Viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, sustine ca bugetul Capitalei va fi redus cu 25%, doar pentru ca liderul PSD, Liviu Dragnea, e suparat pe edilul Gabriela Firea.
Acesta face un apel la "oamenii responsabili" din Guvern si din Coalitia de guvernare, la toti parlamentarii, in special cei de Bucuresti, sa ia masurile care se impun astfel incat Capitala sa nu fie lasata fara 25% din buget.
"Vremelnicul presedinte al Partidului Social Democrat crede, poate, ca este normal ca Primaria Capitalei Romaniei sa ramana fara 25% din buget, doar pentru ca dansul este suparat pe primarul general. Si atunci, ce ar trebui sa faca Primaria Capitalei? Sa asfalteze cu 25% mai putine strazi, sa dea cu 25% mai putin la spitale, sa plateasca cu 25% mai putin la RADET si STB? Sa declare anul 2019 cu 25% mai scurt?", afirma Badulescu intr-un comunicat de presa transmis, duminica.:
El apreciaza ca modul in care a fost alcatuit bugetul de stat pe anul 2019 va crea nu doar probleme grave in Capitala, din cauza subfinantarii, ci si haos in relatia dintre municipalitate si sectoare, prin "redefinirea samavolnica a obligatiilor si atributiunilor acestor entitati".
Legea administratiei publice locale si cea a finantelor publice locale nu permit acest gen de "revolutii fiscale", ceea ce va conduce la grave disfunctionalitati, din care cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi bucurestenii, adauga viceprimarul.
Daca fondurile alocate, arata Badulescu, sunt distribuite la... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 20:45
Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la proiectul de Ordonanta de urgenta ("OUG") a Guvernului privind o serie de masuri fiscale si bugetare, publicata pe 18 decembrie 2018, de catre Ministerul Finantelor Publice.
Din punctul de vedere al Fondului Proprietatea, consecintele severe ale acestor masuri includ:
Pilonul II de pensii private risca sa fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incerta. Aceasta masura specifica va avea un impact foarte grav asupra pietei de capital locale, a carei crestere a fost constant sustinuta de catre fondurile private de pensii in ultimii ani. Daca va fi adoptata, masura va intarzia pe o perioada nedefinita promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta.
Plafonarea pretului la gaze la 68 RON /MWh incalca in mod flagrant legislatia nationala in vigoare, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale. Independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol, iar tara s-ar putea afla in situatia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preturi mai mari, asupra carora Guvernul nu va avea niciun control.
Taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic va conduce la insolventa multor asemenea companii si concedieri in masa, iar siguranta intregului sistem energetic din Romania va fi grav periclitata.
Comentand pe marginea proiectului de OUG, Johan Meyer,... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:57
Principalele agentii internationale de stiri, precum si numeroase publicatii din multe tari au relatat despre noile masuri fiscale anuntate de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Bursa de Valori din Romania este in scadere cu aproape 12% in urma noilor propuneri de taxe", titreaza site-ul publicatiei Financial Times.
Reforma cunoscuta sub denumirea de "taxa pe lacomie", va include de asemenea noi taxe asupra companiilor din domeniile energiei si telecomunicatiilor, care vor fi obligate sa plateasca 3% din cifra de afaceri, a anuntat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici, citat de Financial Times.
Indexul Bursei de valori de la Bucuresti a scazut cu 11,9%, aflandu-se in cea mai mare scadere inca din 2009, potrivit Refinitiv. Este de asemenea cea de a doua cea mai mare scadere inca de la sfarsitul anilor 1990.
Publicatia Financial Times mentioneaza ca Romgaz si OMV Petrom au scazut cu peste 5% fiecare.
Agentia Reuters relateaza ca Guvernul roman a avut o abordare oscilanta a intentiilor privind taxele, anul trecut, provocand incertitudine in randul investitorilor si afectand cursul valutar al leului.
Jurnalistii de la Reuters mentioneaza ca Teodorovici nu a elaborat cum va aplica Guvernul taxa pe lacomie si nici mecanismul acesteia.
"Teodorovici a declarat ca noua taxa va reusi sa aduca la buget 3,6 miliarde de lei", adauga Reuters.
Intr-un articol separat, Reuters relateaza ca actiunile bancilor Erste Bank si Raiffeisen Bank International au... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:18
Este foarte important ca toate masurile fiscale sa aiba in spate un studiu minutios de impact, iar scopul lor ar trebui sa fie reducerea graduala a deficitelor bugetare, a declarat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Politica fiscala trebuie sa aiba ca scop reducerea graduala a deficitului bugetar. Este nevoie de masuri de consolidare pentru a reduce deficitul pana la tinta pe termen mediu de 1,5% din PIB.
La fel de important, politica fiscala trebuie sa se bazeze pe masuri de mare calitate. Consideram ca este foarte important ca toate masurile sa fie subiectul unui studiu minutios de impact si sa evite volatilitatea inutila pentru gospodarii si firme", a precizat Hajdenberg.
Misiunea FMI a realizat evaluarea anuala a economiei romanesti in luna martie a acestui an, la Bucuresti, in baza Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale. Pe baza informatiilor disponibile la momentul discutiilor, a fost elaborat un raport al staff-ului FMI la data de 4 mai 2017, raport care a fost analizat de boardul executiv al FMI la data de 22 mai.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de masuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit si contributiile sociale.
Citeste si Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei ...citeste mai departe despre "Mesajul FMI pentru Guvern: Toate masurile fiscale ar... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 18:00
Bugetul Primariei Capitalei o sa scada anul urmator cu pana la 1,36 miliarde lei, reprezentand un procent intre 34,47% si 38,54% din cota defalcata din impozitul pe venit.
Informatia a fost facuta publica de consilierul general Ciprian Ciucu pe Facebook, dar confirmata si de Primaria Capitalei pentru Hotnews.
Consilierul general a comentat pe Facebook mai multe efecte ale modificarilor la Codul Fiscal asupra autoritatilor locale. Acesta a precizat ca bugetele locale sunt taiate de Guvern in medie cu 20%.
"Impactul la nivel national este de aproximativ 2 miliarde de euro, bani care sunt luati cu japca si sunt sacrificate proiectele de dezvoltare", a continuat acesta.
Ciprian Ciucu a sustinut ca grav afectate vor fi localitatile cu numar mare de angajati in mediul privat. "Adica fix acele localitati in care cetatenii isi fac un rost prin propria munca. In acest mod ei contribuie la prosperitatea localitatilor lor, sustinand proiectele locale prin impozitele pe venit pe care le platesc", a precizat el.
Acesta a mentionat ca banii luati acum de Guvern apartin, de fapt, comunitatii locale, "care in baza lor si-a planificat investitii pentru proiecte concrete, menite sa creasca calitatea vietii in acele localitati".
Modificarile fiscale sunt numite de Ciprian Ciucu un jaf.
"Daca efectul global al masurilor luate de Guvern este nul, adica se intorc la stat aceiasi bani prin modificarea sistemului de contributii/impozitare, de ce nu este lasata autoritatilor... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:57
Din 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite contributii la Sanatate, ceea ce ar trebui sa insemne pentru stat incasari in valoare de 165 de milioane de euro pe an.
"Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CASS-ului pentru proprietari sume substantiale avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate.
Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, am putea spune ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an. Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala. Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro.
In practica, evaziunea ar fi puternic resimtita
Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 10:49
Romania ba are unul din cele mai impovaratoare sisteme fiscale din lume, ba are prea putine taxe si impozite care nu pot asigura venituri suficiente la buget, asta daca coboram urechea la ce ne spun exponentii clasei politice inainte si dupa alegeri.Daca in 2008 un raport al Bancii Mondiale ne plasa pe primul loc din 181 de state cu cele mai multe taxe si impozite, doi ani mai tarziu politicienii de la Bucuresti au ajuns la concluzia ca mai trebuie introduse niste dari: pe avere, pe drepturi de autor sau chiar pe alimentele cu un continut crescut de sare, grasimi, zahar sau aditivi alimentari.In principiu, as putea accepta orice noua taxa daca initiatorul sau orice alt sustinator avizat ar fi capabil sa-mi dea raspunsuri satisfacatoare la cateva intrebari simple: Care este scopul ei? Ce se va face cu banii? Cat de eficienta ar fi colectarea?Bani in plus la buget sau echitate in sistem?In primul rand, indiferent daca mi se vorbeste de o taxa pe avere sau de introducerea contributiilor pentru asigurarile sociale in contractele pe drepturi de autor si in conventii civile, as prefera sa mi se explice ce urmareste noua modificare.Daca prin introducerea ei se vrea realizarea echitatii in sistem, asa cum se invoca in cazul CAS-ului pentru drepturi de autor, ar trebui sa mi se explice de ce nu s-a facut acest lucru pana acum. Interesante ar fi si rationamentele in baza carora s-a decis sa se admita exceptia care se doreste a fi corectata acum.Argumentul ca peste ani, cand va iesi... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 09:29