Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.
Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia canadiana The Glode and Mail, fara sa citeze sursele informatiei, informeaza Mediafax.
Compania a anuntat ca ar putea concedia in mai circa 80% din cei 400 de angajati, in prezent aflati in somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.
Gabriel Resources, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative in curand. Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitand astfel pornirea acestuia.
Compania nu se asteapta, insa, la un vot favorabil, in parte din cauza opozitiei inca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura. Momentul este de asemenea important, noteaza The Glode and Mail. Intrucat proiectul de lege ocupa ultima pozitie pe ordinea de zi, exista o probabilitate ridicata ca sedinta parlamentara sa se incheie fara sa se ajunga la votul care priveste Rosia Montana.
Gabriel Resources a amenintat in... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:00
Beny Steinmetz, unul din principalii actionari Gabriel Resources prin firma BSG Resources pe care o controleaza, este anchetat in prezent de politia din Elevetia pentru dare de mita intr-una din afacerile pe care le detine in Guineea.
BSG Resources detine 16% din actiunile Gabriel Resources, firma care incearca sa convinga politicienii si opinia publica din Romania de oportunitatea demararii exploatarii minereului de aur la Rosia Montana.
Supranumit si "Regele diamantelor", Steinmetz este cea mai bogata persoana din Israel, iar firma sa, BSG Resources controleaza si zacamantul de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume, unde detine 51% din actiuni.
Politia din Elvetia a raspuns la cererile guvernului din Guineea care ancheteaza modul in care firma lui Steinmetz a primit licentele de exploatare a zacamantului si a descins la locuinta acestuia pentru a efectua o perchezitie, scrie Mediafax.
Politistii nu ar fi ridicat insa nicun document in urma perchezitiei, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Steinmetz (57 de ani) are o avere estimata la 7,4 miliarde de dolari.
Guvernul din Guineea ancheteaza modalitatea in care au fost acordate mai multe licente miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.
BSG Resources, anchetata si de autoritatile din SUA
Autoritatile americane au inceput in aprilie o investigatie privind BSG Resources, acuzata de dare de mita in schimbul obtinerii unor licente... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:26
Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.
"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana.
Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.
Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.
Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:10
In spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care detine peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni, informeaza Mediafax.Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.BSG isi poate dubla numarul de actiuni detinute prin exercitarea, pana la sfarsitul acestui an, a unei optiuni care i-ar asigura lui Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuand in acelasi timp participatiile Paulson & Co., Electrum si Newmont la 17%, 17% si, respectiv, 14%.Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important in proiecte aurifere.Practic, toti actionarii cunoscuti ai Gabriel sunt mari investitori in aur si au facut o buna parte din avere prin astfel de afaceri.Paulson a devenit miliardar in 2007, cand a fãcut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind impotriva creditelor ipotecare subprime. El a castigat anul trecut 5 miliarde de dolari mizand pe aur si a stabilit astfel un nou record pentru industria... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 18:13
Compania Gabriel Resources, prezenta in Romania prin Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a finalizat un plasament privat cu BSG Capital Markets privind subscrierea de catre noul investitor a 30 de milioane de actiuni comune, reprezentand 9% din titluri, in schimbul a 67,5 milioane de dolari.Titlurile au o valoare individuala de 2,25 dolari pe unitate, informeaza Mediafax.
Acordul garanteaza BSG Capital Markets, parte a grupului Beny Steinmetz, cu activitati in domeniul minier, dreptul de a achizitiona alte 30 de milioane de actiuni in termen de 18 luni, la pretul de 2,5 dolari pe titlu in primele 12 luni, respectiv trei dolari in ultimele sase luni, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources.
Gabriel Resources intentioneaza sa foloseasca fondurile obtinute prin aceasta tranzactie pentru dezvoltarea proiectului de la Rosia Montana, la care are o participatie de 80,23%.
BSG a avertizat Gabriel Resources ca isi rezerva dreptul sa isi majoreze sau sa isi reduca participatia la companie in functie de conditiile din piata.
RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei, cu cheltuieli de 272 dolari pe uncie.
Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri ca va include proiectul minier de la Rosia Montana in programul de guvernare si vrea ca acesta sa inceapa cat mai... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 17:37