Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ar fi incasat fara baza legala bonusuri in valoare de 236.864 lei (circa 53.000 euro) in perioada in care a fost director general al companiei de stat Posta Romana, sustine un raport al Curtii de Conturi.
In raportul obtinut de HotNews, Posta Romana sustine ca bonusurile au fost acordate in conditiile in care compania de stat a trecut pe profit in 2014, dupa venirea lui Petrescu la conducere, dupa 5 ani de pierderi.
"Din verificarile efectuate in baza documentelor puse la dispozitia echipei de audit s-a constatat ca au fost aprobate si platite unele bonusuri directorului general al companiei in anul 2014 si in anul 2015, astfel:
- suma neta de 49.428 lei - bonusuri trimestriale aferente anului 2014;
- suma neta de 63.448 lei - bonusuri trimestriale aferente anului 2015;
- suma neta de 55.532 lei - bonus anual 2014;
- suma neta de 68.456 lei - bonus anual 2015", arata raportul citat de hotnews.ro.
Raportul sustine ca bonusurile ar fi fost acordate nelegal, in conditiile in care nu erau fixati indicatori de performanta pentru acordarea lor.
- Continua - ...citeste mai departe despre "Ministrul Economiei ar fi incasat ilegal bonusuri de 53.000 de euro de la Posta Romana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 12:53
Cresterile salariale din sectorul privat au incetinit in acest an la 4,6%, de la 5,1% in 2012, dar s-au plasat peste rata inflatiei, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell, realizat de compania de audit si consultanta PwC Romania.
"Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului PayWell, cu exceptia IT&C, dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei", se arata intr-un comunicat al companiei.
Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4,9%), urmate de personalul de suport (4,7%) si personalul operational si de vanzari (4,5%).
"In ultimii ani, cresterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decat cele planificate in anul anterior, iar pentru anul urmator tendinta continua: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell si-au stabilit deja o politica de cresteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%.
Acest fapt reflecta deopotriva ancorarea asteptarilor inflationiste intr-o zona mai redusa, dar si mentinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenti la evolutia economica si nemaifiind dispusi sa creasca costurile salariale decat in... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 13:07
Costul orar al fortei de munca din Romania a crescut cu 8,5% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2012, sustinut de sectorul bugetar, desi a coborat cu 2,7% fata de ultimul trimestru de anul trecut, perioada in care costurile sunt influentate si de prime si bonusuri.
Datele reprezinta forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare. Potrivit Institutului National de Statistica, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioada de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-2,62%, respectiv 8,62%).
Comparativ cu primul trimestru de anul trecut, pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%).
Costul fortei de munca din sectorul bugetar
In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 10:42
Peste 80% din companii intentioneaza sa-si recompenseze angajatii cu ocazia sfarsitului de an, iar 52% din acestea vor utiliza in acest scop tichetele cadou.
Pe langa aceasta metoda, firmele mai ofera prime, al caror buget total se afla intr-o crestere usoara, de 3,8%, si cel de-al treisprezecelea salariu, se arata intr-un studiu realizat de PayOut Payroll & Outsourcing si Zucchetti Romania.
Motivul principal pentru utilizarea tichetelor cadou este dat de costul final al acestora, cu pana la 35% mai mic decat in cazul acordarii de prime sau bonusuri cash, precizeaza un comunicat al companiei Edenred, care emite tichete si carduri pentru firme, salariati si comunitati.
Astfel tichetele de cadou sunt scutite de taxele salariale si patronale, in limita a 150 RON/ beneficiar. Lor li se aplica doar impozitul pe venit de 16%. mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 15:33
Primele de Paste pierd teren in fata "tichetelor cadou" in 2012, desi "lucrurile merg mult mai bine anul acesta" fata de anii anteriori, crede George Butunoiu, consultant in Resurse Umane.
"Sunt din ce in ce mai multi cei care au trecut pe o parte variabila a veniturilor, ceea ce era de asteptat, pe de o parte, iar pe de alta parte, lucrurile merg mai bine in 2012 decat in 2011 si 2010", a declarat George Butunoiu pentru Business24.
Numarul companiilor care acorda diverse beneficii angajatilor de Paste a crescut la 63% in 2012, fata de 58% in 2011, releva un studiu realizat de PayOut Payroll & Outsourcing in 82 de companii, cu peste 10.000 de angajati in total.
Acelasi studiu mentioneaza ca peste 73% dintre companiile implicate acorda bonusuri egale pentru toti angajatii, restul alegand sa efectueze o diferentiere in functie de pozitie pe scara ierarhica sau vechime in companie, iar George Butunoiu considera ca totul depinde de profilul si marimea companiei.
"La muncitori si cei de pe pozitii mai joase, de obicei se dau tichete pentru ca sunt mai multi. Cu cat sunt mai multi cei care primesc astfel de prime, cu atat e mai important sa fie optimizate fiscal, iar tichetele cadou sunt mai avantajoase din punct de vedere fiscal daca ai mai multi angajati.
La personal de conducere, unde sunt si mai putini si mai pretentiosi le dai bani sau alte cadouri din partea firmei daca e mai avantajos din punct de vedere fiscal", declara Butunoiu.
Conform... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 13:32
Primele de Paste sunt subiectul cel mai fierbinte al acestor zile, iar numarul companiilor care vor acorda astfel de bonusuri angajatilor in aceasta perioada a crescut fata de 2011, indicand o mica indreptare a situatiei economice din Romania.
Numarul companiilor care acorda diverse beneficii angajatilor de Paste a crescut la 63% in 2012, fata de 58% in 2011, releva un comunicat de presa remis Business24.
Compania specializata in oferirea de servicii de externalizare a calculului salarial si administrarii de personal PayOut Payroll & Outsourcing a realizat un studiu impreuna cu Zucchetti Romania privind primele si beneficiile acordate salariatilor din mediul privat, cu ocazia sarbatorilor de Paste.
La studiu au participat 82 de companii, cu un numar total de angajati de 10.300 de persoane. Aceste companii activeaza in domeniile de productie, servicii, constructii, comert, etc.
Primele in bani si tichetele cadou sunt unele dintre cele mai populare metode de oferire a bonusurilor de Paste, ele putand fi si deductibile. In peste 73% dintre companiile care acorda astfel de beneficii, valoarea bonusului este egala pentru toti angajatii, putine firme facand corelatie intre performanta angajatilor, vechimea sau functia lor.
Nivelul primelor nu este insa mai crescut fata de anul 2011, doar 11% din companiile participante la studiu intentionand sa creasca valoarea bonusului cu 10% si 5% dintre companii, cu 25% mai mari.
Acordarea de bunuri produse sau... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:19
Directorii mai multor companii si banci straine prezente in Romania au primit si ei salarii, bonusuri sau alte beneficii substantiale, desi situatia societatilor s-a inrautatit.Andreas Treich, seful Erste Group, proprietara Bancii Comerciale Romane, a incasat in 2008 o remuneratie de 3,3 milioane de euro, in scadere cu 1,1 milioane de euro fata de castigul din 2007.
In total, Erste a dat managementului 10,8 milioane de euro pentru 2008.
Sir Fred Goodwin, artizanul extinderii Royal Bank of Scotland in lume, a primit o pensie de 700.000 de lire sterline pe an dupa ce s-a retras mai devreme.
Conducerea bancii a pus RBS Romania la vanzare pentru a acoperi o parte din datoriile grupului. mai mult
Luni, 18 Mai 2009, ora 16:04
Peste 60% dintre companiile private din Romania vor face disponibilizari in 2009, pentru a reduce costurile, iar aproape 75% au scazut deja bugetele de salarii previzionate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de firma americana de cercetare Hewitt Associates. Reducerea bugetelor se bazeaza pe impactul asteptat al scaderii economice asupra companiei, anticipat de 71% dintre respondenti, si pe diminuarea cheltuielilor la nivel general - 87,1%, se arata in studiul Hewitt, companie reprezentata in Romania de firma Monday Insight Consulting.
Companiile aleg, pentru a reduce cheltuielile, sa faca disponibilizari, 63% dintre cei chestionati recunoscand ca vor reduce numarul angajatilor. Alta metoda folosita de firme este reducerea platilor variabile, fiind aleasa de 47% de respondenti.
De asemenea, 29% dintre companii vor promova mai putin angajati, 25% vor reduce bonusurile pentru personalul executiv, iar 4% vor taia din bugetul salariilor de baza ale managerilor.
In acelasi timp, companiile din regiune vor avea cresteri salariale mai mici, comparativ cu valorile planificate initial, mai ales in Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria, informeaza Mediadax.
In Romania, salariile vor creste cu 5%-7%, in functie de industrie, aproape jumatate din valoarea estimata anul trecut, respectiv 10%-15%.
Astfel, in industriile cele mai afectate de recesiune, cum este cazul metalurgiei, vor fi cele mai mici cresteri, in timp ce in sectoarele "lovite", deocamdata, mai putin de criza... mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 10:38