Ești pe punctul de a-ți amenaja bucătăria și ai ales deja acel cuptor nou-nouț și acea plită nouă, toate asortate, iar acum îți dorești și o hotă strălucitoare pentru a completa apsectul minunat al bucătăriei. Dar, la fel ca majoritatea lucrurilor, există o mulțime de opțiuni și poate fi dificil să o găsești pe cea potrivită.
Acest ghid te va ajuta să te familiarizezi cu toate hotele, astfel încât să te poți simți puțin mai încrezător atunci când vine vorba de alegere.
Ce face o hotă?
O hotă este un ventilator electric care se instalează deasupra plitei și are sarcina de a îndepărta mirosurile de gătit, grăsimile și umezeala din bucătărie. Există câteva lucruri de care va trebui să ții cont atunci când cumperi o hotă nouă, de la dimensiunea și punctele de montare, până la metoda de extracție și zona fierbinte, dar și tipul de hotă, de la cea clasică la hota telescopică sau hota decorativa.
Alege tipul de hotă
Există numeroase tipuri de hotă, astfel că va exista cu siguranță una care să îți satisfacă exact nevoile din bucătărie.
Hota încorporată
Hotele încorporate, cunoscute și drept hote built-in, sunt mici, compacte și perfecte pentru bucătării mai mici. De obicei, sunt încorporate în spatele unui dulap de bucătărie, astfel încât să poată fi ascunse atunci când nu sunt folosite. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că nu sunt o alegere ideală dacă ai o... mai mult
Joi, 09 Decembrie 2021, ora 19:41
Tendințele în amenajările interioare se schimbă în permanență, însă există anumite elemente care rămân constante și pe care trebuie să le integrezi în bucătărie indiferent de trend-uri. Spre deosebire de alte încăperi din locuință, în bucătărie trebuie să privim mai departe de partea estetică, având în vedere faptul că vorbim despre un loc în care desfășurăm o listă lungă de acțiuni. Este locul în care petrecem o bună parte din timp, unde ne bucurăm de activități precum socializarea cu prietenii și familia, servirea unei cine delicioase și în special, gătitul - activitate ce necesită o varietate de electrocasnice, obiecte și ustensile pe care trebuie să le integrezi cât mai eficient.
Îți prezentăm mai jos o listă cu obiecte ce nu trebuie să lipsească din bucătăria ta:
Chiuveta
Chiuveta se numără printre obiectele imperios necesare dintr-o bucătărie. O poți alege pe cea potrivită nevoilor tale în funcție de brandul preferat, tipul de montaj (încorporată sau pe blat), materialul din care este realizată (printre cele mai populare și de actualitate se numără modelele din inox și granit), dimensiune și culoare.
Nu uita să achiziționezi și o baterie bucatarie din același material și cu un design care să se afle în armonie cu aceasta. Așadar, dacă alegi o chiuvetă cu finisaje mate sau lucioase, bateria de chiuvetă trebuie să fie în același stil. Pentru că vorbim de bateria pentru... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 16:52
Atunci cand amenajezi zona de lucru dintr-o bucatarie, este important sa ai in vedere cateva aspecte practice, care tin de organizare si functionalitate, pentru a face totul cat mai usor de folosit. Bucataria reprezinta nu doar locul in care iti savurezi cafeaua de dimineata sau bei un vin bun seara, alaturi de prieteni, ci, cel mai important, locul in care se pregateste frecvent masa. Din acest motiv, pe langa aspectele estetice, trebuie sa ai in vedere criterii practice si ergonomice in amenajarea spatiului de lucru de aici.
Iti oferim mai jos cateva aspecte importante privind amplasarea eficienta a celor mai importante piese din bucatarie, care te vor ajuta sa creezi spatiul de lucru util si functional pe care il doresti.
1. Amenajarea spatiului de lucru in functie de configuratia bucatariei
Este important sa proiectezi amenajarea spatiului din bucatarie in functie de suprafata de care dispui, dar si de posibilitatea ta de miscare in jurul elementelor principale: utilitatile, zona de pregatire a mancarii si cea de servire. Pe cat posibil, trebuie sa ai in vedere posibilitatea unui trafic si a unui acces cat mai fluid, neintrerupt.
Cel mai important aspect e reprezentat insa de accesul facil la cele trei elemente principale din bucatarie: aragaz, chiuveta, frigider. Pentru o configurare optima si ergonomica, aceste elemente trebuie sa fie dispuse sub forma unul triunghi echilateral, la o distanta de maxim trei metri una fata de cealalta.
Daca dispui de o... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 16:24
In cultura noastra bucataria reprezinta atat camera in care este gatita mancarea, cat si cea in care familia se aduna pentru a se bucura impreuna de o masa delicioasa. Chiar daca in ultimele decenii traditia si-a pierdut din importanta de odinioara, exista inca multe familii care se aduna la masa macar o data pe zi.
Tocmai pentru ca era un spatiu in care se gatea zilnic, fiind constant plin de aburi si miros de mancare, elementele de decor au picat intotdeauna pe un plan secundar. In plus, bugetul era o mare problema, oamenii preferand sa cheltuie banii putini pe care ii aveau pe lucruri de stricta necesitate, nu pe decoratiuni. Odata cu trecerea timpului, bucataria a devenit mai mult decat o camera in care se gateste, iar aspectul general al incaperii a inceput sa fie o preocupare pentru locatari.
Putem imbina utilul cu placutul
Chiar daca vremurile au evoluat, iar odata cu ele si posibilitatile financiare, preocuparea pentru design interior in cultura noastra ramane, inca, la un nivel minimal. Din fericire, acum avem multe posibilitati pentru a ne transforma bucataria dintr-o camera banala intr-un sanctuar pentru ritualul de dimineata fara a cheltui foarte multi bani.
Arta a fost dintotdeauna un mijloc de a bucura spiritul privitorului, dar de multe ori era inaccesibila publicului larg. Cel mai la indemana obiect de arta pe care il putem intrebuinta pentru a crea o ambianta placuta chiar si in bucatariile mici, fara a consuma din spatiu, sunt tablourile.... mai mult
Luni, 20 Septembrie 2021, ora 15:55
Bucatariile moderne aduc in discutie tot mai mult ideea de simplitate si de renuntare la multe dintre obiectele uzuale, insa lucrul care nu dispare, oricat de multe tendinte ar aparea, este covorul de bucatarie. Pentru ca sunt spatii in care in general pardoselile sunt acoperite cu placaje reci, covorul devine asadar o necesitate. Iata care sunt criteriile dupa care ar trebui sa alegi covorul pentru bucatarie, astfel incat acesta sa puna in valoare spatiul si sa aduca un plus de confort.
Covorul de bucatarie nu trebuie sa fie monoton
Vremurile covoarelor monotone au apus, iar locul lor a fost luat de covoare pentru bucatarie in nuante vii sau cu imprimeuri ori cu mesaje cât mai deosebite. Acestea pot fi realizate din fire naturale sau sintetice, insa dincolo de material, aspectul este un prim punct de plecare.
Culorile si imprimeurile se aleg de cele mai multe ori si in functie de stilul amenajarii bucatariei, astfel incat covorul sa complimenteze cat mai eficient spatiul.
Covorul de bucatarie se alege dupa dimensiune
Este foarte important sa dimensionezi foarte bine covoarele bucatariei tale, daca optezi pentru un astfel de mod de amenajare. Covoarele moderne nu mai acopera intreaga suprafata a pardoselii din bucatarie, ci sunt dispuse doar in zonele unde ai putea avea nevoie de o suprafata acoperita sau in locurile in care ai nevoie de un plus de caldura.
Covorul de bucatarie se alege in functie de material
De cele mai multe ori, pentru bucatarii... mai mult
Luni, 13 Septembrie 2021, ora 17:19
De la debutul actualei crize sanitare, unele categorii de electrocasnice au inregistrat vanzari uriase, in contextul in care multe persoane au profitat de aceasta perioada pentru a-si renova bucatariile sau a schimba anumite aparate invechite. Cu functii noi, care ajuta la economisirea timpului, aparatele electrocasnice de noua generatie trebuie mai ales sa usureze viata de zi cu zi a oamenilor. Acesta este motivul pentru care producatorii din domeniu si-au pus imaginatia la contributie pentru a realiza aparate noi si performante dintre cele mai diverse, de la cafetiera la robotul de bucatarie si masina de spalat vase.
Potrivit unui studiu de piata recent realizat de Foodwise Marketing, opt din zece romani sustin ca, de la debutul pandemiei, au ajuns sa gateasca frecvent acasa, deci si-au folosit bucataria mai mult, in timp ce aproape un sfert si-au facut din nou provizii de alimente conservate. Prin urmare, multi au cautat sa se simta bine in aceasta incapere, optand pentru echipamente tot mai practice si functionale, pe care si-au cheltuit o parte din economii, mai ales ca au renuntat si la vacante.
Cuptoarele exceleaza in inovatii
Pe o piata considerata matura, cea a cuptoarelor, inovatiile si ineditul au fost cele care au stimulat vanzarile, de la masinile de gatit electrice cu tuse retro la noile aparate echipate cu functii practice, precum o programare precisa sau conectata ori sonda de temperatura. Au fost lansate cuptoare electrice multifunctionale, precum... mai mult
Luni, 22 Martie 2021, ora 18:12
Bucataria este spatiul de joaca al gospodinelor, dar si al pasionatilor de domeniul culinar. Cu cat aceasta este mai dotata, cu atat bunatatile care ajung pe masa sunt mai interesante si mai diversificate. O bucatarie moderna inseamna spatiere corecta, pozitionarea electrocasnicelor in punctele potrivite si multe alte trucuri speciale, pe care putine persoane le stiu. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le pui in practica, pentru a-ti putea amenaja o bucatarie moderna.
Bucataria moderna, fara cabluri sau prize la vedere
Daca, mai demult, nu gaseai solutii pentru a ascunde prizele si cablurile care dadeau un aspect neplacut, acum, lucrurile s-au schimbat. Exista numeroase optiuni ingenioase prin care poti scapa de aceste neplaceri. Opteaza pentru prize incorporabile in blat, fiindca nu te vor deranja si poti instala mai multe, astfel incat sa ai acces la ele din toate zonele bucatariei.
La randul lor, cablurile pot fi mascate foarte simplu cu ajutorul unor plinte speciale. De asemenea, ele pot fi ascunse in pereti sau in plafon, insa, pentru acest lucru vei avea nevoie de un electrician. O solutie si mai moderna este sa comanzi mobilier care are locuri speciale pentru cabluri, astfel incat acestea sa nu fie intinse peste tot, prin bucatarie.
Doteaza bucataria cu electrocasnice moderne
Munca in bucatarie poate fi foarte usoara, daca ai la dispozitie ustensilele necesare. Pune bani deoparte, si, atunci cand ai un buget suficient, incearca sa investesti in... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 13:06
Bucatariile vechi, desi au un farmec aparte, necesita, din cand in cand, reconditionari si amenajari care sa le ajute sa tina pasul cu vremurile moderne. O bucatarie moderna este, oricand, binevenita pentru ca aduce cu sine cateva lucruri care nu doar ca ajuta la nivel de functionalitate, ci si bucura privirea, prin aspectul estetic.
Ce iti trebuie pentru a avea o bucatarie moderna?
Bucatariile de odinioara nu beneficiau, in mod cert, de spatiul pe care il avem la dispozitie acum. Nu pentru ca nu ar fi existat, ci pentru ca tendinta moderna este aceea de a mobila si utila spatiile astfel incat locul ramas liber sa fie exploatat in siguranta. Blaturile de bucatarie in locul meselor uzuale, mobila suspendata in locul mobilierului masiv, toate aceste lucruri schimba radical felul in care este amenajata o bucatarie.
Alege un blat de bucatarie modern
Blatul de bucatarie este articolul cel mai util, pentr ca iti ofera posibilitatea amenajarii si a utilizarii eficiente a spatiului. Poti gasi un blat de bucatarie la pret decent daca te documentezi putin si daca iti faci, dinainte, un plan cu privire la ceea ce iti doresti de la el.
Aici discutia se ramifica, pentru ca intra in calcul materialele si dimensiunile, acestea fiind foarte importante atat in ceea ce priveste potrivirea in spatiu, cat si cea in bugetul alocat. Blaturile pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, in principal lemnul si piatra naturala. Cumva, insa, epoca blaturilor din lemn a apus,... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:43
Bucataria este unul dintre spatiile importante din locuinta si, chiar daca nu esti un profesionist in ale gatitului, este important ca aceasta sa fie amenajata si echipata corespunzator, pentru ca iti va simplifica viata.
Configuratia bucatariei trebuie sa asigure accesul rapid, iar echipamentele precum cuptorul, frigiderul si chiuveta trebuie plasate strategic.
Cu accesoriile potrivite si un sistem de depozitare optimizat, poti transforma bucataria intr-un spatiu foarte placut.
Iata ce trebuie sa stii pentru a alege cele mai bune echipamente pentru bucatarie.
Aparatele electrocasnice
Alegerea celor mai potrivite aparate electrocasnice pentru bucataria ta poate sa nu fie o sarcina usoara. Trebuie sa iei in considerare mai multe criterii, inclusiv spatiul si bugetul de care dispui.
Exista cateva aparate esentiale pe care ar trebui sa le ai daca vrei sa te bucuri de o bucatarie functionala si moderna, iar printre acestea se numara frigiderul, aragazul si masina de spalat vase.
Electrocasnicele incorporabile sunt o buna alegere pentru echiparea bucatariei, indiferent de dimensiunile acesteia. Spre deosebire de aparatele clasice, cuptoarele incorporabile, plitele de gatit si masinile de spalat vase de mici dimensiuni pot fi integrate in dulapuri sau nise ale bucatariei, la o inaltime pe care poti sa o alegi, ajutand la economisirea spatiului.
In momentul in care vrei sa achizitionezi un astfel de aparat, ai grija sa masori corect spatiul in care va fi... mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 18:05