Numarul bancherilor din Uniunea Europeana care castiga cel putin un milion de euro a scazut in anul 2016, dupa ce introducerea unor limite cu privire la bonusurile ce pot fi platite angajatilor din sectorul financiar a dus la modificarea sistemului de recompensare printr-un accent mai mare pe partea fixa a remuneratiei, arata un studiu publicat de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).
Potrivit acestui studiu, grupul milionarilor din banci a scazut cu 10,6% in 2016, comparativ cu 2015, pana la 4.597. Datele EBA privind salariile sunt in euro, iar declinul din 2016 comparativ cu 2015 a fost cauzat in mare parte de deprecierea lirei sterline in raport cu moneda unica dupa referendumul in favoarea Brexit-ului din luna iunie 2016, informeaza Bloomberg.
Trei sferturi (77%) dintre bancherii milionari din UE lucrau in anul 2016 in Marea Britanie (3.529 din totalul de 4.597 la nivelul UE), iar majoritatea era platita in lire sterline.
Comparativ, in 2016, Germania a avut doar 253 de bancheri care au castigat mai mult de un milion de euro, iar Parisul aproximativ 205 bancheri cu recompense similare.
EBA subliniaza ca raportul dintre partea variabila si partea fixa a remuneratiei acordata bancherilor milionari a continuat sa scada in 2016 pana la 104%, de la 118% in 2015 si 127% in 2014.
Studiul EBA scoate in evidenta faptul ca cea mai mare parte a bancherilor milionari din UE, adica 3.330 dintre acestia, au fost platiti in 2016 cu sume cuprinse intre unul si doua... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 10:34
Autoritatea Bancara Europeana crede ca este vremea ca regimul strict al acordarii bonusurilor de performanta si de risc sa fie indulcit pentru bancherii din institutiile de credit de dimensiuni mici.
Dupa ravagiile crizei financiare din 2007-2009, Uniunea Europeana a introdus noi legi menite a limita riscurile asumate de unii bancheri doar pentru bonusurile de performanta, dar regulile ar putea fi modificate in cazul bancilor mici, relateaza Reuters.
Prime in transe
Masurile adoptate in urma cu 5 ani au fost luate si pentru a calma nervozitatea contribuabililor europeni care au fost nevoiti sa vada cum impozitele lor au fost folosite pentru a salva de la colaps mai multe banci importante de pe continent.
Regulile adoptate ii vizeaza in general pe executivii din fruntea institutiilor de credit angajati in adoptarea factorilor de risc material.
Conform legislatiei actuale, cel putin 40% din bonusul acordat sefilor din sistemul bancar trebuie esalonat pe o perioada de cativa ani, iar acordarea acestor prime trebuie efectuata in actiuni sau obligatiuni emise de banca si nu in bani lichizi.
Masura are ca scop recuperarea unei parti din stimulentul financiar acordat bancherilor de top in cazul in care se dovedeste ca masurile adoptate de acestia au fost ilegale sau au generat pierderi.
In acelasi timp, bancile de dimensiuni reduse s-au plans ca restrictiile sunt disproportionate fata de nivelul bonusurilor acordate de ele, iar esalonarea acestor plati pe mai... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:06
Amenzile pentru bancherii care incalca reglementarile UE vor fi de 5 milioane de euro, potrivit Mediafax.
Proiectul include un cod mai strict de penalitati nu doar pentru banci dar si pentru bancheri, daca ascund informatii fata de autoritatile de reglementare sau incalca prevederile care limiteaza componenta in numerar a bonusurilor.
Legea va duce la cresterea pragului superior al amenzilor in Europa si va permite majorarea penalitatilor in tari care aveau legislatii bancare permisive inainte de criza financiara, precum Irlanda si Germania.
Documentul obtinut de Reuters include planuri de standardizare a amenzilor din sectorul bancar si reprezinta una dintre cele mai ambitioase masuri de reforma dupa cea de limitarea a bonusurilor.
Noul cod va permite tarilor UE sa amendeze bancherii cu cinci milioane de euro, sau 10% din salariu din bonusuri, in functie de care suma este mai mare.
Proiectul propune si ca autoritatile nationale de reglementare sa poata penaliza bancile cu pana la 10% din cifra de afaceri.
Daca vor deveni lege, noile prevederi vor depasi cu mult regulile din Irlanda, unde autoritatile nu pot impune o amenda mai mare de 500.000 de euro unei persoane.
In Germania, amenda maxima care poate fi aplicata unei institutii este de un milion de euro.
Autoritatea britanica pentru servicii financiare poate insa sa impuna penalitati nelimitate bancilor si angajatilor acestora, iar anul trecut a amendat JP Morgan cu 33 de milioane de lire... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 23:29
La doar cateva zile dupa ce ministrul de Finante britanic, Alistair Darling, a anuntat ca va impune o taxa de 50 la suta pentru bonusurile oferite in banci, institutiile din cel mai mare centru financiar din Europa isi fac deja griji ca vor pierde pozitia de lider si, cu aceasta, si avantajele pe care le ofera.Primele semne vin din partea bancii japoneze Nomura. Desi de abia si-a finalizat constructia noului sau sediu din Londra, o cladire impunatoare cu 11 etaje din otel si sticla, oficialii sai au cerut deja optiuni alternative pentru a justifica investitia masiva, dupa ce au aflat de planurile pentru "supertaxa". Bancherii londonezi sunt furiosi, scrie Financial Times. Taxa, cea mai dura din intreg sistemul bancar mondial, nu va face altceva decat sa avantajeze alte centre financiare, precum New York, Hong Kong sau Elvetia, cred acestia. Cum au ales ei sa lupte impotriva taxei? Cu amenintari. Mai exact, bancherii spun ca vor parasi Londra pentru a se stabili in orase mai permisive, unde isi vor putea primi, in continuare, bonusurile imense care au socat opinia publica, dar, despre care ei spun ca sunt vitale pentru mentinerea concurentei, unul din cele mai importante aspecte pentru o industrie de succes. Dar sistemul bancar londonez nu se plange doar de taxe, ci si de noile reguli impuse de Uniunea Europeana pentru fondurile de investitii. Insa, potrivit economistilor, problema nu este daca bancherii, traderii si managerii fondurilor vor pleca din oras, ci daca... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 22:54