In viitoarea era Trump, marile averi din SUA ar putea cunoaste un moment propice consolidarii lor, daca presedintele ales isi va pune in practica politica fiscala anuntata.
Lucrul este privit cu ingrijorare de miliardarul Warren Buffet, care vede in cresterea inegalitatii sociale un pericol care ameninta visul american, relateaza CNN Money.
O lume pentru bogati
"In 1982, topul Forbes 400 cumula doar 93 miliarde dolari, acum avem averi care insumeaza 2.400 miliarde, de 25 de ori mai mult.
Daca esti un tip obisnuit, care lucreaza 40 de ore pe saptamana, eventual mai ai si o a doua slujba, si te zbati sa ai grija de copiii tai incepi sa te intrebi: Ce este in neregula cu viata mea? Pe acest fond a reusit Trump sa atraga votantii", considera al doilea cel mai bogat om din lume.
In ciuda entuziamului manifestat de oficialii amercani, Buffet crede ca economia se misca inca anemic.
"PIB-ul anuntat pentru ce de-al treilea trimestru a fost de 2,9%. In opinia mea, acel trimestru nu a fost unul in care economia americana sa avanseze cu 2,9 procente.
Daca este sa pun pariu, cred ca vor revizui in scadere datele anuntate. Nu este o economie slaba, ci doar mai putin performanta decat crede lumea in mod obisnuit", a precizat Warren Buffet.
Gasca cu oua de aur
Cea mai mare problema sesizata de Buffet ramane redistribuirea inechitabila a veniturilor. "Din economie castiga cei bogati, ca mine", a punctat acesta.
"Capitalismul, sistemul de piata functioneaza. Am... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 09:38
1Indatorarea SUA ar trebui stabilizata in raport cu cresterea economica, dar datoria de 16.400 de miliarde de dolari a Statelor Unite nu reprezinta un motiv de ingrijorare din cauza valorii ridicate, a declarat miliardarul american Warren Buffett.
"Nu este un lucru bun ca datoria sa creasca in raport cu PIB, ar trebui stabilizata, dar nu este ea insasi o problema", a spus Buffett, director al companiei de investitii Berkshire Hathaway, citat de MarketWatch.
Datoria SUA are "o pondere mai redusa in PIB decat la iesirea SUA din Al Doilea Razboi Mondial. Trebuie sa te gandesti la datorie in relatie cu PIB", a spus Buffet, unul dintre cei mai vocali avocati ai taxarii mai ridicate a bogatilor.
PIB al SUA s-a situat in 2011 la peste 15.000 miliarde de dolari.
"As spune ca intr-o tara cu un PIB de 50.000 de dolari pe persoana, nimanui nu ar trebui sa-i fie foame, nimanui nu ar trebui sa-i lipseasca educatia, nimeni nu ar trebui sa fie ingrijorat in privinta ingrijirii medicale sau a varstei inaintate", a spus el.
Buffet, 82 de ani, s-a grabit, insa, sa adauge ca nu sustine o redistribuire a averii pana la punctul in care distruge motivatia de a inova. Miliardarul a dat ca exemple cofondatorii Apple, Hewlett-Packard si Microsoft.
"Vrei rezultate inegale; vrei ca in acele garaje sa lucreze Steve Jobs, Dave Packards, Bill Gates sau oricine altcineva. Dar nu vrei ca cineva sa mearga la culcare flamand, sa-i fie negata ingrijirea medicala sau strictul necesar pentru... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:21
Nouriel Roubini, supranumit si Dr Doom, nu s-a oprit doar la a prevesti o recesiune catastrofica. Acum, acesta avertizeaza lumea ca insusi capitalismul este in pericol, potrit Business Insider.De asemenea, Roubini crede ca revoltele care au avut loc in Orientul Mijlociu se vor raspandi catre Europa.
"Recentele demonstratii populare, din Orientul Mijlociu, Israel si chiar si Marea Britanie se vor raspandi si in alte zone din Europa.
Toate sunt conduse de aceleasi tensiuni si probleme: inegalitate, saracie, somaj si disperare.
Chiar si clasele mijlocii ale lumii simt presiunea generata de scaderea veniturilor si a oportunitatilor", spune Roubini.
Dr Doom este de parere ca insusi capitalismul trece printr-o criza pe care Karl Marx a prezis-o cu un secol in urma, condus de un transfer al bogatiei si al puterii de la munca la capital.
Dupa parerea lui Roubini, una dintre solutii ar fi mai multi stimuli sub forma de investitii in infrastructura.
De asemenea, oamenii bogati ar trebui taxati mai mult, asa cum a spus si miliardarul Warren Buffet.
O alta propunere pe care Dr Doom o face ar fi ca sistemul financiar sa aiba mai multe reglementari, iar marile banci care sunt "prea mari pentru a esua" sa fie sparte.
De asemenea, Roubini spune ca datoriile trebuie platite.
Acest lucru inseamna tranformarea economiilor SUA si a economiilor statelor din Europa Centrala, despre care Roubini spune ca sunt de tipul “laissez-faire”.
Dr Doom, crede ca aceste economii sunt deja... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 09:05
Economia Statelor Unite nu a inceput inca sa isi revina, dar a atins punctul minim, unde ar putea sa mai ramana o perioada, a declarat miliardarul american Warren Buffett, citat de AFP, relateaza NewsIn. "Este improbabil sa asistam la o agravare semnificativa a situatiei. Am atins punctul cel mai de jos", a spus Buffett, intr-u interviu difuzat miercuri de postul de televiziune CNBC. "Nu am inceput sa ne revenim, insa caderea a incetat si vom incepe sa urcam", a adaugat el, apreciind ca SUA se afla acum "in convalescenta".
Miliardarul a explicat ca situatia s-ar putea inrautati semnificativ doar daca ar mai avea loc un "eveniment exogen dramatic" de tipul 11 septembrie, insa in ceea ce priveste "problemele indentificabile", acestea raman, dar "am depasit faza critica".
Declaratiile lui Warren Buffett vin la doar o zi dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a afirmat ca, din punct de vedere tehic, recesiunea din SUA "foarte probabil" s-a incheiat in acest moment.
Totusi, Bernanke avertiza marti ca economia va mai fi perceputa o perioada ca fiind intr-o situatie proasta, deoarece multe persoane vor considera ca securitatea locului de munca sau situatia lor personala nu se afla la un nivel satisfacator. mai mult
Joi, 17 Septembrie 2009, ora 09:22
Lumea intreaga, in frunte cu SUA, se confrunta cu mari probleme economice si financiare. Care sunt "amicii" care ar putea indrepta lucrurile sau care dimpotriva le-ar putea inrautati? Cine sunt personalitatile care vor misca pietele financiare in sus sau in jos in acest an? Pentru a va ajuta in identificarea acestora, U.S. News & World Report a realizat o lista cu personalitati cheie - presedinti de companii, politicieni si chiar staruri media - a caror activitate va fi in atentia tuturor in 2009. Astfel ca daca lucrurile se vor imbunati, vom sti pe cine sa creditam, daca nu, pe cine sa blamam. Barack Obama. Rezolvarea marilor probleme economice este "jobul" pe care il are proaspatul presedinte al SUA, iar apoi urmeaza provocarile din sanatate, schimbarile climatice. Ben Bernanke. Acum ca presedintele Rezervei Federale a adus dobanda de referinta aproape de zero si a imprumutat miliarde sectorului bancar suferind, ce urmeaza? El va avea nevoie de multa precautie, banca centrala tot incercand sa sa isi dea seama cum sa rezolve problema creditelor ipotecare restante in paralel cu suportarea unui deficit bugetar de 2 trilioane dolari. Lawrence Summers. Acesta este un economist sclipitor si fostul secretar al trezoreriei pe vremea presedintelui Clinton. In prezent acesta este seful Consiliului National Economic, o forta majora in dimensionarea planului anticriza al administratiei Obama. Timothy Geithner. Tanarul secretar al Trezoreriei, in varsta de 47 de ani, va... mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 09:55