Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au incheiat anul 2012 cu un rezultat cumulativ negativ de 15,2 milioane de lei, in scadere cu 45,1% fata de anul precedent, potrivit datelor administratorilor.
Pe Pilonul II activeaza opt societati care administreaza cate un fond de pensii private obligatorii.
Potrivit datelor publicate, ING Pensii a raportat cel mai ridicat profit in 2012, care a atins 16,4 milioane de lei, de la 11,4 milioane de lei in urma cu un an.
Pe locul doi s-a plasat Allianz-Þiriac, cu un castig de 13,2 milioane de lei, in crestere de aproape patru ori fata 2011, urmat de Generali, care a trecut pe profit - 3,2 milioane de lei si Alico Pensii - 1,8 milioane de lei, de la 270.968 lei in 2011.
BCR, BRD si Eureko au inregistrat cele mai mari pierderi in administrarea fondurilor de pensii
Ceilalti patru administratori s-au mentinut pe minus, cele mai mari pierderi fiind consemnate de BCR Pensii - 38,8 milioane de lei (in crestere cu 27,1 fata de 2011), Eureko Pensii - 8,8 milioane de lei (in usoara scadere fata de anul precedent) si BRD Pensii - 1,5 milioane de lei, de la 2 milioane de lei in 2011.
In cazul Aegon Pensii, pierderile au crescut cu 16,7%, la 640.061 lei.
Pe de alta parte, toate cele opt fonduri de pe Pilonul II au obtinut profit, castigul net cumulat fiind de 719,5 milioane de lei, de peste cinci ori mai ridicat fata de 2011, cand a atins 142,9 milioane de lei.
Primele trei pozitii in... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 14:22
BRD Groupe Societe Generale va inchide 30 de sucursale in 2013, in cadrul unei strategii de ajustare a organizarii bancii, in cazul in care Raportul Consiliului de Administratie al BRD, va fi aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor.
AGA BRD este programata pentru 18 aprilie, arata pagina de internet a bancii.
Managementul BRD are in strategie si ajustarea dimensiunii retelei, intr-un mod pragmatic si coerent cu situatia economica, intarirea supravegherii agentiilor putin sau deloc rentabile si inchiderea agentiilor nerentabile si fara perspective de redresare.
La finele anului trecut, BRD avea 915 agentii.
In cadrul ajustarii bancii si a dispozitivului comercial este avuta in vedere realizarea reorganizarii manageriale a grupurilor si a structurii centrale, prin consolidarea si segmentarea functiilor de animare comerciala.
BRD a inregistrat, in 2012, o pierdere de 331 milioane lei, la un venit net total de 2,912 miliarde lei. mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:52
Actuala criza a erodat sever capitalul de incredere intre banci si clientii acestora, dar nu numai, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale.
"In materie de creditare cred ca ar trebui sa recladim increderea. Din nefericire, criza aceasta de 4 ani de zile a erodat sever capitalul de incredere intre banci si clientii lor si nu numai. Sigur ca sunt destui factori care au amplificat aceasta eroziune.
Nu intru in detalii dar constatarea amara pe care o fac este ca, din pacate, asa luate la gramada (bancile n.r.) au fost prezentate deseori ca inamicii publici, cei care nu vor decat sa pacaleasca clienti, sa se imbogateasca si va imaginati ca o asemenea ofensiva asupra capitalului de incredere reciproca intre clienti si banci face aproape cu mare dificultate luarea, realmente, a relatiilor de creditare", a spus Bunescu.
Potrivit acestuia, cifrele statistice anuale pentru 2012 arata ca, per total, activitatea de creditare a cunoscut un regres.
"In acelasi timp, economia Romaniei stagneaza (in 2012 n.r.). In aceste conditii, fara niciun dubiu, sistemul bancar, oricat am dori sa putem vedea bine, n-are cum sa fie cu mult deasupra mediului economic.
Unitati, intrepinderi mici, mijlocii, chiar mari companii care inca mai rezista in piata traverseaza aceasta perioada de criza cu enorme dificultati. Sunt convins ca nimeni dintre noi nu si-a imaginat in octombrie sau septembrie 2008 ca aceasta... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 13:17
BRD-Groupe Societe Generale a platit 180 de milioane de euro pentru fraudele achetate de DIICOT in ultimul trimestru al anului 2012, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele director general al bancii, Philippe Lhotte.
El a precizat ca BRD a provizionat aceasta suma - 109 milioane de euro in 2011 si 72 milioane euro in 2012, din care 25 milioane euro in ultimul trimestru din 2012, si ca, fata de costul total al riscului care a afectat profitabilitatea bancii in 2012, aceasta suma reprezinta doar o parte marginala, efectele majore fiind provocate de conjunctura economica si de creditarea companiilor.
"Costul asupra bancii al acestor fraude este dificil de evaluat, pentru ca pierderea poate sa evolueze, depinde de valoarea garantiilor, pe care trebuie sa le reevaluam. Pe baza celor mai recente reevaluari, costul total al fraudelor este de 180 milioane euro", a precizat Philippe Lhotte.
BRD, victima acestor fraude
Oficialul BRD a afirmat ca expunerea mediatica a BRD in acest caz a fost nedreapta.
"Banca a fost victima acestor fraude care au fost descoperite de serviciile noastre de control intern si de o inspectie de la Groupe Societe Generale. Sa descifrezi schemele de frauda nu este usor. Am colaborat cu DIICOT, le-am cerut sa faca investigatia, ne-am constituit parti civile in dosarele deschise de DIICOT si continuam sa colaboram cu ei.
Sunt dezamagit sa vad ca BRD a fost expusa in felul in care a fost expusa in media in noiembrie... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 15:25
BRD-Groupe Societe Generale a raportat pierderi in ultimul trimestru, atat la nivel de grup, cat si pentru divizia din Romania.
BRD a incheiat anul trecut cu o pierdere de 332 milioane lei, rezultatul net fiind afectat de nivelul costului riscului, conform unui comunicat al bancii remis Bursei de Valori Bucuresti.
In aceasi perioada, si grupul bancar Societe Generale a raportat pierderi, dupa deprecierea participatiei detinute la compania de brokeraj Newedge Group si dupa ce a pus deoparte 300 milioane de euro (403 milioane de dolari) pentru cheltuieli juridice, transmite Bloomberg.
Costul net al riscului in cazul BRD a crescut anul trecut cu 61,6% fata de 2011, pana la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.
"Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma.
Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate", a spus Philippe Lhotte, presedintele -... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 09:55
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca bancile vor suporta fraudele comise, iar clientii bancilor nu trebuie sa se teama.
Oficialul BNR a spus ca sistemul bancar romanesc "nu este zdruncinat" si ca fraudele bancare au fost initiate de "o retea din afara sistemului bancar, care s-a constituit intr-un singur scop: sa obtina credite".
"Nu putem decat sa ne inchipuim cum s-a lucrat, dar eu vreau sa sublineie ca intr-un sistem bancar ca al Romaniei sunt foarte multe milioane de conturi, sute de milioane de conturi. Banca Centrala nu poate verifica cont cu cont", a spus Adrian Vasilescu.
"Fiecare banca isi va suporta fiecare leu si fiecare euro care va fi fraudat. Nu se va admite ca vreun cost sa fie suportat de clientela bancii. Vor suporta actionarii, nu managementul bancii".
Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro. mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:01
Societe Generale, a doua banca din Franta ca marime si proprietara bancii romanesti BRD, tinteste cresterea profiturilor din retail in filialele din Romania si Rusia.
Divizia internationala de retail Societe Generale a suferit pierderi in cel de-al doilea trimestru, crescand temerile cu privire la posibilele vulnerabilitati ale grupului in contextul crizei datoriilor suverane din Europa.
"Este crucial ca la sfarsitul lui 2013 sa aratam ca divizia internationala de retail creste si aduce mai mult profit decat o face in prezent", a declarat Frederic Oudea, CEO-ul Societe Generale, pentru Financial Times, citat de Reuters.
In plus, BRD si divizia ruseasca a Societe Generale vor trebui sa-si intensifice activitatea in sectorul corporate, si sa incerce scaderea pierderile provenite din creditele nerentabile.
Societe Generale tinteste reducerea costurilor si vanzarea unei parti din active pentru a-si creste profitabilitatea. Reprezentantii bancii mizeaza pe o majorare a profitului la un nivel satisfacator dupa 2013, dar nu la nivelul pe care l-a cunoscut anterior crizei economice, a mai adaugat Oudea.
Profitul BRD din prima jumatate a anului a fost in scadere din 2010, cand a atins suma de 366.9 milioane lei. In 2011 s-a micsorat cu 23,3% la 282 de milioane RON, iar anul acesta a scazut de sapte ori, pana la 39,4 milioane.
Profitul redus din primul semestru a fost cauzat de reducerea veniturilor si costul ridicat al riscului, in trimestrul doi al lui 2012 BRD... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 10:51
Banca Comerciala Romana a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 546,4 milioane lei, fata de un profit net de 158,1 milioane lei, raportat la finele lunii iunie 2011, ca urmare a cresterii cheltuielilor nete cu provizioanele de risc pentru credite cu 86,1%, informeaza banca.
In trimestrul al doilea, BCR a avut pierderi de 239,5 milioane lei, in scadere comparativ cu cele din primul trimestru, de 306,9 milioane lei.
Grupul BCR a avut un profit operational de peste 1,205 miliarde lei (274,6 milioane euro) in prima jumatate a acestui an, in scadere cu 3,6% fata de aceeasi perioada din 2011.
In trimestrul al doilea al acestui an, BCR a obtinut un profit operational de 595,5 milioane lei (134,5 milioane euro), in scadere cu 2,4% fata de trimestrul al doilea din 2011.
Cheltuielile operationale din prima jumatate a anului 2012 au scazut cu 6,9%, ajungand la 807,3 milioane lei (183,9 milioane euro).
Venitul operational din primul semestru a scazut cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 2,013 miliarde lei (458,5 milioane euro), pe fondul diminuarii venitului net din dobanzi cu 12% comparativ cu primul semestru din 2011. Aceasta evolutie a fost generata de cererea scazuta de creditare, cresterea volumului de credite neperformante si de concurenta puternica pentru depozite si active cu risc scazut.
In trimestrul al doilea, venitul operational a scazut cu 4,4% comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, mai ales... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 09:46
BRD - Groupe Societe Generale a realizat in primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, de sapte ori mai mic decat in iunie 2011, dupa ce banca a inregistrat pierderi in trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reduceriii veniturilor si a unui cost ridicat al riscului.
"Volumul creditelor a crescut intr-un ritm superior mediei sistemului bancar (+ 5% pentru BRD vs +1.7% pentru sistemul bancar, in comparatie cu sfarsitul lunii decembrie 2011). Volumul total al creditelor brute acordate clientilor este de 35,2 miliarde lei, mai mare cu 4% in comparatie cu 31 decembrie 2011 si cu 5% fata de 30 iunie 2011.
Principalii factori care au determinat aceasta crestere in perioada primului semestru au fost campania promotionala Expresso si productia de credite acordate in cadrul programului Prima Casa", se arata intr-un comunicat BRD transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Volumul depozitelor a fost, la sfarsitul primului semestru, mai mare cu 9% fata de 31 decembrie 2011 si cu 13% comparativ cu 30 iunie 2011, ajungand la 32,9 miliarde lei.
Potrivit BRD, venitul net bancar a scazut cu aproximativ 6%, cu precadere din cauza scaderii continue a marjei nete de dobanda (-9%), proces influentat in mod semnificativ de reducerea dobanzilor de piata. Cu toate acestea, veniturile din comisioane pentru servicii si dobanzi si-au dovedit rezilienta.
In primul semestru al anului s-a mentinut un control strict al cheltuielilor generale care a dus la o scadere a... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 09:31