In conditiile in care in 2014 a alocat doar 0,38% din produsul intern brut pentru cercetare si dezvoltare (R&D), Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru acest domeniu in PIB, mult sub media UE, care este de 2,03% din PIB.
Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, in 2014, statele membre UE au cheltuit in comun 283 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare.
Ca procent din PIB, acestea s-au situat la 2,03% anul trecut, la acelasi nivel cu cel din 2013, dar peste cuantumul de 1,76% din PIB inregistrat in 2004.
Comparativ cu alte mari economii ale lumii, UE se situeaza mult in urma Coreei de Sud, care in 2013 a alocat 4,15% din PB pentru cercetare si dezvoltare, Japoniei, 3,47% din PIB in 2013, si SUA, 2,81% din PIB in 2012.
Castigatori si pierzatori
In interiorul statelor membre UE, ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mare in statele nordice, peste 3% in Finlanda ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in UE intr-un domeniu esential pentru viitor: Nu dam doi bani!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 14:10
Datele publicate de INS arata o scadere cu 0,2% in trimestrul al IV-lea pe 2011, iar trendul scaderii economice pare ca se va mentine si in primul trimestru din 2012, cand Romania nu dispune de motoare de crestere economica, cred specialistii contactati de Business24.
Cu toate ca analistii romani prevad o incetinire a economiei in 2012 pe fondul scaderii exporturilor, consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca Romania isi poate orienta exporturile spre pietele emergente, care inregistreaza cresteri semnificative ale consumului intern: Africa de Nord, Rusia, China, India, Orientul Mijlociu.
Cu toate ca indicatorii arata ca economia Romaniei a intrat din nou pe scadere in ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali fata de trimestrul anterior, scaderea nu este una semnificativa, avand in vedere faptul ca procentul se afla intr-o marja de eroare statistica, spune analistul Dan Petre, contactat de Business24.
"Trimestrul IV e un trimestru de incheiere. Se pierd 15 zile din decembrie cu sarbatorile, nimeni nu-ti mai face livrari si plati dupa 10 decembrie. Trimestrul III, in schimb, a fost benefic pe agricultura. Eu nu cred ca INS poate sa masoare la 0,2%. Daca era o scadere dramatica, ne puteam face probleme.
Nu as da semnal de alarma mai ales ca e un trimestru greu. Trebuie sa vedem ce se intampla pe trimestru I din 2012, iar daca trendul de scadere continua, putem sa ne speriem. Eu sper sa nu... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:35
Plenul Parlamentului isi va exprima votul final asupra proiectului legii bugetului de stat si proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 joi, la ora 12,00.
Miercuri, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat cu 169 de voturi pentru, 94 impotriva si o abtinere, cele 48 de articole ale proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012, inclusiv cele zece anexe ce fac parte integranta din acesta.
Parlamentarii au acceptat doar doua amendamente asumate de Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat. Amendamentele vizeaza o redistribuire de fonduri in ce priveste sumele alocate din TVA pentru bugetele locale si majorarea sumei ce va fi utilizata de MAI pentru constituirea stocurilor de apa grea si uraniu.
De asemenea, cele doua Camere au adoptat cele 21 de articole din proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, inclusiv anexele. Proiectul de lege a fost adoptat in forma initiala, niciunul dintre cele 25 de amendamente respinse in comisiile de specialitate nefiind admis.
Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit in asa fel incat sa fie asigurata plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii, din care 159.000 reprezinta pensionarii ce se afla in evidenta caselor de pensii sectoriale, a declarat miercuri presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Doina Parcalabu.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:02
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor intra in dezbatere in Parlament. Bugetul prevede majorari de fonduri pentru secretariatele ministerelor si pentru serviciile secrete, dar nu si la Invatamant si Sanatate, asa cum tinut sa sublinieze parlamentarii opozitiei.
Opozitia a depus mai mult de 8.500 de amendamente. In acelasi timp, pensiile si salariile raman inghetate, in conditiile in care premierul a aratat, in repetate randuri, ca romanii "trebuie sa fie responsabili in contextul crizei europene".
Business 24 te tine la curent cu toate dezbaterile si iti arata pulsul evenimentelor live.
20:50 Dezbaterile s-au incheiat
Dezbaterile generale pe marginea proiectului legii bugetului de stat pe 2012 s-au incheiat, cand au inceput dezbaterile pe articole.
Proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2012 ar urma sa fie dezbatut in plen joi si tot atunci va fi acordat si votul final asupra legii bugetului de stat.
19:33 Premierul Emil Boc isi apara bugetul in Parlament
Premierul isi apara bugetul in Parlament
Prim-ministrul Emil Boc si-a aparat bugetul in Parlament, dupa ce fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian si fostul premier, Calin Popescu Tariceanu l-au criticat.
In 2011 scade usor somajul si vor creste locurile de munca. Repet, intr-un context cumpatat care sa consolideze cresterea economica.
Anul 2011 va marca iesirea din recesiune si am reusit, dar drumul iesirii din criza este greu.
Fostul ministru de Finante,... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
Bugetul Academiei Romane pe 2012, negociat cu Ministerul de Finante la 354.281.000 de lei, a fost adoptat de Comisiile parlamentare de buget-finante cu un amendament ce prevede o suplimentare de 2 milioane de lei, pentru echiparea unei sali de operatii la Spitalul Elias din Capitala.
Bugetul Academiei Romane pe 2012 a fost negociat cu Ministerul de Finante la 354.281.000 de lei, cu 5,61% in crestere fata de cel pe 2011, potrivit proiectului de buget.
Din acest buget, contributia statului este de 252.541.000 de lei (71,28%), veniturile proprii - 101.583.000 de lei (28,67%), iar fondurile externe nerambursabile reprezinta 0,05%.
Academia a cerut o suplimentare de 2 milioane de lei, pentru echiparea unei sali de operatii cardiovasculare a Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Capitala, pe care forul cultural si stiintific il are in administrare. Acest amendandament a fost adoptat de comisiile parlamentare, urmand sa se gaseasca o sursa de finantare, a declarat presedintele Academiei, Ionel Haiduc.
Potrivit proiectului de buget, Academia isi propune sa aloce 159.455.000 de lei pentru cercetare (in disciplinele umaniste - in vederea elaborarii si publicarii lucrarilor de referinta ale culturii nationale, in domeniile economic si social, in stiintele vietii, ale Terrei si cele tehnice), promovarea cercetarilor romanesti in circuitele stiintifice internationale si documentarea si conservarea unor valori patrimoniale.
Totodata, in 2012 urmeaza sa fie alocata... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 22:00
Parlamentul Romaniei a reusit sa stabileasca un nou record, in contextul in care au fost depuse mai mult de 8.000 de amendamente la bugetul pentru 2012. Desi reducerea CAS cu 10% sau reducerea esalonata a TVA pana la 19% sunt masuri care ar stimula mediul de afaceri, analistii sunt sceptici ca acest lucru se va intampla.
Mai exact, au fost depuse 8.884 de amendamente, dintre care Opozitia a depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului si 16 la cel referitor la asigurariile sociale.
Pana in acest moment, au fost avizate bugetele pentru Aparare, Interne si Dezvoltare, dar comisiile specializate din Parlament dezbat obiectiile pana pe 12 decembrie.
Senatorii si deputatii Opozitiei au depus mai mult de 3.000 de amendamente la bugetul alocat ministerului Dezvoltarii si Turismului. Urmeaza Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante.
Amendamentele nu au niciun rost
In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, amendamentele nu au niciun rost, pentru ca "asa cum a dovedit experienta, exista masina de vot care nu ia in considerare niciun amendament".
"Cele mai multe, probabil peste 90%, sunt amendamente vizand interese pur personale ale deputatilor si senatorilor, pentru a spori imaginea din teritoriu. Nici nu ii intereseaza daca se adopta sau nu, pentru ca ei oricum nu se vor adopta, dar ei se duc si arata ca au dat curs dorintelor din teritoriu", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Business 24.
Analistul... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:06
Bugetul pentru anul viitor al Administratiei Prezidentiale a fost modificat de Guvern in scadere la 27,2 milioane lei, cu 1,6 milioane lei mai putin comparativ cu alocarile din acest an si cu 2,3 milioane lei sub nivelul fondurilor prevazute in proiectul initial de buget pentru 2012, relateaza Mediafax.
In acest an, Presedintia a avut un buget de 28,8 milioane lei.
La momentul prezentarii proiectului de buget pentru anul viitor, alocarile rezervate Presedintiei se ridicau la 29,6 milioane lei, majorare explicata de catre reprezentantii Guvernului prin faptul ca ar fi necesare fonduri pentru renovarea Muzeului Cotroceni.
Pentru Serviciul Roman de Informatii au fost alocate fonduri chiar mai mari decat in proiectul initial de buget, in crestere de la 971,4 milioane lei in acest an la 989,3 milioane lei.
Initial, SRI urma sa beneficieze pentru anul viitor de 986,9 milioane lei.
Pentru Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza a fost mentinuta decizia de crestere a bugetelor din proiectul initial, de la 187,5 milioane lei la 193,9 milioane lei in cazul SIE si de la 129 milioane lei la 132,3 milioane lei in cazul SPP.
In schimb, bugetul Senatului a fost mentinut in scadere de la 90,7 milioane lei la 85,3 milioane lei, ca si cel al Camerei Deputatilor, de la 210 milioane lei la 209,7 milioane lei.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost aprobat, vineri, de Guvern si transmis Parlamentului. mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 12:13
Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru, pentru sustinerea platii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.
Documentul prevede ca, in anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor.
Nici pentru contributiile de asigurari sociale nu sunt indicate scaderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual.
De asemenea, in proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.
Pentru castigul salarial mediu brut este indicata o usoara crestere la 2.117 lei, fata de 2.026 lei estimat pentru acest an si 1.902 lei inregistrat anul trecut.
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.
Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 17:36