Leonardo Badea, actualul presedinte al ASF a fost votat, marti, de deputatii si senatorii din Comisiile de politica economica si buget pentru un al doilea mandat la sefia institutiei.
Prim vicepresedinte a fost aleasa Elena Doina Dascalu.
30 de candidati la sefia ASF au fost audiati marti. Posturile pentru care au concurat candidatii sunt cele din Consiliul ASF, in care exista 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Salariile in aceasta institutie sunt printre cele mai mari din Romania: Peste 15.000 de euro net pe luna pentru membrii executivi si 6.000 de euro net pe luna pentru membrii ne-executivi, spune deputatul USR Claudiu Nasui.
Iar acesti bani vin de la romani. "Mai precis, din taxele pe care le platim de fiecare data cand cumparam o asigurare (o parte merge direct in conturile ASF) sau de fiecare data cand tranzactioneaza cineva o actiune pe bursa", subliniaza deputatul.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, audierea celor 30 de candidati si rezultatul votului final pentru selectarea celor 9 sefi ai ASF.
15:50 - Parlamentarii au dat aviz favorabil si pentru toti cei 9 componenti ai Consiliului ASF. Iata cine va conduce institutia, potrivit Agerpres:
Presedinte: Leonardo Badea
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari:... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:54
Membrii Comitetul Executiv National al PSD au votat, luni, la Parlament, pentru sustinerea lui Leonardo Badea in functia de presedinte ASF. Acesta ocupa si in prezent functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Deputatii si senatorii Comisiilor parlamentare pentru buget si economie ii vor audia, in sedinta comuna de marti, de la ora 10.00, pe candidatii la sefia ASF.
Vicepremierul Viorel Stefan a declarat, miercurea trecuta, la Parlament, ca nu poate sa anticipeze daca va mai ramane sau nu in Guvern dupa remaniere, insa a precizat ca merge pe proiectul sefiei ASF la care si-a depus candidatura. Vicepremierul a mentionat ca a primit in unamitate, din partea organizatiei PSD din care face parte, un vot de sustinere pentru sefia ASF.
Vicepremierul Viorel Stefan si-a depus oficial candidatura, in Parlament, pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) . Data limita pentru depunerea dosarelor de candidatura la comisiile pentru buget-finante din Parlament a fost marti, 23 octombrie. Pentru functia de presedinte ASF si-au depus candidaturile in Parlament: Leonardo Badea, Micu Andrei-Razvan, Sava Claudia Catalina, Adrian Simionescu, Viorel Stefan, Radu Toia si Mircea Ursache.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat lunea trecuta ca procedura pentru alegerea conducerii ASF si numirea noilor membrii din cadrul CNA va fi reluata, deoarece comisiile de specialitate nu au putut audia candidatii in... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 19:41
Curtea de Apel Bucuresti a admis mai multe probe solicitate de Raluca Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, care cere in instanta anularea amenzii de 100.000 de lei primita in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II.
Magistratii au decis ca, la pana la urmatorul termen de judecata, din 18 septembrie, ASF sa depuna mai multe acte interne solicitate de avocatul Ralucai Tintoiu. In primul rand, este vorba de documentele in baza carora s-a convocat sedinta extraordidara, in care au fost amendati Raluca Tintoiu si NN Pensii.
De asemenea, ASF trebuie sa depuna ordinele interne care stabilesc cvorumul necesar pentru organizarea unei sedinte. Asta dupa ce avocatul fostei sefe a NN Pensii a aratat ca decizia in acest caz s-a luat de 5 membri ai ASF, iar potrivit procedurii trebuiau sa fie 6 membri.
Curtea de Apel a mai admis audierea unui martor, solicitat de Raluca Tintoiu, prin care fosta sefa a NN Pensii vrea sa arate ca ASF, prin convocarea unei conferinte de presa, atunci cand a anuntat sanctiunea, i-a adus un prejudiciu de imagine.
Pe de alta parte, judecatorii au admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a ASF, privind restituirea amenzii de 100.000 de lei. Oficialii ASF au explicat in sala de judecata ca banii s-au dus la bugetul de stat, iar Tintoiu ar trebui sa dea in judecata Ministerul Finantelor daca-i vrea inapoi.
Cum a decurs procesul de ieri: Procesul sefei NN Pensii: Avocatul sustine ca ASF nu a avut cvorum in sedinta in care a... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 12:54
Avocatul Ralucai Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, care solicita anularea amenzii de 100.000 de lei primita in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II, a cerut astazi magistratilor ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa depuna mai multe documente relevante in proces.
Avocatul a explicat astazi magistratilor ca vrea sa vada cum a fost convocata sedinta extraodinara in baza careia s-a dat amenda record si a solicitat depunerea unui set de acte interne, privind organizarea ASF. Raluca Tintoiu vrea sa demonstreze ca a suferit un prejudiciu de imagine si cere audierea a doi martori: un specialist in recrutare si unul in comunicare.
ASF s-a opus solicitarii de noi probe si arata ca ei nu mai pot da oricum banii inapoi, deoarece acestia au fost virati la bugetul de stat. Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru 18 septembrie acest proces. Instanta insa urmeaza sa se pronunte astazi pe probele solicitate de Raluca Tintoiu si pe exceptia ridicata de ASF.
Context
Raluca Tintoiu, fostul director general al NN Pensii, a fost sanctionata de ASF cu 100.000 de lei la inceputul anului 2017, pentru ca i-a avertizat pe clienti ca au existat discutii privind o eventuala nationalizare a fondurilor de pensii private.
Totodata, ASF i-a retras autorizatia de director general. Autoritatea a sanctionat si fondul de pensii NN cu o amenda record de 750.000 de lei. NN Pensii a decis, insa, sa nu conteste amenda.
Cum s-a derulat procesul
Avocatul... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:41
Administratorii de pensii obligatorii si facultative au fost obligati de Autoritatea de Supraveghere Financiara sa achite integral, pana pe 30 aprilie, suma reprezentand rezervele tehnice de incasat pentru acest an, catre Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSSP).
Valoarea se ridica la 21,1 milioane de lei, informeaza Profit.ro.
FGDSPP a propus plata esalonata a rezervelor tehnice, insa Consiliul ASF a decis ca administratorii sa vireze integral acesti bani.
Surse din zona administratorilor de pensii au declarat pentru Profit.ro ca decizia ASF este intempestiva si se inscrie in seria actiunilor care vizeaza destabilizarea Pilonului II, alaturi de scaderea contributiei de la 5,1% la 3,75%, masura aprobata de Executiv la finele anului 2017.
"In pofida recomandarilor FGDSPP, Consiliul ASF obliga administratorii sa ceara actionarilor cateva milioane de euro, in conditiile in care suma nu a fost inclusa in bugetele pe acest an.
In plus, banii vor sta degeaba in conturile FGDSPP, fiind aproape imposibila intrarea in incapacitate de plata a unui fond de pensii din cel putin doua motive. Primul, peste 60% din activele acumulate din banii actualilor salariati sunt plasate in titluri de stat si obligatiuni, care au risc investitional zero. Al doilea, fondurile de pensii inca nu au intrat in plata, majoritatea participantilor fiind inca in perioada de contributie", sustin sursele citate.
ASF a transmis insa ca nu a fost prezentata... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 13:45
Senatorul PNL Florin Citu este investigat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) dupa ce a spus ca are informatii potrivit carora Guvernul ar dori introducerea unei taxe de 0,5% aplicata pe activele financiar-bancare.
Astfel, oficiali ai ASF au declarat pentru Bursa, ca senatorul este subiectul unei investigatii sub acuzatia de manipulare a Bursei.
"Sectorul Instrumente si Investitii Financiare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigatie cu privire la posibilitatea existentei unor elemente care intra sub incidenta abuzului pe piata - manipulare prevazuta de Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ca urmare a vehicularii in spatiul public a unor informatii referitoare la o posibila introducere a unei taxe pe activele bancare", sustin oficialii ASF.
Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Florin Citu a declarat ca observa ca ASF se misca foarte repede de cand la conducere se afla cineva numit de PSD.
"Da, am aflat si eu de aceasta investigatie a celor de la ASF care vad ca se misca foarte rapid de cand au o noua conducere numita de PSD. Nu am vazut nicio investigatie pe declaratiile domnului premier care indeamna romanii sa isi scoata banii din conturi sau ca sistemul bancar este falimentar. Daca ar fi fost atenti, am spus ca se vedea clar ca sunt informatii care circulau in spatiu public", a spus Citu.
Senatorul a precizat ca va raspunde... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 11:49
Soarta Pilonului II de pensii este tot mai incerta. Dupa ce Ministerul Finantelor si ASF au negat ca ar avea in plan reducerea contributiilor la jumatate si chiar au dat asigurari ca nici nu s-a vorbit macar despre asa ceva, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au iesit public pentru a-i contrazice.
Reprezentantii APAPR au declarat pentru Profit.ro ca au fost informati, saptamana trecuta ca se doreste aplicarea unei astfel de diminuari.
Ei arata ca, in urma cu o saptamana, s-au intalnit cu ministrul Finantelor si cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru o discutie in care le-au fost prezentate mai multe variante de reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii.
Cel mai dramatic scenariu era o scadere cu 80%, masura fiindu-le prezentata ca urmand sa fie pusa in practica si nu doar ca o intentie. "Ne-a fost adus la cunostinta ca se doreste punerea in practica a unei reduceri. Am fost chemati sa luam nota ca asa se va intampla", precizeaza reprezentantii APAPR pentru sursa citata.
Clarificarea APAPR vine dupa ce Profit.ro a scris, miercuri, ca Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, dorind sa reduca, de la 1 ianuarie 2018, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii de la 5,1% la 2,5%.
Ulterior, ministrul Economiei afirma ca "in Guvern nu a existat o discutie pe aceasta tema". Si ASF a reactionat, aratand ca "Pilonul II de Pensii este unul solid,... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 14:00
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de pensii nu este pus in discutie, dupa ce miercuri dimineata in presa a aparut informatia ca se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.
"Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. In luna iunie a anului 2017, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%", arata ASF intr-un comunicat remis Ziare.com.
Institutia spune ca participa in mod regulat, in calitate de supraveghetor al pietei, la discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, dar si cu ai altor institutii, inclusiv cu entitatile reglementate, pentru evaluari periodice ale modului in care functioneaza pietele supravegheate, si ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie.
ASF nu are dreptul de initiativa legislativa in vederea modificarii actelor normative care reglementeaza sistemul pensiilor administrate privat, mai precizeaza comunicatul.
Amintim ca miercuri dimineata jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 15:41
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara are un venit net lunar de 14.000 de euro, echivalent in lei, acesta fiind cel mai bine platit salariat al institutiei, in timp ce prim-vicepresedintele si vicepresedintii ASF castiga lunar 12.000 de euro, echivalent in lei.
"Politica salariala pentru conducerea ASF (cei noua membri ai Consiliului ASF) este stabilita potrivit legii de infiintare a ASF, cu modificarile ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 94/2013 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR. Nivelul salarizarii membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM si CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al presedintelui ASF - echivalentul in lei a 14.000 de euro (informatia a fost facuta publica inca din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepresedintelui ASF si vicepresedintilor ASF sunt echivalentul in lei a 12.000 de euro", se mentioneaza intr-un comunicat al ASF, dat luni publicitatii.
Restul salariilor ASF, inferioare celor ale conducerii
In ceea ce priveste restul salariilor din ASF, acestea sunt inferioare celor ale conducerii Autoritatii si au fost stabilite avand in vedere nivelul salariilor din industria supravegheata si reglementata.
Potrivit ASF, nivelul salariilor angajatilor din cadrul institutiei a fost redus in cursul anului 2013... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 11:59