Un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti arata ca virusul SARS-CoV-2 ramane ore bune detectabil pe paine. Cercetatorii se asteptau ca acesta sa fie distrus de procesele chimice din paine, dar, spre suprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune dupa contaminare. La studiu au mai participat Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" si Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau".
Descoperirea pune o intrebare uriasa autoritatilor din domeniu, respectiv Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului si Directiei de Sanatate Publica. In Romania, spre deosebire de alte tari, mai mult de jumatate din painea vanduta este neambalata (in Romania se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de paine). Prin urmare, clientii pot sa puna mana direct pe produse si sa aleaga ce paine vor sau sa renunte la ea; evident ca cei care sunt infectati vor lasa picaturi cu virus activ pe paine.
Asa cum au aratat specialistii, inca de la inceputul epidemiei, SARS-CoV-2 este "air-borne", adica este prezent in aer si in picaturile extrem de fine pe care le producem cand vorbim. Ori, gravitational, aceste picaturi ajung pe produsele care sunt expuse. De aceea, este indicat sa ne spalam pe maini, sa spalam obiectele pe care le ating si alte persoane si sa curatam zonele expuse contaminarii. Fructele, legumele trebuie si pot fi curatate. Din nefercire, painea neambalata nu poate fi "spalata".
Studiul arata, de asemenea,... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 19:25
Au demarat lucrarile la autostrada de centura a Bucurestiului (A0), pe lotul 2, parte din sectiunea de sud.
Potrivit Asociatiei Pro Infrastructura (API), constructorul (Alsim Alarko din Turcia) pare bine mobilizat, insa, in prezent, are autorizatie de construire doar pe 1,7 km din cei 16 ai tronsonului.
"Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere promite sa emita si restul autorizatiilor pana pe 15 octombrie, fara de care antreprenorul nu are front de lucru decent. Pe celelalte doua loturi din A0 Sud exista de asemenea promisiuni din partea CNAIR si MT ca vor scoate autorizatiile de construire in aceasta toamna si, implicit, utilajele vor putea intra in teren atunci. Ramane de vazut daca problemele birocratice vor fi rezolvate la timp", spun reprezentantii API.
Lucrarile de constructie aferente lotului 2 al Centurii Bucuresti Sud, km. 69+000 - km 85+300, ar urma sa dureze 30 de luni. Antreprenorul acestui obiectiv, in valoare de aproximativ 750,85 milioane de lei (fara TVA), este Alsim Alarko Sanayi Tesisleri Ve Ticaret AS.
Lotul 2 de Centura Bucuresti Sud are o lungime de 16,3 km, iar sursa de finantare este asigurata din POIM 2014 - 2020. Autostrada A0 va avea o lungime totala de 100 km si se va conecta cu autostrazile deja existente: A1, A2 si A3. ...citeste mai departe despre "VIDEO Cum arata primii metri de santier la autostrada de centura a Bucurestiului. "Constructorul are autorizatie doar pe 1,7 kilometri din cei 16 ai... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 17:19
Premierul Ludovic Orban a dat asigurari vineri, dupa o vizita pe santierul autostrazii Comarnic-Brasov, ca Guvernul va aloca resurse impresionante pentru modernizarea infrastructurii, subliniind ca aceasta este prioritatea zero, in scopul unirii provinciilor istorice si cresterii perspectivelor de dezvoltare pentru toate regiunile. Orban s-a aratat increzator ca in 6 ani se va circula pe autostrada de la Bucuresti la Brasov, potrivit Agerpres.
"Ne propunem sa alocam sume fara precedent pentru obiectivele de investitii pentru Brasov. (...) Romania are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii si din cauza aceasta obiectivul nostru prioritar il reprezinta investitiile in infrastructura - de transport, energetica, de sanatate, unde exista extrem de multe proiecte care sunt derulate atat de Primaria Brasovului, cat si de Consiliul Judetean. Consiliul Judetean, de exemplu, a avut o alocare record de cheltuieli pentru sanatate de peste 50 de milioane.
Niciun consiliu judetean nu a alocat atatea resurse pentru proiectele de modernizare care unele dintre ele, este adevarat, sunt sprijinite si de la nivel guvernamental prin Compania Nationala de Investitii. In urmatoarea perioada, daca vrem sa ne modernizam, daca vrem sa crestem standardul de viata pentru fiecare roman, daca vrem sa asiguram unirea tuturor provinciilor istorice, sa asiguram perspective de dezvoltare pentru toate regiunile din Romania prioritatea zero trebuie sa fie investitiile in infrastructura, iar... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:15
Bucurestiul este unul dintre cele mai izolate centre de servicii din Europa de efectele negative ale epidemiei de COVID-19, potrivit consultantilor Colliers International, care au analizat scenarii pentru diverse segmente ale pietei imobiliare.
Acest lucru se datoreaza in mare masura economiei bazate pe servicii IT, stiintifice si profesionale din Capitala, similara unor mari capitale europene precum Dublin, Paris si Londra.
Totusi, gradul ridicat de integrare al Romaniei in ciclurile globale de productie sugereaza ca economia va intampina presiuni semnificative in perioada urmatoare, avand in vedere tendintele globale.
"Chiar daca piata de birouri din Bucuresti pare sa fie un pic mai izolata de problemele care afecteaza economia globala, acest lucru nu inseamna ca nu am putea vedea o crestere a ratei de neocupare a pietei de birouri sau o presiune suplimentara pe chirii. Cu toate acestea, cifrele sugereaza ca, in cazul unui scenariu negativ, cel putin Bucurestiul ar ajunge sa sufere mult mai putin decat alte piete de birouri sau isi va reveni mai repede ulterior", a declarat Silviu Pop, Head of Research in cadrul Colliers International. De asemenea, desi mai degraba relevant pentru economia locala decat pentru piata de birouri, Bucurestiul depinde foarte mult de administratia publica.
Pe de alta parte, statutul Romaniei, de economie destul de mica si destul de deschisa, inseamna ca pietele imobiliare nu vor ramane imune la tendintele globale. Impactul asupra... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:44
In 2020, in Capitala, ligheanul se anunta a fi un obiect la mare cautare. Multi dintre cei peste 1,3 milioane de bucuresteni conectati la reteaua de termoficare ar putea ajunge sa se spele cu apa incalzita la aragaz, in conditiile in care lucrarile majore de refacere a conductelor, absolut vitale pentru functionarea sistemului, vor fi din nou amanate, arata o analiza Frames.
Primaria Capitalei si-a propus sa reabiliteze din fonduri proprii in acest an, potrivit datelor din buget, numai 137,5 kilometri din cei aproape 4000 kilometri de conducte cat masoara reteaua de termoficare a Bucurestiului.
Asta in conditiile in care peste 80% din retea, a doua ca marime din lume dupa cea din Moscova, dateaza din anii '60-'70 si necesita reparatii majore. Dincolo de gradul semnificativ de uzura si de pericolul de avarii, apa calda transmisa prin aceasta retea plina de rugina si petice tinde sa devina un pericol pentru sanatate.
"Riscul ca Bucurestiul sa ramana fara apa calda si caldura, in orice moment, este unul major, sistemul de termoficare aflandu-se in pragul colapsului. Avaria majora de zilele trecute, in urma careia zeci de mii de bucuresteni din Sectoarele 2 si 3 au ramas fara caldura sau apa calda, este doar un exemplu care demonstreaza cat de grava este situatia. Pe masura ce lucrarile de reabilitare intarzie, reteaua se degradeaza si mai mult, iar consecintele vor fi pe masura", afirma analistii de la Frames.
La reteaua de termoficare administrata de... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:16
In frumosul palat ridicat de postelnicul Costache Sutu in centrul Capitalei, incepand cu luna februarie a anului 2020, publicul bucurestean poate admira, in cadrul expozitiei "ELITE SI BLAZOANE IN VECHIUL BUCURESTI", obiecte armoriate cu blazoane, care au apartinut elitei aristocratice romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si primului sfert de secol XX.
Vizitatorii vor putea afla povestea unei lumi care odinioara a stralucit prin inteligenta, stil si eleganta, spirit de sacrificiu si simt al datoriei.
Toti cei interesati sunt invitati sa participe la VERNISAJUL EXPOZITIEI care va avea loc MARTI, 18 FEBRUARIE 2020, ora 18:00, la Palatul Sutu (Bdul Ion C. Bratianu, nr. 2).
In Tarile Romane, primele mentiuni referitoare la aspecte de ordin heraldic se intalnesc in lucrarile cronicarilor din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea.
In secolele urmatoare, heraldica cunoaste o dezvoltare semnificativa, marile familii boeresti, autohtone si straine, adoptand simboluri heraldice proprii (blazoane si steme de familie).
La jumatatea secolului al XIX-lea, in Principatele Romane se produce o revigorare a stemelor de familie, reprezentand o forma de integrare europeana a aristocratiei romanesti.
Impodobirea cu blazoane a caselor, monumentelor funerare, a veselei, aplicarea monogramelor pe accesorii vestimentare era un obicei vechi, apanajul caselor regale, dar si al nobilimii, aparut din dorinta de particularizare si de stabilire a ierarhiilor la nivelul... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 19:17
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in calitate de reclamant, cu sprijinul asociatiei 2Celsius si sustinut de ClientEarth, a pornit actiunea in justitie impotriva Primariei Generale a Municipiului Bucuresti privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetatenii Capitalei.
Conform legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.
Ecopolis ataca in justitie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primarie in scopul combaterii poluarii aerului, se arata intr-un comunicat postat pe platforma aerlive.ro, care afiseaza datele primite de la senzorii independenti din Bucuresti.
Ecopolis sustine ca aproape toate masurile propuse in PICA nu respecta cerintele legale de a fi cuantificabile si eficiente in solutionarea problemelor specifice.
Masurile sunt atat de evazive incat este imposibil de a le fi evaluat impactul, continutul Planului nu isi atinge obiectivul, iar Primaria trebuie sa imbunatateasca PICA pentru a indeplini cerintele legale prevazute in Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator - care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa.
Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanti. Limitele pentru PM10 si NO2 au intrat in vigoare in 2005 si 2010,... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 21:15
Palatul Parlamentului, Muzeul National al Taranului Roman si bisericile vechi se numara printre locurile care ar trebui vizitate in Bucuresti, potrivit unor recomandari facute de revista americana National Geographic Travele.
National Geographic Traveler a realizat un top 10 al lucrurilor pe care turistii le pot face in Bucuresti. In acest top sunt incluse vizite la muzee si cladiri emblematice ale Capitalei, dar si degustari ale mancarurilor traditionale romanesti.
Astfel, vizitarea Palatului Parlamentului este una dintre atractiile pe care National Geographic le recomanda celor care ajung in Bucuresti.
Huffington Post: Bucuresti, o capitala "cool"
"Tururi ghidate de cateva ore te ajuta sa cunosti o parte din cladirea (...) unde exista peste o mie de camere si sa te concentrezi asupra tonelor de marmura, lemn de esenta tare si aur folosite in constructia cladirii, in 1980, o perioada in care Romania depunea eforturi pentru a-si hrani proprii locuitori.
Ceausescu si ...citeste mai departe despre "National Geographic a realizat topul atractiilor turistice din Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 21:25
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea ca Bucurestiul sa fie un oras al tinerilor, un centru financiar si o legatura intre Vest si Balcani.
"Incercam sa transformam Bucurestiul pe mai multe dimensiuni, dorim sa fie un oras al tinerilor, un centru financiar, dar si o legatura intre Vest si Balcani. Acordam o atentie deosebita si dezvoltarii turismului, pentru ca avem numeroase obiective turistice de aratat. Vrem sa cream conditii civilizate si sa avem o disciplina comunitara pentru ca Bucurestiul reprezinta un motor de dezvoltare pentru intreaga tara", a declarat Oprescu in cadrul unei intrevederi avute cu fostul primar al Londrei Gavyn Arthur si cu Gabor Demszky, fost edil al Budapestei.
La randul sau, Gavyn Arthur a spus ca nu este la prima vizita in Bucuresti si ca de fiecare data cand vine observa numeroase imbunatatiri.
Bucurestiul este in continua schimbare
"Prima data am ajuns aici in perioada regimului comunist si mi s-a parut un oras gri, fara culoare. Acum schimbarea este enorma, exista culoare, este o diferenta majora inclusiv intre aspectul de acum sase ani, de la ultima vizita si imaginea pe care Bucurestiul o are in prezent, aceea de mare capitala europeana", a mai spus Gavyn Arthur.
Gabor Demszky a constat ca Bucurestiul este in continua schimbare. "Aveti atat de multe monumente si cladiri frumoase, ma bucur ca ati avut grija de ele, ca le-ati reabilitat si o faceti in continuare. Sper ca dupa ce se va termina reabiliarea cladirii... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 09:17