Londra va pierde active de pana la 800 de miliarde de euro in favoarea Frankfurtului, din cauza Brexit-ului, pana in martie, in conditiile in care bancile isi transfera afacerile in alte centre financiare, potrivit grupului german de lobby Frankfurt Main Finance (FMF).
Datele sunt calculate pe baza informatiilor ca 30 de institutii financiare au cerut aprobarea Bancii Centrale Europene (BCE) sa isi mute sediile centrale la Frankfurt, arata CNBC.
Acest numar va fi si mai mare pana in martie, iar cresterea va continua dupa Brexit, potrivit FMF.
Cei 800 de miliarde de euro transferati din Londra sunt active precum numerar, stocuri si cheltuieli preplatite.
Potrivit unui email al FMF, companiile muta respectivele active de la Londra la Frankfurt pentru ca noile birouri sa indeplineasca conditiile minime prevazute de lege.
Directorul general al FMF, Hubertus Vath, a explicat in raport ca incertitudinile obliga bancile sa isi transfere unele divizii sau toate operatiunile din Marea Britanie.
"Atata timp cat vor persista incrtitudinile, majoritatea institutiilor vor prefera probabil solutia minima. In orice caz, este clar ca vor urma efecte secundare considerabile", a spus acesta.
Mai multe banci mari au anuntat ca vor transfera locuri de munca in afara Londrei, inainte de Brexit.
Banca Angliei avertizeaza ca efectele Brexit vor fi mai grave decat criza financiara, in lipsa unui acord cu UE
FMF anticipeaza ca pana la 10.000 de locuri de munca vor fi... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 08:47
Economia Marii Britanii risca sa fie afectata mai grav decat in timpul crizei financiare, in cazul in care retragerea tarii din Uniunea Europeana se va produce "in mod dezordonat", avertizeaza Banca Angliei.
Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale.
Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Cel putin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Theresa May si-a exprimat regretul ca unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, insa a subliniat ca este determinata sa obtina adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeana pe tema Brexit.
Acordul risca sa fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel ca Marea Britanie ar putea fi nevoita sa se retraga din UE fara niciun acord ori ar avea ca optiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amanarea Brexit.
Banca Angliei a avertizat miercuri seara, intr-un raport de evaluare, ca economia Marii Britanii risca sa se diminueze cu 8% in doar un an, comparativ cu 6,25% in timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pietele financiare si a intarzierilor in procedurile vamale.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 20:45
Aprecierea dolarului si fuga capitalurilor de pe pietele emergente ar putea conduce la o noua criza financiara "majora", sustine miliardarul George Soros, care a avertizat totodata ca Uniunea Europeana se confrunta cu o iminenta criza existentiala.
Abandonarea acordului nuclear cu Iranul si distrugerea aliantei transatlantice dintre UE si SUA "vor avea efecte negative asupra economiei europene si vor provoca si alte dislocari", inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a avertizat marti George Soros intr-un discurs pronuntat la reuniunea anuala a Consiliului european pentru relatii internationale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.
"Am putea sa ne indreptam spre o noua criza financiara majora", a spus Soros, citat de Bloomberg.
Avertismentul lui vine intr-un context in care randamentele pentru obligatiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii emergente precum Turcia si Argentina au probleme in a rezolva consecintele provocate de o inflatie galopanta.
Si Vladimir Putin prevede o criza economica asa cum lumea n-a mai vazut pana acum. De unde porneste totul
Tot ceea ce putea sa mearga prost in UE a mers prost
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, George Soros a apreciat ca Europa se confrunta cu o criza existentiala. "Tot ceea ce putea sa mearga prost a mers prost", a spus miliardarul referindu-se la criza refugiatilor si politicile de austeritate care au adus la putere partidele populiste,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 15:54
Votul pro-Brexit dat la referendum de britanici a provocat ingrijorari in doua mari economii de pe Batranul Continent, iar unii analisti sustin ca tarile de la periferie vor fi lovite puternic de iesirea acestei tari din Uniunea Europeana.
Saptamana trecuta, Italia era vazuta drept "copilul bastard" al Brexit. Jucatorii de pe piata financiara si-au exprimat ingrijorarile legate de efectele pe care votul dat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana le-ar avea asupra bancilor din tara peninsulara.
Insa acum atentia se indreapta catre Portugalia - si nu numai pentru ca a castigat EURO 2016.
Statul iberic ar putea avea parte de un soc, avand in vedere ca datele macroeconomice nu arata prea bine, relateaza Business Insider.
"Referendumul din UK a lovit sistemul bancar din zona euro, care era deja slabit. Institutiile financiare din Italia sunt 'in bataia pustii', dar situatia din Portugalia incepe sa se incinga", a mentionat Marc Chandler, care conduce divizia de ...citeste mai departe despre "Unda de soc la periferia UE: A doua tara care tremura in fata Brexit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 08:20
In timp ce votul pro-Brexit dat de britanici a starnit valva, controverse si agitatie, problemele unei alte tari din UE sunt trecute cu vederea, cu toate ca sunt destul de grave.
Criza politica si cea financiara din Italia nu au primit atentia cuvenita, arata Business Insider. Asta in conditiile in care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va avea loc prea curand, in timp ce tara din Peninsula Iberica e o bomba cu ceas gata sa explodeze pana la finalul anului.
Economia, problemele bancilor si referendumul din Italia sunt subiecte mai urgente decat Brexit, noteaza sursa citata.
Ce se intampla pe scena politica din Italia
Italienii sunt chemati la un referendum, in octombrie, iar rezultatul sau ar putea avea consecinte negative asupra economiei subrede a tarii.
Populatia e consultata in legatura cu reforma Senatului, iar daca votul va fi in favoarea masurilor propuse de premierul Matteo Renzi, atunci acesta poate obtine sustinerea necesara pentru ca unele legi ...citeste mai departe despre "In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 10:44
Investitorul miliardar George Soros considera ca decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana a declansat pe pietele financiare o criza similara cu cea globala din 2007 si 2008.
"Criza se desfasura intr-un ritm lent, dar Brexitul o accelereaza. Este probabil sa se consolideze tendintele delationiste care erau deja predominante", a declarat Soros la Parlamentul European, arata Bloomberg.
Decizia Marii Britanii a facut ca ceea ce era "ipotetic sa devina real", a mai spus Soros joi. "Lira sterlina s-a prabusit. Scotia ameninta ca se rupe (de Marea Britanie - n.red.), iar unii dintre oamenii care au sprijinit campania 'Leave' au inceput sa realizeze viitorul sumbru cu care se confrunta atat tara, cat si ei. Liderii campaniei 'Leave' isi retrag declaratiile pro-Brexit dinainte de referendum", a continuat miliardarul.
Citeste si Socul votului pro-Brexit a trecut: Bursele isi revin, la fel si lira sterlina
Acesta considera ca zona euro a ...citeste mai departe despre "Soros spune ca referendumul din Marea Britanie a declansat o criza similara cu cea din 2007-2008" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 10:35
La o dezbatere organizata de fundatia Bertelsmann, seful Eurogrupului, ministrul de Finante olandez Jeroen Dijsselbloem, nota fracturi sociale ce se adancesc si care ar explica, intre altele, ascensiunea formatiunilor politice care resping proiectul european.
Este o observatie, ai zice, nu inedita avand in vedere ca de mai mult timp se discuta despre incordare sociala, inegalitati in crestere, costul inechitabil distribuit al crizei financiare si economice.
Dar cand un oficial cu influenta in formularea politicilor in euroarie (ce au implicat doze de austeritate severa) observa ca este amenintata "coeziunea sociala", este de ascultat.
Tot el afirma ca este dificil de adancit integrarea, fiindca s-ar alimenta anxietati sociale, perceptii nationale negative; ca probabil Uniunea are nevoie de un respiro. Brexit-ul este in mintea multor lideri si aceasta eventualitate joaca un rol cheie in climatul actual, insa observatiile lui Dijsselbloem au resorturi mai adanci, in opinia ...citeste mai departe despre "De unde vine furia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Aprilie 2016, ora 07:25
Grecia ar putea decide sa paraseasca zona euro in cazul unui vot pro-Brexit dat de britanici in cadrul referendumului din iunie, considera analistii Economist Intelligent Unit (EIU).
O iesire a Marii Britanii din UE ar pune si mai multa presiune pe economia elena, intr-un moment in care guvernul de la Atena se confrunta cu o lipsa acuta de resurse financiare si o criza a refugiatilor din Orientul Mijlociu, se arata in raportul EIU, citat de ziarul The Telegraph.
Termen de 5 ani
Raportul arata ca Grecia ar putea ajunge sa paraseasca oricum zona euro in urmatoarii 5 ani, dar acest lucru ar putea sa se intample mult mai curand daca Marea Britanie va abandona proiectul european.
Guvernul elen experimenteaza deja greutatile aduse de criza datoriilor si de conditiile dure impuse de creditorii internationali, iar varianta Brexit ar putea deteriora si mai mult situatia economica a tarii.
Grecia trebuie sa returneze sume importante de bani in vara acestui an, in vreme ce reformele structurale impuse de creditorii sai nu par sa dea roade imediat.
PIB real al Greciei s-a contractat cu 0,3 procente in cursul anului trecut, in vreme ce rata somajului se mentine la 24%. Datoria publica a Greciei a ajuns la 171% in raport cu PIB.
Europa, la limita
Raportul EIU, intitulat "Europa, la limita" argumenteaza ca blocul comunitar poate face fata unui eveniment singular de genul Brexit, Grexit sau crizei migrantilor, dar nu va rezista in fata declansarii simultane a... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:20