Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1600 companii cu actionariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este insa contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Topul celor mai mari... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:42
Londra va pierde active de pana la 800 de miliarde de euro in favoarea Frankfurtului, din cauza Brexit-ului, pana in martie, in conditiile in care bancile isi transfera afacerile in alte centre financiare, potrivit grupului german de lobby Frankfurt Main Finance (FMF).
Datele sunt calculate pe baza informatiilor ca 30 de institutii financiare au cerut aprobarea Bancii Centrale Europene (BCE) sa isi mute sediile centrale la Frankfurt, arata CNBC.
Acest numar va fi si mai mare pana in martie, iar cresterea va continua dupa Brexit, potrivit FMF.
Cei 800 de miliarde de euro transferati din Londra sunt active precum numerar, stocuri si cheltuieli preplatite.
Potrivit unui email al FMF, companiile muta respectivele active de la Londra la Frankfurt pentru ca noile birouri sa indeplineasca conditiile minime prevazute de lege.
Directorul general al FMF, Hubertus Vath, a explicat in raport ca incertitudinile obliga bancile sa isi transfere unele divizii sau toate operatiunile din Marea Britanie.
"Atata timp cat vor persista incrtitudinile, majoritatea institutiilor vor prefera probabil solutia minima. In orice caz, este clar ca vor urma efecte secundare considerabile", a spus acesta.
Mai multe banci mari au anuntat ca vor transfera locuri de munca in afara Londrei, inainte de Brexit.
Banca Angliei avertizeaza ca efectele Brexit vor fi mai grave decat criza financiara, in lipsa unui acord cu UE
FMF anticipeaza ca pana la 10.000 de locuri de munca vor fi... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 08:47
Economia Marii Britanii risca sa fie afectata mai grav decat in timpul crizei financiare, in cazul in care retragerea tarii din Uniunea Europeana se va produce "in mod dezordonat", avertizeaza Banca Angliei.
Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale.
Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Cel putin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Theresa May si-a exprimat regretul ca unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, insa a subliniat ca este determinata sa obtina adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeana pe tema Brexit.
Acordul risca sa fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel ca Marea Britanie ar putea fi nevoita sa se retraga din UE fara niciun acord ori ar avea ca optiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amanarea Brexit.
Banca Angliei a avertizat miercuri seara, intr-un raport de evaluare, ca economia Marii Britanii risca sa se diminueze cu 8% in doar un an, comparativ cu 6,25% in timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pietele financiare si a intarzierilor in procedurile vamale.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 20:45
Dupa o crestere exceptionala a productiei vehiculelor, inregistrata la jumatatea anului 2016 (1,02 milioane de unitati vandute, in urcare cu 8,5% pentru perioada Ianuarie - August comparativ cu aceeasi perioada in 2015), 2017 a cunoscut o scadere a productiei de aproape 2%.
Dinamica sanatoasa a exporturilor din aceasta industrie, orientata puternic catre piata europeana (79% dintre vehiculele asamblate in Marea Britanie sunt exportate, dintre care 56% catre celelalte tari ale UE) nu compenseaza scaderea cererii interne generate de o pierdere a increderii consumatorului, se arata intr-un studiu Coface, remis Business24.
Dependenta industriei auto britanice de piata europeana nu se opreste la exporturi. Sectorul importa 56% dintre piesele necesare pentru asamblarea unui vehicul si este bine integrat in lantul valoric european, permitandu-i sa optimizeze costurile, stocurile si timpii de productie.
In paralel, din 2016, s-a observat un declin abrupt al investitiilor furnizorilor si producatorilor auto (o scadere de 36%, comparativ cu media pentru perioada 2011-2015), o tendinta care devine mai pronuntata in 2017, in ciuda lansarilor a 28 de noi modele (toti producatorii de vehicule la un loc) propuse intre 2017 si 2024.
Perspectivele legate de dificultatile si de rezultatul negocierilor Brexit risca sa prejudicieze in continuare interesul tarii pentru investitii straine, inclusiv companiile mama (Tata Motors, BMW, Nissan si PSA) ale unui numar important de marci... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 17:21
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a avertizat Marea Britanie ca iesirea sa din Uniunea Europeana (Brexit) va avea ca rezultat o incetinire semnificativa a cresterii economiei, transmit Reuters si publicatia The Independent.
OECD se asteapta la un avans al PIB-ului Regatului Unit de 1,5% in 2017 si de 1,2% in 2018. In 2019, cand Marea Britanie ar urma sa paraseasca Uniunea Europeana, cresterea va fi de doar 1,1%, avertizeaza institutia financiara internationala.
Regatul Unit ar urma sa inregistreze anul viitor cel mai slab ritm de crestere dintre statele membre OECD, cu exceptia Africii de Sud, unde se previzioneaza un avans de 1% in 2018.
Marea Britanie ar trebui sa caute cea mai stransa relatie posibila cu UE dupa Brexit, daca vrea sa reduca impactul asupra economiei, se arata in raportul OECD.
"Incetinirea cresterii ar urma sa continue in 2018, din cauza incertitudinilor privind iesirea din UE si impactul inflatiei mai ridicate asupra puterii de cumparare. De asemenea, s-ar putea inregistra o crestere moderata a ratei somajului in Marea Britanie", se arata in raportul OECD.
Institutia se asteapta ca Marea Britanie sa incheie cu UE un acord comercial si de reglementare a perioadei de tranzitie de dupa martie 2019.
Estimarile OCDE sunt mai slabe decat cele oficiale ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (OBR), care se asteapta ca economia britanica sa inregistreze o crestere de 1,5% in 2017 si de 1,4% in 2018. PIB-ul... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:15
Anul 2016 este definit de fapte ce modifica dinamici mari (asa numite in engleza "game changers"): Brexit, alegerile din SUA, pierderea referendumului de catre Matteo Renzi in Italia, atacuri teroriste in serie etc.
Sindromul Brexit
Brexit, ascensiunea unor formatiuni politice eurosceptice, extremiste, exprima tendinte sociale si economice profunde; nu este in primul rand rezultatul unui oportunism politic de conjunctura al unor politicieni populisti.
Un fel de autism a caracterizat elite politice, in ceea ce au facut in anii de pre-criza si in criza.
Imbratisarea unei paradigme simpliste ilustrata de teze precum globalizarea neingradita este win-win mereu, dereglementarea financiara este buna, inflatia scazuta asigura stabilitatea, distributia veniturilor conteaza putin etc, ele toate au invitat situatia de acum in larga masura.
Efectele noii revolutii tehnologice (digitalizare, robotizare, noi materiale etc) nu sunt de subestimat, dar a nu accepta ca politici publice ...citeste mai departe despre "Reexaminand 2016, un an care modifica dinamici mari: Efectul Trump si de ce trebuie salvata UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Decembrie 2016, ora 18:21
Premierul Dacian Ciolos sustine ca decizia Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana, dar si evenimentele tragice din Belgia, Franta si Germania, ar putea avea impact si asupra economiei romanesti, prin gradul de incertitudine pe care il creeaza.
"Aceste evenimente (Brexit, atacurile - n.red.) au un impact imediat prin faptul ca creeaza incertitudine si stiti ca pe pietele financiare cel mai periculos lucru este incertitudinea, ceea ce creeaza volatilitate pe piete si asta poate sa aiba un impact asupra predictibilitatii.
(...) Aceste lucruri pot sa aiba un impact si asupra economiei Romaniei, prin gradul de incertitudine pe care il creeaza si acest grad de incertidutine depinde si de rapiditatea cu care liderii politici sunt in stare sa ia decizii dupa astfel de evenimente", a spus Ciolos, la... citeste mai departe despre "Ciolos avertizeaza: Brexit-ul si atentatele din UE pot afecta economia tarii noastre" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 12:41
Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana "amplifica incertitudinile" pentru economia mondiala, sustin duminica, intr-un comunicat de presa comun, ministrii de finante ai celor mai puternice state din lume (G20).
Ei s-au reunit in acest weekend in sud-estul Chinei, aminteste AFP.
Totusi, ministri de Finante ai statelor G20 au dat asigurari ca tarile UE "sunt bine pozitionate" pentru a contracara "de maniera dinamica" eventualele repercusiuni economice si financiare declansate de Brexit, potrivit comunicatului prezentat de ministrul chinez de finante, Lou Jiwei.
G20 a inclus un posibil Brexit printre "amenintarile" pentru economia mondiala inca inainte de rezultatul votului britanic, in urma cu trei luni.
Intre timp, acest risc s-a concretizat si reuniunea de la Chengdu a fost marcata de numeroase intrebari privind modul in care va avea loc divortul intre Londra si Bruxelles.
Guvernatorul Bancii Japoniei a insistat sambata ca este vorba despre un subiect ...citeste mai departe despre "Avertisment despre Brexit de la reuniunea G20: Un divort urat si de lunga durata va destabiliza economia globala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iulie 2016, ora 13:43
Care sunt consecintele economice dupa Brexit? Fara indoiala Marea Britanie va incasa un soc substantial, iar avantajele vor fi umbrite de colapsul financiar.
Isabel Schnabel, profesor la Universitatea din Bonn si membru in Consiliul de Experti Economici ai Germaniei, arata care vor fi efectele, intr-un editorial publicat de Financial Times.
Economia Marii Britanii va avea de suferit din cauza "divortului" de UE, in special pe partea comerciala. De asemenea, investitiile straine vor fi alungate, iar pozitia Londrei ca un centru global financiar va fi amenintata.
E clar ca Uniunea Europeana va fi afectata de Brexit, insa consecintele sunt greu de cuantificat. Dar chiar conteaza magnitudinea acestui "cutremur"? Isabel Schnabel crede ca nu. "Costurile directe vor pali in fata celor indirecte, care vor rezulta din schimbarile din interiorul UE si miscarile de pe scena politica", a explicat aceasta.
Ea considera ca UE ar putea deveni o entitate mai protectionista, mai ...citeste mai departe despre "Furtuna financiara cauzata de Brexit: Consecintele economice ale iesirii Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:20