Locuinte imbatranite, dorinta de a tine pasul cu noutatile din punct de vedere al decorului ori poate chiar necesitatea de a repara si reinvesti in sisteme si instalatiile casei - ce ulterior creeaza haos si impune un sir de alte reparatii si finisaje - sunt motive pentru care romanii trec tot mai des pragul magazinelor de bricolaj. In tara aceasta nisa este in continua dezvoltare.
Evaluata la 4 miliarde de euro in 2019, piata de bricolaj are potential si continua sa creasca. Asta pentru ca interesul romanilor este unul aproape constant in acest domeniu. Se investeste in permanenta, fie ca vorbim despre romani plecati din tara care pornesc ample planuri de renovare in decursul concediilor in tara, fie ca vorbim despre dezvoltatori care ridica noi cartiere de locuinta. O alta tendinta este cea de migrare din mediul urban la cel rural sau cel putin spre periferii, zone mai linistite si mai putin poluate, departe de agitatia orasului. In unele cazuri vorbim de lipsa de racord la utilitati, de nevoia unor investitii chiar si pentru a avea apa curenta. Iata deci cum se explica continua dezvoltare a aceastei nise.
Studiile pe piata arata de asemenea ca romanii investesc pentru ca li se pare convenabil. Sunt in mare parte proprietari si ceea ce fac este pentru confortul propriu pe termen lung. Despre Romania se stie ca este fruntasa in topul tarilor europene in ceea ce priveste ponderea populatiei ce detine o casa proprie decat chiriasi.
Vanzarile in timpul pandemiei de... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 11:50
Cristian Gavan, fondatorul MAM Bricolaj, a fost atras inca din copilarie de lucrul manual si de ce pot face doua maini dibace, cu un strop de inspiratie si cu multa transpiratie.
"Am inceput pe langa mama in bucatarie (de aici si pasiunea pentru gatit), apoi am trecut la masina de cusut si, in cele din urma am inceput sa imbin lemne. Intre timp, am vandut prin targuri: carti, espadrile, biciclete etc. Dar am pastrat ca pasiune mobilierul si lucrul manual", povesteste antreprenorul, care acum are afaceri de 21 de milioane de lei, iar pentru 2018 isi propune o crestere de 30%.
Primul sau obiect de mobilier a fost dulap imbracat in panza. Ideea a preluat-o dintr-un catalog Neckermann: "Am facut un cadru din lemn pe care l-am imbracat intr-o husa din panza la care am cusut un fermoar. Acum se gasesc prin magazine, fiind o varianta economica a unui dulap de lemn. Asta se intampla prin 1992", isi aminteste Gavan.
Dulapul l-a vandut, apoi a mai facut inca doua. "S-au vandut si acelea in targ, asa ca am hotarat sa mai fac cateva".
"Am trecut la cuiere, s-au vandut si acelea, moment in care am realizat ca pot face o afacere din asa ceva", spune Cristian Gavan, fondatorul MAM Bricolaj, intr-un interviu acordat Business24.
Asadar, in 1994 a deschis prima firma care facea mic mobilier si reparatii de mobilier. In anul 2000 a inceput sa fabrice mobilier la comanda si serii mici.
Ati intrat pentru prima data in lumea afacerilor la 22 de ani, in anii '90. Spuneti-ne mai... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:00
Directorul general al celei mai mari companii de constructii din Marea Britanie, Travis Perkins, sustine ca forta de munca din estul Europei a avut un impact benefic asupra economiei tarii, reducand costurile cu renovarea locuintelor.
John Carter, directorul Travis Perkins, o companie cu o cifra de afaceri anuala de 5,6 miliarde de lire considera ca forta de munca din fostul bloc comunist a schimbat mentalitatea britanicilor in privinta renovarii locuintelor.
"Am trecut de la lucrarile in regie proprie la angajarea muncitorilor specializati", afirma Carter intr-un articol din ziarul The Telegraph.
Fara competitie locala
Pentru directorul de la Travis Perkins, est-europenii sunt cei care au relansat concurenta in sectorul constructiilor si lucrarilor de amenajari interioare.
"Modificarea in mentalitatea britanicilor s-a petrecut odata cu venirea acestor muncitori calificati si competenti. Britanicii au abdicat de la stilul DIY care era popular in urma cu un deceniu si jumatate", explica John Carter.
Chiar daca acesta recunoaste meritele muncitorilor din estul Europei in reglarea preturilor pe piata lucrarilor in constructii, o alta ingrijorare ii macina acum pe insulari.
Din punctul sau de vedere, modificarea mentalitatii in randul populatiei locale a fost atat de puternica, incat cei mai multi britanici sunt lipsiti de orice aptitudini practice.
"In ultimii 10 ani am inversat capacitatea de a face lucrari in regie proprie in casele noastre. Vom... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:56
Directorul financiar al retailerului de bricolaj BauMax Romania, Radu Stoica, a plecat din companie, iar de la 1 aprilie ocupa o functie similara in cadrul retelei de magazine de incaltaminte Deichmann, mutarea venind in contextul in care grupul austriac analizeaza iesirea de pe piata locala.
"Radu Stoica este CFO (director financiar, n.r.) la Deichmann de la 1 aprilie", au declarat reprezentantii retailerului de incaltaminte, cu o retea de 65 de magazine in Romania la finele anului trecut.
Deichmann a deschis 11 magazine anul trecut in Romania si a inregistrat venituri brute de 251,2 milioane lei (56,8 milioane euro), in crestere cu 15,4% comparativ cu 2012, iar pentru acest an are in plan 6 deschideri noi.
Stoica a ocupat functia de director financiar al companiei de bricolaj din luna ianuarie a anului trecut, anterior detinand functii similare in cadrul grupului german Lidl.
In urma cu o saptamana retailerul austriac de bricolaj, care detine 15 magazine in Romania, a anuntat ca va inchide cele 7 magazine pe care le are in Turcia si ca va decide pana la sfarsitul lunii aprilie daca va pastra operatiunile din Europa de Sud-Est, inclusiv Romania.
Guvernul austriac a refuzat propunerea de a cumpara colectia de arta a lui Karlheinz Essl, fondator si proprietar al BauMax, evaluata la 250 de milioane de euro. Fondatorul BauMax intentiona sa foloseasca banii obtinuti dintr-o eventuala tranzactie pentru a salva o parte a companiei si mii de locuri de munca.... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 14:45
Retailerul austriac de bricolaj BauMax, care detine 15 magazine in Romania, va inchide cele 7 magazine pe care le are in Turcia si va decide pana la sfarsitul lunii aprilie daca va pastra operatiunile din Europa de Sud-Est, inclusiv Romania.
"Vom inchide (magazinele din, n.r.) Turcia. Analizam in prezent daca vom mai ramane in alte tari. Asta se va decide pana la sfarsitul lunii aprilie", a declarat Karlheinz Essl, fondator si proprietar al BauMax, pentru postul de televiziune ORF, citat de Reuters.
Guvernul austriac a refuzat miercuri propunerea de a cumpara colectia de arta a lui Essl, evaluata la 250 de milioane de euro. Fondatorul BauMax intentiona sa foloseasca banii obtinuti dintr-o eventuala tranzactie pentru a salva o parte a companiei si mii de locuri de munca.
Retailerul, cu aproape 10.000 de angajati in noua tari, a inregistrat o pierdere de 126 milioane de euro in 2012, dupa ce extinderea in Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finantele companiei. Ultima piata pe care a intrat BauMax a fost Turcia, in 2010.
Cele mai mari pierderi au fost raportate in 2012 in Romania, de 26 milioane euro, si Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu exceptia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au inregistrat pierderi.
Compania nu a publicat inca rezultate pentru anul trecut.
Bancile creditoare ale BauMax, inclusiv Raiffeisen, Erste Group si Bank Austria, vor decide pe 28 aprilie daca aproba un plan de... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 15:45
Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a preluat anul trecut magazinele Bricostore din Romania, a facut o oferta de 275 milioane euro pentru compania franceza Mr Bricolage, cu trei magazine pe piata romaneasca, anticipand incheierea tranzactiei pana la finele anului financiar 2014-2015.
Kingfisher, cel mai mare retailer de bricolaj din Europa, poarta negocieri exclusive cu principalii actionari ai Mr Bricolage, vizand preluarea participatiei de 41,9% detinuta de ANPF si pachetului de 26,2% al familiei Tabur, la un pret de 15 euro pe actiune, potrivit unui comunicat publicat joi de grupul britanic.
Ulterior, Kingifhser va lansa o oferta catre actionarii minoritari la acelasi pret.
Astfel, valoarea tranzactiei, inclusiv datoriile Mr Bricolage la 31 decembrie, ar fi de 275 milioane euro, se spune in comunicat.
In urma preluarii, reteaua de francizori si afiliati ai Mr Bricolage ar fi mentinuta, iar membrii acesteia ar primi oferte in conditii imbunatatite.
Finalizarea tranzactiei va trebui aprobata de autoritatile pentru concurenta si va avea loc spre sfarsitul anului financiar 2014-2015, noteaza compania britanica.
Kingfisher este deja prezent pe piata franceza prin Castorama si Brico Depot.
Kingfisher precizeaza ca a incheiat miercuri cu principalii actionari, ANPF si familia Tabur, un memorandum angajant de intelegere care prevede negocierea in exclusivitate cu grupul britanic. In urmatoarea perioada, Mr Bricolage, Castorama si Brico Depot... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 12:51
Retailerul german de bricolaj Obi se pregateste sa se retraga in acest an de pe piata romaneasca, unde a inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii ani incepand cu 2008, cand a deschis primul magazin, au declarat surse din piata de profil.
"Scaderea puterii de consum a populatiei din ultimii ani si faptul ca s-au construit putine locuinte au facut ca activitatea firmelor de bricolaj sa fie una slaba. Din acest motiv, retailerul Obi se pregateste sa se retraga in acest an de pe piata romaneasca", au afirmat sursele citate.
Contactati de Mediafax, reprezentantii Obi afirma ca "pentru moment" nu s-a pus problema retragerii companiei din Romania.
Plecarea Obi din Romania ar reprezenta o noua miscare pe piata locala de bricolaj dupa ce, in aprilie 2013, britanicii de la Kingfisher au achizitionat cele 15 magazine ale Bricostore Romania de la grupul francez Bresson, iar in luna februarie a acestui an grupul german Praktiker a anuntat vanzarea operatiunilor din Romania, unde detinea 27 de magazine, catre firma Search Chemicals, detinuta de omul de afaceri turc Omer Susli.
Obi a deschis primul magazin din Romania in 2008, la Oradea, extinzandu-se in urmatorii doi ani cu inca sase unitati, in Bucuresti (2), Arad, Pitesti, Ploiesti si Sibiu.
Afacerile Obi Romania au crescut constant in intervalul 2008 - 2012, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, de la 18,5 milioane lei la 182,2 milioane lei. Pe de alta, compania a inregistrat in aceasta perioada pierderi... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 18:01
Cele 15 magazine preluate de Kingfisher de la Bricostore au avut vanzari de 11 milioane lire sterline (13 milioane euro) in prima luna in care au fost incluse in rezultatele grupului, se arata intr-un raport publicat miercuri de compania britanica de bricolaj.
Kingfisher a platit 35 milioane lire sterline (41,5 milioane euro) cash pentru cele 15 magazine achizitionate de la Bricostore Romania, la care se adauga preluarea unor datorii de 35 milioane lire, care au fost stinse imediat, potrivit raportului.
De asemenea, Kingfisher a preluat disponibilitati cash de 7 milioane euro in cadrul aceleiasi tranzactii, astfel ca suma totala platita de compania britanica pentru magazine se ridica la 63 milioane lire (75 milioane euro).
Kingfisher a anuntat in luna aprilie ca a preluat de la compania franceza de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din Romania, cu vanzari de 131 milioane de euro anul trecut, si ia in calcul posibilitatea cresterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine.
Kingfisher cauta in continuare achizitii la nivel international si ar putea avea optiunea de cumpara magazine din Romania si Turcia ale lantului austriac bauMax, a declarat in luna iunie seful companiei, Ian Cheshire.
Magazinele din Romania vor fi reconfigurate in formatul Brico Depot, utilizat de grupul britanic in Franta si Spania.
Kingfisher are aproximativ 1.050 magazine in noua tari din Europa si Asia.
Kingfisher a inregistrat vanzari de 10,57 miliarde de... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:28
Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceza de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din Romania, cu vanzari de 131 milioane de euro anul trecut, si ia in calcul posibilitatea cresterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine.
Kingfisher nu a dezvaluit suma tranzactiei, care urmeaza sa fie finalizata in urmatoarele doua luni.
Magazinele din Romania urmeaza sa fie reconfigurate in formatul Brico Depot, utilizat de grupul britanic in Franta si Spania.
"Bricostore Romania a inregistrat vanzari de 131 milioane de euro anul trecut si profit EBITDA de 5 milioane de euro. Este unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj din Romania, cu magazine bine amplasate. Folosind formatul Brico Depot, exista posibilitatea cresterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine", se arata intr-un comunicat al grupului britanic.
Romania este o piata atractiva, in crestere, pentru bricolaj. Piata organizata de profil s-a triplat in perioada 2005-2011, la circa 1 miliard de euro, se arata in comunicatul grupului britanic.
"Piata de amenajari interioare din Romania are un potential solid de crestere, iar magazinele pe care le cumparam se afla in locatii bune", a declarat directorul general al Kingfisher, Ian Cheshire.
Dupa preluarea celor 15 magaizne, Kingfisher ajunge la aproximativ 1.050 de unitati in noua tari din Europa si Asia.
Kingfisher a inregistrat vanzari de 10,57 miliarde de lire sterline (12,3 miliarde de euro)... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:46