Trei persoane implicate in dosarul de trafic de influenta in care a fost cercetat fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo (UDMR), au fost condamnate, luni, de Tribunalul Satu Mare la inchisoare cu suspendarea pedepsei pe diverse perioade.
Potrivit sentintei publicate pe portalul de justitie de catre Tribunalul Satu Mare, unul dintre inculpati, Ioan Ciocan, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta si s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei stabilind un termen de incercare de patru ani.
"Tribunalul Satu Mare condamna pe inculpatul Ioan Ciocan pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta la o pedeapsa de 2 ani inchisoare. Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei stabilind un termen de incercare de 4 ani. Dispune confiscarea sumei de 80.952 lei consemnata la CEC, conform recipisei depuse la Registrul de valori al Tribunalului Satu Mare", se arata in documentul citat.
De ...citeste mai departe despre "Condamnari la inchisoare in dosarul lui Laszlo Borbely - Fostul ministru nu isi face griji, gratie colegilor din Parlament" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 11:25
Un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru MEDIAFAX, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, ca Executivul de la Bruxelles nu comenteaza cazuri individuale, dar a subliniat ca va monitoriza indeaproape evolutiile.
"Politica noastra este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza indeaproape evolutiile", a declarat un oficial al CE.
Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely.
Parlamentul il scapa a doua oara pe Borbely - Deputatul isi pastreaza imunitatea
Comisia juridica a avizat favorabil, acum doua saptamani, cererea Procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Borbely.
Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca redeschiderea dosarului sau privind inceperea urmaririi penale, printr-un simplu denunt, reprezinta "un abuz clar" din... citeste mai departe despre "Borbely, scapat a doua oara de Parlament - Comisa Europeana reactioneaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 22:48
Laszlo Borbely isi pastreaza imunitatea, dupa ce Camera Deputatilor nu a incuviintat cererea procurorilor, astfel incat DNA sa poata incepe urmarirea penala impotriva fostului ministru al Mediului, intr-un dosar redeschis la inceputul acestui an.
Impotriva solicitarii DNA au votat 154 de deputati.
Laszlo Borbely, care este acuzat de trafic de influenta, le-a cerut miercuri, in plen, colegilor din Camera Deputatilor, sa voteze impotriva incuviintarii inceperii urmaririi penale impotriva sa, dupa cum au cerut procurorii DNA.
Fostul ministru al Mediului a sustinut ca nu exista probe noi in aceasta speta, in afara unui simplu denunt, pe care procurorii anticoruptie nici macar nu l-ar fi verificat.
"Stimati colegi, sunt de acord ca justitia trebuie sa isi faca treaba, dar, acest autodenunt, in urma caruia nu au fost facute nici verificari minimale, constituie un abuz din partea unor procurori - si vorbesc de persoane, nu de activitatea DNA", a declarat ...citeste mai departe despre "Parlamentul il scapa a doua oara pe Borbely - Deputatul isi pastreaza imunitatea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 18:15
Fostul ministru Laszlo Borbely, deputat UDMR, a scapat definitiv de trimiterea in judecata in dosarul in care era acuzat de fals in declaratii si trafic de influenta, pentru ca Parlamentul a refuzat sa dea avizul cerut de DNA in 2012.
In acest dosar au fost finalizate cercetarile incepute in 2011 si au fost trimisi, vineri, in judecata ceilalti inculpati, doi oameni de afaceri si consilierul fostului ministru, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.
"Avand in vedere ca, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de incuviintare a urmaririi penale (incuviintare necesara din cauza ca, la acea data, numitul Borbely Laszlo detinea calitatea de ministru si pe cea de deputat) in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul Borbely Laszlo pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals in declaratii", se arata in comunicatul remis presei de DNA.
In schimb, au fost trimisi in judecata ceilalti inculpati: ...citeste mai departe despre "Borbely a scapat de dosarul penal - Parlamentul l-a scos basma curata" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 16:19
Melinda Borbely, sotia fostului ministru Laszolo Borbely, e acuzata de DNA de marturie mincinoasa, in cazul de coruptie in care sotul sau nu poate fi inculpat, din cauza imunitatiii parlamentare.
Melinda Borbely a sustinut in fata procurorilor DNA ca nu ar fi primit bani si nici alte foloase, constand in materiale de constructii.
Cu toate acestea, oamenii de afaceri care apar in dosarul DNA au fost interceptati in timp ce merg la cumparaturi cu sotia fostului ministru Borbely si discuta deschis despre materialele pe care trebuie sa le cumpere ca spaga pentru cuplul Borbely.
Borbely a scapat de dosarul penal - Parlamentul l-a scos basma curata
In interceptari, potrivit Realitatea tv, Laszlo Borbely apare inregistrat in timp ce ii recomanda si directorului Apelor Romane niste "baieti seriosi", pentru diferite lucrari la locuinta personala.
Laszlo Borbely, scapat de urmarirea penala datorita Parlamentului
Fostul ministru Laszlo Borbely, deputat UDMR, a scapat definitiv ...citeste mai departe despre "Sotia lui Laszlo Borbely, cercetata pentru marturie mincinoasa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 15:30
Romania ar putea ajunge la media Uniunii Europene, in 25-30 de ani, Regiunea Centru, in 65 de ani, iar Regiunea Nord-Est, in 70 de ani, asta datorita actualelor politici de dezvoltare din tara noastra.
"Dupa analiza pe care am facut-o, Romania ar putea ajunge la media UE, in circa 25-30 de ani. (...) Totusi noi avem o viteza mai mica decat Polonia si se pare ca nu vom reusi sa recuperam. (...) Pe langa Bucuresti, doar Vestul (Regiunea de Vest) a reusit sa mai reduca, iar celelalte regiuni din pacate, stagneaza sau se departeaza mai mult de media UE", a spus Borbely.
Concluzia lui Borbely a fost prezentata in contextul in care a fost prezentat studiul privind Dezvoltarea regionala si policentricitatea in Romania, in cadrul unui seminar economic. mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 15:34
Laszlo Borbely a demisionat de la Ministerul Mediului, un posibil inlocuitor putand fi Attila Korodi, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.
UDATE: "Am avut o discutie cu dl ministru, la finalul caruia domnia sa si-a inaintat demisia. Aceasta este un act unilateral de vointa, am luat act de demisia dlui Borbely, iar de aici incolo, demisia urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Presedintele a primit deja scrisoarea din partea mea. In acest moment, scrisoarea catre dl presedinte nu contine o propunere de inlocuire a dlui Borbely. Pe durata interimatului, voi prelua portofoliul Mediului", a spus Ungureanu, potrivit Ziare.com.
Potrivit DNA, Borbely va fi investigat pentru doua capete de acuzare: trafic de influenta si declaratii false in ceea ce priveste averea personala.
Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, i-a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa inceapa procedura de urmarire penala impotriva lui Borbely.
Laszlo Borbely a declarat miercuri ca a aflat de acuzatiile care i se aduc din mass-media si a reamintit ca un caz similar s-a intamplat vara trecuta, cand numele sau a fost mentionat intr-un caz DNA, fara ca el sa fie acuzat. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 12:24
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara ca nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petroliera care va dori sa exploateze gazele de sist decat daca va fi in totalitate convins ca nu dauneaza mediului, adaugand ca deocamdata nu are aceasta convingere.
Intrebat joi, intr-o conferinta de presa la Oradea, in ce stadiu sunt exploatarile de gaze de sist, intrucat Agentia Nationala de Resurse Minerale a eliberat acorduri petroliere de explorare si exploatare a acestor gaze inclusiv in judetul Bihor, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a raspuns ca nu a dat nicio aprobare in acest sens.
"Eu n-am dat aprobare pentru niciun fel de incepere de lucrari. Ministerul Mediului nu are niciun document prin care cineva sa spuna ca vrea sa porneasca vreo lucrare pe gaze de sist", a declarat Borbely, sustinand ca, deocamdata, in Romania, nicio companie petroliera nu poate incepe sa foloseasca fractionarea hidraulica pentru a capta gazele de sist.
Potrivit ministrului, in momentul in care companiile vor dori sa inceapa lucrarile efective, vor avea nevoie de un acord de mediu.
"Atunci pornim studiul de impact, adunam studii si facem cercetare", a afirmat ministrul, adaugand ca, desi exista tari europene care extrag aceste gaze de sist si ca SUA isi asigura 48% din consum prin aceste gaze, el nu va da niciun acord daca nu este in totalitate convins ca tehnica nu dauneaza mediului.
"Personal, am mari retineri (fata de extragerea gazelor de sist - n.r.), pentru ca se... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 17:44
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti, la Summit-ului European pentru Hidroenergie, ca potentialul hidroenergetic al Romaniei este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investitii pe raurile interioare, putand ajunge pana la 8.000 MW.
Participantii la prima editie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucuresti, au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunitati de afaceri, precum si despre modelele europene de buna practica in domeniul construirii de microhidrocentrale in vederea protejarii mediului inconjurator.
In deschiderea lucrarilor, ministrul Laszlo Borbely a subliniat ca potentialul hidroenergetic al Romaniei este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investitii pe raurile interioare, putand ajunge pana la 8000 MW, daca la acestea se adauga noi investitii pe Dunare.
"Din cei 8.000 MW cat este potentialul maxim, 1.134 MW reprezinta potentialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuala, cele aflate in functiune au o putere instalata de 400 MW", a subliniat ministrul.
Demnitarul a adaugat ca pentru investitori este important sa detina informatiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor in Romania, mentionand ca este optimist in legatura cu investitiile in energiile regenerabile din Romania.
"Este un moment important in ceea ce priveste legislatia. Investitorii care vin, si nu sunt putini, trebuie sa aiba date certe cu privire la ce se intampla in acest domeniu dar si in celelalte - solar,... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 20:01