Pentagonul ii va prezenta lui Donald Trump un proiect de buget prin care solicita mai multi bani pentru a face fata amenintarii reprezentate de Rusia. Dar oare cum va raspunde viitorul presedinte al SUA, avand in vedere relatiile sale cordiale cu Vladimir Putin?
"Rusia este amenintarea numarul unu pentru Statele Unite. Ne confruntam cu mai multe riscuri de securitate dar, prin prisma capacitatii sale nucleare, Rusia ar putea fi o amenintare existentiala pentru SUA", considera Deborah James, secretar al Aviatiei.
Comentariile sale insotesc un raport clasificat pe care liderii militari americani urmeaza sa il inmaneze presedintelui Donald Trump odata cu instalarea acestuia in functie, anunta IB Times.
Desi Trump a fost de acord in campanie ca armata merita mai multi bani, Pentagonul nu stie daca bugetul ii va fi aprobat, avand in vedere ca viitorul presedinte al SUA s-a pronuntat pentru detensionarea relatiilor dintre Washington si Moscova, iar schimburile de replici cu Vladimir Putin au fost mai mult decat cordiale, de cand a castigat alegerile.
Mai multi diplomati europeni au avertizat asupra riscului de intensificare a operatiunilor militare rusesti in Ucraina si Siria in perioada ramasa pana la instalarea lui Trump in Biroul Oval.
Din acest punct de vedere, americanii par sa-si schimbe planurile de riposta de pe o zi pe alta. "Comportamentul lor ne-a facut sa regandim capacitatea fortelor de care avem nevoie in caz de raspuns rapid", a comentat si Frank... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 13:46
US Air Force nu isi mai poate permite sa modernizeze flota de aeronave dupa 2021, conform bugetului actual, dupa cum au constatat chiar reprezentantii Pentagonului.
Aviatia militara americana va fi nevoita sa retraga mai multe aeronave decat reuseste sa cumpere, in urmatorii ani, daca nu primeste mai multi bani de la bugetul de stat, relateaza Defense News.
O criza anuntata
Doar 5 ani vor mai putea americanii sa tina pasul cu programul de reinnoire a parcului de aeronave, dupa 2021 flota de avioane si elicoptere de atac urmand sa scada dramatic.
Calculele facute de oficialii din Pentagon arata ca flota de aeronave militare va atinge un minim al ultimelor decenii in 2026, moment in care numarul total al aparatelor de zbor va cobori la 13.109 unitati, de la 14.005 cate sunt functionale in prezent.
Pana si trupele speciale vor fi afectate de aceasta scadere, in urmatorii 10 ani numarul aparatelor de zbor folosite de catre elita militara urmand sa scada de la 470 la 410, conform documentelor inaintate Congresului american.
Congresmanii au aprobat mentinerea a 1.900 de avioane de atac in flota aviatiei americane dupa 2021, dar sunt destule semne de intrebare privind posibilitatile financiare ale USAF de a indeplini acest obiectiv.
In prezent, aviatia americana are 1.971 astfel de aeronave in inventar, incluzand modelele A-10 Warthog, F-15, F-16, F-22 si F-35A.
Uzura fizica
Anterior prezentarii programului multianual, oficialii din Departamentul de... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 13:45
Guvernul de la Riad a respins oferta de 4 miliarde de dolari facuta de reprezentantii Washingtonului si ai companiei Lockheed Martin pentru cel mai nou model de fregata construita de firma din Statele Unite si alte arme moderne.
Este o situatie inedita pentru ambele parti aflate la masa negocierilor, Arabia Saudita fiind un client fidel al producatorilor de armament din SUA. Criza financiara declansata de scaderea pretului petrolului ii face pe liderii de la Riad, in premiera, ceva mai cumpatati, remarca International Business Times.
Prea scump, prea tarziu
Departamentul Apararii din SUA si oficialii de la Riad au convenit asupra acestei livrari inca din toamna anului trecut, dar acum sauditii se arata nemultumiti de pretul prea ridicat al navelor si de termenul de livrare de 7 ani.
Conform intelegerii initiale, Arabia Saudita ar fi trebuit sa primeasca patru fregate din clasa Littoral si sase corvete, alaturi de un numar nespecificat de elicoptere Sikorsky MH-60R.
Anul acesta insa, este primul in care guvernul saudit se vede nevoit sa impuna politici de austeritate, ca urmare a prabusirii pretului petrolului pe pietele internationale.
S-a golit pusculita
Din iunie 2014 si pana in prezent, pretul petrolului a pierdut 70 de procente, tranzactionandu-se acum la 30 de dolari/baril.
Conform unui raport OPEC, veniturile Riadului sunt generate in proportie de 80% de catre exportul de petrol, acesta reprezentand 90% din totalul exporturilor din regat.... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 18:22
Congresul a pus capat unei perioade de trei ani de instabilitate bugetara in Statele Unite, adoptand joi un buget pentru exercitiul aferent anului 2014 care finanteaza serviciile statului pana in septembrie.
Camera Repezentantilor a aprobat miercuri acest buget, in valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de dolari, cu 359 de voturi la 67, iar Senatul l-a aprobat joi dupa-amiaza, cu 72 de voturi la 26. Legea finantelor urmeaza sa fie promulgata de catre presedintele Barack Obama.
"Am intarziat putin, dar ne-am facut treaba", a declarat senatoarea Barbara Mikulski, presedinta Comisiei insarcinate cu elaborarea legilor finantelor in Senat. Toti democratii au votat, alaturi de 17 republicani, pentru acest text de 1.528 de pagini.
Masura finanteaza Guvernul federal pana pe 30 septembrie si indeparteaza riscul unei noi blocari a administratiei.
Washington, paralizat din 2011
Washingtonul a fost paralizat, incepand din ianuarie 2011, de coabitarea parlamentara intre democrati, majoritari in Senat, si republicani, care au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor in noiembrie 2010, din cauza unui program privind o reducere istorica a cheltuielilor federale. In centrul acestei majoritati republicane s-au aflat zeci de ultraconservatori din cadrul Tea Party, ostili unui compromis.
Crizele s-au tinut lant, dupa aceea, in cursul negocierilor cu privire la plafonul bugetar, incheiat in extremis in noaptea de Sf. Silvestru, in 2012.
In octombrie, acelasi... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 10:55
Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.
"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.
Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.
Dupa doua respingeri, luni, de catre... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:31