Desi toata lumea sa asteapta la o criza economica, dupa cea sanitara, piasa imobiliara nu prea pare sa aiba de suferit, spun analistii imobiliari. Astfel ca, daca se va inregistra o ajustare in jos a preturilor, singurul segment care va avea de suferit va fi cel al locuintelor vechi.
"Prima casa, pe piata rezidentiala, era un program foarte important folosit de foartre multa lume. In acest moment, pe langa faptul ca deocamdata acest program nu mai exista, mai avem si aceasta criza sanitara care schimba lucrurile", spune Dragos Vilceanu, reprezentant al Asociatiei de Brokeri Imobiliari.
Daca vorbim de piata rezidentiala, din punct de vedere al nevoii de a locui, poate ca se vor schimb putin profilul si preferintele. Este posibil ca oamenii sa caute mai mult case sau terenuri, poate se vor orienta catre zone mai aerisite din jurul orasului. Lucrurile de genul acesta vor ajuta in sens pozitiv piata.
"O sa vedem niste mici ajustari din punct de vedere al cererii, adica vom avea o cerere mai mare pe case si, mai mult, piata terenurilor nu va fi afectata deloc de trendul acesta pentru ca terenurile se cumparau cu cash. Bancile evita sa dea credite pentru terenuri in domeniul rezidential. Si acolo piata este chiar in crestere", a mai spus Vilceanu, intr-o interventie la Digi 24.
De asemenea, este o presiune mare pe case din jurul Bucurestiuslui, mai ales la cele care au preturi comparabile cu apartamentele din Bucuresti. Iar pe apartamente se vede deja o presiune.... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 12:25
Peste 10.000 de locuinte noi si vechi, apartamente si vile finalizate sau in curs de livrare sunt scoase la vanzare la editia din aceasta toamna a Targului Imobiliar National-tIMOn, cu preturi de la 22.000 euro pentru o garsoniera in Soseaua Oltenitei pana la 950.000 euro in Primaverii.
Peste 200 de ansambluri rezidentiale vor fi promovate la expozitie, cele mai multe situate in zone centrale si semicentrale, dar si periferice din Bucuresti, precum si din afara Capitalei, inclusiv la malul marii, transmite Mediafax.
Apartamentele cu doua camere vor fi scoase la vanzare cu sume incepand de la 33.000 de euro (tot in sectorul 4), in timp ce pretul minim pentru locuintele cu trei camere va fi de 52.000 de euro. In cealalta extrema, cea mai scumpa locuinta din targ se afla pe Bulevardul Primaverii, are 16 camere si costa 950.000 euro.
Fata de editia din primavara a tIMOn organizatorii apreciaza ca preturile minime la care sunt scoase la vanzare locuintele din Bucuresti au crescut usor si de asemenea se remarca o prezenta mai activa a dezvoltatorilor cu proiecte de mici dimensiuni, de pana in 200 de unitati.
Cea mai ieftina zona a Capitalei, sudul
Zona de sud ramane cea mai ieftina, in conditiile in care aici preturile pornesc de la 22.000 de euro (o garsoniera) si ajung la un maximum de 140.000 de euro pentru o vila. In cartiere precum Vitan, preturile se situeaza in jurul a 70.000 de euro, in Cotroceni minimul este de circa 50.000 de euro, in Titan de 56.000 de... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 11:55
Incasarea anticipata a comisionului si pierderea avansului platit sunt cele mai frecvente abuzuri facute de agentii imobiliar din Romania, arata un studiu realizat de Asociatia Brokerilor Imobiliari, care le recomanda cumparatorilor sa apeleze la un agent imobiliar acreditat.
Brokerii imobiliari acreditati folosesc contracte standardizate elaborate de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI), documente realizate in conformitate cu legile din domeniu, inclusiv cu Ordonanta 174/2008 care se refera la protectia consumatorilor in domeniul imobiliar. Acest lucru inseamna ca toti clientii care semneaza contracte standardizate ABI sunt siguri ca acestea nu contin clauze abuzive si ca interesele lor sunt aparate de asociatie.
Potrivit Comisiei de Etica si Litigii din cadrul ABI, cele mai intalnite probleme sunt:
- incasarea anticipata a comisionului, fara a stipula clar conditiile in care sumele platite in avans se returneaza;
- pierderea avansului platit de cumparator din cauza neglijentei brokerului care nu a verificat temeinic toate actele disponibile;
- inducerea in eroare a clientilor cu privire la costurile suplimentare pe care acestia trebuie sa le suporte la incheierea tranzactiei;
- dezinformarea clientilor, mai ales in ceea ce priveste detaliile prevazute de legislatia protectiei consumatorilor:
* preturile practicate in piata pentru tipul de imobil ce urmeaza a face obiectul intermedierii imobiliare,
* deficiente si alte inconveniente cunoscute... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 16:46
Incepand de miercuri, brokerii imobiliari pot accesa credite pentru clientii lor, cu ajutorul unui nou produs financiar lansat de Asociatia Brokerilor Imobiliari si Kiwi Finance.
KIWI Finance a anuntat alocarea unui plafon de 5 milioane de euro exclusiv pentru acest tip de credit dedicat clientilor brokerilor care fac parte din Asociatia Brokerilor Imobiliari si care nu isi pot achizitiona o locuinta decat prin accesarea unui credit imobiliar.
Produsul de finantare lansat are doua variante de dobanzi:
1. O dobanda de 5,4%, compusa din 5,04% plus Euribor la sase luni, fara comision de administrare.
De exemplu, la un credit de 75.0000 de euro pe 30 de ani, rezulta o rata de 422 de euro, suma totala platita de 151.614. Pentru achizitia unei proprietati de minim 100.000 de euro.
Clientii din Bucuresti trebuie sa aiba un venit minim individual de 4.500 de lei sau venit pe familie de 6.000 de lei.
In alte localitati, venitul individual este de 3.500 individual, iar cele pe familie de 4.500 de lei.
2. Dobanda 4,92% compusa din marja de 4,56% plus EURIBOR la sase luni
De exemplu, la un credit in vaolare de 75.000 de euro, pe 30 de ani, rezulta o rata lunara de 399 de euro, suma totala platita fiind de 143.625 de euroo, cu DAE de 5.03%
In Bucuresti, venitul individual minim al clientului este de 8.000 de lei, in timp ce venitul minim pe familie ajunge la 12.000 lei.
In alte localitati, venitul minim individul este de 6.000 de lei, iar cel pe familie... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 16:42
Veniturile minime ale brokerilor imobiliar au scazut sensibil anul trecut, salariul mediu obtinut scazand pana la 750 de euro. Mai mult, un sfert dintre brokerii imobiliari nu au inregistrat niciun venit anul trecut, iar 30% dintre ei au raportat castiguri minime de 500 de euro, fata de 46% in 2011.
Un alt efect al crizei imobiliare este ca peste 80% dintre brokeri au incheiaat tranzactii cu cel putin un client, arata studiul "Piata brokerilor imobiliari 2012".
Venit, vazut, luat
Anul trecut a fost unul ala contrastelor, in conditiile in care clientii au incheiat mai multe tranzactii prin intermediul unui broker. Daca 36% dintre brokeri au reusit sa incheie tranzactii cu 1-2 din 10 clienti cu care au efectuat vizionari, in decurs de numai un an, s-a dublat aproape ponderea brokerilor care au reusit sa incheie tranzactii cu jumatate dintre vizitatori, de la 5% la 9%.
Un alt aspect interesant, 54% dintre clientii brokerilor sunt femei. Sunt cazuri in care clientii au nevoie de cel putin cinci vizionari. mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:33
Diferenta dintre preturile apartamentelor vechi si cele ale imobilelor noi este de doar 100 de euro, spun specialistii in imobiliare. "In zona 1 Mai, diferenta de pret pe mp util intre un apartament vechi si unul nou este de doar 100 de euro", a declarat Iulian Niculae, broker imobiliar la agentia Victoria Consult intr-un interviu acordat 3idei.ro. "Exista diferente intre pretul de listare initial si pretul de tranzactie de pana la 20%", a declarat Iulian Niculae, broker imobiliar la agentia Victoria Consult, in cadrul unui interviu acordat 3idei.ro.
In opinia acestuia, de la inceputul anului 2011 s-a observat un interes crescut al cumparatorului de a achizitiona. Mai mult, faptul ca programul Prima Casa se apropie de sfarsit a catalizat interesul anumitor cumparatori de a finaliza cat mai repede tranzactia.
In ceea ce priveste diferenta dintre apartamentele vechi si noi, brokerul imobiliar spune ca in zona 1 mai, diferenta/mp util este de doar 100 de euro.
Potrivit acestuia, se pot intalni diferente de 40% intre pretul apartamentelor vechi si cel al apartamentelor noi, in functie de dimensiunea imobilului.
In ceea ce priveste zonele rezidentiale ca Alba-Iulia, Palatul Parlamentului, Regina Elisabeta, diferenta dintre preturile apartamentelor vechi si a celor noi este de doar 5%.
"Desi au fost construite in anii 1980, blocurile din zona Unirii-Universitate au apartamente moderne, spatioase, cu un grad de risc seismic scazut, nefiind asimilate apartamentelor vechi", au... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 14:55
Iulian Niculae, Broker Imobiliar Victoria Consult
Agentie imobiliara prezenta pe piata din 2001, Victoria Consult pune la dispozitia clientilor consultanta, evaluari si ajuta la efectuarea unei tranzactii.
•Pret de listare vs pret de tranzactionare: diferenta de 20%
•Vezi diferenta la pret intre apartamentele vechi si cele noi
•Piata imobiliara, pe nise: romanii prefera apartamentele de dupa 1980
"Exista diferente intre pretul de listare initial si pretul de tranzactionare in jur de 20%. In momentul de fata discutam de preturi in jur de 1400-150 euro/mp util, imobile vechi si noi. De exemplu, in zona 1 Mai, diferenta dintre apartamentele vechi si noi pe mp util este de 100 de euro", a declarat Iulian Niculae, broker imobiliar la agentia Victoria Consult.
mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 11:03
Igor Postovanu, Broker imobiliar Sims Parkman
Compania imobiliara Sims Parkman a fost lansata in 2009 cu scopul de a furniza servicii imobiliare complete, dupa ce timp de 7 ani au acumulat experienta pe diverse segmente ale pietiei rezidentiale din Bucuresti.
Obiectul principal de activitate este brokerajul in tranzactiile imobiliare si oferirea de servicii conexe incheierii unei tranzactii imobiliare.
•Evolutia pietei imobiliare in 2010
•Garsonierele si apartamentele de 2 camere, cele mai cautate de romani
•Cum vor evolua preturile la chirii in 2011?
"In 2010 s-au facut foarte multe relocari si renegocieri de pret. Preturile la chirii au scazut foarte mult, iar volumul s-a marit. Daca preturile se vor stabiliza, nu ma astept la relocari foarte mari in 2011", a declarat Igor Postovanu, broker imobiliar la agentia imobiliara Sims Parkman.
mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 05:59
Raluca Dobre, PR manager Top Estate
DESCRIEREA COMPANIEI:
Singurul portal imobiliar profesionist la nivel national care cumuleaza ofertele agentiilor si ale dezvoltatorilor cu cele ale particularilor si gestioneaza cererile, atat de vanzare-cumparare, cat si de inchiriere, oferind solutii in timp real
ULTIMA INSTITUIE DE INVATAMANT ABSOLVITA:
Master ASE
JOB ANTERIOR:
Analist financiar
•Tranzactii imobiliare in timp real
•Brokerii de credit
•Brokerul imobiliar platit la succes
Un portal imobiliar profesionist asigura comunicarea intre dezvoltator si client prin cateva servicii specializate, iar Raluca Dobre, PR Manager Top Estate prezinta diferite metode de tranzactie de ultima generatie foarte utile pentru agentii imobiliari si nu numai.
mai mult
Luni, 06 Iulie 2009, ora 06:12