Industria de aparare beneficiaza in 2019 de un buget de 10 ori mai mare decat bugetul de executie de anul trecut si avem un proiect mult mai mare, in care sunt legate lanturile valorice, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Niculae Badalau.
"Industria de aparare beneficiaza de 10 ori bugetul de executie de anul trecut, industria de aparare de la Ministerul Economiei. Avem un proiect mult mai mare, un proiect in care sunt legate lanturile valorice.
Discutam la 173 milioane numai fabrica de pulberi de la Fagaras, care functioneaza undeva la 10% in momentul asta.
Face pulberi pentru calibru mic, mare, absolut toata gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru ca noi avem doua, impartite pe categorii de pulberi, ramanand la Victoria numai poligonul de incercare.
Modernizam Cugir si modernizam Sadu. Saptamana asta am semnat din nou contractul vizavi de exportul de arme la Cugir.
In totalitate dam la export. Exportam in SUA, aproximativ 25 milioane de euro, am semnat contractul. Cugir si Sadu vor fi modernizate cu linii absolut moderne. Facem achizitii conform legii.
Si mai avem Metrom Brasov in care investim si-l modernizam, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subtire de cupru de la capse. Acolo vor fi facute capsele pentru toate cartusele, pentru ca noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie sa-l oferim Armatei Romane", a explicat Badalau, la B1 TV.
Acesta a adaugat ca, in paralel, exista contractul cu... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 09:39
Perceptia ca Rusia reprezinta o amenintare si angajamentele asumate fata de NATO, dar mai ales fata de SUA, fac ca fostele state comuniste din Europa Centrala si de Est sa-si fi sporit considerabil cheltuielile militare in ultimii ani, relateaza sambata EFE.
Intre 2016 si 2017, cheltuielile militare ale acestor tari au crescut intr-un ritm de 12%, de sapte ori mai mare decat cresterea de 1,7% a cheltuielilor militare in randul tarilor occidentale ale NATO.
Este vorba despre cea mai mare crestere regionala la nivel mondial, iar in frunte se afla indeosebi Romania (50%), Lituania (27%) si Letonia (26%), potrivit datelor Institutului International de Studii pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.
Cu toate ca exista diferente semnificative intre tari, cheltuielile militare in regiune nu au incetat sa creasca din 2013, dupa sase ani consecutivi de scadere.
Aude Fleurant, directoare de program la SIPRI privind cheltuielile militare si armamentul, a explicat prin telefon pentru EFE ca aceste tari resimt o necesitate sporita in a-si moderniza sistemele de aparare.
Potrivit EFE, conflictul din Ucraina, unde fortele separatiste sustinute de Rusia lupta impotriva guvernului central, a creat un sentiment de amenintare in aceste tari care, in calitate de membre ale NATO, participa la obiectivul comun de a spori cheltuielile cu apararea cu pana la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2024.
"Exista perceptia unei amenintari crescute (ruse) in aceste tari", rezuma... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 16:05
Ministerul Apararii continua achiztiile de miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei.
Dupa ce a semnat un contract de peste 800 de milioane de euro pentru 227 de transportoare blindate Piranha, acum MApN negociaza cumpararea de sisteme de rachete HIMARS si corvete pentru Marina.
In luna septembrie a anului trecut, Ambasada SUA de la Bucuresti a instiintat Ministerul Apararii ca solicitarea Romaniei privind achizitionarea a 54 de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bataie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, contractul fiind in valoare de 1,25 de miliarde de dolari.
"Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne, care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile", precizeaza atunci MApN intr-un comunicat.
In cazul corvetelor, Marina vrea sa cumpere patru astfel de nave de lupta pe care este dispusa sa plateasca aproximativ 1,6 miliarde de euro In acest moment nu este cunoscuta compania pe care Ministerul Apararii a ales-o, insa una dintre cerinte este ca navele sa fie construite la un santier naval din Romania, informeaza Stirile TVR.
Anul acesta, Armata va cumpara si al doilea sistem de rachete Patriot. In total, Romania va avea sapte astfel de sisteme pentru care va plati aproape 4 miliarde de... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:11
Majorarea bugetului alocat Apararii de catre Romania la 2% din PIB incepand din acest an si lansarea mai multor programe mari de inzestrare a armatei au generat o competitie acerba pentru contracte intre marile companii europene si americane din sector, sprijinite intens de statele in care isi au sediul, inclusiv in cadrul vizitelor la nivel inalt.
Pana acum, guvernul PSD-ALDE a anuntat mai multe contracte importante cu companii americane si niciunul cu companii europene, chiar daca au continuat, deocamdata, un acord incheiat anul trecut de guvernul tehnocrat cu germanii de la Rheinmetall pentru fabricarea de transportoare blindate la Moreni, pus sub semnul intrebarii de un contract similar anuntat recent cu americanii de la General Dynamics.
In 1 august, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026, care include opt programe de inzestrare, cu fonduri multianuale in valoare de 9,8 miliarde euro.
Dintre acestea, patru mari programe de inzestrare au fost demarate pana acum, din care in trei s-au anuntat si contracte.
In toate cazurile, batalia pentru contracte se da intre companii europene si din Statele Unite.
O alta componenta speciala a contractelor de inzestrare militara este legata de posibilitatile de productie si de mentenanta locala a echipamentelor, detinerea unei industrii proprii reprezentand un atu strategic pentru orice stat in caz de conflict.
In cazul in care productia locala nu este... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 20:40
Europa a devenit inca o data un loc in care etalarea fortei militare a fiecarui stat in parte reprezinta o chestiune general acceptata si considerata a fi chiar necesara, dupa mai bine de 20 de ani de liniste, arata ultimul raport al Agentiei Europene de Securitate (EDA).
Analistii sustin ca amenintarea Rusiei sta in spatele cresterilor masive ale bugetelor de aparare ale statelor din Uniunea Europeana, cel mai mare efort fiind remarcat in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, potrivit Defense News.
Teama umfla bugetele
La doua decenii de la sfarsitul Razboiului Rece, intentiile expansioniste manifestate de Vladimir Putin in Crimeea si estul Ucrainei au fortat liderii europeni sa creasca cheltuielile cu programele militare, arata raportul.
"Declinul care a afectat bugetele de aparare ale tarilor europene in ultimii 20 de ani, mai ales dupa 2008, a incetat", noteaza analistii care au efectuat cercetarea.
Cresterea cea mai mare se observa in bugetele din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia, cele 7 tari operand majorari ale cheltuielilor militare de 19,9 procente in acest an.
Recordul ii apartine Ungariei, care se apropie de o crestere de 22%, cu o suplimentare de buget de aproape un miliard de dolari.
In sud-estul Europei, Romania, Bulgaria, Croatia, Ciprul, Serbia si Slovenia au suplimentat in medie bugetele de aparare cu 9,2%, in vreme ce procentul adaugat de statele din vestul Europei se ridica la 2,7%.
Doar... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 14:25
1Decizia lui Vladimir Putin de a anexa Peninsula Crimeea, in primavara lui 2014, a declansat o cursa a inarmarilor in regiune, in conditiile in care vecinii Federatiei Ruse se simt amenintati de miscarile tot mai indraznete ale Moscovei.
State care, pe fondul crizei economice, isi redusesera semnificativ cheltuielile cu apararea au inceput sa pompeze din nou bani in bugetul armatelor proprii, potrivit unei analize Bloomberg.
Efectul se vede cel mai bine in Lituania. Tara care din 2009 a scazut nivelul bugetului de aparare pana sub 1% din PIB a tresarit brusc, efectuand o suplimentare a cheltuielilor militare de 30% in cursul anului trecut.
Procentual, cresterea este mai mare decat cele inregistrate anul trecut in toate celelalte 27 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
In top intra si Polonia, pe locul 3 din punct de vedere al cheltuielilor de aparare inregistrate in 2015, in vreme ce Letonia si Estonia, tari care au granita comuna cu Rusia vin pe locurile 5, respectiv 8 in clasamentul intern al NATO.
Datele statistice reflecta nelinistea in crestere pe care o simt vecinii Rusiei fata de intentiile lui Putin. Pe langa anexarea Crimeii, in 2008, Moscova a purtat un razboi cu vecinul din sud, Georgia, iar de anul trecut s-a implicat intr-o campanie aeriana pe frontul din Siria.
Eforturile financiare vin si ca urmare a protocolului incheiat intre statele membre NATO de a atinge un nivel de finantare a sectorului de aparare echivalent cu 2% din PIB al... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 16:15
Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, urmeaza sa prezinte, marti, proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, cu finantari suplimentare pentru a lupta impotriva gruparii Statul Islamic, noi mini-drone si intarirea prezentei americane in Europa de Est, in special in Estonia si Romania.
Un responsabil din cadrul Departamentului Apararii a facut cunoscut, luni, ca bugetul de baza al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017) se va ridica la 524 de miliarde de dolari, in crestere cu 59 de miliarde de dolari in raport cu anul precedent, transmite AFP.
Bugetul va include numeroase "fonduri pentru operatiuni in strainatate", cu scopul de a finanta operatiunile sale in Afganistan si lupta impotriva gruparii extremiste Statul Islamic.
SUA isi arata muschii: Avioane de razboi F-35, in cel mai costisitor program de inarmare din istorie
Un alt responsabil, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a precizat ca bugetul va include 7 ...citeste mai departe despre "La ce-i trebuie armatei SUA enorme sume de bani: Statul Islamic, mini-drone si Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 07:51
Pe masura ce tensiunile inregistrate intre NATO si Rusia se intetesc, bugetul Apararii statelor membre scade constant.
Este al doilea an consecutiv in care media bugetelor de aparare din cele 28 de tari membre se micsoreaza: anul acesta va scadea cu 1,5% in termeni reali, in timp ce anul trecut a scazut per total cu 3,9% fata de anul anterior, dezvaluie agentia Reuters.
Promisiune uitata
In toamna anului trecut, liderii NATO, reuniti in cadrul summit-ului din Tara Galilor isi luau angajamentul sa mentina bugetul de cheltuieli pentru Aparare la cote stabile, dupa avertismentul Washingtonului privind subfinantarea inregistrata in randul Aliantei.
Cota din PIB-ul fiecarui stat membru NATO a fost stabilita la 2%, dar promisiunea pare sa fi fost uitata, in ciuda tensiunilor inregistrate intre liderii Aliantei si Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca 18 tari membre au majorat bugetul alocat in acest an Apararii, dar media generala este in continuare sub nivelul preconizat.
Declinul cheltuielilor pentru aparare se regaseste mai ales in randul partenerilor europeni, a explicat Stoltenberg. In schimb, Rusia a majorat constant bugetul Apararii in ultimul deceniu.
"Avem nevoie sa dublam eforturile noastre pentru a inversa aceasta tendinta. Suntem confruntati cu noi si noi provocari si nu putem sa mergem la infinit pe un buget redus", a rabufnit secretarul general al NATO.
Alianta delasarii
Din randul membrilor europeni ai... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 09:30
1Premierul Victor Ponta a declarat marti, la Sibiu, ca Romania este o tara sigura pentru ca are parteneri puternici si o armata profesionista, tara noastra aflandu-se in prima linie a unui razboi neconventional pe care tarile aliate il dau cu teroristii.
"Romania este azi o tara sigura pentru ca are parteneri puternici si pentru ca are o armata profesionista, o armata de oameni devotati pe care ne putem baza intotdeauna. Din pacate, din Irak si Afganistan, razboiul s-a apropiat foarte mult de granitele Romaniei. Acum, Romania este in prima linie a unui razboi neconventional pe care tarile democratice, tarile aliate il dau cu cei care, asa ati vazut si zilele trecute, prin acte de terorism, prin acte brutale, ucid civili, ucid oameni nevinovati. Cred ca Romania trebuie sa fie mandra de militarii sai", a spus Victor Ponta, intr-un discurs la festivitatea de acordare a gradelor militare absolventilor Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" de la Sibiu.
Cu aceasta ocazie, atat premierul Victor Ponta, cat si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, au precizat ca cei 1.400 de absolventi care termina in acest an diferite forme de invatamant militar au asigurate locurile de munca. La Academia Fortelor Terestre 'Nicolae Balcescu' din Sibiu au primit marti gradul de ofiter un numar de 274 de absolventi.
"Toti sunt angajati din prima zi, nu mai sunt probleme cu posturile, cu salarizarea", a mentionat premierul Victor Ponta.
Acesta a mai afirmat ca bugetul... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:30