Radu Rosca, directorul BT Securities, este unul dintre managerii care cred cu tarie in puterea online-ului in afaceri. Tot el este cel care alaturi de BVB desfasoara un amplu proiect "menit sa dinamizeze piata de capital": vrea sa incurajeze cat mai multe companii online sa se listeze la Bursa.
"Online-ul genereaza idei si creeaza companii foarte interesante care trebuie promovate investitorilor. Am incurajat companiile sa vina pe platformele Bursei de Valori pentru a-si monetiza astfel ideile si planurile", spune directorul executiv BT Securities.
Despre experienta sa in domeniu si rolul pe care si l-a asumat de a lega cateva elemente cheie precum: "idee, bursa, investitori, asteptari, riscuri, guvernanta", vorbeste Radu Rosca, intr-un interviu acordat Business24.
Va aflati alaturi de Banca Transilvania inca din 1995. Spuneti-ne mai multe despre cariera dvs. de pana atunci.
Mi-am inceput cariera de bancher, student fiind, in BCR, unde am lucrat aproximativ 1 an, fiind la acel moment cel mai tanar angajat al Directiei de Control, apoi m-am lipit de BT alaturi de care, in acest an, am implinit 20 de ani.
Ce v-a adus alaturi de Banca Transilvania si cum ati evoluat aici?
Cautam ceva dinamic si am ramas, pentru-ca BT a gasit mereu provocari interesante.
Preluarea pozitiei executive a BT Securities, la inceputul acestui an, m-a gasit ca Director al Directiei de Audit al Bancii Transilvania si presedinte al boardului BT Securities.
Insa in acesti ani am... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 00:00
Compania britanica de telecomunicatii BT Group a ajuns la un acord cu Orange si Deutsche Telekom pentru cumpararea operatorului de telefonie mobila EE, pentru 12,5 miliarde de lire sterline (16,7 miliarde euro), se arata intr-un comunicat al BT.
Orange si Deutsche Telekom vor primi 6,2 miliarde de lire in numerar, restul urmand sa fie platit in actiuni. Deutsche Telekom va detine 12% dintre actiunile BT, pe care nu are voie sa le vanda timp de 18 luni, Orange va avea o participatie de 4%, cu o restrictie de vanzare valabila 12 luni, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Suma oferita de grupul britanic reprezinta aproape de opt ori valoarea EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) raportata de EE pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie, de 1,58 miliarde de lire sterline.
In urma tranzactiei, care se va incheia in luna martie a anului viitor, BT va deveni cel mai mare operator din Marea Britanie de servicii integrate de telefonie mobila, fixa, televiziune si internet.
EE deserveste 24,5 milioane de clienti directi, potrivit datelor companiei.
Actiunile BT au crescut cu 2,8% pe bursa de la Londra, in urma anuntului privind cumpararea operatorului EE. In schimb, titlurile Deutsche Telekom au scazut cu 0,5% pe bursa de la Frankfurt, iar actiunile Orange au coborat cu 0,9% pe bursa de la Paris.
(Suma tranzactiei a fost calculata in euro la cursul de 1,3398 lire pentru un euro) mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:48
BT Leasing Transilvania IFN, parte a grupului financiar bancar Banca Transilvania, vrea sa imprumute intre 22,5 milioane lei (5 milioane euro) si 45 milioane lei (10 milioane euro), prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani.
Obligatiunile ar urma sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti si vor avea o dobanda fixa, platita semestrial.
Prospectul preliminar in vederea evaluarii intentiei a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Oferta ar urma sa fie intermediata de BT Securities, firma de brokeraj a grupului Banca Transilvania.
BT Leasing Transilvania IFN a inregistrat anul trecut venituri de 91,7 milioane lei (21,6 milioane euro), in scadere cu aproape 12%, si cheltuieli de 81 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 16% sub costurile din 2010. Astfel, profitul a urcat cu 73%, la aproape 9 milioane lei (2,1 milioane euro).
O emisiune de obligatiuni ar urma sa fie lansata si de Banca Transilvania. Institutia de credit vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,342%. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 17:01
BT Asset Management SAI SA, companie specializata pe administrarea investitiilor, membra a grupului financiar Banca Transilvania, a lansat marti fondul administrat pasiv BT Index Austria ATX, denominat in euro, bazat pe indicele ATX al Bursei din Viena, a anuntat banca intr-un comunicat preluat NewsIn.Procedura de autorizare a BT Index Austria ATX a fost demarata in luna august.
Potrivit bancii, BT Asset Management devine astfel prima institutie financiara din Europa de Est care a primit licenta din partea Bursei din Viena pentru a utiliza ATX, indice avand in structura 20 dintre cele mai reprezentative companii tranzactionate pe piata din Viena.
"Am ales ATX deoarece companiile din componenta acestuia au, in marea lor majoritate, operatiuni atat pe piata din Austria, cat si pe cele din Europa Centrala si de Est.
Ca urmare, BT Index Austria ATX va oferi clientilor expunere atat pe o piata matura - asa cum este Austria - cat si pe economiile emergente din regiunea noastra", a declarat directorul general al BT Asset Management, Radu Hanga.
Totodata, directorul general al Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers, considera ca BT Index Austria ATX completeaza oferta de servicii a grupului financiar.
"Prin acest fond de investitii ne adresam clientilor actuali si potentiali care doresc sa realizeze plasamente in valuta, pe o piata externa - lichida, matura si extinsa", a spus acesta.
Austrian Traded Index este un brand cunoscut pe plan global si un index de referinta pentru piata... mai mult
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 17:11
Banca Transilvania a anuntat miercuri printr-un comunicat ca impartaseste obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai buna informare si transparenta catre clienti, dar ca ar fi fost indicat ca aceasta sa se aplice numai creditelor noi, si nu retroactiv celor in derulare, precizeaza NewsIn."Banca Transilvania impartaseste obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai buna informare si transparenta catre clienti, insa ar fi fost indicat ca aceasta sa preia strict prevederile Directivei Europene si sa se aplice numai creditelor noi, si nu retroactiv celor in derulare", au spus reprezentantii bancii, adaugand ca aplicarea Ordonantei nu a avut drept scop diminuarea administrativa a dobanzilor.
"BT, nefiind parte a unui grup bancar international, nu a avut acces la surse externe ieftine exprimate in Euribor, ci a asigurat finantarea prin atragerea de resurse de pe piata interna sau externa. Astfel, costul resursei este la un nivel mult mai mare din cauza riscului de tara, a riscului de emitent, la care se adauga costul rezervei minime obligatorii.
In aceste conditii, marja actuala a bancii nu reprezinta profitul acesteia deoarece, prin folosirea unui alt indicator decat cel initial, din contractele de credit, in marja actuala trebuie incluse toate celelalte costuri pe care le suporta banca, in vederea acordarii unui credit", au explicat reprezentantii bancii.
Acestia au specificat si ca Banca Transilvania a solicitat clarificari de la... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:42
Patria Credit IFN, una din cele mai mari institutii nebancare de microfinantare din Romania, a semnat un parteneriat cu Banca Transilvania (BT) privind serviciul de colectare a platilor ratelor de credit, ca urmare a unui plan de dezvoltare, a anuntat luni institutia, potrivit NewsIn.Noul sistem de plata a ratelor de credit, contractate la Patria Credit, este un serviciu gratuit, disponibil in toate cele peste 530 de sucursale si agentii ale Bancii Transilvania din toata tara, potrivit companiei.
Pentru fiecare credit contractat, clientii Patria Credit primesc un card aferent contractului de credit, care are inscris codul de bare si care contine informatii unice, de identificare a creditului fiecarui client in parte.
Astfel, plata ratei unui contract de credit se face prezentand - la casieriile BT - cardul aferent respectivului contract, unde va fi citit codul de bare inscris pe card, iar suma in numerar va fi incasata de catre operatorul bancar.
Confirmarea efectuarii platii ratei de credit presupune eliberarea de catre Banca Transilvania a unei chitante pe care clientul Patria Credit trebuie sa o verifice si sa o semneze, se mai arata in comunicat.
Patria Credit IFN S.A acorda credite pentru microintreprinderi si pentru segmentul reprezentat de agricultorii din zona rurala.
Actionarii majoritari sunt Romanian American Entreprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF). mai mult
Luni, 27 Septembrie 2010, ora 14:02
CNVM i-a amendat pe Claudiu Eugen Silaghi si pe soacra acestuia, Doina Marioara Cojocaru, cu cate 2.500 lei pentru ca nu au anuntat institutia si Banca Transilvania (TLV) despre tranzactiile cu actiunile institutiei de credit, desi erau obligati sa faca aceste raportari, informeaza Mediafax.Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a efectuat in perioada 28-29 aprilie un control la sucursala din Cluj a IFB Finwest Arad, la solicitarea procurorilor DIICOT, care au derulat o ancheta privind o posibila manipulare a pietei de capital in cazul unor tranzactii cu actiuni Banca Transilvania.
Amenzile au fost aplicate lui Silaghi si soacrei sale de CNVM la 17 iunie, insa au fost anunte de autoritatea pietei de capital doar dupa analizarea contestatiilor facute de cei doi.
CNVM mentioneaza ca la momentul realizarii tranzactiilor cu actiunile BT de pe contul Doinei Marioara Cojocaru, Silaghi era membru in Consiliul de Administratie al bancii si astfel era persoana initiata.
Intrucat Silaghi si Cojocaru sunt rude, contul deschis pe soacrei acestuia trebuia inscris in categoria speciala destinata acestor persoane, insa a fost inregistrat ca un cont obisnuit, iar tranzactiile realizate cu actiunile bancii de pe contul Doinei Marioara Cojocaru nu au fost raportat la CNVM si BT.
Astfel, cei doi au incalcat prevederile Comisiei privind anuntarea transferurilor efectuate de persoanele initiate.
Potrivit unui regulament al CNVM, persoanele initiate trebuie sa notifice institutia si... mai mult
Vineri, 13 August 2010, ora 17:51
Banca Transilvania a raportat un profit net de 33,21 mil. lei (8 mil.euro) pentru semestrul I, de trei ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care avansul veniturilor operationale a fost generat de marjele de creditare si de operatiuni cu titluri, a anuntat banca miercuri, potrivit NewsIn.Astfel, profitul brut realizat de banca este de 60,03 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei, cat a fost inregistrat la 30 iunie 2009, in timp ce profitul net este de 33,21 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei in semestrul I din 2009, potrivit datelor afisate de banca pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
Comparativ cu prevederile bugetare pe intregul an, in primul semestru, profitul brut a fost realizat in proportie de 40%.
Rezultatul operational al Bancii Transilvania a crescut in primul semestru din acest an cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 233 milioane lei la 390 milioane lei.
"In primul semestru al acestui an, profitul operational al bancii a crescut cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ne-am concentrat pe gasirea de solutii adecvate cererii clientilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicita fonduri europene, dar si a unor produse noi. In plus, am venit pe piata cu campanii comerciale de creditare si de refinantare a creditelor de la alte banci, pentru atragerea de clienti noi (...). Avem, in continuare, indicatori confortabili de... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:39
Titlurile Bancii Transilvania (BT) si-au reluat tranzactionarea la ora 14:50 ora Romaniei, fiind suspendate luni in urma unei actiuni deschise de DIICOT impotriva presedintelui CA Horia Ciorcila, acuzat de manipulare a pietei, iar oficialii CA al BT spun ca au incredere in membrii sai, precizeaza NewsIn.Banca Transilvania (BVB: TLV) a anuntat, in cadrul unui comunicat remis luni Bursei de Valori Bucuresti, ca a luat act de decizia de a dispune trimiterea in judecata de catre DIICOT Cluj a mai multor persoane, printre care se numara si presedintele Consiliului de Administratie (CA) al bancii, Horia Ciorcila, sub acuza de manipulare a pietei de capital in cazul unor tranzactii cu titluri BT achizitionate de Bank of Cyprus.
Presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, fostul vicepresedinte al Consiliului, directorul general si un angajat al Bank of Cyprus - Sucursala Romania, precum si alte patru persoane au fost trimise in judecata de DIICOT, pentru manipularea pietei de capital, a anuntat luni Directia.
"Referitor la aceste acuzatii dorim sa precizam ca Banca Transilvania a aflat in data de 16 decembrie 2009 ca Bank of Cyprus a achizitionat actiuni TLV reprezentand 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administratie nu are cunostinta de nicio actiune rau-intentionata a vreunuia din membrii sai si are incredere in probitatea morala si profesionala a tuturor membrilor sai", se precizeaza in comunicatul BT.
"Domnul Horia Ciorcila reprezinta o parte esentiala a... mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 16:07