Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Finalul de an este intotdeauna ocazia perfecta pentru o privire retrospectiva, dar si pentru formularea planurilor de viitor. Vazand starea Uniunii Europene si noianul de provocari care se contureaza, cred ca privirea inainte este mult mai importanta azi decat retrospectiva, aceasta cu atat mai mult cu cat Comisia Juncker, care tocmai a predat stafeta, a excelat mai degraba in amanari decat in solutii.
Trebuie sa fim, totusi, drepti si sa admitem ca in multe dintre problemele cu care s-au infatisat Comisia si celelalte institutii ale UE au fost tergiversate din motive ce nu au tinut doar de acestea. Oricum, avem o lunga lista a provocarilor pentru anul 2020 si o dilema esentiala pe care UE trebuie sa o rezolve.
Brexit-ul se pare ca va avea loc la 31 ianuarie 2020. Vom trai si vom vedea! Daca va parasi UE, Marea Britanie va intra intr-o perioada de tranzitie ce va dura pana la sfarsitul anului 2020. In aceasta scurta perioada, negociatorii celor doua parti vor trebui sa ajunga la un acord cu privire la viitoarea relatie dintre Marea Britanie si UE. Un timp extrem de scurt pentru o negociere atat de complicata care, pe langa comert, economie si investitii, trebuie sa dea raspuns si la problemele cooperarii in domenii strategice. Agenda anului 2020 va fi cu siguranta piparata si de problema unui posibil referendum in Scotia cu privire la iesirea din regatul Unit si re-alaturarea la UE.
Bugetul multianual 2021-2027 al UE este departe de a fi stabilit. Presedintia... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 00:00
Respingerea de catre Parlamentul britanic a acordului de retragere din Uniunea Europeana, care a sporit temerile privind un Brexit dezordonat, a determinat mai multe state membre ale Uniunii Europene sa-si accelereze pregatirile pentru schimbarile cauzate de retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie, conform calendarului prevazut.
Comisia Europeana, care printre altele preseaza statele membre sa adopte propriile masuri la nivel national, a publicat 88 de note sectoriale in vederea pregatirii UE pentru un scenariu de Brexit fara acord, comenteaza joi AFP.
Executivul comunitar a prezentat la 19 decembrie aceste masuri care vizeaza evitarea haosului pe 29 martie 2019 daca pana atunci nu este finalizat niciun acord privind o retragere ordonata a Regatului Unit din UE.
Masurile respective se refera la drepturile cetatenilor, cu o abordare "generoasa" cu conditia reciprocitatii, si la sectoarele cele mai expuse: pietele financiare, traficul aerian, vamile si piata emisiilor de CO2.
Executivul UE a anuntat dupa votul de marti seara din Parlamentul britanic ca va trimite o echipa in capitalele 'Celor 27' pentru a-si coordona activitatea cu cele ale statelor membre.
"Nimic nu este lasat la voia intamplarii", a dat asigurari un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Cea mai expusa este Republica Irlanda, ce are o frontiera terestra comuna cu Regatul Unit. Dublinul a anuntat suplimentarea personalului vamal... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 21:42
Negocierile asupra Brexit-ului se afla "intr-un moment crucial", a declarat joi premierul britanic Theresa May in Camera Comunelor (camera inferioara a Parlamentului de la Londra), inainte cu trei zile de summitul extraordinar de la Bruxelles unde ar urma sa fie parafat "acordul de divort" intre Regatul Unit si Uniunea Europeana.
"Negocierile se afla acum intr-un moment crucial", a spus May, inainte de a evoca problema statutului Gibraltar, sefa Executivului de la Londra dand asigurari ca suveranitatea britanica asupra acestui teritoriu va fi "protejata", transmit Reuters si AFP.
Citeste si:
Spania pune piedici Brexit-ului: Vrea sa negocieze singura cu Londra viitorul GibraltaruluiMinistrul spaniol de Externe crede ca Marea Britanie se va destrama inaintea Spaniei: David Cameron a jucat poker pe tema tarii sale
Theresa May a promis ca va face tot posibilul pentru ca in termen de 72 de ore sa fie finalizat acest acord, in interesul cetatenilor britanici.
Ea a adaugat ca activitatea de pregatire a aranjamentelor alternative pentru a se evita activarea mecanismului "plasei de siguranta" privind frontiera irlandeza va incepe inainte ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sa paraseasca UE, la 29 martie 2019.
Pe de alta parte, premierul britanic a precizat ca textul convenit cu UE face o referire explicita la dezvoltarea unei politici comerciale independente pentru Regatul Unit.
Citeste mai multe despre: Proiectul de acord pentru Brexit a fost... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 19:29
Elaborarea bugetului multianual 2021-2027 al UE, finalizarea unui acord pentru Brexit, conturarea ferma a reformei din euro-zona si obtinerea acordului statelor membre pentru o politica europeana in domeniul migratiei, acestea vor fi, conform presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prioritatile UE in urmatoarele luni.
Prezent in hemiciclul Parlamentului European pentru a sustine ultimul sau discurs anual despre starea Uniunii - SOTEU 2018 - inaintea alegerilor europene din primavara anului viitor, Juncker le-a vorbit deputatilor in binecunoscutul sau stil monoton, folosind, ca de obicei, in mod alternativ cele trei limbi: engleza, franceza si germana.
Presedintele Comisiei a parut a fi obosit, imbatranit, a avut cateva momente in care coerenta sa a lasat de dorit. Prin continutul si modul de prezentare, discursul a parut a fi mai degraba un testament decat un discurs vizionar, asa cum ne-am fi asteptat de la un presedinte al Comisiei Europene aflat in ultimul an al mandatului sau.
Anuntul facut cu ceva timp in urma de presedintele Juncker ca nu mai candideaza pentru un nou mandat la sefia Comisiei l-a impins deja spre marginea scenei politice. Cu toate acestea, intr-un parlament divizat, macinat deja de bataliile viitoarei campanii electorale, multi ne-am asteptat sa auzim un altfel de discurs, macar unul cu inspiratia si vigoarea celui din 2017.
Juncker, care timp de aproape doua decenii a fost premierul Luxemburgului si multi ani presedinte al... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 07:35
Premierul britanic Theresa May a respins o serie de cerinte ferme privind Brexit-ul, din partea Bruxelles-ului, iar politicienii britanici si cei din restul UE au avertizat ca negocierile ar putea deveni neplacute.
May a subliniat ca solicitarile asupra carora s-a ajuns, sambata, oficial la o intelegere in randul liderilor UE reprezinta doar o pozitie de negociere si ca ea isi mentine cerintele prezentate anterior, scrie The Telegraph.
Printre acestea sa numara comert fara taxe intre Marea Britanie si UE, incetarea jurisdictiei curtilor europene si impiedicarea libertatii de miscare neconditionata a migrantilor.
Iata ce au stabilit exact liderii UE, in privinta Brexit-ului
Premierul britanic nu a scapat ocazia de a-si face campanie inainte de alegerile anticipate din 8 iunie, precizand ca realegerea sa este cea mai buna cale pentru a obtine un acord bun pentru tara.
La negocierile de sambata, liderii celor 27 de state membre UE, printre care si Klaus Iohannis, au convenit ca Marea Britanie sa plateasca factura iesirii din Uniune, de circa 50 de miliarde de lire sterline, inainte de discutarea viitorului acord comercial.
De asemenea, liderii europeni au considerat ca fiind o "pura iluzie" ideea ca Marea Britanie ar putea semana discordie in randul celor 27 de state membre pentru a garanta un acord mai bun.
Citeste si:
UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica IrlandaIohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 10:52
Marea Britanie este prima tara care a decis sa paraseasca Uniunea Europeana, cu toate ca inaintea ei Grecia era cat pe ce sa faca acest pas. Ce alte state ar mai putea urma Regatul Unit?
Un sondaj realizat de YouGov in perioada 31 august - 9 septembrie, pe 13.000 de adulti din 12 state membre UE, arata ca opiniile sunt destul de impartite, insa e limpede ca foarte multi se asteapta ca, daca nu in perioada imediat urmatoare, macar in 10 ani de acum inainte, uniunea sa ramana fara cativa membri, scrie The Independent.
De exemplu, la intrebarea "Daca s-ar face un referendum in tara dvs privind iesirea din UE, cum ati vota?", sondajul arata ca tabara "Leave" din UK continua sa fie mai numeroasa decat tabara "Remain", scorul fiind 45% la 43%.
Urmeaza in clasament Italia, cu 33% dintre respondenti dornici sa abandoneze UE, in timp ce 47% doresc sa ramana.
Procentele scad vertiginos in cazul urmatoarelor clasate: Suedia (18%) si Franta (15%).
In decembrie 2015, procentul celor ...citeste mai departe despre "Ce tari ar mai putea iesi din UE in urmatorii 10 ani, urmand calea Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 15:28
Britanicii decid joi la urne printr-un referendum cu o miza uriasa daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana sau o paraseste.
The Associated Press prezinta, miercuri, ce se afla in spatele relatiei dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, transmite News.ro.
Ce este Uniunea Europeana?
Germania de Vest (fosta Republica Federala Germana, RFG), Franta si alte patru tari formeaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) in 1967, hotarate sa lase pentru intotodeauna in urma baia de sange din cele doua razboaie mondiale.
Grupul devine Uniunea Europeana (UE) in 1993 si se transforma in blocul celor 28 de natiuni, cu peste 500 de milioane de locuitori, care se intinde in prezent din Irlanda si pana la Marea Egee, si care detine puteri substantiale asupra legislatiei, politicilor economice si sociale ale statelor membre.
Uniunea are propriul Parlament, o banca centrala, iar 19 state membre folosesc euro, o moneda comuna.
Citeste mai departe despre "Inca o zi pana la referendum - Iata de ce vrea Marea Britanie sa iasa din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 11:56
Brexit-ul pluteste ca un spectru aducator de molime deasupra unei Europe macinate de crize.
Ideea Brexit-ului este prezenta, vehiculata si dezbatuta in spatiul european inca din 2013, dupa ce premierul David Cameron a anuntat ca va organiza, pana la sfarsitul anului 2017, un referendum cu privire la iesirea sau ramanerea Marii Britanii in UE.
In ciuda acestor ani in care, la Bruxelles sau in cancelariile europene, s-ar fi putut macar incerca creionarea unor solutii, in februarie a.c., la Consiliul European, liderii europeni au cedat in fata pretentiilor premierului David Cameron, in tentativa de a-i servi acestuia munitia necesara pentru a sustine o campanie anti-Brexit.
Isterizata, obosita si sufocata de valurile succesive de refugiati si migranti economici, UE a cedat in fata revendicarilor britanice deschizand astfel o cutie a Pandorei.
Indiferent daca la referendumul din 23 iunie decizia poporului britanic va fi pentru ramanerea sau iesirea din UE, raul este deja facut, ...citeste mai departe despre "UE va supravietui Brexit-ului, dar va fi diferita" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 15:14