Asociatia Brokerilor si cinci firme de brokeraj propun actionarilor BVB scaderea cu 16% a comisioanelor percepute de Bursa la tranzactiile cu actiuni si sa respinga schimbarea politicii de tarifare care presupune o cota fixa lunara si reducerea comisioanelor variabile.
Propunerea a fost transmisa luni Bursei de Valori Bucuresti, in ultima zi in care putea fi completata ordinea de zi a celor doua adunari generale ale actionarilor programate pentru 24/25 aprilie.
In urma cu aproape o luna, adunarea generala extraordinara a actionarilor nu s-a intrunit din lipsa de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scaderea comisioanelor variabile din valoarea tranzactiilor si introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenti actionari care detineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.
Desi AGA pentru modificarea comisioanelor nu s-a intrunit in 13/14 martie, Consiliul de Administratie al BVB a pus din nou propunerea pe ordinea de zi a unei noi adunari generale.
Modificarea politicii de tarifare a determinat controverse atat intre membrii Consiliului de Administratie al Bursei, cat si intre firmele de brokeraj. Brokerii mici au sustinut ca noua modalitate de tarifare le va creste costurile si, intr-un final, vor fi nevoiti sa iasa din piata, in timp ce firmele mari de brokeraj au sustinut aceasta propunere, avand in vedere ca pentru ele cheltuielile urmau sa scada.
Asociatia Brokerilor, al... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 11:45
Interesul jucatorilor romani pentru pietele externe a crescut considerabil anul trecut, astfel ca rulajul cumulat al SSIF Broker si BT Securities, singurii brokeri din Romania care tranzactioneaza direct la Bursa din Viena, a urcat la 73,3 milioane euro, fiind de peste sase ori mai mare fata de 2011.
In 2011, transferurile celor doua case de brokeraj au insumat 11,7 milioane euro.
SSIF Broker a realizat in 2012 schimburi de 48,38 milioane euro, mult peste rulajul inregistrat pentru 2011, de 1,43 milioane euro.
"Investitorii sunt tot mai mult tentati sa tranzactioneze si pe pietele internationale, bucurandu-se de o gama larga de instrumente financiare cu lichiditate mult mai mare decat in Romania", a declarat Darie Moldovan, specialist in cadrul SSIF Broker.
El a spus ca investitorii au preferat in general actiunile componente ale indicelui ATX, companii in general cu notorietate.
Totodata, valoarea tranzactiilor intermediate de BT Securities s-a ridicat la 25 milioane euro anul trecut, de la 10,2 milioane de euro in 2011.
In acelasi timp, la Bursa de la Bucuresti, BT Securities a incheiat anul pe pozitia a saptea in topul brokerilor, cu operatiuni de 864, 14 milioane lei (193,9 milioane euro), in scadere fata de 2011, cand transferurile au cumulat 803,82 milioane lei (189,6 milioane euro).
SSIF Broker s-a clasat pe locul 10 anul trecut la BVB, cu transferuri de 655,68 milioane lei (147,1 milioane euro), de la 770,4 milioane lei (181,7 milioane euro) in... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:20
Swiss Capital (fost KBC Securities Romania) a fost cel mai activ broker de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu operatiuni de 5,1 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), si o cota de piata de 21,9%, rulajul realizat fiind de 3,5 ori mai mare decat cel din anul precedent.
Firma de brokeraj s-a detasat puternic inca din februarie in topul brokerilor de la BVB, dupa ce a intermediat deal-urile prin care BERD a vandut participatia de aproape 5% pe care o avea la BRD (BRD).
Operatiunile prin care BERD a cedat aproape 5% din titlurile BRD au totalizat 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro), iar firma a fost intermediar atat pe partea de cumparare, cat si pe vanzare, in cea mai mare tranzactie din istoria Bursei de Valori.
In topul anual, pe locul doi se plaseaza UniCredit CAIB, cu un rulaj de 1,74 miliarde de lei (7,7% - cota de piata), iar pe pozitia a treia s-a clasat divizia de brokeraj a ING Bank, cu tranzactii de 1,44 miliarde lei (6,2% cota de piata).
In luna decembrie, Swiss Capital a intermediat transferuri de 290 milioane lei, fiind urmata indeaproape de IFB Finwest, cu operatiuni de 265,24 milioane lei. Top trei din ultima luna a anului a fost incheiat tot de ING Bank, cu 124,88 milioane lei. IFB Finwest a fost cel mai activ intermediar pe segmentul de obligatiuni, cu transferuri de 222,1 milioane lei.
Bursa a urcat cu 1,3% in ultima luna din 2011, dar a inchis anul in scadere, indicele general, BET-C, coborand cu 15,7%, intr-o perioada in care... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:55
Lansarea actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa a reinviat sperantele jucatorilor, care au vazut in sfarsit "o sedinta bursiera adevarata" in ultimii trei ani, la finalul careia brokerii vorbesc cu bucurie despre o zi in care n-au avut timp sa respire, pentru ca telefoanele sunau incontinuu, potrivit Mediafax."Nu prea am avut timp nici sa respir. Putem spune ca a fost o zi de tranzactionare «adevarata», cel putin in prima ei parte. Atmosfera de azi mi-a adus aminte de vremurile bune din 2007, dar si de operatiuni speciale precum oferta de vanzare de la Transgaz, in care am fost si noi distribuitori.
Au fost multe telefoane, multe tranzactii si multa agitatie, asa cum este si normal pe o piata de capital dinamica", spune directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol.
Seful Intercapital recunoaste ca evolutia actiunilor FP i-a depasit asteptarile, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, al volumelor de titluri transferate, cat si al numarului de clienti, care au tranzactionat prin firma de borkeraj pe care o conduce.
Revitalizanta atat pentru intermediari, cat si pentru investitori, asa vede prima sedinta cu actiunile FP Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.
"Nu am avut timp deloc deoarece sunau telefoanele, primeam mail-uri, practic toate mijloacele de comunicatii erau folosite la maxim. Sedinta asta este pentru trezirea tuturor din amorteala muribunda care a caracterizat piata de... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 23:25
Fondul Proprietatea (FP) nu va face public marti rezultatul final in selectia lansata pentru servicii de intermediere in vederea tranzactionarii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cum era prevazut initial, ci in cursul acestei saptamani, potrivit unui comunicat emis de institutie, informeaza NewsIn.Decalajul este cauzat, in principal, de intervalul de 72 de ore acordat consortiului format din Unicredit CAIB si KBC Securities Romania pentru completarea documentatiei, precum si faptului ca sunt necesare informatii suplimentare de la CNVM pentru derularea procedurii.
Rezultatul selectiei urma sa fie facut public marti. FP a primit oferte de la trei consortii si o societate de brokeraj pentru a participa la selectia privind intermedierea listarii Fondului pe BVB.
In ordinea depunerii lor, Fondul Proprietatea a primit oferte de la BT Securities, consortiul format din Intercapital Invest, BCR SA si Wood&Co, consortiul format din Unicredit CAIB si KBC Securities Romania si consortiul format din Raiffeisen Capital, ING Bank si BRD GSC.
Listarea la bursa a Fondului Proprietatea ar putea avea loc, cel mai probabil, in luna ianuarie a anului viitor, potrivit conducerii Franklin Templeton, compania care va administra activele. mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 18:20
Orice investitie importanta realizata de Patriciu, Adamescu sau de fratii Cristescu are in spate un broker.
Dan Adamescu, Alexandru Ion Tiriac sau fratii Cristescu se numara printre investitorii care au pariat la inceputul anului pe companii de pe Bursa aflate in dificultate, reusind sa intre in prim-plan prin investitiile lor, informeaza Ziarul Financiar.
Fratii Cristescu, doi dintre cei mai puternici industriasi romani, lucreaza cu Ciprian Zah, de la Broker Cluj, relateaza Mediafax.
"Cu Ciprian Zah ne stim de 18 ani si daca s-ar muta la alta firma de brokeraj am pleca si noi dupa el", a declarat Marius Cristescu.
mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 09:50
Banca BRD - Groupe Societe Generalzze a fost in septsadasdasdasembrie cel mai activ intermediar de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu tranzactii de 203,9 milioane lei si o cota de piata de 11,38%, detronand BT Securities, liderul lunii trecute, precizeaza NewsIn.La nivelul primelor noua luni, BRD SocGen a intermediat tranzactii de 555,5 milioane lei, valoare corespunzatoare unei cote de piata de 5,82%.
Pe locul al doilea in topul brokerilor din septembrie s-a clasat BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, cu tranzactii de 155,5 milioane lei, in timp ce de la inceputul anului a avut un rulaj de 804,11 milioane lei, ocupand locul al doilea in topul primelor noua luni.Divizia de brokeraj a ING Bank Bucuresti s-a mentinut pe locul al treilea in topul lunar, cu o valoare tranzactionata de 150,66 milioane lei, iar in perioada ianuarie-septembrie a avut un rulaj de 834,07 milioane lei, ceea ce claseaza brokerul pe primul loc.Al patrulea loc in ultima luna a fost adjudecat de Piraeus Securities, care a intermediat schimburi de 127,37 milioane lei, situandu-se pe locul al noualea la nivelul primelor noua luni, cu tranzactii de 368,27 milioane lei. mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 18:13
In perioada septembrie-octombrie, bursa ar putea scadea cu peste 20 de procente, spun brokerii intervievati de ziarul Cotidianul. Iar acest fapt este cauzat de cresterile nesustenabile din ultimele sase luni, dar si de vestile proaste care vin de pe piata chineza. Personal, ma astept in septembrie-octombrie la scaderi pe piata de capital. Iar amplitudinea acestora se va masura in zeci de procente, adica 20-40%", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.
Si Cristian Sima, presedintele WBS Romania, vede scaderi pe bursa in perioada urmatoare, dar sustine ca amplitudinea acestora va fi mai mica de doar 20-25 de procente.
In ultima luna, aceasta a scazut cu peste 15 procente, doar in prima zi a acestei saptamani piata chineza pierzand peste 6 procente.
Presedintele SSIF Intercapital Invest, Razvan Pasol, recomanda investitorilor de pe piata de capital sa fie prudenti in urmatoarea perioada de timp. mai mult
Marti, 01 Septembrie 2009, ora 09:37
Bursa de la Bucuresti face presiuni asupra brokerilor pentru a raspunde la chestionarul cu privire la modul de listare, in contextul in care a primit raspunsuri de la actionari care au impreuna mai putin de 50% din drepturile de vot, a spus, pentru NewsIn, Anca Dumitru, directorul general al Bursei."In legatura cu procedura de consulatare a brokerilor cu privire la procesul de listare a Bursei, am hotarat sa revenim cu solicitari catre brokerii care nu au raspuns chestionarului", a adaugat Dumitru.
Conducerea BVB a transmis actionarilor un chestionar pentru a afla daca acestia doresc sa vanda titlurile BVB in cadrul unei oferte publice secundare sau direct pe piata, dar si daca vor o inlesnire a modalitatii de tranzactionare a titlurilor BVB inainte sau dupa listare.
"E prematur sa vorbim acum despre opinia brokerilor, deoarece raspunsurile primite reprezinta mai putin de 50% din drepturile de vot", completeaza Anca Dumitru.
Actionarii Bursei aprobasera de principiu in decembrie anul trecut listarea titlurilor BVB pe propria piata reglementata.
Totusi, propunerea de listare a BVB a mai fost discutata in ianuarie 2005, la adunarea generala in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar tema nu a fost respinsa atunci de actionari, ci s-a hotarat amanarea acestei discutii.
Potrivit unei analize NewsIn, principalele modalitati de listare a Bursei sunt lansarea unei Oferte Publice Initiale (IPO) si majorarea capitalului social cu lichiditatile atrase de la... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 14:28