Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.
Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.
"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.
Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".
Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie
La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Canada si Marea Britanie ar fi pe cale sa incheie un acord care va asigura continuarea comertului liber dintre cele doua tari dupa Brexit, pana cand Parlamentul canadian va aproba un nou acord bilateral, convenit in noiembrie.
Cele doua tari discuta un mecanism punte, care le va permite sa elimine temporar tarifele, transmite Reuters citand surse apropiate situatiei.
Acesta va fi probabil sub forma unui memorandum de intelegere, pe care Ottawa il poate conveni fara sa aiba nevoie de acordul Parlamentului.
Boris Johnson se plange ca negocierile pentru Brexit sunt "dificile": "Usa noastra este deschisa", dar UE "sa vina cu ceva"
Acest lucru inseamna ca partile implicate pot evita impunerea reciproca de tarife, atunci cand Marea Britanie iese din UE pe 31 decembrie.
Canada si Marea Britanie au incheiat un acord comercial pe 21 noiembrie, pentru a proteja schimbul de bunuri care are un volum de 29 de miliarde de dolari canadieni (22,7 miliarde dolaari americani).
Britanicii si europenii mai au doar "cateva ore" la dispozitie pentru a incheia un acord post-Brexit. Oficial: UE va instala bariere daca britanicii refuza sa-si adapteze legislatia standardelor europene
Insa, Camera Comunelor din Canada a incheiat sesiunea de toamna pe 21 decembrie fara sa aprobe acordul, ceea ce inseamna, teoretic, ca cele doua tari vor incepe sa isi impuna reciproc tarife pe exporturi, de la 1 ianuarie.
"Ar trebui sa fie anuntat ceva in urmatoarele zile. Este vorba despre... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 08:12
Odata Brexit-ul consumat, Regatul Unit si-a inceput sambata noua sa viata in afara Uniunii Europene, avand drept principale provocari sa stranga randurile dupa ani de disputa, sa teasa noi legaturi cu blocul celor 27 si sa defineasca noul sau loc in lume, relateaza France Presse.
La Belfast, capitala provinciei britanice Irlanda de Nord, in prima linie din cauza frontierei sale terestre cu Irlanda, viata isi urmeaza cursul dupa ruptura istorica cu UE, care a pierdut pentru prima data un stat membru, dupa 47 de ani de mariaj tumultuos.
"Sunt doar multumita ca au ajuns la un acord, pentru ca drumul a fost lung si dificil. Sa incepem sa ne construim viitorul", a declarat vanzatoarea Linda Fodor, in varsta de 50 de ani, pentru France Presse.
Si britanicii care traiesc in strainatate simt ruptura de UE. "Astazi nu mai sunt egala cu vecinii mei francezi?", intreaba Erica Lane, care locuieste de 20 de ani in departamentul Dordogne. Inainte "eram cu totii la fel, iar acum ma simt putin ca o straina", a spus ea.
Chiar daca Brexit-ul a fost un moment istoric, el nu va aduce mari schimbari concrete imediat, cu exceptia faptului ca Regatul Unit nu mai este reprezentat in institutiile europene, ale caror reguli va continua totusi sa le respecte pana la incheierea perioadei de tranzitie, pe 31 decembrie 2020.
Semn discret al acestei schimbari, o noua placa marcheaza schimbarea numelui Reprezentantei Marii Britanii la UE de la Bruxelles, denumire rezervata tarilor membre,... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 08:44
Brexit-ul urmeaza sa aiba loc la miezul noptii de vineri spre sambata, la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana (UE) la 23 iunie 2016.
Schimburile zilnice intre Regatul Unit si UE vor continua ca inainte, pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada de tranzitie de 11 luni, Londra si Bruxelles-ul isi vor negocia relatia viitoare.
AFP prezinta ce se va schimba.
66 de milioane de cetateni mai putin
Vineri, la ora locala 23:00 (sambata, 1:00, ora Romaniei), UE va pierde - pentru prima oara - un stat membru, care este, in plus, una dintre cele mai mari si mai bogate tari din bloc.
Odata cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE va scadea la aproximativ 446 de milioane de oameni.
Teritoriul Uniunii se va micsora, de asemenea, cu 5,5%.
In cazul in care va decide vreodata sa se intoarca, regatul va trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.
Institutiile
La Bruxelles, retragerea Union Jack de la Parlamentul European (PE) va simboliza o schimbare reala: Regatul Unit iese din UE si devine "tara terta".
Niciunul dintre cei 73 de eurodeputati britanici alesi in mai 2019 nu va mai participa la lucrarile PE - 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.
Londra nu va mai avea dreptul sa prezinte un candidat la un post de comisar european. Deja nu mai exista un reprezentat britanic in Executivul european, dupa ce Boris Johnson a refuzat sa propuna unul in... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 08:26
Administratia publica din Regatul Unit, modul de actiune al Parlamentului de la Westminster si functionarea sistemului judiciar britanic au trezit, de-a lungul timpului, admiratia intregii lumi. Din 2016, insa, lucrurile s-au schimbat in rau. Si nici perioada imediat urmatoare nu se anunta prea buna pentru englezi.
Lumea se obisnuise sa priveasca invidioasa soliditatea institutiilor din Marea Britanie. La urma urmei, spre deosebire de Regatul Unit, multe state nu s-au bucurat inca de administratie publica nepolitizata, de parlament care sa lucreze eficient, de Justitie indepedenta, de legislatie fundamentala pragmatica si de unitate, scrie The Guardian.
Intrebarea este: cat vor mai dura toate acestea in Marea Britanie? E greu de spus, in conditiile in care votul pentru Brexit si anii de nesiguranta care au urmat au erodat fundatiile tuturor pilonilor societatii britanice enumerati mai sus.
Prima care a avut de suferit de pe urma luptelor pentru Brexit a fost administratia publica. Aparatul administrativ britanic s-a mandrit dintotdeauna cu capacitatea sa de a sprijini demersurile Guvernului, indiferent de culoarea politica a acestuia.
E un lucru rar intalnit nu doar in Europa, ci si in lume. Spre exemplu, in SUA liderii administratiei publice sunt numiti politic. In Australia, acestia sunt incojurati de consilieri alesi politic. Pana si in Germania secretarii de stat ajung in functii tot pe baza unor simpatii si sustineri politice. Dar in UK nu e asa.... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 18:00
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord ar arunca economia britanica in recesiune si ar creste imprumuturile statului cu 30 de miliarde lire sterline pe an, a avertizat, joi, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara (OBR), un organism independent de Guvern.
Cei doi candidati la postul de prim-ministru, Boris Johnson si Jeremy Hunt, nu au exclus ipoteza unui Brexit fara acord, o eventualitate pentru care Fondul Monetar International (FMI) a pus la punct doua scenarii, unul dur si unul soft, transmite AFP.
Previziunile OBR se bazeaza pe un scenariu de tip "no-deal soft". In aceasta ipoteza, un regim tarifar temporar anuntat de Guvernul de la Londra ar urma sa permita ca 87% din produsele importate sa fie scutite de taxe pe import timp de un an, dupa care se va trece la un regim de timp "natiunea cea mai favorizata" pentru UE, conform caruia taxele de import vor fi de aproximativ 4%. In schimb, restul de 13% din produsele importate ar urma sa faca imediat obiectul unor tarife vamale.
In plus, introducerea barierelor non-tarifare pentru schimburile comerciale cu UE ar antrena o majorare a preturilor produselor importate, in timp ce imigratia neta in Regatul Unit se va diminua cu 25.000 de persoane pe an pana la finele deceniului, ceea ce va duce la reducerea fortei de lucru disponibile.
"Impreuna, acestea vor impinge economia in recesiune, pretul activelor si lira sterlina inregistrand o scadere semnificativa. Produsul Intern Brut real va scadea... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:38
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat regretul pentru respingerea acordului privind Brexit si a cerut cerut Marii Britanii sa isi clarifice urgent intentiile.
"Observ cu regret rezultatul votului din aceasta seara. Riscul unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE a crescut odata cu votul din aceasta seara. Solicit Regatului Unit sa isi clarifice intentiile cat mai rapid posibil. Timpul este aproape de final", a scris Juncker pe Twitter.
I take note with regret of the outcome of the vote in the @HouseofCommons this evening. I urge the #UK to clarify its intentions as soon as possible. Time is almost up #Brexit https://t.co/SMmps5kexn- Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) January 15, 2019
O reactie extrem de rapida a venit de la presedintele Consiliulu European, Donald Tusk.
"Daca un acord e imposibil sa fie gasit si nimeni nu il vrea, atunci cine va avea macar curajul in final sa spuna care e singura solutie pozitiva?", a scris Tusk pe Twitter.
If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?- Donald Tusk (@eucopresident) January 15, 2019
La randul sau, presedintele Parlamentului European Antonio Tajani a afirmat ca votul impotriva acordului privind Brexitul este o veste proasta. El a precizat ca primele ganduri se indreapta catre cetatenii europeni care locuiesc in Marea Britanie si la britanicii care traiesc in alte state UE.
"Votul de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 22:37
Negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat, joi, ca Marea Britanie poate reveni, pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, asupra pozitiei de a iesi din piata unica si uniunea vamala.
Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May pana la 31 decembrie 2020 pentru a se razgandi in privinta iesirii din piata unica si uniunea vamala, afirmand: "Atat timp cat nu au iesit (din UE), in timpul perioadei de tranzitie, orice este inca posibil", transmite Press Association (PA).
Theresa May s-a folosit de un discurs din luna martie pentru a-si reitera "liniile rosii" legate de Brexit, si anume iesirea tarii din piata unica si uniunea vamala, precum si de sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE.
Vezi si Mii de cetateni UE risca sa-si piarda statutul legal in Marea Britanie dupa Brexit - ce trebuie sa faca
Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranzitie de 21 de luni se va sfarsi la 31 decembrie 2020, data ce coincide cu incheierea cadrului bugetar multianual al UE 2014-2020.
"Daca britanicii doresc sa-si modifice liniile rosii, le vom modifica pe ale noastre in consecinta", a afirmat Barnier joi, in fata presei.
"Nu aud acest lucru acum, dar orice este posibil, nu exista dogmatism", a continuat el.
"Ceea ce creeaza problema in Irlanda este decizia Marii Britanii de a iesi din UE, dar si... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 12:47