Intrat in ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul Romaniei ar trebui sa depuna eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Aparare asumat in fata NATO.
Bugetul Apararii in 2019 este de 18,2 miliarde de lei, cu posibilitatea incheierii de credite de angajament pana la concuremta sumei de 30,3 miliarde de lei. Pana la data de 31 august, MApN a cheltuit jumatate din bugetul alocat, insa plata facturilor de achizitie tehnica militara are o valoare totala de numai 2,4 miliarde de lei - cam 10% din cei 2% alocati teoretic Apararii.
Potrivit estimarilor NATO, Romania a ratat in 2017 si in 2018 tinta de 2% cheltuieli pentru Aparare.
Scurta descriere a structurii cheltuielilor MapN
Totalul platilor efectuate de MApN pana la 31 august 2019 este de 9,89 miliarde de lei, dintre care 7,46 miliarde cheltuieli curente si 2,42 miliarde cheltuieli de capital (achizitii de tehnica militara si plata TVA datorat achizitiilor).
Grosul cheltuielilor curente il reprezinta cele de personal (3,88 miliarde de lei) si de asistenta sociala, 2,35 miliarde, aici intra, in principal, pensii.
MApN a mai achitat facturi reprezentand bunuri si servicii in suma totala de 565 milioane de lei, alte 563 milioane fiind alocate drepturilor banesti cuvenite personalului din unitatile militare finantate pentru activitati medicale, culturale, sportive, invatamant superior militar.
Situatia programelor de inzestrare
In cursul anului 2019, MApN a semnat... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 19:44
Industria de aparare beneficiaza in 2019 de un buget de 10 ori mai mare decat bugetul de executie de anul trecut si avem un proiect mult mai mare, in care sunt legate lanturile valorice, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Niculae Badalau.
"Industria de aparare beneficiaza de 10 ori bugetul de executie de anul trecut, industria de aparare de la Ministerul Economiei. Avem un proiect mult mai mare, un proiect in care sunt legate lanturile valorice.
Discutam la 173 milioane numai fabrica de pulberi de la Fagaras, care functioneaza undeva la 10% in momentul asta.
Face pulberi pentru calibru mic, mare, absolut toata gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru ca noi avem doua, impartite pe categorii de pulberi, ramanand la Victoria numai poligonul de incercare.
Modernizam Cugir si modernizam Sadu. Saptamana asta am semnat din nou contractul vizavi de exportul de arme la Cugir.
In totalitate dam la export. Exportam in SUA, aproximativ 25 milioane de euro, am semnat contractul. Cugir si Sadu vor fi modernizate cu linii absolut moderne. Facem achizitii conform legii.
Si mai avem Metrom Brasov in care investim si-l modernizam, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subtire de cupru de la capse. Acolo vor fi facute capsele pentru toate cartusele, pentru ca noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie sa-l oferim Armatei Romane", a explicat Badalau, la B1 TV.
Acesta a adaugat ca, in paralel, exista contractul cu... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 09:39
Pentagonul cere o marire considerabila a cheltuielilor militare in 2019 si vrea sa aiba la dispozitie un buget de 686 de miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari din istoria SUA, invocand un pericol iminent tot mai mare din partea Rusiei si a Chinei.
Presedintele Donald Trump sustine propunerea Pentagonului si a declarat ca armata americana ar deveni mai puternica decat oricand si ar "creste arsenalul pentru fiecare arma", informeaza CNN.
"Incepe sa devina destul de clar ca Rusia si China vor sa schimbe lumea in concordanta cu modelul lor autoritar, avand drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice si de securitate ale altor tari", se arata in documentul privind propunerea de buget.
China "se foloseste de masuri economice pentru a-si intimida vecinii in timp ce militarizeaza zona Marii Chinei de Sud". "China doreste o hegemonie in zona Indo-Pacificului pe termen scurt", se mai arata in document, dar pe termen lung, obiectivul este "sa ajunga la o dominatie globala". Proiectul confirma informatiile conform carora China construieste insule langa Marea Chinei de Sud.
Planul pentru buget pune accent si pe rachetele antiaeriene, sisteme care sunt considerate cheie pentru a putea raspunde amenintarii programului nuclear al Coreei de Nord.
Documentul Pentagonului sustine si ca "Rusia a incalcat granitele tarilor vecine si doreste sa aiba drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice si de securitate ale vecinilor" si ca Moscova incearca sa... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 10:25
Producatorii de arme din SUA au vandut mai putin arme in 2015, marcand al cincilea an consecutiv de scadere a vanzarilor, arata cel mai recent studiu al Institutului International de Cercetari pentru Pace Stockholm (SIPRI).
Procentul liber de piata a fost ocupat rapid de firme din industria apararii din Europa, cu Rusia marcand o crestere substantiala a vanzarilor de arme la nivel global, se mai arata in studiu, informeaza CNN Money.
Rusii avanseaza constant
In ciuda reducerii volumului de vanzari, americanii au in continuare cele mai mari incasari din comertul cu arme, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 209,7 miliarde de dolari.
Este cu 3% mai putin decat in 2014, dar inca reprezinta 56% din comertul global cu arme, raporteaza expertii institutului.
Producatorii din Europa si Asia incep sa erodeze insa cota de piata detinuta de firmele americane, acesta in contextul in care analistii SIPRI nu au obtinut in timp util nivelul vanzarilor realizate de China.
Rusii au continuat sa avanseze pe piata lasata libera de producatorii din SUA, dupa ce oricum in 2014 si 2013 au avut cresteri de 48%, respectiv 20% in vanzarile generate de industria apararii.
In 2015, companiile producatoare de armament din Rusia au vandut cu 6,2% mai multe arme, detinand in prezent o cota de 8,1% din piata globala de arme.
Avansul industriei de profil din Rusia va continua, in contextul in care presedintele Vladimir Putin a decis sa impulsioneze sectorul de aparare cu 20.000... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:38
1Viitoarea evolutie a NATO a devenit unul dintre principale subiecte dupa ce Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, avand in vedere ca miliardarul declarase in campanie ca statele aliate nu se vor mai bucura de sprijin in caz de atac daca nu au alocat suficienti bani pentru aparare.
Intrebat intr-un interviu la Europa FM daca Romania se afla pe lista statelor care ar fi vizate de declaratiile lui Trump, premierul Dacian Ciolos a asigurat ca bugetul pentru Aparare va ajunge in 2017 la 2% din PIB si chiar ca au fost demarate parteneriate de inzestrare a armatei, Romania urmand chiar sa produca transportoare blindate.
"Nu o sa se afle pe lista Romania pentru ca ne-am asumat deja sa marim finantarea. Suntem constienti de faptul ca nu poti sa ceri sprijin pentru Aparare daca nu contribui si tu. Am avut discutii si decizia politica de la Bucuresti in legatura cu alocarea a 2% din PIB pentru Aparare in 2017 e apreciata, acum trebuie facut efortul sa se materializeze", a ...citeste mai departe despre "Ciolos, despre NATO in era Trump: Suntem constienti ca nu poti sa ceri aparare daca nu contribui. Romania va produce blindate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 13:32
Comentariile de campanie ale presedintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la dezinteresul tarilor aliate de a asigura finantarea necesara functionarii optime a Aliantei Nord-Atlantice, a pus pe jar mai multe state membre NATO.
Cresteti bugetele de Aparare! - au cerut la unison ministrii de Externe din Lituania si Letonia, aflati in vizita la Paris, informeaza Bloomberg.
"Sa ne implicam!"
Statele baltice se tem cel mai mult de o posibila agresiune a Rusiei in regiune, modelul crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei peste noapte dandu-le fiori reci oficialilor din cele trei republici ex-sovietice.
"Poate ca modul in care Donald Trump a expus acest lucru a fost dur, dar criticile sale sunt intemeietate si trebuie sa facem ceva in aceasta privinta. Acum este momentul sa ne implicam si nu sa ne vaitam", a punctat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Surprinzatoarea victorie a candidatului republican la Casa Alba a pus pe jar intreaga Europa, in timpul campaniei Trump declarand ca NATO a devenit un organism invechit, iar statele membre care nu isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul de Aparare nu ar trebui sa fie sprijinite de catre armata americana in caz de agresiune.
Mai mult, dupa castigarea alegerilor, Donald Trump s-a intretinut la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ambii stabilind ca relatia SUA-Rusia trebuie sa cunoasca o detensionare.
Doar cinci state membre NATO au reusit sa atinga... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:14
Danemarca este gata sa-si creasca cheltuielile militare si de securitate nationala, a declarat premierul Lars Lokke Rasmussen (foto), miercuri, dupa ce a discutat telefonic cu presedintele ales al SUA, Donald Trump.
Trump i-a criticat pe aliatii din NATO, in timpul campaniei pentru Casa Alba, pentru ca nu contribuie financiar suficient pentru propria lor aparare si a sugerat ca SUA platesc o suma disproportionata.
Trump ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie
Seful NATO ii transmite un avertisment ferm presedintelui ales Trump: A merge singur nu este o optiune!
Danemarca cheltuie circa 1,2 procente din PIB pentru aparare. NATO a stabilit pentru membrii sai un obiectiv de cheltuieli de 2% din PIB pentru... citeste mai departe despre "Prima tara din UE care creste bugetul armatei, dupa ce premierul a vorbit cu Trump" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 07:43
Pe masura ce tensiunile inregistrate intre NATO si Rusia se intetesc, bugetul Apararii statelor membre scade constant.
Este al doilea an consecutiv in care media bugetelor de aparare din cele 28 de tari membre se micsoreaza: anul acesta va scadea cu 1,5% in termeni reali, in timp ce anul trecut a scazut per total cu 3,9% fata de anul anterior, dezvaluie agentia Reuters.
Promisiune uitata
In toamna anului trecut, liderii NATO, reuniti in cadrul summit-ului din Tara Galilor isi luau angajamentul sa mentina bugetul de cheltuieli pentru Aparare la cote stabile, dupa avertismentul Washingtonului privind subfinantarea inregistrata in randul Aliantei.
Cota din PIB-ul fiecarui stat membru NATO a fost stabilita la 2%, dar promisiunea pare sa fi fost uitata, in ciuda tensiunilor inregistrate intre liderii Aliantei si Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca 18 tari membre au majorat bugetul alocat in acest an Apararii, dar media generala este in continuare sub nivelul preconizat.
Declinul cheltuielilor pentru aparare se regaseste mai ales in randul partenerilor europeni, a explicat Stoltenberg. In schimb, Rusia a majorat constant bugetul Apararii in ultimul deceniu.
"Avem nevoie sa dublam eforturile noastre pentru a inversa aceasta tendinta. Suntem confruntati cu noi si noi provocari si nu putem sa mergem la infinit pe un buget redus", a rabufnit secretarul general al NATO.
Alianta delasarii
Din randul membrilor europeni ai... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 09:30
1Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a felicitat guvernul Romaniei pentru alocarile suplimentare pentru aparare, iar bugetul pentru acest domeniu va ajunge la 2% din PIB in 2017, a declarat vineri premierul Victor Ponta.
Premierul s-a intalnit vineri cu Anders Fogh Rasmussen. Anterior intalnirii, reprezentantul Aliantei a declarat ca statele membre NATO central si est-europene trebuie sa suplimenteze bugetele alocate apararii, avand in vedere faptul ca Rusia si-a majorat puternic bugetul militar.
Seful NATO avertizeaza tarile din centrul si estul Europei: Sa-si majoreze bugetul pentru aparare
Secretarul general al NATO, primit cu onoruri militare la MApN
"Am avut o discutie si o intalnire cu secretarul general al NATO despre alocarea bugetara. Am fost felicitati pentru alocarile suplimentare in domeniul apararii.
Am precizat cat de important a fost si este pentru economie, pentru locuri de munca, pentru dezvoltarea sistemului militar si de ...citeste mai departe despre "Ponta: Bugetul pentru aparare va ajunge la 2% din PIB in 2017. NATO ne-a felicitat (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 11:18