Care e diferenta dintre un manager si un lider? Ce trebuie sa facem pentru a descoperi adevaratul nostru potential? Ce facem cand ne pierdem motivatia? Ce este un brand personal si de ce avem nevoie pentru a-l construi?
Pentru a raspunde la toate aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu Robert Murray, speaker motivational, care are 25 de ani de experienta.
In tara noastra, el a lucrat pana in prezent cu companii precum Coca-Cola, Vodafone, AstraZeneca, British American Tobacco, ING, Heineken sau Raiffeisen Bank.
Ce spune trainerul Secret Service si NASA despre managerii romani si ce ar trebui sa faca Guvernul Interviu
Care e cel mai important lucru prin care se diferentiaza piata muncii din Romania de celelalte?
In ultimii 11 ani, am tot venit in Bucuresti. In tot acest timp am fost martor al unei transformari uimitoare a culturii si talentului in mediul de business.
Am cunoscut oameni care impletesc o buna educatie cu dorinta de a invata lucruri noi. Eu tin... citeste mai departe despre "Care e diferenta dintre un manager si un lider - Unde gresesc sefii din Romania Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 06:55
Dupa principiul conform caruia chiar si tacerea vorbeste despre noi, asa si modul in care ne desfasuram corespondenta profesionala are un cuvant de spus in imaginea pe care o proiectam in fata celor din jur.
Fiind o activitate care ne ocupa o parte importanta din timp zilnic, care presupune interactiunea cu mai multe publicuri tinta - colegi, sefi, clienti, parteneri de afaceri etc. - este pacat sa nu luam in considerare contributia pe care aceasta o poate avea in timp asupra brandului nostru personal, pozitiva sau dimpotriva.
Iata cateva aspecte pe care le-am identificat din interactiunea avuta cu mii de manageri si antreprenori, in 15 ani de comunicare de afaceri:
Linistea de dupa
Ati remarcat? In Romania, inca exista persoane care considera, poate, ca inca se poarta sa nu raspunzi la mailurile primite in context profesional.
Daca acum cativa ani dadea bine, presupun, sa arati ca esti ocupat, dand cu greu reply-uri la mesaje sau deloc, intre timp s-a dezvoltat un val de profesionisti care, orice-ar fi, respecta regula celor maxim 48 de ore de raspuns la un mail.
Datorita acestora, in prezent, sindromul de a nu raspunde la mailuri transmite de multe ori, dupa parerea mea, altceva, ce poate influenta negative perceptia pe care o au cei din jur asupra ta.
Imagineaza-ti discutiile ulterioare posibile pe care expeditorul le poate avea cu profesionistii din mediul sau. Suna plauzibila o afirmatie incarcata cu dezamagire, de genul "L-am contactat pe x, am... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 00:00
1Oare chiar am nevoie sa ma comunic pe internet?
Da! Ai! Foarte tare chiar. Iata un argument pe cat de simplu, pe atat de adevarat: In viitor (nu mai mult de 5-6 ani) cine nu o sa aiba o prezenta on-line bine construita, o sa inceteze incet (dar sigur) sa existe.
Pe pamant? Nu. Dar unde? In mintea clientilor, partenerilor sau potentialilor angajatori. Adica acolo unde conteaza cel mai tare in business.
Cum asa?
Putina istorie:
Radioului i-au trebuie 38 de ani ca sa atinga 50.000.000 de utilizatori.
Televiziunii i-au trebuit 13 ani ca sa atinga 50.000.000 de utilizatori.
Internetului i-au trebuit doar 4.
Iar Facebook a adaugat 100.000.000 de utilizatori in mai putin de 9 luni.
Asadar, on-line-ul este canalul de comunicare cu cea mai rapida expansiune din istoria omenirii. Creste mai repede si mai puternic decat orice alt mediu de pana acum.
In Romania exista in jur de 8.000.000 de utilizatori de internet. 8.000.000 de utilizatori de internet dintr-o populatie de (aproximativ) 20.000.000. Adica, peste 1 din 3 romani sunt utilizatori de internet.
Ce inseamna asta pentru tine? Inseamna ca daca nu comunici on-line cine esti si ce faci, pierzi automat 8.000.000 de clienti. Pierzi 1 / 3 din toti oamenii pe care ii vezi pe strada.
Ok. M-am convins. De unde incep?
Cumpara-ti un domeniu
Cumpara un domeniu fie .ro , fie .com sau .net.
Daca publicul tau tinta e cu precadere roman si tu iti desfasori activitatea cu precadere in Romania, atunci... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00
Inainte de a citi randurile de mai jos, am o veste buna si una proasta: cea proasta este ca, fie ca vreti, fie ca nu, aveti un brand personal. Cea buna este ca daca el devine o preocupare constienta, pe care o cultivati si in care investiti energie, poate sa va aduca incredere, bani si reputatie.
Acestea fiind spuse...
Ce este un brand
Inainte de a vorbi despre branduri personale, hai sa vorbim putin despre branduri in general. Pana la urma, ce este un brand?
Iata doua definitii simple si interesante. Una mai tehnica (data de un om de strategie) si una mai plastica (data de un director de creatie):
"Un brand reprezinta totalitatea perceptiilor pe care un public le are despre un subiect" si "A brand is the most valuable piece of real estate in the world: a corner of someone's mind".
Ok. Si atunci ce este un brand personal
Un brand personal reprezinta totalitatea perceptiilor pe care un public le are despre cineva.
Incercati sa va ganditi la un brand personal ca la o constructie din caramizi: fiecare noua interactiune (fie ea live sau virtuala) cu persoana respectiva contribuie cu niste caramizi (perceptii) la constructia finala (brandul personal).
In final, poate sa iasa un castel interesant in care toata lumea sa-ti doreasca sa intre si pentru care sa fie dispusa sa plateasca sau, poate sa iasa o baraca darapanata in care oamenii nu ar intra nici daca sunt platiti.
La ce foloseste un brand personal si de ce ne-am dori unul
In ultimii ani... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 00:00
Brandul personal se construieste pornind de la povestea ta, indiferent daca esti om de afaceri sau nu.
Despre principalele componente ale brandului personal, despre cursurile de specializare si tacticile pe care le poti folosi in formarea imaginii tale a vorbit Gabriel Avacaritei, trainer Extreme Training.
"Povestea" din brandul personal este diferita de "povestea" creata de PR-isti? Cum se construieste, mai precis, o astfel de poveste?
Povestea este principalul vehicul al brandului unei persoane. Este modul cel mai accesibil de a comunica in mod memorabil elementele de identitate esentiale ale unui individ, pentru ca aduna in jurul unui nume episoade de viata, cu emotia si forta lor de convingere.
Povestea personala este, totodata, un instrument usor de folosit pentru a cizela brandul individual, pentru ca ajuta la descoperirea "zonelor necunoscute". Aceste zone tin uneori de publicurile carora ne adresam, alteori de atributele forte, iar in alte cazuri de faptele pe care le putem invoca pentru a proba expertiza cuiva intr-un anumit domeniu.
Spre deosebire de povestea creata de PR-isti, povestea personala este intotdeauna rezultatul unei introspectii a subiectului. Ea include o tinta de termen lung (deznodamantul povestii subiective: ce vreau de la viata mea) si tinte de etapa (episoade in povestea obiectiva: ce aduc valoros in viata celorlalti). In fine, povestea personala, spre deosebire de povestea de produs, schimba nu doar perceptii exterioare, ci si... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 00:00
Brandul personal este o miza uriasa, iar investitia ta in acest sens nu trebuie sa fie una neglijabila. Pentru a-ti construi imaginea in ochii celorlalti, ai nevoie de cel putin un an de munca si pana la 30% din veniturile tale, sustine Vlad Dutescu, General Manager Sandler Training.
Pentru brandingul tau personal pot munci si un coach, si un PR si un specialist in branding, insa contributia ta isi spune cuvantul, intotdeauna. Trebuie sa iti dai seama la ce esti bun si sa te concentrezi pe asta, trebuie sa fii activ in comunitate si, nu in ultimul rand, sa fii mereu constient care e scopul pe care il urmaresti, sustine trainerul.
Ce inseamna "personal branding", cum se poate dezvolta si care sunt beneficiile sale pentru un om de afaceri sunt intrebarile in fata carora Vlad Dutescu a raspuns, intr-un interviu acordat Business 24.
Ce inseamna, mai exact, conceptul de personal branding?
Conceptul de personal branding este in primul rand despre "ceea ce diferentiaza o persoana, ceea ce o face unica si relevanta pentru publicul tinta". Este, de asemenea, despre "perceptia pe care si-o formeaza ceilalti despre fiecare dintre noi", si "depre atributele pe care ni le aloca".
De aceea este important sa se creeze o imagine concentrata si focusata, si sa nu fie ceva larg si imprecis. Sa existe consecventa in ceea ce face si in mesajele pe care le transmite despre sine. Altfel exista riscul de a se pierde intre cei care fac sau se pricep la prea multe.
Exista cursuri... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2012, ora 00:00
Majoritatea recrutarilor incep pe retelele de socializare, iar "brandul personal" a devenit noua carte de vizita. Sophie de Lorenzo de la Universitatea din Monaco iti spune cum sa-ti faci un nume online.
Proliferarea retelelor sociale a revolutionat piata de recrutare, asa ca, indiferent de domeniul in care activezi, daca nu esti prezent pe internet, nu existi. Insa aceasta prezenta nu este un lucru simplu, oamenii fiind nevoiti sa invete cateva trucuri din strategiile de marketing ale companiilor pentru a-si transforma numele in adevarate branduri.
Conform studiilor, majoritatea celor care si-au schimbat jobul in ultimii ani au facut-o prin retelele de networking.
"Platformele de networking profesional, cum ar fi: Linkedin, Twitter, Facebook sau Youtube, ofera oportunitati incredibile pentru largirea propriei retele sau pentru a fi la curent cu posturile disponibile", explica Sophie de Lorenzo, Director al Biroului Career Services & Corporate Relations al Universitatii Internationale din Monaco (Grupul INSEEC). Aceasta a lucrat multi ani ca recrutor international, devenind expert in utilizarea retelelor sociale pentru gasirea unui loc de munca.
De Lorenzo spune ca exista trei pasi importanti pentru construirea unui brand personal pe internet:
1. Gaseste-ti brandul!
Primul pas in construirea marcii este, ca si in cazul companiilor, gasirea unui brand care sa functioneze pe termen lung.
"Fiecare isi construieste profilul online asa cum se... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 18:52
De multe ori, managerii care si-au dovedit expertiza in domeniul in care activeaza devin neglijenti in privinta modului in care se prezinta, punand la indoiala imaginea lor in fata potentialilor clienti, spun consultantii citati de techipedia.com.Iata cele mai frecvente greseli, care pot dauna brandului personal:
Comportament inconsecvent
Clientii au tendinta de a aprecia stabilitatea.
Fii constant si previzibil in gandurile si opiniile pe care le ai.
Daca sustii un anumit produs astazi, incearca sa fii echilibrat si sa-ti pastrezi parerile odata ce le-ai expus.
Lipsa detaliului
In cazul in care te-ai perfectionat intr-un anumit domeniu, ar trebui sa fii capabil sa-l discuti in detaliu.
In momentul in care eviti intrebari sau te agati de generalitati, vei da impresia ca nu detii experienta necesara pentru pozitia in care te afli.
Acest lucru diminueaza din valoarea brandului si din credibilitate. Arata ca stii ce spui si ca esti profesionist.
Comunicare defectuoasa
Greselile gramaticale sau de pronuntie vor scadea valoarea brandului personal.
Poti fi expert in domeniul tau, insa daca nu stii sa te exprimi corect, te autosabotezi .Acorda-ti timp pentru a te asculta vorbind.
Citeste cu voce tare ceea ce scrii si cumpara un manual pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare. “Singur impotriva tuturor”
Promoveaza-ti brandul!
Pentru a-ti castiga credibilitatea pe piata ai nevoie de persoane dispuse si capabile sa-ti ateste competenta.
Participa la cat mai multe... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 14:39
Branding-ul nu este necesar doar pentru celebritati sau companii cu renume. In ziua de azi, reputatia ta se raspandeste rapid pe Internet, datorita motoarelor de cautare si a blogosferei. Chiar si faptul ca nu apari printre rezultatele motoarelor de cautare spune ceva despre persoana ta, potrivit money.cnn.com.
In acest context este absolut necesar sa iti controlezi cu atentie imaginea profesionala, sustin specialistii in HR.
Iata cateva modalitati de promovare activa a brandului propriu pentru a intra in vizorul companiilor importante din industrie si a avansa in cariera.
Stabileste-ti propria “marca”
Pentru inceput, incearca sa-ti dai seama cum esti perceput cautandu-ti numele pe Google.
Gandeste-te cum ai vrea sa fii vazut de catre angajator.
Axeaza-te pe ceea ce te face unic, pe abilitatile si cunostintele tale, pentru ca brandul personal ar trebui sa reflecte cariera pe care ti-o doresti, nu jobul pe care il ai, spun expertii in resurse umane citati de money.cnn.com.
Raspandeste informatii in mediul online
Este foarte probabil ca potentialii angajatori sa caute informatii online despre tine, asa ca trebuie sa faci tot posibilul ca primele rezultate sa comunice brandul personal pe care ti-l doresti.
Pentru inceput, asigura-te ca profilul de LinkedIn te prezita corect si ca nu este umbrit de cel de pe Facebook, avand in vedere faptul ca ambele apar printre primele in lista de rezultate.
Construieste un website pentru a te promova si mai departe.
Poti... mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 16:34