Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1600 companii cu actionariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este insa contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Topul celor mai mari... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:42
Americanii au preluat de la britanici, in 2017, titlul de cei mai mari importatori mondiali de sampanie frantuzeasca, in conditiile in care achizitiile britanicilor au scazut pentru al doilea an consecutiv dupa votul in favoarea Brexitului, arata datele publicate duminica de Uniunea Producatorilor de Sampanie din Franta (CIVC).
Inflatia ridicata inregistrata dupa votul in favoarea Brexit, precum si ritmul lent de crestere a salariilor au afectat puterea de cumparare a consumatorilor britanici si au ingrijorat gospodariile cu privire la finantele lor, informeaza Reuters.
In termeni de volum, vanzarile de sampanie frantuzeasca in Marea Britanie, care mult timp a fost cel mai mare importator mondial pentru acest tip de bautura, au coborat cu 11% in 2017, dupa o scadere de 9% in 2016, a informat CIVC.
"Marea Britanie, al doilea mare cumparator in termeni de valoare, continua sa fie afectata in mod negativ de efectele Brexitului", subliniaza CIVC.
In schimb, preturile mai mari au limitat o parte din pagubele provocate de scaderea volumului vanzarilor. Potrivit CIVC, anul trecut, valoarea vanzarilor de sampanie frantuzeasca in Marea Britanie a scazut cu doar 5,7%.
2017 a fost primul an in care piata din SUA a devansat-o pe cea din Marea Britanie, ocupand pozitia de cel mai mare importator mondial de sampanie frantuzeasca cu achizitii in valoare de 586 de milioane de euro.
Pe piata din Franta, vanzarile de sampanie au ramas stabile in termeni de valoare la 2,1... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:44