Camera inferioara a parlamentului britanic a adoptat luni seara controversatul proiect de lege care pune sub semnul intrebarii Tratatul Brexit, o masura de precautie pentru Londra, care in cursul dupa-amiezii se declarase dispusa sa renunte ulterior la clauzele care au declansat actuala criza din relatia cu UE, transmite AFP.
Textul revine in special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanica a Irlandei de Nord, planificate initial pentru a se evita pe 31 decembrie, cand se incheie perioada de tranzitie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garantie considerata esentiala pentru mentinerea pacii pe insula.
Pentru Londra, scopul proiectului de lege este de a apara in reactie integritatea teritoriala a Marii Britanii, asigurand continuitatea schimburilor comerciale intre regat si provincia Irlanda de Nord. Adoptarea textului survine la scurt timp dupa ce executivul britanic a declarat luni dupa-amiaza ca este dispus sa renunte la clauzele controversate care au determinat UE sa initieze o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Regatului Unit.
Ministrul britanic Michael Gove si vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic au "lucrat in mod constructiv" asupra punerii in aplicare a Tratatului de retragere in cadrul unei reuniuni desfasurate luni la Bruxelles, a indicat guvernul britanic intr-un comunicat, promitand sa retraga proiectul de lege "daca solutiile avute in vedere in aceste discutii sunt aprobate" in cele din... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:12
Mai multi muncitori polonezi s-au intors acasa decat au plecat in strainatate anul trecut, o premiera pentru Polonia in ultimul deceniu, ca urmare a ingrijorarilor provocate de Brexit dar si a dinamismului pietei muncii din Polonia care a dus la cresterea rapida a salariilor, transmite Bloomberg.
Potrivit datelor oficiale publicate de Institutul national de statistica de la Varsovia, numarul cetatenilor polonezi care traiesc peste hotare a scazut cu 85.000 de persoane anul trecut pana la 2,46 milioane persoane, exodul din Marea Britanie fiind responsabil pentru intreaga scadere. In prezent rata somajului in Polonia se situeaza la un minim istoric dupa caderea comunismului iar salariile sunt in crestere pe masura ce angajatorii se lupta intre ei pentru a gasi muncitori.
"Este mult prea devreme sa strigam "se intorc". Sa speram ca scaderea va continua in 2019, posibil incurajata de Brexit. Avem nevoie disperata de ei acasa" a declarat Jakub Borowski, economist sef la Credit Agricole Bank Polska SA.
De la aderarea la Uniunea Europeana in 2004, numarul emigrantilor polonezi s-a dublat ajungand la un varf de peste 2,5 milioane in 2017.
Intre timp insa Marea Britanie, care a fost cea mai populara destinatie pentru muncitorii polonezi dupa 2006, si-a pierdut pozitia de lider in favoarea Germaniei, tara vecina si cel mai mare partener comercial al Poloniei. ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Instalatorul polonez se intoarce acasa. Cum au contribuit Brexitul si... mai mult
Duminica, 17 Noiembrie 2019, ora 15:12
Presiunea timpului este nenecesara intr-o decizie atat de importanta precum parasirea UE. Britanicii ar trebui sa aleaga mai bine un nou Parlament si un nou premier, ca sa se decida ce vor de fapt.
Planul de desfasurare a Brexit devine tot mai neclar. Premierul Boris Johnson inca se codeste, dar va fi nevoit in curand sa admita ca nu va mai avea timp sa isi treaca acordul negociat cu UE prin complicata Camera a Comunelor, fara o prelungire a termenului de parasire a UE.
Presedintele camerei inferioare a Legislativului de la Londra a respins o noua supunere la vot a tratatului de Brexit negociat de Johnson cu UE. Mai intai, Guvernul trebuie sa prezinte legile de aplicare a noului acord cu blocul comunitar.
Este vorba de un grup complex de legi, iar adoptarea lui inainte de termenul de Brexit oficial, joia viitoare, pare un lucru tot mai greu de realizat. Deputatii britanici vin deja cu o serie intreaga de modificari legislative la proiect. Iar Camera Lorzilor, forul superior, are de asemenea un cuvant de spus in acest proces legislativ.
Legi de acelasi nivel de complexitate au de regula nevoie, pentru cele trei lecturari obisnuite in legislativul britanic, de minimum trei luni, nu de o saptamana, cat a mai ramas acum.
Johnson este pregatit
Incapatanatul Johnson si-a legat destinul politic de data de 31 octombrie. In cele 90 de zile in care a detinut pana acum sefia Guvernului de la Londra, crezul sau a fost mereu parasirea UE cu sau fara acord la finalul... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 16:52
Aproximativ 189.000 de romani din Marea Britanie s-au inregistrat pentru noul statut post-Brexit, situatia comunitatii romanesti fiind unul dintre subiectele discutate miercuri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, si ambasadorul Andrew Noble.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), romanii sunt a doua cea mai numeroasa comunitate care a depus cereri pentru noul statut.
"Romania acorda o atentie deosebita monitorizarii cat mai cuprinzatoare a implementarii sistemului de inregistrare pentru obtinerea noului statut (...) pentru a se asigura ca toti cetatenii nostri vor beneficia in continuare de aceleasi drepturi ca in prezent", a spus Ciamba.
El a reiterat necesitatea adoptarii tuturor masurilor care se impun, in vederea evitarii sincopelor si garantarii accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetateni.
De asemenea, discutiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetatenilor romani si britanici, in contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul Romaniei si de Regatul Unit privind salvgardarea, pe baza de reciprocitate, a statutului dobandit de cetatenii europeni si britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza in perioada urmatoare, puncteaza MAE.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a aratat ca "pregatirile la nivel legislativ pe acest palier au intrat in etapa finala, evidentiind... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 21:03
Uniunea Europeana si Curtea Suprema a Marii Britanii ii solicita premierului Boris Johnson sa prezinte planuri urgente privind solutionarea crizei politice generate de iesirea tarii din Blocul comunitar.
Curtea Suprema a Marii Britanii a decis miercuri sa ii solicite premierului Boris Johnson sa prezinte un plan in legatura cu masurile in cazul in care instanta va anula decizia de suspendare a Parlamentului de la Londra, potrivit Bloomberg.
Presedintele Curtii, judecatoarea Brenda Hale, a anuntat ca informatiile solicitate Guvernului vor trebui sa fie prezentate instantei pana la finalul audierilor, ceea ce inseamna ca Executivul britanic are termen pana joi pentru a prezenta masurile pe care intentioneaza sa le ia in cazul unui verdict nefavorabil.
James Eadie, reprezentantul Guvernului, a declarat ca acest plan va fi prezentat in forma scrisa in cel mai scurt timp.
Totodata, Uniunea Europeana a decis sa ii solicite lui Boris Johnson sa prezinte un plan privind Brexit pana la finalul acestei luni, in caz contrar riscand ca tara sa iasa din Blocul comunitar fara un acord. In cadrul unor discutii care au avut loc miercuri la Paris, presedintele Frantei, Emmanuel Macron si Antti Rinne, premierul Finlandei, tara care detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, au decis sa ii dea acest ultimatum premierului britanic.
"Daca Marea Britanie vrea sa discute despre eventuale alternative la Acordul Brexit, acestea trebuie prezentate pana la sfarsitul... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 22:09
Guvernul britanic a publicat concluziile dosarului "Operatiunea Yellowhammer", care evalueaza consecintele cele mai brutale ale unui Brexit fara acord ("no deal") . Documentul releva nepregatirea Regatului Unit in fata pericolelor cu care s-ar putea confrunta pe 31 octombrie: inflatia, penuriile si tensiuni sociale.
Deputatii britanici au obligat Guvernul prin vot, saptamana trecuta, sa publice acest raport, intocmit in eventualitatea unui Brexit fara acord, lucru pe care Executivul l-a facut miercuri, relateaza AFP si Reuters.
Fragmente din document au fost divulgate in august si dezvaluie riscul unor penurii de hrana, carburanti si medicamente, blocaje in porturi si din cauza reimpunerii frontierei fizice in Irlanda.
Situatia pregatirii publicului si sectorului comercial in cazul unui Brexit fara acord ramane "slaba", confirma documentele oficiale.
Traversarea Canalului Manecii risca sa fie deosebit de perturbata in cazul unui "no deal". Pana la 85% dintre gabaritele depasite britanice ar putea sa nu fie in masura sa treaca de controlul vamal francez si sa antreneze o scadere cu "40 pana la 60% a nivelului actual" al circulatiei.
Acest lucru ar urma sa afecteze nu doar traficul intre Dover si Calais, ci si Gibraltarul, un teritoriu britanic situat in sudul Spaniei, din cauza introducerii unor controale vamale la frontiera cu Uniunea Europeana (UE).
Aceste perturbari ar putea dura trei luni si ar "avea impact asupra aprovizionarii cu medicamente si... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 12:41
Comisia Europeana a propus miercuri disponibilizarea sumei de 780 de milioane de euro pentru a sustine companiile UE, lucratorii si statele membre cele mai afectate de un Brexit fara acord, relateaza dpa.
"Termenul limita de 31 octombrie 2019 este la numai opt saptamani distanta", scrie executivul comunitar intr-o comunicare publicata miercuri.
"Putinul timp care ramane si situatia politica din Marea Britanie au marit riscul ca Marea Britanie sa se retraga la aceasta data fara un acord", subliniaza Comisia de la Bruxelles in documentul mentionat.
Uniunea Europeana a propus adaptarea a doua fonduri existente in acest sens - Fondul de solidaritate al UE, care ajuta statele membre sa faca fata dezastrelor naturale, si un fond pentru globalizare destinat angajatilor concediati din cauza problemelor economice mondiale.
Din aceste fonduri ar urma sa fie disponibilizate pana la 780 de milioane de euro pentru a ajuta statele membre sa acopere orice "povara financiara serioasa" inevitabila provocata de un Brexit fara acord, precum si a sustine lucratorii care si-au pierdut locurile de munca din cauza acestei situatii.
Propunerea trebuie votata de statele membre UE si de Parlamentul European.
Alte propuneri prezentate miercuri includ ajustari tehnice la masurile de contingenta existente in lumina deciziei de a amana Brexitul de la data sa initiala, din martie 2019.
Comisia Europeana a publicat, de asemenea, si o asa-numita "to do list" pentru a ajuta afacerile... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 18:31
Destinatia a fost stabilita in iunie, la referendum: Marea Britanie iese din Uniunea Europeana. Insa drumul pana acolo va fi complex si complicat, caci este presarat cu numeroase obstacole.
Premierul Theresa May a transmis ca va invoca Articolul 50 pana in martie 2017, ceea ce va declansa numaratoarea inversa. Astfel, UK are la dispozitie 2 ani ca sa negocieze termenii divortului de UE.
Mai mult, seful Guvernului de la Londra a dat de inteles ca separarea va fi una oarecum dura, cel putin in trei domenii: munca, comert si piata financiara. Adica cele mai importante. Asa ca tara trebuie sa isi asigure cel putin o plecare eleganta si nu prin usa din spate.
"Dur, lin sau parcurs doar pe jumatate?" - aceasta este intrebarea pusa de publicatia The Economist in legatura cu drumul catre Brexit.
Comertul
Punctul central al negocierilor il reprezinta accesul UK la piata unica europeana. Cei care sunt in favoarea Brexit au sugerat ca, odata iesita din UE, tara va putea obtine ...citeste mai departe despre "Drumul catre Brexit: Dur, lin sau parcurs doar pe jumatate?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 07:18
Ministrii de externe din cele sase tari fondatoare ale Uniunii Europene se reunesc sambata la Berlin, pentru a discuta consecintele deciziei istorice a Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, in timp ce liderul Parlamentului European il acuza pe David Cameron ca a luat ostatic un continent intreg, relateaza AFP.
Intre consternare si apeluri la calm, liderii si oficialii europeni se mobilizeaza pentru a face in asa fel inca, dupa socul Brexit, tranzitia sa fie cat mai putin dureroasa posibil, informeaza News.ro.
In aceste conditii, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier ii va primi pe omologii sai Jean-Marc Ayrault (Franta), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) si Jean Asselborn (Luxemburg) pentru "o discutie pe teme actuale ale politicii europene", se arata intr-un comunicat al MAE de la Berlin.
Steinmeier si-a exprimat regretul dupa votul britanicilor, favorabili in proportie de 51,9% Brexit, potrivit rezultatelor ...citeste mai departe despre "Fondatorii UE se reunesc de urgenta la Berlin: Cameron, acuzat ca da peste cap tot continentul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 11:35