Pentagonul cere o marire considerabila a cheltuielilor militare in 2019 si vrea sa aiba la dispozitie un buget de 686 de miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari din istoria SUA, invocand un pericol iminent tot mai mare din partea Rusiei si a Chinei.
Presedintele Donald Trump sustine propunerea Pentagonului si a declarat ca armata americana ar deveni mai puternica decat oricand si ar "creste arsenalul pentru fiecare arma", informeaza CNN.
"Incepe sa devina destul de clar ca Rusia si China vor sa schimbe lumea in concordanta cu modelul lor autoritar, avand drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice si de securitate ale altor tari", se arata in documentul privind propunerea de buget.
China "se foloseste de masuri economice pentru a-si intimida vecinii in timp ce militarizeaza zona Marii Chinei de Sud". "China doreste o hegemonie in zona Indo-Pacificului pe termen scurt", se mai arata in document, dar pe termen lung, obiectivul este "sa ajunga la o dominatie globala". Proiectul confirma informatiile conform carora China construieste insule langa Marea Chinei de Sud.
Planul pentru buget pune accent si pe rachetele antiaeriene, sisteme care sunt considerate cheie pentru a putea raspunde amenintarii programului nuclear al Coreei de Nord.
Documentul Pentagonului sustine si ca "Rusia a incalcat granitele tarilor vecine si doreste sa aiba drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice si de securitate ale vecinilor" si ca Moscova incearca sa... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 10:25
Comentariile de campanie ale presedintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la dezinteresul tarilor aliate de a asigura finantarea necesara functionarii optime a Aliantei Nord-Atlantice, a pus pe jar mai multe state membre NATO.
Cresteti bugetele de Aparare! - au cerut la unison ministrii de Externe din Lituania si Letonia, aflati in vizita la Paris, informeaza Bloomberg.
"Sa ne implicam!"
Statele baltice se tem cel mai mult de o posibila agresiune a Rusiei in regiune, modelul crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei peste noapte dandu-le fiori reci oficialilor din cele trei republici ex-sovietice.
"Poate ca modul in care Donald Trump a expus acest lucru a fost dur, dar criticile sale sunt intemeietate si trebuie sa facem ceva in aceasta privinta. Acum este momentul sa ne implicam si nu sa ne vaitam", a punctat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Surprinzatoarea victorie a candidatului republican la Casa Alba a pus pe jar intreaga Europa, in timpul campaniei Trump declarand ca NATO a devenit un organism invechit, iar statele membre care nu isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul de Aparare nu ar trebui sa fie sprijinite de catre armata americana in caz de agresiune.
Mai mult, dupa castigarea alegerilor, Donald Trump s-a intretinut la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ambii stabilind ca relatia SUA-Rusia trebuie sa cunoasca o detensionare.
Doar cinci state membre NATO au reusit sa atinga... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:14
Armatele Norvegiei si Suediei trec printr-un proces de modernizare, dupa ce tensiunile dintre Rusia si Occident, ca si demonstratiile de forta ale Moscovei in nordul extrem si in regiunea baltica i-au pus pe ganduri pe oficialii de la Oslo si Stockholm.
Programele multianuale de modernizare a armatelor celor doua tari prevad ca, intre 2016 si 2020, capacitatea de reactie sa creasca rapid, in urma investitiilor facute in tehnica noua de lupta, relateaza Defense News.
Norvegia joaca serios
Respectandu-si statutul de tara membra a Aliantei Nord-Atlantice, Norvegia pare sa ia in serios amenintarea reprezentata de Rusia.
6 miliarde de dolari au fost alocati in acest an de guvernul de la Oslo pentru a face din Fortele Armate Norvegiene (NAF) o armata de elita, capabila sa reactioneze rapid si in forta in cazul unui atac.
Investitiile nu se opresc insa aici, inca 20,2 miliarde de dolari urmand sa fie varsati in bugetul Apararii in urmatoarele doua decenii.
"Obiectivul nostru este sa folosim acesti bani pentru a creste capacitatile si capabilitatile defensive ale armatei", a explicat ministrul norvegian al Apararii, Eriksen Soreide.
Planurile oficialilor norvegieni includ achizitionarea a 52 de avioane de lupta F-35, inlocuirea submarinelor de clasa Ula, procurarea unor aeronave de supraveghere, modernizarea tancurilor Leopard si dotarea trupelor din nord cu baterii antiaeriene de ultima generatie.
Suedia, intre ciocan si nicovala
Nici la Stockholm apele... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:06
Kremlinul se lauda cu o noua arma secreta, care i-ar putea asigura superioritatea in fata adversarilor: avionul hipersonic PAK-DA capabil sa scape de radare si sa arunce bombe nucleare din spatiu.
Iesit de pe plansele proiectantilor de la Biroul de Design Tupolev, PAK-Da ar putea fi gata de zbor in 2020, anunta IB Times.
Inginerii de la Tupolev au creat si bombardierele Tu-95, surprinse anul trecut de aviatia SUA in zboruri de survol in apropierea coastelor Alaskai.
"Ideea este ca avionul va putea decola de pe un aeroport normal pentru a patrula spatiul aerian rusesc. La comanda se va putea ridica in spatiul cosmic pentru a lovi tintele cu rachete nucleare, pentru ca apoi sa revina la baza", a explicat lt.-col. Aleksei Solodovnikov pentru RIA Novostni.
Cooperarea dintre Tupolev si Institutul Central pentru Aerohidrodinamica din Rusia ar trebui sa asigure aeronavei o viteza de racheta in modul hipersonic de zbor, iar PAK-DA este conceput sa consume atat kerosen, cat si metan si oxigen.
Generalul Sergei Karakayev, seful Fortelor Strategice de Rachete din Rusia, afirma ca motorul aeronavei a fost supus deja testelor, acesta urmand sa fie prezentat, in septembrie, in cadrul Forumului International pentru Tehnologie Militara de la Moscova.
"Abilitatile operationale ale prototipului au fost demonstrate. Mai avem de lucrat la cateva detalii vreme de un an. Odata stabilite acestea vom trece la construirea motorului.
In faza a doua proiectului, in 2018, vom... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:16
4Europa a devenit inca o data un loc in care etalarea fortei militare a fiecarui stat in parte reprezinta o chestiune general acceptata si considerata a fi chiar necesara, dupa mai bine de 20 de ani de liniste, arata ultimul raport al Agentiei Europene de Securitate (EDA).
Analistii sustin ca amenintarea Rusiei sta in spatele cresterilor masive ale bugetelor de aparare ale statelor din Uniunea Europeana, cel mai mare efort fiind remarcat in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, potrivit Defense News.
Teama umfla bugetele
La doua decenii de la sfarsitul Razboiului Rece, intentiile expansioniste manifestate de Vladimir Putin in Crimeea si estul Ucrainei au fortat liderii europeni sa creasca cheltuielile cu programele militare, arata raportul.
"Declinul care a afectat bugetele de aparare ale tarilor europene in ultimii 20 de ani, mai ales dupa 2008, a incetat", noteaza analistii care au efectuat cercetarea.
Cresterea cea mai mare se observa in bugetele din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia, cele 7 tari operand majorari ale cheltuielilor militare de 19,9 procente in acest an.
Recordul ii apartine Ungariei, care se apropie de o crestere de 22%, cu o suplimentare de buget de aproape un miliard de dolari.
In sud-estul Europei, Romania, Bulgaria, Croatia, Ciprul, Serbia si Slovenia au suplimentat in medie bugetele de aparare cu 9,2%, in vreme ce procentul adaugat de statele din vestul Europei se ridica la 2,7%.
Doar... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 14:25
1Decizia lui Vladimir Putin de a anexa Peninsula Crimeea, in primavara lui 2014, a declansat o cursa a inarmarilor in regiune, in conditiile in care vecinii Federatiei Ruse se simt amenintati de miscarile tot mai indraznete ale Moscovei.
State care, pe fondul crizei economice, isi redusesera semnificativ cheltuielile cu apararea au inceput sa pompeze din nou bani in bugetul armatelor proprii, potrivit unei analize Bloomberg.
Efectul se vede cel mai bine in Lituania. Tara care din 2009 a scazut nivelul bugetului de aparare pana sub 1% din PIB a tresarit brusc, efectuand o suplimentare a cheltuielilor militare de 30% in cursul anului trecut.
Procentual, cresterea este mai mare decat cele inregistrate anul trecut in toate celelalte 27 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
In top intra si Polonia, pe locul 3 din punct de vedere al cheltuielilor de aparare inregistrate in 2015, in vreme ce Letonia si Estonia, tari care au granita comuna cu Rusia vin pe locurile 5, respectiv 8 in clasamentul intern al NATO.
Datele statistice reflecta nelinistea in crestere pe care o simt vecinii Rusiei fata de intentiile lui Putin. Pe langa anexarea Crimeii, in 2008, Moscova a purtat un razboi cu vecinul din sud, Georgia, iar de anul trecut s-a implicat intr-o campanie aeriana pe frontul din Siria.
Eforturile financiare vin si ca urmare a protocolului incheiat intre statele membre NATO de a atinge un nivel de finantare a sectorului de aparare echivalent cu 2% din PIB al... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 16:15
Acum o luna, planurile oficialilor europeni in ceea ce priveste sectorul Apararii erau destul de rezervate, in afara angajamentului de a dedica bugetelor de Aparare aproximativ 2% din PIB, neexistand decat putine proiectii de a creste investitiile in securitate.
Dupa atacurile sangeroase petrecute pe 13 noiembrie in Paris, producatorii de armament din Europa respira usurati. Guvernele au dezlegat baierele pungii pentru a contracara pericolul reprezentat de Statrul Islamic, iar investitiile se anunta consistente, remarca Bloomberg.
Infuzie de 50 de miliarde
Nivelul total al investitiilor ce urmeaza a fi realizate de guvernele europene in sistemele de securitate cibernetica, achizitii de avioane de lupta si vehicule blindate se cifreaza la 50 de miliarde de euro.
Vestea este excelenta pentru militarii francezi, guvernul de la Paris fiind pe punctul de a anunta o restructurare a 10.000 de angajati din armata.
La Berlin s-a decis ca bugetul de cheltuieli pentru Aparare sa fie majorat cu 8 miliarde de euro, in vreme ce Marea Britanie a anuntat ca va suplimenta bugetul aceluiasi minister cu 12 miliarde de lire sterline.
Italia are in plan o crestere a cheltuielilor de securitate cu 1 miliard de euro, chiar daca proiectul initial de buget pentru 2016 prevedea o reducere de 2 miliarde de euro la Aparare.
Mai toate guvernele europene si-au revizuit politica din domeniul Apararii, dupa ani in sir in care acest sector a fost dezavantajat de retragerea trupelor... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:17
In ciuda presiunilor economice exercitate de Occident, o ramura industriala din Rusia nu pare sa simta greutatile crizei economice care afecteaza tara.
Majoritatea companiilor din industria de Aparare din Rusia, prezente in Top 100 Defense News, au raportat cifre in crestere la profitul inregistrat in ultimul an.
Recordul il detine Tactical Missile, o corporatie specializata in construirea rachetelor anti-aeriene, care se lauda cu un profit de 2,8 miliarde de dolari, cu 48,6% mai mare decat cel obtinut in 2013, informeaza portalul Defense News.
Afaceri pe plus
Concernul Almaz-Antey vine pe locul secund in privinta cresterii veniturilor obtinute din comertul cu armament. Directorii firmei au anuntat un profit total de 9,8 miliarde de dolari, cu 838 de milioane mai mult decat cel obtinut in anul anterior.
Corporatia United Aircraft, producatorul avioanelor MiG, Suhoi si Irkut a raportat o crestere de 7% in profitul de 6,2 miliarde de dolari, in timp ce Russian Helicopters, alta firma specializata in producerea aparatelor de zbor are un venit de 3,96 de miliarde dolari, cu 16% mai mult decat in 2013.
United Engine, specializata in constructia de motoare pentru piesele de armament greu ale armatei ruse a inregistrat in 2014 o crestere a profitului de 25%, in conturi intrand suma de 3,3 miliarde de dolari.
Uralvagonzavod, producatorul de tancuri din Rusia are un profit total de 1,54 de miliarde, cu 1% mai mult decat in 2013, iar compania de cipuri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:52
Inginerii militari din Rusia au inceput sa dezgroape vechile proiecte concepute de inaintasii lor in perioada de final a Uniunii Sovietice.
La doua decenii dupa reluarea productiei masive de armament si dezvoltarea unei noi generatii de tehnica de lupta, producatorii de arme din Rusia se gandesc sa reinvie proiectul tancurilor cu laser.
Vestea vine la doar cateva luni dupa ce Kremlinul si media din Rusia au scos in evidenta calitatile noului model de tanc T-14 Armata, observa reporterii International Business Times.
Proiect invechit
De la mijlocul anilor '70 si pana la prabusirea blocului comunist din estul Europei, sovieticii s-au concentrat intens pe strategia dotarii tancurilor T-80, navelor si avioanelor cu lasere menite sa defecteze sistemele optice si de ghidaj ale satelitilor militari, rachetelor balistice si ale altor arme concepute de adversari.
In acest moment, chestiunea contracararii unui atac inamic prin intermediul laserelor pare sa fi revenit in actualitate.
Ziarul Kremlinului, Rossiyskaya Gazeta, a publicat deja un articol in care anunta ca inginerii militari din industria de Aparare cauta inspiratie in vechile proiecte abandonate de sovietici.
"Armele laser pe platforma unui tanc T-14 ar putea distruge instantaneu dispozitivele optice ale vehiculelor blindate din raza lor de actiune.
Nu sunt confirmari oficiale in acest sens, dar nici nu s-a infirmat varianta armelor cu laser. Un inalt oficial din perioada Eltin sustine chiar ca... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 14:28
4