Fitch Ratings a imbunatatit miercuri, de la "negativa" la "stabila", perspectiva de rating atribuita primelor doua banci din Romania, Banca Comerciala Romana SA (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), si a confirmat la "BBB plus" ratingurile lor pe termen lung, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine dupa ce, in ianuarie, Fitch a inrautatit perspectiva de rating, de la "stabila" la "negativa", pentru BCR si BRD.
Potrivit comunicatului agentiei, revizuirea taxei pe banci a redus povara asupra sectorului bancar si indica o abordare mai putin agresiva a Guvernului fata de acest sector si o disponibilitate rezonabila a autoritatilor de a raspunde temerilor expuse de BNR si alti reprezentanti ai industriei bancare.
Miercuri, Fitch a confirmat si ratingurile de viabilitate al BCR si al Bancii Transilvania S.A. (BT) la "bb plus", al UniCredit Bank S.A. la "bb", al Garanti Bank S.A. la "bb minus" si al ProCredit Bank S.A. la "b plus".
Fitch precizeaza ca actiunile de rating vin dupa modificarea Ordonantei 114/2018 de catre Guvernul Romaniei, "care indica un risc moderat al interventiei guvernamentale in sectorul bancar".
Taxa pe activele financiare nete ale bancilor va fi o taxa anuala platita semestrial, iar in 2019 primul termen de plata este 25 august, a anuntat in 29 martie ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.
Potrivit modificarilor,... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:45
Agentia Fitch anunta ca a revizuit, in scadere, perspectiva ratingului Bancii Comerciale Romane (BCR) si pe cea a Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) . Mai exact, desi ratingul ramane BBB+ in cazul ambelor institutii, perspectiva se inrautateste, schimbadu-se din "Stabil" in "Negativ".
Potrivit unui comunicat de presa emis de Fitch, aceasta revizuire negativa este cauzata de "riscul unor interventii guvernamentale si mai pronuntate in sectorul bancar (...) ceea ce ar afecta in mod negativ capacitatea bancilor de a-si indeplini obligatiile".
Agentia de rating mentioneaza clar legile adoptate recent, cu impact negativ asupra bancilor.
"Dintre acestea, cel mai grav impact l-ar putea avea taxa speciala pe activele bancilor", se arata in comunicatul Fitch, facandu-se referire la ceea ce Guvernul Dancila si PSD au numit "taxa pe lacomia bancilor".
In plus, agentia de rating Fitch anunta ca - in cazul BCR si al Bancii Transilvania (BT) - a stabilit si alti indici (Viability Ratings (VRs) la nivelul 'bb+' si UCBRO la nivelul 'bb') tot tinand seama de faptul ca, pe viitor, profiturile bancilor ar putea scadea pe fondul taxei pe lacomie.
"Oricum, pe termen lung, castigurile mai mici si capacitatea interna mai scazuta de a genera capital ar putea scadea capacitatea bancilor de a absorbi costurile de creditare in crestere si ar putea limita capacitatea de dezvoltare. Ratingul de viabilitate ar putea scadea daca se va mentine pe termen nelimitat o taxa mare, punitiva (pe... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 19:08
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR si BRD-Groupe Societe Generale la "BBB+", si pe cel al al Garanti Bank la "BBB-", toate cu perspectiva stabila.
De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborat de la "bb-" la "b+", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.
Ratingurile pe termen lung din categoria "BBB" reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.
"Ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)", se spune in comunicatul Fitch.
Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, in pofida performantei slabe a pietei romanesti in ultimii patru ani, avand in vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale in Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor in grupuri si sprijinul acordat in trecut.
Agentia noteaza de asemenea ca Garanti Romania este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide in grup.
Pe de alta parte, Fitch nu considera ca Romania reprezinta o piata de... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:45
Moody's a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale si Banca Comerciala Romana (BCR), in urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiara acordate institutiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.
In cazul BRD, Moody's a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung si pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, dupa ce agentia a revizuit ratingul pentru soliditate financiara BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.
In consecinta, Moody's a retrogradat si ratingul de soliditate financiara individuala (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a explicat ca reducerea ratingului BCA a fost determinata de deteriorarea in continuare a calitatii activelor, de asteptarile ca banca sa aiba dificultati sa revina la o profitabilitate sustenabila in 2013 si din cauza expunerii bancii la o valoare incerta a garantiilor.
Agentia noteaza totusi ca BRD este capitalizata corespunzator pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel ca Moody's nu se asteapta ca banca sa aiba nevoie de capital suplimentar.
Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, dupa reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.
Moody's a confirmat ratingul de... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:48
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile pe termen lung ale BCR si BRD la "BBB+", si pe cel al Garanti Bank Romania la "BB+", toate cu perspectiva stabila, apreciind ca cele trei banci vor continua sa fie finantate adecvat de catre actionarii majoritari.
"Fitch considera ca aceste subsidiare reprezinta investitii strategice importante pentru bancile-mama in Europa Centrala si de Est, in pofida performantei slabe a pietei romanesti din ultimii trei ani", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Fitch Ratings.
BCR este detinuta de grupul austriac Erste Group Bank.
BRD face parte din grupul francez Societe Generale.
Garanti Bank Romania este subsidiara grupului turc Turkiye Garanti Bankasi.
Ratingurile BCR si BRD sunt limitate de plafonul de tara al Romaniei, iar perspectivele stabile atribuite acestora reflecta perspectiva stabila a ratingului de tara, se mai spune in comunicatul Fitch. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 08:43
Moody's a coborat cu o treapta ratingul BRD - Groupe Societe Generale la "Baa3", cu perspectiva negativa, ajustand calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrala si de Est dupa retrogradarea grupului francez, la sfarsitul saptamanii trecute.
Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, Romania si Rusia, printre care si BRD, in urma retrogradarii calificativului bancii franceze de la "A1" la "A2", cu perspectiva stabila.
Agentia a coborat vineri ratingurile a 15 mari banci globale cu operatiuni semnificative pe pietele de capital, printre care si Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.
Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectiva negativa. Calificativul pentru depozite in valuta a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectiva negativa.
"Actiunea asupra ratingului BRD reflecta deteriorarea conditiilor operationale din Romania si cresterea rapida a creditelor neperformante din portofoliul bancii, in balans perceptia Moody's privind un angajament continuu al Societe Generale fata de piata romaneasca", se spune intr-un comunicat transmis marti de agentie.
Performantele economice ale Romaniei s-au deteriorat, din cauza vulnerabilitatilor fata de inrautatirea perspectivelor de crestere ale zonei euro, prin dependenta economica ridicata de exporturi catre zona euro si de... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:16
Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibila retrogradare ratingurile pentru depozitele in moneda locala pe termen lung si scurt ale BRD - Groupe Societe Generale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2.
Decizia Moody's vine in urma coborarii ratingului bancii-mama de saptamana trecuta.
Agentia a retrogradat, pe 9 decembrie, ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole, acuzand probleme de finantare si deteriorarea situatiei economice in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro. Ratingul Societe Generale a fost coborat la A1.
In urma acestei decizii, Moody's a prezentat luni mai multe actiuni vizand ratingurile subsidiarelor Societe Generale din Cehia, Grecia, Romania si Rusia. Cu exceptia Komercni Banka (Cehia) si DeltaCredit (Rusia), ale caror ratinguri au fost coborate, subsidiarele vizate au fost puse sub evaluare pentru o posibila retrogradare.
Institutiile vizate sunt BRD, General Bank of Greece (Grecia), numita si Geniki, Rosbank, Rusfinance si DeltaCredit (Rusia) si Komercni Banka
"Principalul motiv care a determinat evaluarea ratingurilor Geniki, BRD, Rosbank, Rusfinance si DeltaCredit este retrogradarea ratingurilor Societe Generale. In procesul de evaluare, Moody's va tine cont de potentialul impact al reducerii ratingului bancii-mama asupra subsidiarelor, precum si de opinia agentiei privind incadrarea strategica a acestor operatiuni in grup, de amploarea si natura legaturilor... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:35
Criza datoriilor din zona euro se extinde din ce in ce mai mult si risca sa ajunga la cele mai puternice doua economii din Europa: Franta si Germania. Investitorii sunt cu ochii pe agentiile de evaluare si cu mainile pregatite sa isi puna banii la adapost.
Pietele tremura din nou, in conditiile in care Standard & Poor si Moodys sunt pregatite sa anunte o retrogradare a ratingului Frantei, care este, in acest moment, triplu A, scrie Bloomberg.
Randamentul suplimentar cerut pentru acordarea de imprumuturi pentru Franta, la actualul rating AAA, pentru 10 ani a fost evaluat la 158 puncte de baza, mai mult decat rata germana.
Obligatiunile franceze cu randamentul la 10 ani au fost de 3.5%, aproximativ la jumatatea valorii pe care o au certificatele similare emise de Olanda si Belgia.
Costurile pe care le-ar avea indatorarea Frantei depasesc cu un punct procentual costurile pe care le-ar avea, in aceleasi conditii, Regatul Unit.
"Franta nu se poarta ca si cum ar fi purtatoarea unui rating AAA", spune Bill Blain, un strateg din cadrul grupului Newedge, din Londra, care face si o recomandare.
In opinia sa, Franta ar trebui sa cumpere datoria guvernamentala a Regatului Unit, pentru ca "piata a luat deja aceasta hotarare".
Criza din zona euro care a inceput in urma cu doi ani a inghitit, pe rand, Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania. Acum mai are foarte putin si va atrage in cursa datoriilor suverane si Franta, a doua cea mai importanta economie a... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:00
BCR, BRD si UniCredit Tiriac Bank au primit o imbunatatire a ratingului acordat de Fitch, pentru datoriile pe termen lung, de la "BBB" la "BBB+", cu perspectiva stabila, relateaza Mediafax.Imbunatatirea calificativelor celor trei banci reflecta revizuirea plafonului de tara al Romaniei la "BBB+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale acestor banci sunt influentate de sprijinul institutional din partea companiilor lor mama si sunt constranse de plafonul de tara.
Fitch a imbunatatit luni ratingul Romaniei pentru datorii pe termen lung in valuta de la "BB+" la "BBB-" si plafonul de tara de la "BBB" la "BBB+", iar perspectiva este stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii. mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 10:28