Parlamentul a adoptat joi bugetul de stat pentru 2013, precum si bugetul de asigurari sociale pentru acest an.
Desi cotele contributiilor raman la acelasi nivel ca si pana acum, in actele normative adoptate joi de parlamentari, exista totusi si cateva noutati in privinta asigurarilor sociale din acest an, una dintre ele fiind majorarea cu peste 100 de lei a castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Legea bugetului asigurarilor sociale conceput pentru 2013 majoreaza cu peste 100 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
In timp ce in 2012 acest castig salarial era 2117 lei, in 2013 el va creste pana la 2223 lei.
Citeste mai multe despre Parlamentul a adoptat bugetul 2013: Creste salariul mediu pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 10:13
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, in plen, dupa votul la proiectele de buget de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2013, ca nu este un buget perfect, dar e cel mai bun pe care tara poate sa-l aiba astazi.
"Va multumesc in numele Guvernului pentru intreaga activitate, pentru toate dezbaterile. Nu este un buget prefect, dar este cel mai bun buget pe care putem sa-l avem astazi", a precizat Ponta.
El a adaugat ca spera ca in anul viitor Romania sa aiba un buget mai bun.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, in favoarea adoptarii proiectului de act normativ propus de Guvern pronuntandu-se 309 senatori si deputati si fiind inregistrate 108 voturi "impotriva".
Parlamentarii au votat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2013
Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 a fost adoptat cu 310 voturi "pentru" si 109 voturi "impotriva". La acest proiect de act normativ a fost adoptat un singur amendament, care propune eliminarea prevederii potrivit careia ordonatorul principal de credite are obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posture finantat prin prezenta lege si salariul mediu de baza pe functii, din anul 2013, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:49
Deputatii si senatorii au votat Legea bugetului de stat cu 309 de voturi si 108 de voturi impotriva. Legea bugetului asigurarilor sociale a fost adoptata cu 310 voturi pentru si 109 impotriva.
Dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013 prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Veniturile fiscale sunt estimate la 83,41 miliarde lei, in crestere cu 8,42% fata de 2012, incasarile din impozitul pe venit si pe profit - 20,8 miliarde lei, in urcare cu 11,18%, iar incasarile din accize - 20,87 miliarde lei, cu un plus de 8,62% fata de anul precedent, potrivit proiectului publicat pe site-ul ministerului de Finante.
Premierul Victor Ponta a declarat ca bugetul pe anul acesta va fi unul al investitiilor si ca "accentul va fi pus pe proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile". Ponta a atras atentia ca, pentru acum, finantarile de la bugetul de stat au fost clientelare si a insistat ca acest lucru se va schimba.
Buget 2013 - Ponta in fata parlamentarilor: Sustin cota unica, vom gasi alte resurse bugetare
Principalele prevederi la bugetul de stat
Bugetul Romaniei pe 2013 prevede venituri de 98,182 miliarde de lei si cheltuieli de 116,359 miliarde de lei, ceea ce rezulta intr-un deficit pentru bugetul de stat de 18,176 de miliarde de lei.
El se bazeaza pe o crestere economica de 1,6%, adica un PIB de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:09
Senatorii si deputatii s-au intrunit, miercuri dimineata, in plen, pentru a continua dezbaterile incepute marti la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.
La sedinta si-au anuntat prezenta 435 de parlamentari, iar dezbaterile sunt conduse de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
Zgonea a spus ca sunt parlamentari care au luat "prea mult" peste 50 la suta din voturi in alegerile parlamentare si "au ramas in siajul lui 9 decembrie".
Buget 2013: Dispozitiile generale, adoptate de parlamentari
Acesta a anuntat ca, potrivit celor convenite de liderii grupurilor parlamentare, senatorii si deputatii vor dezbate bugetele diverselor ministere in masura in care ministrii de resort sunt prezenti la sedinta, fara sa se mai respecte ordinea in care ele figureaza in proiectul Legii bugetului.
Astfel, parlamentarii au renuntat, pentru moment, sa discute bugetul SGG si au votat bugetul Ministerului Apararii Nationale, in prezenta ministrului Mircea Dusa. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 10:57
Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
Vlad Muscalu, economistul sef ING, a declarat ca proiectul de buget pentru 2013 si discursul premierului Victor Ponta nu au oferit o imagine de ansamblu, care sa clarifice reprezentantilor mediului de afaceri cum se poate iesi din situatia dificila in care se afla Romania.
"Recunosc, asteptarile mele erau relativ ridicate inainte de prezentarea proiectului de buget", a declarat pentru Business24 economistul sef al ING.
"Cred ca agentii economici, fie ei participanti la piata financiara, fie pur si simplu firme angrenate in diverse activitati, ar fi vrut sa vada, mai degraba, ce poate face noul executiv, sustinut intr-o proportie deosebita in Parlament, cu un mandat de patru ani in fata, sa iesim din situatia aceasta pe care cu totii stiam ca este dificila. Stiam asta chiar inainte de discursul zilei trecute", a spus Vlad Muscalu.
Potrivit economistului, cresterea economica de 2% anuntata de Guvern pentru 2013 este nerealista.
"Imi este greu s-o caracterizez altfel, cat timp noi avem o prognoza de 0,5%, iar riscurile sunt sa vedem o crestere chiar mai slaba", spune Vlad Muscalu.
"Cat timp vedem cheltuielile din categoria salariilor si pensiilor in crestere, stim ca va fi o cresterea economica modesta", a mai spus analistul. In opinia sa, Guvernul va trebui sa mai reduca din sumele alocate investitiilor, daca nu vor avea loc reforme structurale deosebite.
Potrivit proiectului de buget, salariile si pensiile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010.... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:53
Sase persoane, dintre care doi deputati, au fost ranite luni in incaierarile dintre simpatizanti ai opozitiei si ai puterii din fata si interiorul Parlamentului macedonean de la Skopje, unde avea loc votul asupra bugetului 2013, informeaza presa locala citata de AFP.
Patru simpatizanti ai opozitiei de stanga au fost retinuti de politie, a anuntat partidul lor, SDSM.
Dupa votul asupra bugetului de luni dupa-amiaza, liderul SDSM, Branko Crvenkovski, a facut un apel la "revolta populara" si a afirmat ca alesii opozitiei nu vor mai participa la lucrarile Adunarii.
Partidul premierului Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE (nationalist), a spus intr-un comunicat ca "a impiedicat o lovitura de stat", pregatita, potrivit aceleiasi surse, de opozitie.
In cursul diminetii, mii de simpatizanti ai opozitiei si ai puterii au stat in fata Parlamentului, asteptand votul. Importante forte de politie au fost desfasurate in centrul orasului Skopje pentru a evita confruntarea dintre cele doua grupuri. S-a aruncat cu pietre si sticle, dar numarul incidentelor a fost mic. Un ales al coalitiei nationaliste de la putere a fost ranit in fata Parlamentului, ca si o deputata de stanga intr-o busculada din interiorul Parlamentului, a informat postul privat TV A1, care a mai mentionat alti patru "raniti usor".
Toti ranitii au primit ingrijiri medicale si sunt in afara oricarui pericol, a declarat AFP o sursa medicala.
Deputati ai SDSM s-au adunat de duminica seara la sediul Parlamentului... mai mult
Marti, 25 Decembrie 2012, ora 14:32
Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, ca spera ca pe 20 ianuarie sa aiba prima versiune a bugetului pentru 2013, iar prioritatile vor fi legate de problemele de finantare si bugetare.
Ponta a declarat ca la sfarsitul anului au loc consultari, cu comisiile de specialitate, iar in 20 ianuarie guvernul ar putea prezenta bugetul pentru anul viitor.
"In ianuarie avem acoperita cresterea cu 7,5%, din decembrie. Nu vom creste niciun buget, la nivel de cheltuieli de personal, in afara de Sanatate si Educatie. Nu dam drumul la toate baierele pungii ca ramanem cu ea goala pana la jumatatea anului. Trebuie sa fim rationali si sa stim ce putem sa facem", a declarat Ponta, in cadrul sedintei de Guvern.
Premierul a mai spus ca o mare parte din actele normative amanate de catre guvernul Boc nu isi pot produce efectele decat in momentul in care se va stabili clar bugetul. "Vorbesc si de taxa auto, de salarii si de alte lucruri, pe care Boc le-a amanat pentru 31 decembrie 2012". mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:10