Anul 2014 a fost marcat de o revenire a mediului de afaceri romanesc. Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele cinci luni ale acestui an, numarul firmelor care au intrat in insolventa s-a diminuat cu 13,47% comparativ cu intervalul corespunzator din 2013, la 11.030 de firme.
In acelasi timp, 7.531 de firme s-au dizolvat, cu 26,29% mai putine fata de anul trecut, iar 7.546 de companii si-au suspendat activitatea, in scadere cu 29,49%.
"Desi in cifre lucrurile par sa se indrepte inspre bine, oamenii de afaceri inca sunt sceptici, iar anii de criza si-au pus in mod semnificativ amprenta asupra modului in care acestia iau decizii si actioneaza in contextul incheierii de tranzactii comerciale. Nu trebuie uitat faptul ca intre momentul initial de revenire al economiei si pana cand antreprenorii vor reincepe sa investeasca si sa aiba incredere in evolutiile viitoare trebuie sa treaca cel putin 18 luni de rezultate financiare sustenabile ale companiilor lor. Ori, daca multe din firmele romanesti si-au crescut cifra de afaceri in ultimul an, profitabilitatea nu s-a imbunatatit inca pentru majoritatea, in special din cauza greutatilor de incasare a facturilor de la partenerii de afaceri", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Mediul de afaceri, dominat de incertitudine
In acest sens, verificarea atenta si constanta a partenerilor de afaceri a devenit, fara indoiala, necesara intr-o perioada in care deciziile trebuie luate... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 11:55
1Mediul de afaceri isi doreste stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitatii economice, a declarat, marti, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mihai Bogza.
"Este adevarat ca mediul de afaceri isi doreste o anumita stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitatii economice. Ne dorim sa avem predictibilitate in ceea ce priveste masurile care se iau pe plan economic si, ca atare, privim cu o oarecare ingrijorare schimbarile politice si efectele care s-ar putea petrece in mediul economic", a spus Bogza, intr-o conferinta privind transparenta decizionala, organizata de CIS.
Acesta arata ca mediul de afaceri ar trebui sa fie informat si consultat din timp in legatura cu noile decizii legislative.
"Ne-am dori sa stim despre o noua taxa cu foarte mult timp inainte. Aici lucrurile sunt clare. Exista o lege care spune ca orice noua modificare legislativa, orice majorare de impozite trebuie anuntata cu sase luni inainte. Este nevoie de consultare inainte de adoptarea unor noi taxe. Tot ca o regula care se practica in Uniunea Europeana - si care este legiferata si la noi - este ca orice taxa noua trebuie sa se aplice de la inceputul unui nou an calendaristic, in asa fel incat bugetele sa fie construite pe baza unei cunoasteri a regimului de impozitare. Orice impozit nou, fiecare modificare, pot aduce pierderi unei companii, iar daca aceasta are deja pierderi ii adanceste pierderile. Un exemplu potrivit il constituie... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:48
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.
Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.
In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.
Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 16:50
Deputatii si senatorii au votat Legea bugetului de stat cu 309 de voturi si 108 de voturi impotriva. Legea bugetului asigurarilor sociale a fost adoptata cu 310 voturi pentru si 109 impotriva.
Dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013 prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Veniturile fiscale sunt estimate la 83,41 miliarde lei, in crestere cu 8,42% fata de 2012, incasarile din impozitul pe venit si pe profit - 20,8 miliarde lei, in urcare cu 11,18%, iar incasarile din accize - 20,87 miliarde lei, cu un plus de 8,62% fata de anul precedent, potrivit proiectului publicat pe site-ul ministerului de Finante.
Premierul Victor Ponta a declarat ca bugetul pe anul acesta va fi unul al investitiilor si ca "accentul va fi pus pe proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile". Ponta a atras atentia ca, pentru acum, finantarile de la bugetul de stat au fost clientelare si a insistat ca acest lucru se va schimba.
Buget 2013 - Ponta in fata parlamentarilor: Sustin cota unica, vom gasi alte resurse bugetare
Principalele prevederi la bugetul de stat
Bugetul Romaniei pe 2013 prevede venituri de 98,182 miliarde de lei si cheltuieli de 116,359 miliarde de lei, ceea ce rezulta intr-un deficit pentru bugetul de stat de 18,176 de miliarde de lei.
El se bazeaza pe o crestere economica de 1,6%, adica un PIB de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:09
Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.
La ce trebuie sa se astepte mediul de afaceri?
Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, spre deosebire de anul trecut, cand PIB-ul a fost indicat la 132,6 miliarde euro.
Din datele prezentate de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Investitii
In primul rand, suma alocata sectorului investitional va fi mai mica. La sfarsitul anului 2011, proiectul bugetului de stat pentru 2012 aloca pentru investitii suma de 38,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului pentru 2013, asa cum a fost prezentat joi de premierul Victor Ponta, spune ca alocarile rezervate pentru investitii sunt in valoare de 7,8 miliarde de lei (35,1 miliarde de lei), din care 2,5 miliarde de euro (11,25 miliarde de lei) vor fi din fonduri europene.
Premierul nu a mentionat daca primirea fondurilor europene depinde de indeplinirea anumitor criterii, in cadrul programelor operationale.
Promisiune: stoparea contractelor preferentiale
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:52
Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?
"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.
Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor
Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.
In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30