In viitoarea era Trump, marile averi din SUA ar putea cunoaste un moment propice consolidarii lor, daca presedintele ales isi va pune in practica politica fiscala anuntata.
Lucrul este privit cu ingrijorare de miliardarul Warren Buffet, care vede in cresterea inegalitatii sociale un pericol care ameninta visul american, relateaza CNN Money.
O lume pentru bogati
"In 1982, topul Forbes 400 cumula doar 93 miliarde dolari, acum avem averi care insumeaza 2.400 miliarde, de 25 de ori mai mult.
Daca esti un tip obisnuit, care lucreaza 40 de ore pe saptamana, eventual mai ai si o a doua slujba, si te zbati sa ai grija de copiii tai incepi sa te intrebi: Ce este in neregula cu viata mea? Pe acest fond a reusit Trump sa atraga votantii", considera al doilea cel mai bogat om din lume.
In ciuda entuziamului manifestat de oficialii amercani, Buffet crede ca economia se misca inca anemic.
"PIB-ul anuntat pentru ce de-al treilea trimestru a fost de 2,9%. In opinia mea, acel trimestru nu a fost unul in care economia americana sa avanseze cu 2,9 procente.
Daca este sa pun pariu, cred ca vor revizui in scadere datele anuntate. Nu este o economie slaba, ci doar mai putin performanta decat crede lumea in mod obisnuit", a precizat Warren Buffet.
Gasca cu oua de aur
Cea mai mare problema sesizata de Buffet ramane redistribuirea inechitabila a veniturilor. "Din economie castiga cei bogati, ca mine", a punctat acesta.
"Capitalismul, sistemul de piata functioneaza. Am... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 09:38
1Autoritatile din SUA au inceput o analiza a companiei Berkshire Hathaway, condusa de miliardarul Warren Buffett, pentru a determina daca aceasta este suficient de importanta pentru a fi declarata de importanta sistemica in sectorul financiar, au declarat surse apropiate situatiei.
In cazul in care autoritatile de reglementare decid ca Berkshire are o importantanta suficient de mare, compania ar intra sub supravegherea Rezervei Federale americane (Fed). Divizia de reasigurare a Berkshire este a patra ca marime din lume.
O decizie a autoritatilor americane ar putea fi anuntata in cateva luni
O decizie a autoritatilor americane ar putea fi anuntata in cateva luni, au adaugat sursele Bloomberg.
Un consiliu condus de seful Trezoreriei, Jacob J. Lew, evalueaza care dintre companiile nebancare ar putea ameninta stabilitatea sistemului daca ar intra in faliment. Fed poate impune cerinte mai stricte privind capitalul, indatorarea, lichiditatile, precum si efectuarea unor teste de stres pentru scenarii de criza.
"Berkshire se ocupa cu preluarea riscului. Preiau volatilitatea altora pe propriul bilant de active", a declarat Cliff Gallant, analist la Nomura Holdings.
Buffett nu a raspuns unor cereri pentru comentarii, iar un purtator de cuvant al Trezoreriei a refuzat sa comenteze, potrivit Bloomberg.
Consiliul a mai desemnat trei companii din SUA ca fiind de importanta sistemica
De la infiintare, consiliul a desemnat trei mari companii nebancare din SUA ca... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 11:49
Doi manageri de investitii angajati de Warren Buffet, seful Berkshire Hathaway, in cadrul unui plan de succesiune la conducere companiei, au obtinut anul trecut randamente mai bune decat Buffet, care nu si-a atins obiectivul pentru prima data de la preluarea controlului Berkshire in 1965.
Miliardarul de 83 de ani i-a angajat pe managerii Todd Combs si Ted Weschler pentru a prelua eventual conducerea companiei, dar nu are planuri pentru a se retrage.
Rezultatele lui Combs si Weschler au depasit in 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe cele ale sefului lor, dar si evolutia indicelui S&P 500, care a crescut cu 32% incluzand dividendele, au declarat surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal.
Sursele publicatiei americane nu au dezvaluit cu cat au depasit cei doi evolutia S&P 500, dar in 2012 rezultatul a fost mai bun cu peste 10 puncte procentuale.
Totodata, Buffet s-a situat sub propria tinta pentru profitul conglomeratului Berkshire pentru prima data de la preluarea controlului companiei.
Miliardarul a declarat repetat ca vrea sa creasca valoarea neta a Berkshire mai rapid decat avansul S&P 500 pentru o perioada de cinci ani. Din cauza evolutiei foarte bune a indicelui anul trecut, Buffet nu a reusit sa-si atinga obiectivul, potrivit analistilor si calculelor Wall Street Journal.
Buffet a avertizat actionarii ca se asteapta sa nu-si respecte tinta, insa este putin probabil ca acestia sa fie suparati, scrie publicatia americana, avand in vedere... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 08:58
Grupul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a obtinut un profit net de 4,54 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, in urcare cu 46% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, datorita derivatelor financiare si operatiunilor feroviare.
Astfel, profitul a crescut de la 3,11 miliarde de dolari la 4,54 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de companie, citat de Bloomberg.
Holdingul controleaza aproximativ 80 de companii, cu activitati diversificate, de la asigurari si tranzactii financiare la transporturi feroviare de marfa, energie si productia de bunuri de consum.
Berkshire a beneficiat de revenirea economiei SUA si de cresterile de pe burse, care au contribuit la majorarea valorii investitiilor lui Warren Buffett si ale directorilor sai. Principalele operatiuni comerciale ale grupului, precum operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe, asiguratorul auto Geico sau compania de utilitati MidAmerican Energy Holding, au activitati aproape exclusiv in SUA.
Actiunile Berkshire au urcat cu 32% de la inceputul acestui an, fata de un avans de 20% al indicelui S&P 500 al bursei de la New York.
Pariurile promovate de Buffett pe pietele derivatelor financiare au generat profituri de 390 milioane de dolari in trimestrul al doilea, fata de o pierdere de 1,17 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Buffett a extins in acest an afacerile Berkshire prin achizitii importante,... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 09:57
Miliardarul Warren Buffet sustine ca investitiile in obligatiunile guvernamentale reprezinta cea mai proasta alegere, in clipa de fata, precizand ca prefera in continuare sa investeasca in actiuni, desi preturile au crescut foarte mult.
"Daca ma intrebi daca actiunile sunt mai ieftine decat orice alta investitie pe piata de capital, raspunsul meu este da. Noi tranzactionam in prezent actiuni. Le cumparam pentru ca ne asteptam sa le vindem la un pret bun", a declarat Buffet, citat de CNBC.
Seful Berkshire continua sa considere actiunile niste investitii sigure, chiar daca indicele Dow Jones, care include cotatiile a 30 dintre cele mai importante companii din SUA, se apropie de nivelul maxim.
Miliardarul a adaugat ca actiunile sunt totusi mai ieftine decat erau in urma cu patru ani, ceea ce iti permite sa ai un porfoliu cu mai multe actiuni pentru aceeasi investitie.
"Din punctul meu de vedere, cea mai proasta investitie in acest moment sunt obligatiunile guvernamentale", a declarat Buffet, in cadrul unei emisiuni televizate.
Berkshire Hathaway, imperiul controlat de Buffet a inregistrat in 2012 o crestere a profitului cu 45% in 2012, in comparatie cu anul precedent, cand s-a cifrat la 10,25 miliarde de dolari.
Berkshire Hathaway reprezinta un conglomerat diversificat de investitii, care include active financiare, de productie energetice, de transport etc. mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 18:40
Statele Unite ale Americii vor fi afectate de taieri bugetare semnificative care ar intra automat in vigoare de la 1 martie, in cazul in care Congresul nu va interveni in urmatoarele patru zile.
Reducerile de cheltuieli prevad taieri de 85 de miliarde de dolari pentru urmatoarele sapte luni, pana la sfarsitul anului fiscal in desfasurare, si de 1.200 de miliarde de dolari in noua ani, potrivit Bloomberg. Jumatate din suma va afecta apararea, iar restul agentii federale.
Masurile ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul lunii ianuarie, insa Congresul a amanat pana in martie activarea reducerilor de cheltuieli pentru ca nu a reusit sa ajunga la un acord privind structura unui plan de austeritate necesar in procesul pe termen lung de stabilizare a finantelor Statelor Unite.
Efectele intrarii in vigore a masurilor probabil nu vor fi resimtite imediat, intrucat agentiile federale au avut timp sa se pregateasca de la inceputul anului fiscal actual, in octombrie. Astfel, impactul ar putea fi diferit fata de inchiderea partiala a serviciilor statului in 1995 si 1996.
Consecintele anticipate includ trimiterea in concediu fara plata a 800.000 de angajati civili ai Pentagonului, reduceri la Administratia Federala pentru Aviatie, care ar inchide circa 100 de turnuri de control din aeroporturi. De asemenenea, ar fi afectata si activitatea pazei de coasta, dar si programe sociale.
In cazul in care Congresul nu se poate pune de acord asupra amanarii reducerilor... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:19
Indatorarea SUA ar trebui stabilizata in raport cu cresterea economica, dar datoria de 16.400 de miliarde de dolari a Statelor Unite nu reprezinta un motiv de ingrijorare din cauza valorii ridicate, a declarat miliardarul american Warren Buffett.
"Nu este un lucru bun ca datoria sa creasca in raport cu PIB, ar trebui stabilizata, dar nu este ea insasi o problema", a spus Buffett, director al companiei de investitii Berkshire Hathaway, citat de MarketWatch.
Datoria SUA are "o pondere mai redusa in PIB decat la iesirea SUA din Al Doilea Razboi Mondial. Trebuie sa te gandesti la datorie in relatie cu PIB", a spus Buffet, unul dintre cei mai vocali avocati ai taxarii mai ridicate a bogatilor.
PIB al SUA s-a situat in 2011 la peste 15.000 miliarde de dolari.
"As spune ca intr-o tara cu un PIB de 50.000 de dolari pe persoana, nimanui nu ar trebui sa-i fie foame, nimanui nu ar trebui sa-i lipseasca educatia, nimeni nu ar trebui sa fie ingrijorat in privinta ingrijirii medicale sau a varstei inaintate", a spus el.
Buffet, 82 de ani, s-a grabit, insa, sa adauge ca nu sustine o redistribuire a averii pana la punctul in care distruge motivatia de a inova. Miliardarul a dat ca exemple cofondatorii Apple, Hewlett-Packard si Microsoft.
"Vrei rezultate inegale; vrei ca in acele garaje sa lucreze Steve Jobs, Dave Packards, Bill Gates sau oricine altcineva. Dar nu vrei ca cineva sa mearga la culcare flamand, sa-i fie negata ingrijirea medicala sau strictul necesar pentru... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:21
Investitorul american Warren Buffet sustine ca retrogradarea SUA de catre Standard&Poor's (S&P) nu are niciun sens si ca el ca ar acorda SUA rating "AAAA", daca acesta ar exista.Calificativul maxim posibil este "AAA".
"Nu inteleg. In Omaha, SUA au inca rating «AAA». De fapt, daca ar exista rating «AAAA», l-as da Statelor Unite", a declarat Buffet pentru postul de televiziune Fox Business News.Compania condusa de Buffet, Berkshire Hathaway, cu sediul in Omaha, statul Nebraska, are investitii importante in titluri ale Trezoreriei SUA."Am depus rapoartele financiare si avem lichiditati de 47 de miliarde de dolari. Peste 40 de miliarde de dolari sunt investiti in titluri ale Trezoreriei. Retrogradarea SUA de catre S&P nu ma tenteaza sa vand. De fapt ne vom mentine expunerea", a spus el.
Buffet nu a tras niciun semnal de alarma in privinta retrogradarii si a mers chiar pana la a spune ca nu va avea mare efect asupra burselor la deschiderea de luni."Daca nu se mai intampla altceva, de exemplu o noua problema in Europa, retrogradarea nu va conta prea mult", a afirmat seful Berkshire.Statele Unite au datorii doar in dolari, iar statul poate tipari dolari, a spus Buffet."Ganditi-va. Din cate stiu eu SUA nu au datorii in alta moneda decat dolari, pe care ii pot tipari dupa cum doresc. Acum, daca vorbim despre inflatie e cu totul alta problema", a declarat el.Intrebat daca apreciaza ca statul american merita sa fie retrogradat, Buffet a spus... mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 17:10
Solutia pentru rezolvarea deficitului bugetar al Statelor Unite consta in limitarea acestuia la 3% din PIB, considera miliardarul american Warren Buffet, afirmand ca o solutie la problema cheltuielilor prea mari ale SUA nu i-ar lua mai mult de cinci minute. Propunerea miliardarului, mai in gluma, mai in serios, presupune ca membrii Congresului sa nu mai poata fi realesi daca se depaseste o limita de deficit bugetar, potrivit postului de televiziune CNBC.
"As putea incheia problema deficitului in cinci minute. Trebuie doar o lege care sa prevada ca atunci cand deficitul este mai mare de 3% din PIB, toti membrii Congresului nu au dreptul sa fie realesi. Ar fi stimulati oamenii care trebuie, nu-i asa?", a spus Buffet razand, informeaza Mediafax.
Singura problema, noteaza CNBC, ar fi ca legea ar trebui votata exact de politicienii care si-ar pierde astfel slujbele.
Ar exista o posibilitate de a ocoli Congresul, afirma, insa, procurorul Jarrad Holst. Forurile legislative din doua treimi din statele americane pot cere organizarea unei conventii pentru a propune amendamente.
Un astfel de amendament ar trebui ulterior ratificat de doua treimi din adunarile legsilative ale statelor.
Astfel, planul propus de Buffet ar putea deveni lege in Statele Unite. Procesul ar dura, insa, mai mult de cinci minute, noteaza CNBC.
Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB.
Reprezentantii celor doua mari... mai mult
Duminica, 10 Iulie 2011, ora 14:42