5.216 lei sunt veniturile totale medii lunare inregistrate intr-o gospodarie din Romania, in 2020, din care 83,8% au fost reprezentate de cheltuieli, releva datele publicate, luni, 7 iunie, de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit sursei citate, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.840 de lei/luna/gospodarie (1.884 lei/persoana), in crestere cu 8,7 % fata de anul 2019, iar veniturile in natura de 376 de lei/luna/gospodarie (146 lei/persoana), mai mult cu 11,7%, de la an la an.
De asemenea, salariile si celelalte venituri asociate lor au format, anul trecut, cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 68,2% dintre veniturile totale ale gospodariilor, in scadere fata anul anterior, cu 0,4 puncte procentuale.
Ca medii lunare, veniturile totale ale unei gospodarii au reprezentat, in termeni nominali, 5.216 de lei/gospodarie, echivalentul a 2.031 de lei/persoana, in crestere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% in comparatie cu anul precedent.
In acest context, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 4.372 lei, lunar, pe gospodarie (1.702 lei/persoana) si au reprezentat 83,8% din veniturile totale, in scadere cu 1,6 puncte procentuale, raportat la perioada de referinta.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, totodata, veniturile din prestatii sociale (19%, in anul 2020, respectiv 18,4%, in 2019), veniturile din activitati neagricole independente (1,8%, in 2020, si 2%, cu un an in urma), veniturile din... mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 09:57
Curtea de Conturi a gasit facturi neachitate de SUA in valoare de aproape 2.000.000 de euro "ca urmare a stoparii finantarii de catre partea americana a Programului de sustinere a natiunii-gazda (HNP) in Romania", program care se refera la activitatile Marinei SUA dislocate in tara noastra.
Jurnalistii de la Profit.ro sunt cei care au descoperit informatia intr-un document intocmit de Curtea de Conturi in urma unui audit financiar efectuat la Ministerul Apararii.
Conform sursei citate, suma totala a facturilor neachitate se ridica la "1.913 mii de euro".
In document nu se fac precizari cu privire la motivele opririi finantarii, in schimb se arata ca in anul 2017 suma alocata de SUA pentru implementarea Acordului US Navy Host Nation Program a fost de 3,61 milioane de euro, din care au fost platite 1,938 milioane euro, in timp ce din ianuarie 2018, "plata facturilor a fost suspendata de partenerul american".
"La data auditului existau facturi in suma de 1.913 mii euro neachitate, din care suma de 1.394 mii euro trebuia achitata catre un operator economic, care a actionat in instanta Ministerul Apararii Nationale la Tribunalul Dolj. La nivelul conducerii ministerului s-au efectuat demersuri pentru a identifica posibilitatile legale pentru achitarea debitelor restante de la bugetul de stat, dar, in lipsa prevederilor bugetare, aceasta nu s-a putut realiza", mai mentioneaza Curtea de Conturi. ...citeste mai departe despre "SUA au oprit finantarea cheltuielilor cu... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 18:05
Romanii cheltuie mai mult decat ar trebui in perioada Craciunului, fiind pe locul 3 in Europa, dupa irlandezi si britanici in ceea ce priveste depasirea bugetului alocat, iar luna ianuarie este cea mai dificila luna din punct de vedere financiar, releva Raportul European al Platilor Consumatorilor, derulat in 24 de tari din Europa printre care si Romania.
"La nivel european, 32% dintre respondenti declara ca de Craciun cheltuie mai mult decat si-au propus initial. In Romania insa, 42% dintre respondenti (dintre care 35% barbati si 47% femei) declara ca, in perioada Sarbatorilor de iarna, cheltuie mai mult decat isi propun. Romania este pe locul 3 din Europa in ceea ce priveste depasirea bugetului alocat, dupa Irlanda (54%) si Marea Britanie (43%), pe cand cei mai echilibrati locuitori ai Europei sunt olandezii, doar 22% dintre acestia declarand ca au depasit bugetul alocat de sarbatori", se arata in raportul publicat de Intrum Romania.
Intrebati daca in perioada Craciunului apeleaza la imprumuturi, 25% dintre romani declara ca fie isi maresc limita cardului de credit, fie se imprumuta la rude sau prieteni. Studiul arata de asemenea faptul ca parintii, respectiv persoanele cu un loc de munca stabil, apeleaza mai des la imprumuturi.
O alta categorie este reprezentata de procentul de 33% de respondenti, care nu stiu daca isi vor putea permite sa cumpere cadouri de Craciun. Media europeana la acest capitol este de 27%, iar Romania se situeaza pe locul trei dupa Marea... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 14:31
Va spun sincer, am crezut ca, in ceasul al douasprezecelea, ministrul Teodorovici va suna alarma si va incerca sa-i trezeasca si pe colegii sai de Guvern, dar mai ales pe sefii sai, Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Darius Valcov. M-am inselat.
Eugen Teodorovici avea doua optiuni. Prima era sa continue politica fiscala dezastruoasa de pana acum. A doua - sa le transmita sefilor lui politici ca e nevoie de masuri rapide care sa evite directia de coliziune pe care suntem acum. A ales prima optiune.
De ce nu a ales-o pe a doua? Foarte simplu. Pentru ca astfel ar fi recunoscut dezastrul de pana acum, esecul programului de guvernare si propriul sau esec ca ministru de Finante.
Teodorovici a preferat sa mute consecintele dezastruoase ale programului de guvernare undeva in viitor, cat mai departe posibil de prezent, preferabil dupa ce stanga paraseste guvernarea.
Din pacate pentru noi, modul in care a fost facuta rectificarea bugetara demonstreaza ca Romania se afla oficial in insolventa.
Zi de zi, romanii se trezesc dimineata, merg la munca, platesc taxe, impozite, accize si supraccize, insa cu toate acestea politicile guvernamentale ii lasa cu bani din ce in ce mai putini in buzunar. Puterea de cumparare a scazut dramatic in ultimii doi anu, in special din cauza inflatiei, a lipsei de lichiditati si a cresterii ROBOR.
Oricat au incercat pesedistii sa arunce chestiunea ROBOR in curtea BNR, este evident ca acesta a crescut de cateva ori deoarece guvernantii au... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 00:00
Un procent de 93% din cheltuielile gospodariilor au fost alocate pentru consum si plata impozitelor si contributiilor catre stat, in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care 63,9% din cheltuieli au fost directionate catre consum si 29,1% catre achitarea taxelor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
"Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul I 2018, in medie, 34,3% din consumul gospodariilor", precizeaza sursa citata.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, respectiv de doar 0,3%, mentioneaza INS.
In intervalul de referinta, cheltuielile totale au fost, in medie, de 3.317 lei lunar/gospodarie, respectiv 1.270 lei/persoana si... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 10:52
Cele mai importante cheltuieli ale romanilor sunt legate de alimentatie si de locuinta, existand diferente usoare intre generatii, se arata intr-un studiu de specialitate remis, joi, AGERPRES.
Studiul vizeaza utilizatorii de internet din mediul urban clasificati in patru generatii distincte, respectiv Baby Boomers (55 - 65 ani), cu un buget mediu personal pe luna de 2.407 lei, Generatia X (39 - 54 ani) - cu un buget de 2.759 de lei, Millennials (24 - 38 ani) - 2.305 lei si Generatia Z (18 - 23 ani) - 914 lei.
"Millennials sunt mai independenti in ceea ce priveste deciziile de cumparare, dar isi depasesc bugetele lunare. Baby Boomers si reprezentantii Generatiei Z economisesc cel mai mult, in timp ce aceia din Generatia X au cele mai mari venituri, dar si imprumuta cele mai mari sume de bani. Acestea sunt doar cateva diferente dintre cumparatorii din ziua de azi", se arata in cercetarea realizata de Golin si iSense Solutions.
Cheltuielile cu alimentatia sunt considerate foarte importante de 83% dintre reprezentantii Generatiei X, 81% dintre Millennials, 81% din Generatia Z si 79% dintre Baby Boomers.
"Cheltuielile cu locuinta sunt importante pentru 80% dintre Millennials si Generatia Z, 76% din Generatia X si 72% dintre Baby Boomers. In schimb, apar diferente mai mari in cazul altor categorii de produse si servicii. Spre exemplu, tinerii din Generatia Z si Millennials acorda o importanta mai mare cumparaturilor de imbracaminte, incaltaminte si produse de... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 16:02
Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE in ceea ce priveste cheltuielile bugetare raportate la PIB si pe ultima pozitie la ponderea cheltuielilor cu educatia si cu protectia sociala.
Paradoxal, insa, datele prelucrate si furnizate la inceputul acestei saptamani de Eurostat ne plaseaza pe locul 12 la sumele alocate pentru pensii raportate la PIB si pe locul 3 daca le luam ca procentaj stabilit in cheltuielile publice.
Cum ar arata PIB-ul si bugetele tarii noastre daca s-ar intoarce toti romanii din strainatate
Din cifrele prezentate de organismul statistic al UE, rezulta o serie de concluzii in privinta modului in care se stabilesc prioritatile in Romania si sugereaza masurile care ar putea fi luate pentru a ne apropia de o structura europeana a modului in care se utilizeaza banii statului.
Precizam ca datele sunt valabile pentru anul 2014, pentru care au fost finalizate calculele pe domenii de cheltuieli publice.
Deoarece taxele colectate efectiv ...citeste mai departe despre "Cat de prost isi cheltuie Romania bugetul - Comparatie cu media UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 12:50
Asistenta sociala, Sanatatea, Transporturile si Educatia sunt domeniile care vor avea in 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare, incluzand nu doar bugetul ministerelor de resort, ci si alocarile din partea primarilor, in timp ce Agricultura, Apararea si Mediul sunt in coada acestui clasament.
Totalul cheltuielilor bugetare rezervate principalelor domenii si incluse ca atare in proiectul de buget pentru anul viitor se ridica la 231,2 miliarde lei, de la 221,8 miliarde lei in acest an, conform unui document oficial obtinut de Mediafax.
Din acest total, cea mai mare suma, de trei ori peste nivelul celorlalte domenii, va fi alocata pentru Asigurari si Asistenta Sociala, respectiv 76,3 miliarde lei (de la 73,4 miliarde lei in acest an).
Pentru Sanatate vor fi alocate 28,2 miliarde lei (27,8 miliarde lei fara arierate), fata de 27,6 miliarde lei in acest an (24,9 miliarde lei fara arierate), in timp ce fondurile pentru celelalte domenii vor fi mult mai mici.
Astfel, pentru Transporturi va fi acordat un volum de cheltuieli de 21,9 miliarde lei (de la 19,8 miliarde lei), pentru Educatie si Cercetare va fi disponibil un buget de 20,8 miliarde lei (de la 20,6 miliarde lei), pentru Ordine Publica si Siguranta Nationala vor fi acoperite cheltuieli de 12,9 miliarde lei, sub bugetul din acest an de 14,4 miliarde lei, iar pentru Administratie Publica centrala si locala vor fi puse la dispozitie 10,1 miliarde lei (de la 9,8 miliarde lei).
Restul domeniilor vor avea... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:57
Romanii vor aloca, in medie, 358,43 lei cumparaturilor de Paste, iar pentru 1 Mai bugetul va fi de 179,89 lei, se arata intr-un studiu Mednet.
Cei care petrec in localitatile de domiciliu au alocat pentru aceasta sarbatoare sume mai mici de 300 lei, in timp ce aceia care isi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau in strainatate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.
Potrivit studiului Mednet, 38,0% dintre persoanele intervievate apreciaza ca bugetul planificat pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, in timp ce numai pentru 8,5% dintre acestia suma va fi mai mare.
Pe de alta parte, 21,3% dintre orasenii cuprinsi in esantion, nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situatiei financiare, fie datorita faptului ca vor lucra.
Bugetul alocat pentru Paste - 358 lei
Pentru sarbatoarea de Paste, romanii aloca in medie un buget de 358,43 lei.
Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat cumparaturilor de Paste o suma cuprinsa intre 101-300 lei, 21,8% intre 301-500 lei, in timp ce 13,7% estimeaza ca vor cheltui de Paste peste 500 lei.
Comparativ cu anul trecut, pentru 34,0% dintre orasenii cuprinsi in esantion bugetul a ramas neschimbat, in timp ce pentru 12,0% acesta a crescut.
Nu trebuie omis faptul ca, 32,0% dintre persoanele intervievate au declarat ca, pentru acest an, bugetul alocat sarbatoririi Pastelui va fi mai mic, comparativ cu cel... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 11:01