Iesirea Regatului Unit de pe piata unica a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2021, va veni cu o serie de probleme de natura financiara, fiscala, dar si birocratica pentru ambele parti, si, implicit, si pentru Romania. Expertii chestionati de Ziare.com vorbesc despre scumpiri ale produselor ce vor veni dinspre Regatul Unit spre tara noastra, dar si invers, pentru ca taxele vamale ce vor exista la import si export ar putea ajunge sa fie undeva la 4-6%.
Ba mai mult, se vorbeste despre o despartire dura, adica aceea fara acord, iar in absenta acestuia, ruptura economica dintre cele doua va avea un efect de tavalug pe tot lantul comercial pentru britanici, dar si pentru romani.
"Brexitul ne afecteaza pe doua canale. In primul rand, legat de circulatia oamenilor, si aici se pune problema daca romanii vor putea sa mearga in vacante in Regatul Unit dupa 1 ianuarie. Da, vom putea merge fara viza, dar doar cu buletinul sau pasaportul asta pana cel putin in luna octombrie cand, de la 1, Marea Britanie nu va accepta decat pasapoarte", ne-a declarat analistul economic, Adrian Negrescu.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu ia in considerare si un scenariu mai sumbru.
"Britanicii vor dori sa le acorde cetatenilor UE acces facil in tara si pe viitor, nu viza pentru care sa astepte cateva zile si sa mai plateasca. Acest lucru, deja va ajunge sa contribuie la scaderea numarului de turisti in Regatul Unit si nu cred ca vor nici asta", a afirmat Traian... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2020, ora 00:07
Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1600 companii cu actionariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este insa contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Topul celor mai mari... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:42
Cartile de identitate emise de statele membre ale UE raman valabile pentru accesul transportatorilor romani in Marea Britanie, dupa data de 29 martie, insa aceasta situatie se va modifica pe parcurs, in functie de viitoarea relatie dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, se mentioneaza in raspunsul trimis de autoritatile britanice la solicitarea Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Raspunsul autoritatilor britanice survine dupa ce UNTRR a solicitat informatii privind situatia firmelor de transport rutier din Romania care efectueaza operatiuni de transport din Marea Britanie in UE sau din UE in Marea Britanie, dupa 29 martie, data retragerii Regatului Unit din UE.
In cazul in care, pana la 29 martie, nu va exista un acord intre Regatul Unit si UE privind Brexit, va reintra in vigoare Acordul din 1969 intre Romania si Marea Britanie cu privire la transporturile rutiere internationale, se mentioneaza in comunicatul UNTRR.
Referitor la operatiunile de transport rutier de marfa si persoane, Marea Britanie isi doreste un Brexit usor si sa incheie un acord cu UE care sa fie in avantajul ambelor parti, precizeaza UNTRR.
"Regatul Unit saluta Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind normele comune care asigura conectivitatea de baza a transportului rutier de marfuri cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniune. In acest sens, Marea Britanie colaboreaza cu... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:48
Referendumul din Marea Britanie initiat de David Cameron si mai ales rezultatul au produs stupoare printre sustinatorii proiectului european (Uniunii Europene), cu consecinte majore pe multiple planuri. Dar votul pentru iesirea MB din Uniune a exprimat nu numai divizarea societatii peste Canalul Manecii, ci un sindrom larg raspandit in Europa.
Acest sindrom poate fi explicat prin politici publice ce nu au reusit sa protejeze pe cei care au pierdut in procesul globalizarii economice impletit cu schimbari de ordin tehnologic; multi cetateni (nu numai in varsta) se simt nedreptatiti de distributia veniturilor in societate; exista si sentimentul ca oamenii nu mai sunt stapani pe destinele lor. De aici apare si o tendinta de respingere a elitelor politice.
Este graitor ca, in Franta, presedintele Macron declara ca daca s-ar organiza un scrutin in Hexagon rezultatul ar putea fi similar. Aceasta remarca spune enorm pentru a intelege constelatia de circumstante ce tensioneaza relatii sociale si dinamici politice pe Continent; sa nu omitem ca Macron a candidat in alegerile prezidentiale pe o platforma centrista, tocmai pentru a se delimita de partidele traditionale.
In Germania, care economic si politic este pilonul in jurul caruia se roteste constructia europeana, principalul partid de opozitie in Bundestag (dupa formarea noului guvern de coalitie) este formatiunea de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania).
In Italia, Miscarea 5 Stele se situeaza pe primul loc in... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 00:00
Premierul Dacian Ciolos sustine ca decizia Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana, dar si evenimentele tragice din Belgia, Franta si Germania, ar putea avea impact si asupra economiei romanesti, prin gradul de incertitudine pe care il creeaza.
"Aceste evenimente (Brexit, atacurile - n.red.) au un impact imediat prin faptul ca creeaza incertitudine si stiti ca pe pietele financiare cel mai periculos lucru este incertitudinea, ceea ce creeaza volatilitate pe piete si asta poate sa aiba un impact asupra predictibilitatii.
(...) Aceste lucruri pot sa aiba un impact si asupra economiei Romaniei, prin gradul de incertitudine pe care il creeaza si acest grad de incertidutine depinde si de rapiditatea cu care liderii politici sunt in stare sa ia decizii dupa astfel de evenimente", a spus Ciolos, la... citeste mai departe despre "Ciolos avertizeaza: Brexit-ul si atentatele din UE pot afecta economia tarii noastre" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 12:41
Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din Romania ar insemna evaporarea a aproximativ 2,6 miliarde de euro din economia tarii noastre, arata un studiu efectuat de analistii de la KeysFin, pe baza datelor companiilor cu actionar majoritar din UK.
De la constructii si imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comert, britanicii sunt prezenti in aproape toate segmentele economiei romanesti. Astfel, efectele unei iesiri din piata a firmelor cu capital majoritar din UK ar fi semnificative, in ciuda asigurarilor optimiste date de autoritati.
Guvernul Ciolos prezinta efectele Brexit asupra Romaniei si face o analiza dura a UE
Potrivit datelor KeysFin, afacerile celor 1.098 de firme cu actionariat majoritar britanic din Romania au crescut in ultimii ani in mod sustinut, de la 10,7 miliarde de lei in 2010, la 10,9 miliarde in 2011, 11,3 miliarde in 2013 si au depasit 11,89 miliarde lei in 2014.
Singurul an in care trendul a fost descendent a ...citeste mai departe despre "Cat valoreaza Brexit in Romania? Unde si cat investesc britanicii la noi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 09:44
Pentru cei mai multi dintre romani, vestea ca Marea Britanie ar putea sa iasa din Uniunea Europeana dupa referendumul care va avea loc pe 23 iunie vine, in cel mai bun caz, cu un usor sentiment de disconfort.
Cel mai probabil, in realitate, o larga majoritate din cetatenii UE nu e nici interesata, nici afectata de fenomenul care de cateva zile ii tine pe britanici in tensiune tot mai ridicata.
La Bucuresti domneste maxim o stare de curiozitate, poate o vaga ingrijorare printre cei care sunt speriati de posibilitatea ca Brexit sa devina cea mai dura lovitura pe care Uniunea Europeana a incasat-o din momentul in care a fost fondata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Istoria relatiei dintre Marea Britanie si UE explica si momentul ciudat in care un membru important al Uniunii a ajuns in punctul in care s-ar putea desprinde definitiv de cel mai mare si mai important proiect european.
Euro-scepticii si cinicii de serviciu isi traiesc momentul de gratie, cantand intr-un cor ...citeste mai departe despre "Efectul Brexit asupra Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Iunie 2016, ora 17:11
Nu se prea vorbeste despre cum va fi afectata Romania de o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana dupa referendumul din 23 iunie.
Cumva, liderii de opinie locali traiesc cu convingerea ca o astfel de ruptura nu se va produce. In purul spirit national, noi credem ca se va intampla ceva si "binele va invinge", daca nu, multi vor sari si vor spune "v-am zis eu".
Nu prea credem in democratie, in puterea votului, in efectul campaniilor de orice fel, cu toate ca de peste 25 de ani asa ne ducem zilele, fiind victimele propriului scepticism.
In acest moment, Brexit-ul (cum a fost denumita de presa plecarea Marii Britanii din UE) se poate produce. Media celor 33 de sondaje de opinie facute in luna martie arata ca diferenta intre cei pro UE si cei care vor sa plece e de doar doua puncte, cu o tendinta clara de crestere a celor din urma.
Tabloidele "The Sun", "Daily Express" si "Daily Mail" cu armata lor de peste 20 de milioane de cititori fac o puternica propaganda ...citeste mai departe despre "Brexitul, tot mai posibil. Cum vor fi afectati romanii de decizia britanicilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 21:00
O eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar putea perturba semnificativ remiterile din partea muncitorilor romani care lucreaza in statul britanic, dar ar putea afecta si exporturile Romaniei catre Regatul Unit, potrivit unui raport al analistilor bancii austriece Erste.
"Cel mai pesimist scenariu in cazul unei iesiri a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi impunerea de restrictii care ar putea forta aproximativ 170.000 de romani cu numere de asigurare nationala sa se intoarca in Romania sau sa se mute in alte tari UE.
Asta ar putea conduce la o perturbare majora a fluxului de bani, intrucat expatii romani trimit acasa peste 500 de milioane de euro pe an (0,3% din PIB), potrivit estimarilor noastre", se arata in raportul bancii austriece, care detine in Romania BCR.
Brexit: Mahmureala de la ora ceaiului - De ce iesirea Marii Britanii din UE nu va fi floare la ureche
Problemele economice care ar putea urma pentru Marea Britanie dupa o iesire din UE ar putea fi resimtite si ...citeste mai departe despre "Brexit: Ce risca Romania daca Marea Britanie iese din UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 15:01