38
In prezent, intre 350.000-500.000 de hectare din Romania nu sunt administrate, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borely, intr-o emisiune televizata. Potrivit acestuia, proprietarii ternurilor nu pot fi obligati sa incheie contracte, de aceea statul a gasit noi metode a a-i sanctiona.
"Am incheiat un protocol cu Politia romana si Jandarmeria si am facut multe descinderi. In prezent, sunt mult mai multe dosare penale si sanctiuni decat acum cativa ani, am inasprit contraventiile silvice anul trecut", a afirmat acesta.
In privinta impaduririlor, Borbely a spus ca Fondul de mediu a primit in 2011 de doua ori mai multi bani decat in 2010, aproximativ 400 de milioane de lei pentru impadurirea a 25.000 de hectare de teren.
"In 2010 am alocat fonduri importante, de sase ori mai mult decat in 2009, adica aproximativ 200 de miloane de lei numai pentru impadurire, iar in 2011 de doua ori mai multi bani decat in 2010. Fondul de mediu tinteste de asemenea si Casa Verde care ajuta companiile mici care doresc sa investesteasca in energie regenerabila", a mai subliniat ministrul.
Acesta a refuzat sa precizeze cati bani vot fi alocati in total Fondului de Mediu in 2012, subliniind faptul ca autoritatile raman retinute in aceasta privinta din cauza taxei auto.
"In 2010 am gasit 1,2 miliarde de lei necheltuiti din Fondul de mediu si am reusit sa incheiem contracte cu banii acestia. In 2011 am alocat in total 2,8 miliarde de lei, dintre care o parte i-am... mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 10:40
Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) va avea anul viitor un buget de 2,312 miliarde lei, cu 29% mai mare decat bugetul din acest an, de 1,794 miliarde lei, din care de la bugetul de stat va primi cu 31% mai mult ca in 2010, datorita alocatiilor la proiectele cu finantare externa nerambursabila, informeaza NewsIn."In anul 2010, bugetul Ministerului Mediului si Padurilor a fost de 1,794 miliarde lei, iar pentru 2011 acesta se ridica la 2,312 miliarde lei, din care de la bugetul de stat sunt alocate 2,182 miliarde lei, fata de 1,661 miliarde lei in 2010, 29,09 milioane lei din credite externe si 33,74 milioane lei din venituri proprii", potrivit unui comunicat emis luni de minister.
Din bugetul total, MMP va primi in 2011 de la bugetul de stat cu 31% mai mult ca in 2010, datorita alocatiilor la proiectele cu finantare externa nerambursabila, in urma adoptarii proiectului de buget de catre comisiile de buget-finante ale Parlamentului.
Cea mai mare pondere a fondurilor alocate MMP de la bugetul de stat este destinata cheltuielilor de investitii si reprezinta 45% din suma totala.
Pentru proiecte cu finantare externa nerambursabila este alocat un procent de 37,5% din banii de la buget, iar bunurile si serviciile inseamna 4%. Alte cheltuieli vizeaza dobanzi, cofinantare ISPA, PHARE, studii, si reprezinta 8,5% din suma totala alocata de la bugetul de stat.
La pozitia "Proiecte cu finantare externa nerambursabila", este cuprinsa cofinantarea POS Mediu, precum si proiectele... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 17:21
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a avut in primele opt luni ale acestui an incasari totale de 683,56 milioane lei, perioada in care au fost inregistrati la Fondul pentru mediu 12.717 contribuabili care au platit si depus declaratii, a anuntat joi AFM, transmite NewsIn."Veniturile Fondului pentru mediu sunt constituite exclusiv din platile efectuate de catre poluatori, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Activitatea de stabilire si incasare a veniturilor la Fondul pentru mediu se realizeaza numai de catre personalul AFM.
Sunt in evidenta un numar de 156.805 contribuabili pentru care se primesc declaratiile lunare, trimestriale sau anuale dupa caz, se efectueaza controale fiscale, se solutioneaza contestatii si se realizeaza procedura de urmarire si executare silita", se arata in comunicatul administratiei.In anul 2010, Administratia Fondului pentru Mediu a elaborat zece ghiduri de finantare si urmeaza sa mai lanseze noi sesiuni de depunere a proiectelor pana la sfarsitul anului."Pentru anul 2010, AFM are prevazut un buget de 3,797 miliarde lei, credite de angajament, in limita carora se pot angaja cheltuieli prin deschiderea de sesiuni pe categorii de programe, din care, 1,889 miliarde lei reprezinta fonduri asigurate pentru plata numai in acest an.
Din aceasta suma, au fost incheiate 2.678 contracte in valoare de 2,3 miliarde lei, dintre care 1.883 sunt contracte pentru Programul Casa Verde-persoane fizice, comparativ cu 330 contracte incheiate in... mai mult
Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 09:18
Bugetul Fondului de Mediu estimat la 1,5 miliarde lei pentru 2010 urmeaza sa fie discutat in sedinta de guvern de saptamana viitoare, pentru ca ulterior, dupa aprobare, sa poata fi demarate toate proiectele, a declarat miercuri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, citat de NewsIn."Estimam sa incasam in acest an 1,5 miliarde lei la Fondul de Mediu si vom cere Ministerului de Finante sa ni-i aprobe pe toti", a spus Borbely.
Anul trecut, pentru Fondul de Mediu au fost aprobate numai 800 milioane lei, din care au fost cheltuite efectiv 300 milioane lei pentru Programul Rabla si cel cu parcurile", a explicat ministrul.
Aproape 200 milioane lei pentru impaduriri
Pentru impaduriri in acest an vor fi folosite circa 200 milioane lei in crestere fata de 28 milioane lei, cat au fost alocate anul trecut.
"De asemenea, am vorbit cu colegii de la ministerul agriculturii sa finalizeze ghidul, astfel incat cele 223 milioane euro din fonduri europene sa poata fi accesate pentru impaduriri", a mai spus ministrul de resort.
Borbely vrea ca la finalul lui 2010 contractele incheiate prin POS Mediu sa ajunga la 3,9 miliarde euro
Alta prioritate a ministrului Mediului o reprezinta cresterea absorbtiei fondurilor UE prin POS Mediu.
"In prezent avem contracte incheiate de 1,4 miliarde euro.
Pana la finele acestui an speram sa ajungem la 3,8-3,9 miliarde euro in contracte incheiate", a precizat Borbely.
Ministrul a adaugat ca Romania a primit de la UE pana in prezent o prefinantare de... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 15:05
Cea de-a doua etapa a programului Casa Verde se prelungeste cu 15 zile, pana pe 30 septembrie, a decis Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis prelungirea perioadei de depunere a proiectelorpentru ca nu au fost anuntate inca proiectele castigatoare din prima etapa.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declarase la sfarsitul lunii trecute ca prima etapa a programului Casa Verde, s-a incheiat cu depunerea a 151 de proiecte, aflate acum in analiza comisiei de evaluare, informeaza NewsIn.
Prin programul Casa Verde se inlocuiesc sau se completeaza sistemele clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau energie eoliana ori alte sisteme care duc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.
Bugetul total pentru cele doua etape ale programului Casa Verde este de 310 milioane lei (150 milioane lei, in prima etapa, respectiv 160 milioane lei in cea de-a doua).
Prin intermediul programul Casa Verde, asociatiile de locatari care sunt bransate la sistemul centralizat de incalzire pot beneficia de finantari pentru montarea de panouri solare pe bloc iar cei care s-au debransat se pot racorda din nou. mai mult
Joi, 10 Septembrie 2009, ora 13:34