Premierul Victor Ponta a declarat, joi, in plen, dupa votul la proiectele de buget de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2013, ca nu este un buget perfect, dar e cel mai bun pe care tara poate sa-l aiba astazi.
"Va multumesc in numele Guvernului pentru intreaga activitate, pentru toate dezbaterile. Nu este un buget prefect, dar este cel mai bun buget pe care putem sa-l avem astazi", a precizat Ponta.
El a adaugat ca spera ca in anul viitor Romania sa aiba un buget mai bun.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, in favoarea adoptarii proiectului de act normativ propus de Guvern pronuntandu-se 309 senatori si deputati si fiind inregistrate 108 voturi "impotriva".
Parlamentarii au votat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2013
Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 a fost adoptat cu 310 voturi "pentru" si 109 voturi "impotriva". La acest proiect de act normativ a fost adoptat un singur amendament, care propune eliminarea prevederii potrivit careia ordonatorul principal de credite are obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posture finantat prin prezenta lege si salariul mediu de baza pe functii, din anul 2013, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:49
Pentru cei mai putin familiarizati cu problemele bugetului, acesta poate fi comparat, spre intelegere si interpretare, cu un puzzle. Daca lipseste o piesa, constructia figurata de puzzle nu poate fi reconstituita.
Bugetului pe 2013 ii lipseste o piesa. De fapt nu-i lipseste, ci doar nu este pusa public la bataie.
Guvernul, care a intocmit bugetul, nu sufla o vorba despre aceasta piesa lipsa. FMI, care lauda bugetul pentru ca ar fi echilibrat si pe partea de venituri si pe cea de cheltuieli si ar respecta si tintele de deficit in formula de calcul europeana, tace si el malc.
De mirare nu e! Dar cred ca nici nu trebuie sa fi economist ca sa intelegi ca un buget bazat pe o crestere a economiei absolut derizorie (care si asa este improbabila) nu prea ar putea prevedea o crestere mult superioara a veniturilor si cu atat mai putin o coborare in continuare a deficitului, fara o noua scadere severa a cheltuielilor, care sunt preconizate dimpotriva a creste si nu a scadea!
Este posibil - desigur politic si nu economic! - ca guvernul, cel ce a intocmit bugetul, sa vrea sa ascunda necorelarea. Dar, evident, este imposibil ca cerberul FMI, cel ce isi aroga tocmai rolul de monitorizare, sa nu observe necorelarea! Si, daca nu o face, explicatia este tot politica, si nu economica!
Bugetul, operational prin liberalizarea preturilor din Energie
Bugetul devine insa perfect operational prin includerea impactului dramatic al liberalizarii preturilor din Energie, luat in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:49
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste reducerea deficitului, dar precizeaza ca statul roman va avea de platit dobanzi la credite ce depasesc 2,5 miliarde de euro, doar in 2013.
De asemenea, Ponta a mentionat, in sedinta de guvern de joi, in care a prezentat bugetul, ca fiecare roman, indiferent de varsta, este dator cu 2500 de euro, intrucat datoria publica se ridica la 51 de miliarde de euro. In acelasi timp, Ponta a facut referire si la datoriile istorice pe care le are statul roman, mentionand insa, ca anul trecut Romania nu a imprumutat nici macar un euro de la FMI.
Prim-ministrul a mai declarat ca salariile nu vor creste anul acesta, ca vor fi facute reduceri de personal la toate ministerele si ca Executivul doreste sa inceapa impozitarea directa dupa modelul francez.
Proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012. Totodata, bugetul va trebui verificat si de oficialii Fondului Monetar International, in timpul misiunii de evaluare ce incepe pe 15 ianuarie.
Business24 v-a prezentat in format LIVE cele mai importante declaratii ale premierului Ponta
Declaratii Daniel Chitoiu
- Romania se afla pe unul din ultimele locuri la colectare: o medie de 32 - 33% din PIB, fata de o medie de 42 - 44% din PIB in UE.
- Dorim sa incepem cu impozitarea directa, mai ales in domeniile greu de controlat... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 18:15
Guvernul discuta in sedinta de vineri "un prim proiect" al bugetului de stat pe 2013, urmand ca discutiile cu FMI sa inceapa pe 15 ianuarie, iar parlamentul sa fie convocat in 21 ianuarie, a anuntat premierul Victor Ponta, precizand ca situatia economica "nu e catastrofala, dar nici foarte fericita"
Primul ministru a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca "ministrul bugetului va prezenta un prim proiect pentru bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale", documentele fiind incluse pe lista suplimentara.
"Probabil ca saptamana viitoare, dupa ce finalizam aceasta prima faza a discutiilor cu fiecare ministru in parte, o sa facem o prezentare pentru mass-media si pentru societatea romaneasca a situatie reale in care ne aflam in acest moment. Nu e nici o situatie catastrofala, nu e nici o situatie foarte roza sau foarte fericita. Vreau sa fie cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici", a adaugat Victor Ponta.
Din noul calendar prezentat de primul ministru reiese ca "incepand cu data de 15 ianuarie vom incepe discutiile cu creditorii nostri internationali, iar din 21 ianuarie parlamentul va fi in sesiune extraordinara".
In context, el a precizat ca intentioneaza sa discute proiectul de buget si cu partidele reprezentate in parlament. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 17:23
Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu s-au intalnit, joi, la Palatul Cotroceni, pentru o discutie pe marginea bugetului de stat pe 2013, subiect care face obiectul sedintei de Guvern de vineri, au declarat pentru NewsIn surse din Guvern.
Premierul a declarat ca vrea aprobarea bugetului in Parlament pana la 1 februarie si le-a cerut ministrilor sa-si definitiveze calculele pana pe 7-10 ianuarie, atunci cand e asteptata o delegatie a Comisiei Europene pentru raportul MCV. Cel mai probabil, dezbaterile din legislativ vor incepe in jurul datei de 15 ianuarie, intr-o sesiune extraordinara.
Aprobarea bugetului de stat pe 2013 are loc si in contextul in care o delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va efectua o vizita la Bucuresti intre 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania. Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale si misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si perspectivele, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare. mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 18:11
Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, ca spera ca pe 20 ianuarie sa aiba prima versiune a bugetului pentru 2013, iar prioritatile vor fi legate de problemele de finantare si bugetare.
Ponta a declarat ca la sfarsitul anului au loc consultari, cu comisiile de specialitate, iar in 20 ianuarie guvernul ar putea prezenta bugetul pentru anul viitor.
"In ianuarie avem acoperita cresterea cu 7,5%, din decembrie. Nu vom creste niciun buget, la nivel de cheltuieli de personal, in afara de Sanatate si Educatie. Nu dam drumul la toate baierele pungii ca ramanem cu ea goala pana la jumatatea anului. Trebuie sa fim rationali si sa stim ce putem sa facem", a declarat Ponta, in cadrul sedintei de Guvern.
Premierul a mai spus ca o mare parte din actele normative amanate de catre guvernul Boc nu isi pot produce efectele decat in momentul in care se va stabili clar bugetul. "Vorbesc si de taxa auto, de salarii si de alte lucruri, pe care Boc le-a amanat pentru 31 decembrie 2012". mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:10
Victor Ponta a declarat vineri seara ca bugetul de stat pe 2013 este construit pe un deficit pe cash de 1,7-1,8%, proiectul de lege urmand sa fie aprobat de noul guvern in data de 22 decembrie, urmand ca Parlamentul sa dezbata si sa voteze bugetul pana la 1 februarie 2013.
In ceea ce priveste proiectul de buget, seful Executivului spune ca proiectul este in lucru, iar "printre parametrii esentiali se afla o scadere a deficitului bugetar de la 2,2% pe cash la 1,7 - 1,8%", fapt ce presupune scaderi de cheltuieli sau venituri suplimentare.
"Calendarul pe care il vad eu posibil este ca pe 20 sa fie prima zi a noului Parlament, (...) iar eu sunt pregatit ca a doua zi sa vin in Parlament cu lista guvernului si programul de guvernare.
Pe 22 evident avem prima sedinta de guvern in care trebuie sa aprobam proiectul legii bugetului de stat pe 2013", a explicat Victor Ponta. El a adaugat ca "la modul realist", nu crede ca trebuie sa chemam Parlamentul pe 26-27 decembrie sa voteze bugetul. "In jur de 15 ianuarie, noul Parlament vine in sesiune extraordinara astfel incat bugetul sa fie votat pana la 1 februarie", a mai spus Ponta. mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 12:32
Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca pana la finele anului, intr-un calendar foarte strans, bugetul pe 2013 poate fi aprobat de catre majoritate si la propunerea guvernului USL.
"Practic, intr-un calendar foarte strans, putem sa avem pana la sfarsitul anului bugetul pe 2013 aprobat de catre majoritate si la propunerea guvernului USL. Sunt niste termen legale pe care noi putem sa le respectam, in masura in care nu apare un blocaj undeva si acel blocaj nu va aparea de la USL in mod sigur", a precizat premierul, prezent la Indagra.
Acesta a subliniat ca proiectul de buget pentru 2013, conform legii, se depune la 15 zile de la investirea noului guvern.
"Proiectul de buget pentru 2013, conform legii, se depune la 15 zile de la investirea noului guvern. (...) Imi doresc foarte mult ca pe 10 decembrie, dupa ce se anunta rezultatul votului la Parlament, sa avem practic nominalizarea facuta pentru noul guvern. Asta inseamna 10 zile, se investeste noul guvern si venim cu bugetul", a mai adaugat Victor Ponta. mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 14:44