Tribunalul Bucuresti a decis marti iesirea Hidroelectrica din insolventa, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.
"Decizia nu este definitiva, dar este executorie", a precizat Borza.
Producatorul de energie Hidroelectrica a intrat in insolventa in februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
In aceasta perioada, compania a eliminat contractele paguboase cu "baietii destepti" din energie si a redus personalul companiei.
In urma masurilor de redresare, Hidroelectrica a redus datoriile si a devenit una dintre cele mai profitabile companii de stat.
Compania a inregistrat in primele cinci luni ale acestui an o cifra de afaceri de 1,29 miliarde lei, in scadere cu 18% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul brut a scazut cu 12%, la 560 milioane lei, ca urmare a reducerii productiei si a preturilor mici din ...citeste mai departe despre "Tribunalul Bucuresti a decis: Hidroelectrica a iesit din insolventa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 13:30
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, este preocupat de absenta motivarii instantei la doua luni de la reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, dar spera ca producatorul de electricitate sa iasa din aceasta procedura pana la sfarsitul anului.
"Ma preocupa ca la doua luni de la reintrarea in insolventa a Hidroelectrica nu am vazut inca motivarea instantei (...) Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa pana la finele acestui an, dar asta depinde si de deciziile instantei", a afirmat Nicolescu.
Hidroelectrica a reintrat in insolventa in in luna februarie, dupa ce a trecut printr-o astfel de procedura in perioada iunie 2010-iunie 2013.
Compania este detinuta de stat in proportie de 80,05% si de Fondul Proprietatea (19,95%).
Nicolescu a adaugat ca le-a sugerat administratorilor societatii de stat sa fie mai ambitiosi pe partea de investitii si sa trateze cu mult respect institutiile bancare, pentru ca Hidroelectrica nu a intrat in insolventa din cauza bancilor.
"Am discutat cu administratorii societatii, iar principala lor preocupare vizeaza valorificarea unor active neproductive, precum microhidrocentrale inca neretehnologizate, cladiri sau hoteluri", a spus Nicolescu.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica este firma Euro Insol, condusa de Remus Borza. Administratorul special al producatorului de energie este Gabriel Dumitrascu, director in Departamentul pentru Energie.
Pentru administrarea companiei, Borza cere un bonus de... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:31
Administratorul judiciar al Hidroelectrica vrea sa schimbe 80% din managementul companiei de stat in urmatoarele doua luni, prima mutare fiind aducerea lui Adrian Gheorghe, fost director financiar in cadrul producatorul de conserve Mandy Food, in pozitia de manager al departamentului financiar.
"Managementul deficitar a fost una din cele noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica. Acesta a fost motivul pentru care am lansat o campanie fara precedent in Romania privind recrutarea unor profesionisti care sa ocupe pozitii in top managementul companiei. Au fost 2.447 de aplicatii pentru 67 de posturi. Din pacate, anul trecut nu am mai avut timpul fizic sa finalizez acest proces. Am reluat interviurile cu cei selectati imediat dupa 25 februarie 2014, data reintrarii Hidroelectrica in insolventa. In urmatoarele 2 luni 80% din managementul companiei, atat la nivelul executivului, cat si la sucursale, va fi schimbat", a declarat intr-un comunicat Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica.
Gheorghe o inlocuieste pe Georgeta Iosif care a ocupat pozitia de director al departamentului financiar al Hidroelectrica din septembrie 2012, dupa ce in perioada 2003-2012 a fost director economic al companiei.
Noul director al producatorului de energie a lucrat in perioada 1993-1995 in cadrul PwC, apoi pana in 2001 a fost director financiar in cadrul ABN Amro Bank Romania. Din 2002 pana in 2009, Gheorghe a ocupat aceeasi pozitie la Raiffeisen Bank Romania si... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 15:45
Daca instanta aproba planul de reorganizare, Remus Borza, avocatul care gestioneaza insolventa companiei de stat Hidroelectrica, va incasa un bonus de 2,2 milioane de euro in urma depunerii in cursul acestei zile a planului de reorganizare de catre Euro Insol.
"Azi (11 iunie - n.r.) am depus la tribunal planul de reorganizare, iar pentru 18 iunie am convocat adunarea generala a creditorilor. Daca judecatorul aproba planul, in 26 iunie compania iese din insolventa", a declarat Borza.
In data de 15 iunie 2012, Hidroelectrica si-a solicitat insolventa, ulterior denuntand mai multe contracte directe de vanzare a energiei.
Princioalul motiv al insolventei Hidroelectrica din iunie 2012 a fost vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu "baietii destepti".
Daca la sfarsitul lunii iunie Hidroelectrica va iesi din insolventa, Borza ar urma sa incaseze un bonus de 2,2 milioane de euro.
"Banii astia ar insemna 0,27% din toti banii pe care i-am adus eu in companie", a mai spus Borza.
Hidroelectrica a inregistrat in primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, a mentionat Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, afirma la sfarsitul lunii mai ca Hidroelectrica va iesi din insolventa la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui sa prioritizeze investitiile incepute.
Nita a aratat ca Hidroelectrica va... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 17:12
Admistratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat joi ca va incepe o campanie de recrutare a 67 de manageri privati pentru compania de stat.
"Aceasta campanie se adreseaza tutror celor competenti si buni profesionisti din Hidroelectrica si din afara Hidroelectrica", a afirmat Borza intr-o conferinta e presa.
Producatorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat, este in insolventa din iunie 2012.
Euro Insol a desfiintat, in 16 ianuarie, 22 posturi de director din Hidroelectrica, iar cei 57 de directori din noua organigrama a companiei de stat au fost numiti cu delegatie, pentru o perioada de 90 de zile, pana la ocuparea posturilor prin concurs.
Selectarea directorilor care vor ocupa functii in Hidroelectrica in urma unor concursuri va fi rezlizata de Euro Insol si de firmele de recrutare Egon Zehnder International, Adecco si Pedersen&Partners. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 13:34
Dupa iesirea din insolventa a companiei Hidroelectrica, peste sase luni ar putea aparea un alt subiect, respectiv Complexul Energetic Oltenia, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Hidroelectrica va vinde energie in continuare, deci trebuie sa le dau o veste proasta celorlalti producatori de energie. Luna februarie 2013 a reprezentat un consum de energie cu 10% mai mic fata de perioada similara din anul trecut. Hidroelectrica, chiar si in insolventa, ramane unul dintre principalii producatori de energie, cu o cota de 22% din piata.
Sa nu ne facem griji pentru Hidroelectrica, ci mai degraba pentru Oltenia. S-ar putea ca, dupa iesirea din insolventa a Hidroelectrica, sa trecem la Complexul Energetic Oltenia. Vreau sa-i spun domnului Sandulescu (n.r.
Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Energie din Ministerul Economiei) ca nu pretul producatorului dicteaza pretul in piata, ci invers. Daca esti peste pretul pietei produci pe stoc dupa care iti dai obstescul sfarsit. Hidroelectrica isi permite sa se adapteze, capacitate pe care ceilalti producatori nu o au", a explicat Borza.
Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania a raportat, in luna ianuarie 2013, un profit de 49 milioane lei, iar dupa primele sase luni din acest an valoarea profitului ar putea creste la 50 milioane de euro.
"Din analiza indicatorilor financiar-contabili, se... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 18:24
Administratorul juduciar al Hidroelectrica, Remus Borza a declarat, intr-o interventie televizata, ca decizia instantei este una corecta si istorica, ea bucurand cei 500 de creditori ai companiei.
Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva declansarii procedurii de insolventa la Hidroelectrica.
"Este o decizie corecta din punct de vedere juridic si istorica pentru ca ea creeaza premisele unei reorganizari de succes la Hidroelectrica. Este o miza enorma pentru ca vorbim de contracte care pot aduce miliarde de euro in conturile altor companii, decat ale Hidroelectrica", a spus Remus Borza, la Digi24.
Administratorul special al companiei a precizat ca decizia ii va bucura pe cei 500 de creditori ai companiei, intre care se gasesc 15 banci.
"Efectele sunt benefice in ceea ce priveste Hidroelectrica. Suntem intr-o situatie paradoxala: ajungem sa ne bucuram ca Hidroelectrica ramane in insolventa, atat noi cat si creditorii, printre care se gasesc 15 banci cu investitii de 17 milioane de euro. In total vorbim de 500 de creditori", a declarat Borza.
Borza a adaugat ca efectele procedurii de insolventa se vor vedea in cateva luni, cel mai important dintre ele fiind maximizarea veniturilor societatii.
Administratorul special a precizat ca Hidroelectrica va da publicitatii un raport detaliat cu investitiile pe care le-a facut compania in ultimii ani.
"Inca din prima zi de la... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 14:58
Avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca toate companiile de stat ar trebui sa fie supuse procedurii de insolventa, in cadrul unei emisiuni televizate:
"Ca o parere personala, toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul procedurii de insolventa, pentru ca, prin asta, s-ar rasturna o paradigma, anume ca societatile de stat nu genereaza decat pierderi si arierate, si intr-o oarecare masura este adevarat, pentru ca lasa loc de manevra", a spus Borza, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, avocatul Remus Vulpescu, seful OPSPI si administratorul special al Hidroelectrica, a facut asigurari asupra faptului ca nicio alta companie de stat nu va intra in insolventa, cat timp Hidroelectrica se afla in aceasta situatie.
"Cat timp Hidroelectrica este in insolventa, nu ne propunem sa incepem o procedura similara la alta companie de stat. Ca sef OPSPI am facut, cum este si normal, informari catre ministrul Economiei, privind constatari la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informari se refera la potentiala stare de insolventa, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolventei sa fie evitata pe cat posibil, chit ca e vorba doar de reorganizare judicara, dar tot eu am sesizat ca la Hidroelectrica este un asemenea potential de redresare, incat ar trebui urmata aceasta procedura, ar trebui reorganizata societatea sub protectia autoritatilor judiciare... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 12:00
Spulbera un mit. Cel al unei companii de stat prospere si bine capitalizate. O companie de marimea Hidroelectrica depinde de seceta, de evolutia cursului de schimb leu-euro si, evident, de calitatea managementului, pentru ca impotriva fluctuatiei cursului de schimb un management corect se poate apara prin metode financiare clasice (hedging).
Problema secetei este de o alta natura: compania si-a asumat sa livreze o cantitate de energie electrica sistemului energetic national. Din cauza secetei, compania a fost nevoita sa cumpere energie de la termocentrale, fapt care, evident, a adus pierderi.
Am vazut, cu ocazia intrarii in insolventa a Hidroelectrica, o scadere dramatica a profitului acesteia de la un an la altul si, de asemenea, datorii neachitate catre stat si Fondul Proprietatea. Asadar, mitul unei companii solide, performante, capitalizata s-a spulberat. De asemenea, s-a confirmat ca managementul companiilor de stat este extrem de discutabil.
Insolventa Hidroelectrica impune un management privat.
Prin insolventa, in mod practic, are loc o schimbare a managementului prin numirea unui administrator judiciar. Problema apare atunci cand vine vorba de persoana aleasa chiar de actionarii Hidroelectrica, adica de reprezentatii statului.
Remus Borza, administratorul propus de companie si acceptat de instanta este controversat. I se reproseaza lipsa de experienta in managementul companiilor energetice, apropierea de premierul Victor Ponta si consecventa cu... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 08:01