Cu aproximativ o luna inainte de data programata pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, constructorii auto din blocul comunitar si-au unit fortele pentru a trage un semnal de alarma cu privire la pierderile in valoare de miliarde de euro care vor aparea in conditiile unui Brexit fara acord.
Opririle de productie ar urma sa coste 50.000 de lire sterline pe minut numai in Marea Britanie, transmite Reuters.
Marea Britanie urmeaza sa iasa din UE la data de 31 octombrie, insa companiile sunt din ce in ce mai ingrijorate cu privire la lipsa de progrese inregistrate de premierul Boris Johnson spre un nou acord de retragere care sa inlocuiasca precedentul acord negociat de Theresa May, pe care Parlamentul britanic l-a respins de trei ori.
Intr-un comunicat de presa comun publicat luni, mai multe asociatii, printre care Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Asociatia furnizorilor europeni de componente auto si alte 17 asociatii nationale, au tras un semnal de alarma asupra consecintelor unui Brexit fara un acord asupra unei industrii care regrupeaza 13,8 milioane de angajati in Uniunea Europeana, incluzand Marea Britanie, sau 6,1% din forta de munca totala.
"Plecarea Marii Britanii din UE fara un acord ar declansa o modificare fundamentala a conditiilor de tranzactionare, cu tarife in valoare de miliarde euro care ameninta sa afecteze alegerile consumatorilor pe ambele maluri ale Canalului Manecii", se arata in comunicatul de presa... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 11:30
Scotia ar putea organiza un nou referendum privind independenta fata de Marea Britanie in cazul producerii unui Brexit fara niciun acord, a avertizat miercuri premierul scotian, Nicola Sturgeon.
Aflata in vizita la Berlin, Nicola Sturgeon a declarat ca, in cazul in care Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit, Scotia ar putea organiza in 2020 un nou referendum privind independenta.
"Am putea organiza (referendum pentru independenta -n.red.) anul viitor", a afirmat Nicola Sturgeon, citata de Mediafax.
Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a avut discutii in urma cu doua zile cu premierul Boris Johnson. Juncker a spus insa ca de la Londra nu a venit inca nicio solutie satisfacatoare in vederea unui acord de Brexit.
De cealalta parte Johnson a anuntat ca nu va cere o noua amanare a Brexitului si ca Marea Britanie va iesi din uniunea Europeana (UE) la 31 octombrie, asa cum s-a angajat, relateaza Reuters.
Boris Johnson insista asupra unei iesiri a Regatului Unit din UE, in pofida unei legi prin care Camera Comunelor il obliga sa ceara o amanare cu trei luni a Brexitului, in cazul in care se dovedeste incapabil sa ajunga la un acord al Brexitului cu europenii pana la 19 octombrie.
Scotia a mai facut un referendum pentru independenta in urma cu 5 ani, insa a atunci raspunsul a fost majoritar nu. Diferenta nu a fost insa atat de mare: 55,3 la suta dintre cei care au mers la vot s-au declarat impotriva... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 20:10
Franta este pregatita de un Brexit fara acord ("no deal"), a anuntat joi ministrul francez al Conturilor Publice Gerald Darmanin, la finalul unui test organizat la terminalul de feribot de la Ouistreham, in nordul Frantei.
"Franta este pregatita. Ea este pregatita din martie. Ea este si mai pregatita azi. Aceste teste o arata", a declarat ministrul in portul Ouistreham unde, potrivit Guvernului, camioanele de pe un feribot au fost debarcate si controlate, joi, ca si cum ar fi avut loc un Brexit dur.
Ouistreham este al treilea cel mai important port francez.
"Nu reusim sa recream in cateva ore o frontiera care nu mai exista"
Ministrul a declarat insa ca este "un pic ingrijorat de modul in care britanicii se pregatesc, la randul lor". "Nu reusim in cateva ore (...) sa recream o frontiera care nu mai exista de cativa ani", a insistat el.
Gerald Darmanin a spus, de asemenea, ca "nu vor exista blocaje in Franta". "Nu poate exista tromboza", a subliniat el.
Intrebat de AFP despre riscul unei fluiditati mai reduse a traficului, presedintele Brittany Ferries Jean-Marc Roue s-a aratat mai putin ferm.
"Exercitiul pe care-l facem (joi) ne permite sa afirmam ca riscurile sunt foarte minime". Insa "exista in continuare posibilitatea unui blocaj informatic sau a unui camion care nu a facut nimic, nicio declaratie. Este posibil", a nuantat el.
In vederea fluidizarii traficului, transportatorii este necesar sa declare vamei marfurile printr-un sistem informatic,... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 21:21
Irlanda isi va construi luna viitoare bugetul pe 2020 pe baza ipotezei unui Brexit fara acord, a anuntat miercuri ministrul de finante Paschal Donohoe, citat de Reuters.
In iunie, guvernul de la Dublin a prezentat doua strategii bugetare: o optiune preferata, care prevedea cresterea excedentului in cazul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana in cadrul unui acord, si un scenariu fara reglementarea Brexit-ului, urmat de un deficit pentru amortizarea socului. Proiectul anuntat acum accepta revenirea la deficit.
Ministerul de finante nu a luat in considerare si eventualitatea ca Regatul Unit va ramane in UE.
"Data fiind incertitudinea si lipsa de claritate privind calendarul si formatul iesirii Regatului Unit, pregatirea unui scenariu fara acord este cea mai rezonabila abordare", a declarat Donohoe intr-o conferinta de presa. "De aceea, acesta este un buget care va fi sigur, un buget prudent. Se va concentra pe asigurarea existentei resurselor necesare in momentul unei schimbari, pentru a ajuta tara noastra sa se pregateasca de socul care s-ar putea produce la sfarsitul lui octombrie sau in diferite alte scenarii in 2020", a adaugat el.
In ambele cazuri, ar fi disponibile 2,8 miliarde de euro, din care 2,1 miliarde au fost deja angajate pentru cheltuieli de infrastructura si cresteri salariale in sectorul de stat. Diferenta ar putea fi utilizata fie pentru cheltuieli suplimentare si reducerea impozitarii, ca in anii anteriori, fie redirectionata spre... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 10:49
Membrii Camerei Lorzilor au decis sa aprobe pana vineri proiectul de lege "Benn", care impiedica un Brexit fara acord.
Camera Comunelor s-a impotrivit de trei ori prim-ministrului Boris Johnson in acest sens, scrie The Guardian. Johnson a si esuat in incercarea de a forta organizarea de alegeri anticipate.
Jeremy Corbyn, liderul laburist, i-a spus lui Johnson ca nu va fi de acord cu propunerea lui pana ce proiectul de lege nu va primi consimtamantul regal.
Imediat dupa, prim-ministrul l-a numit pe Jeremy Corbyn "primul lider al opozitiei din istoria democrata a tarii noastre care refuza invitatia la alegeri".
Joi, la ora locala 01.30, in urma unor dezbateri ample, membrii Camerei Lorzilor au aprobat o motiune de a schimba ordinea de zi, iar proiectul de lege - care a trecut miercuri de Camera Comunelor, cu ajutorul rebelilor Tory si al opozitiei - va reveni in camera inferioara a Parlamentului britanic pana la ora 17.00, vineri.
Proiectul va putea fi votat din nou de membrii Parlamentului luni si prezentat pentru consimtamantul regal. Lorzii vor dezbate joi proiectul "Benn" si amendamentele.
Angela Smith, liderul laburistilor in Camera Lorzilor, a spus ca opozitia sustine aceasta mutare si ca spera ca vineri nu vor exista "alte zadarniciri" ale proiectului.
"Ce noapte a fost. A fost o dezbatere lunga si sunt recunoscatoare lorzilor care au ramas. Demonstreaza importanta muncii pe care o facem, dar si a problemei pe care o dezbatem. Sunt recunoscatoare... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 09:13
Uniunea Europeana se asteapta ca Regatul Unit sa-si onoreze, chiar si in cazul unui Brexit fara acord, toate obligatiile sale financiare asumate in timpul apartenentei sale la blocul comunitar, a afirmat luni o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, potrivit Reuters.
Declaratia survine dupa ce premierul britanic Boris Johnson a spus ca, daca Regatul Unit iese din UE fara un acord, tara nu va mai datora 39 de miliarde de lire sterline catre bugetul comunitar, asa cum convenise fostul premier Theresa May.
''Toate angajamentele care au fost asumate de cele 28 de state membre trebuie sa fie onorate. Acest lucru este valabil de asemenea si in special in cazul unui scenariu fara acord, cand este de asteptat ca Regatul Unit sa continue sa-si onoreze angajamentele facute in timpul apartenentei la Uniunea Europeana'', a declarat purtatoarea de cuvant Mina Andreeva.
''Achitarea datoriilor este cruciala pentru inceperea unei noi relatii de pe o pozitie corecta, bazata pe incredere mutuala'', a continuat reprezentanta CE, adaugand ca aceasta chestiune nu a fost evocata oficial de Londra pana acum.
Boris Johnson a promis sa scoata Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an, chiar daca Londra si Bruxellesul nu incheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de UE si fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.
Principalul punct de divergenta este asa-numita ''plasa de siguranta'', clauza din acordul de retragere ce are drept scop... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 21:46
Comisia Europeana a declarat luni ca Uniunea Europeana este pregatita pentru un Brexit fara acord, avertizand totodata ca Marea Britanie va avea de suferit cel mai mult in urma unui astfel de scenariu, potrivit Reuters.
In cadrul unei conferinte de presa, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat ca o iesire fara acord a Marii Britanii din blocul comunitar nu este in niciun caz scenariul preferat de UE, adaugand ca executivul comunitar nu vede nevoia unor pregatiri suplimentare pentru situatii neprevazute in acest stadiu.
"In mod evident, aceasta va provoca disfunctionalitati semnificative atat pentru cetateni, cat si pentru mediul de afaceri, ceea ce va avea un impact economic negativ grav", a apreciat Bertaud, avertizand impotriva oricarei iesiri bruste din UE.
"Acesta ar fi proportional mult mai mare pentru Regatul Unit decat pentru cele 27 de state ale UE", a spus ea, citand o declaratie facuta anterior de presedintele Comisiei in exercitiu, Jean-Claude Juncker, care a spus ca daca se va ajunge la un Brexit fara acord, "britanicii vor fi, din pacate, cei mai mari perdanti".
Partidul Laburist, de opozitie, a cerut luni la Londra ca parlamentul sa revina din vacanta pentru a discuta despre masurile ce ar trebui sa fie luate pentru a atenua disfunctionalitatile ce ar putea sa apara ca urmare a Brexitului, dupa ce documente guvernamentale care au ajuns in presa relevau posibilitatea unor penurii de produse alimentare, carburanti si... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:48
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord ar arunca economia britanica in recesiune si ar creste imprumuturile statului cu 30 de miliarde lire sterline pe an, a avertizat, joi, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara (OBR), un organism independent de Guvern.
Cei doi candidati la postul de prim-ministru, Boris Johnson si Jeremy Hunt, nu au exclus ipoteza unui Brexit fara acord, o eventualitate pentru care Fondul Monetar International (FMI) a pus la punct doua scenarii, unul dur si unul soft, transmite AFP.
Previziunile OBR se bazeaza pe un scenariu de tip "no-deal soft". In aceasta ipoteza, un regim tarifar temporar anuntat de Guvernul de la Londra ar urma sa permita ca 87% din produsele importate sa fie scutite de taxe pe import timp de un an, dupa care se va trece la un regim de timp "natiunea cea mai favorizata" pentru UE, conform caruia taxele de import vor fi de aproximativ 4%. In schimb, restul de 13% din produsele importate ar urma sa faca imediat obiectul unor tarife vamale.
In plus, introducerea barierelor non-tarifare pentru schimburile comerciale cu UE ar antrena o majorare a preturilor produselor importate, in timp ce imigratia neta in Regatul Unit se va diminua cu 25.000 de persoane pe an pana la finele deceniului, ceea ce va duce la reducerea fortei de lucru disponibile.
"Impreuna, acestea vor impinge economia in recesiune, pretul activelor si lira sterlina inregistrand o scadere semnificativa. Produsul Intern Brut real va scadea... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:38
Bancile britanice detin suficient capital pentru a face fata simultan unui Brexit fara acord si unui razboi comercial global, a anuntat joi Banca Angliei (BoE), ca parte a evaluarii sale bianuale privind riscurile financiare, transmite Reuters.
De asemenea, BoE a confirmat ca se va concentra si mai mult asupra riscurilor, cum ar fi criptomonedele, socurile legate de lichiditati si fondurile care investesc in active nelichide.
"Probabilitatea observata a unui Brexit fara acord a crescut de la inceputul anului. Sistemul bancar britanic ramane suficient de solid pentru a face fata socurilor economice si financiare care ar putea fi asociate cu Brexit", se arata in raportul Comitetului de politica financiara (FPC) al Bancii Angliei. Institutia avertizeaza ca "stabilitatea financiara nu este acelasi lucru cu stabilitatea pietelor. Volatilitatea semnificativa si modificarea preturilor activelor sunt de asteptat in cazul unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana".
De asemenea, Banca Angliei atrage atentia ca tensiunile comerciale dintre SUA si China au sporit riscurile financiare globale, pe fondul cresterii numarului companiilor cu un grad ridicat de indatorare in Statele Unite, Europa continentala si in alte regiuni.
FPC si Autoritatea de reglementare a pietei financiare din Marea Britanie (FCA) vor analiza daca fondurilor de investitii ar trebui sa li se ceara sa stabileasca o perioada mai lunga de timp pentru retragerea banilor de catre... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:36