Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat ca regimul de la Phenian continua sa produca materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, in pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea tarii.
Intrebat in cursul unei audieri in Senatul SUA in legatura cu informatiile ca Phenianul ar continua sa produca materiale fisibile, Pompeo a raspuns: "Da, este corect (...) Da, continua sa produca materiale fisibile".
Pompeo insa a refuzat sa raspunda daca programul atomic nord-coreean continua sa avanseze. Oficialul american a sugerat ca declaratiile publice pe acest subiect nu ar ajuta in cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil", informeaza site-ul cotidianului The Guardian.
Pompeo a declarat ca Statele Unite incearca pe cale diplomatica sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul nuclear.
Oficialul SUA, care a efectuat o vizita in perioada 5-7 iulie in Coreea de Nord, a mai afirmat ca a subliniat acest lucru in cursul discutiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.
Angajamentul denuclearizarii Coreei
Donald Trump si Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anuntat, cu ocazia intrevederii istorice de la Singapore, angajamentul denuclearizarii Peninsulei Coreea, Washingtonul semnaland intentia oferirii unor garantii de securitate Phenianului. Pana de curand, cele doua parti se amenintau reciproc cu distrugerea.
Coreea de Nord a acuzat recent Administratia de la Washington ca insista... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:10
Dupa ce lansarile de rachete din 2017 au speriat multi oameni si au dus la exercitii in tarile din raza de actiune a acestora, Phenianul a anuntat ca testele nucleare vor continua si in anul 2018.
Regimul lui Kim Jong Un a laudat toate testele nucleare si cele cu rachete care au avut loc in acest an, declarand statul comunist o putere nucleara "invincibila" si "responsabila", transmite presa nord-coreeana de stat, citata de International Business Times.
Nord-coreenii au transmis lumii "sa nu se astepte la vreo schimbare in politica" tarii. "Entitatea sa ca putere invicibila nu poate fi nici subminata, nici eliminata", a adaugat agentia nord-coreeana de presa.
In raportul dat publicitatii sambata, este prezentata dezvoltarea unor noi arme, inclusiv o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga Statele Unite, dar si testarea unei bombe cu hidrogen.
Phenianul a efectuat 16 teste cu rachete in acest an, iar pe 3 septembrie a efectuat cu succes al saselea si cel mai puternic test al unei bombe cu hidrogen.
Citeste si:
Kim Jong-un l-ar fi executat pe generalul care supraveghea testele nucleareMarturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatateaChina se pregateste de razboi nuclear: Cetatenii, sfatuiti ce sa faca in caz de atac ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord testeaza bomba cu hidrogen in 2018: "Suntem o putere nucleara invincibila"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 16:55
Coreea de Nord este pe punctul de a dezvolta rachete nucleare capabile sa loveasca teritoriul american, a declarat Mike Pompeo, directorul CIA.
Oficialul a subliniat ca Washingtonul continua sa prefere diplomatia si sanctiunile ca solutii pentru rezolvarea chestiunii programului balistic si nuclear nord-coreean, insa utilizarea fortei militare ramane o optiune, transmite BBC News.
Coreea de Nord este "atat de aproape acum in ceea ce priveste capabilitatile incat din perspectiva SUA trebuie sa ne comportam ca si cum sunt pe punctul de a obtine acel obiectiv", a declarat Pompeo in cadrul unui discurs la organizatia Foundation for Defense of Democracies.
"Sunt atat de avansati in asta, acum este doar o chestiune de gandit cum sa oprim etapa finala", a adaugat oficialul, precizand ca serviciile de informatii au probleme in a stabili cu siguranta momentul in care Coreea de Nord a reusit sa atinga acest obiectiv.
Regimul de la Phenian afirma ca deja are capacitatea de a ataca teritoriul Statelor Unite.
Citeste despre cele mai noi evolutii din criza coreeana:
Coreea de Nord avertizeaza ca "un razboi nuclear poate izbucni in orice moment"Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba ...citeste mai departe despre "Seful CIA: Coreea de Nord e pe punctul de a dezvolta cu succes rachete nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 10:04
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Coreea de Nord a lansat inca o racheta balistica deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de actiune in ultimele saptamani.
Reprezentanti ai armatei sud-coreene sustin ca racheta a ajuns la o altitudine maxima de aproximativ 770 de kilometri si a avut un parcurs de 3.700 de kilometri, inainte de a cadea in Marea Hokkaido, transmite BBC.
Tot sud-coreenii au indicat ca lansarea - prima de la inasprirea sanctiunilor impuse de ONU - a fost facuta din poligonul Sunan, district in care se afla si aeroportul international nord-coreean.
SUA si Japonia au afirmat ca ar putea fi vorba despre o racheta cu raza medie de actiune si, conform estimarilor initiale, de aceasta data racheta a zburat la o inaltime si la o distanta considerabil mai mari decat cea lansata in 29 august.
Dispozitivul a survolat insula japoneza Hokkaido (nord) la orele 07:26 (joi, 22:06 GMT), au precizat autoritatile nipone, subliniind ca sistemul de avertizare J-Alert a fost declansat in mai multe regiuni din nordul arhipelagului.
"Trece o racheta. Trece o racheta. Se va intampla probabil deasupra Insulei Hokkaido din directia Oceanului Pacific. Mai ales nu strangeti obiectele pe care le puteti gasi", a precizat sistemul de alarma.
Premierul nipon Shinzo Abe a declarat ca tara sa "nu va tolera niciodata" actiunile periculoase ale Coreei de Nord.
"In cazul in care Coreea de Nord va continua sa mearga pe acest drum, nu va avea un viitor stralucit", a spus el.
In Coreea de Sud, presedintele... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 07:26
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a exprimat, marti, impotriva unor noi sanctiuni impotriva Phenianului, calificandu-le drept "inutile si ineficiente", avertizand totodata ca "angajarea intr-o isterie militara" in jurul Coreei de Nord "nu are niciun sens" si "poate sa duca la o catastrofa planetara".
"Angajarea intr-o isterie militara nu are sens (...) Toate acestea pot duce la o catastrofa planetara si la un numar mare de victime", a avertizat seful statului rus, relateaza France Presse.
Citeste si Coreea de Nord ar fi transportat o racheta balistica pe coasta de vest, pregatindu-se de un nou test
"Rusia condamna aceste exercitii" ale Coreei de Nord, care a anuntat ca a efectuat cu succes duminica un test cu "bomba cu hidrogen". "Credem ca este o provocare. Dar recurgerea la orice fel de sanctiuni in acest caz este inutila si ineficienta", a spus Putin, in cadrul summitului BRICS, grupul celor cinci tari emergente (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), ce a avut loc la Xiamen, in sud-estul Chinei.
Potrivit presedintelui rus, Coreea de Nord nu va renunta la dezvoltarea programului sau nuclear sub presiunea sanctiunilor, intrucat considera acest program drept o problema de securitate, relateaza RIA Novosti. "Prin urmare, trebuie sa incercam sa initiem un dialog intre toate partile implicate", a pledat Vladimir Putin.
Pe de alta parte, el a criticat orice fel de raspuns militar posibil, o optiune pe care Washingtonul nu a exclus-o: "Angajarea... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 15:13
Presedintele Donald Trump a avut o saptamana foarte agitata, avand de rezolvat doua crize - una externa, care se prelungeste de mult timp, in Coreea de Nord, si una interna aparuta sambata, respectiv situatia din Charlottesville.
Insa liderul de la Casa Alba a esuat in ambele situatii, scrie Foreign Policy, intr-un articol cu titlul "Presedintele nostru absent".
"Sunt saptamani precum cea trecuta care folosesc pentru a ne aminti cat de esentiala este presedintia", noteaza sursa citata.
Criza din Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata dintre Coreea de Nord si Statele Unite a generat o criza care a fiert la foc mic, dar care a dat in clocot dupa cel mai recent test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord la sfarsitul lunii iulie.
Apoi, Phenianul a amenintat ca poate amplasa o bomba nucleara pe rachetele sale.
Imediat, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", mesaj de care s-au dezis pana si oficialii Administratiei de la Washington.
Pe acest subiect, citeste si:
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarileRazboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca racheteleTrump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Foreign Policy noteaza insa ca presedintele nu a reusit sa articuleze si sa conduca strategia americana privind Coreea de Nord.
Trump a avut... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 20:00
Coreea de Nord a reusit sa miniaturizeze suficient o bomba nucleara pentru a o pune intr-una dintre rachetele sale intercontinentale.
Acestea sunt concluziile secrete ale unor experti din cadrul spionajului american, dezvaluite marti de ziarul The Washington Post.
Aceasta capacitate ar marca un progres semnificativ pentru Coreea de Nord, care ar deveni astfel o putere nucleara deplina, subliniaza cotidianul american, care a aflat acest lucru dintr-un raport confidential finalizat luna trecuta de Agentia americana pentru informatii militare (DIA).
Pana acum, regimul de la Phenian a testat mai multe dispozitive atomice si a reusit doua lansari ale unor rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile sa atinga Statele Unite, insa capacitatea sa de a instala o bomba atomica intr-unul dintre aceste lansatoare era inca pusa la indoiala.
Comunitatea serviciilor de informatii era in general convinsa, in pofida faptului ca au trecut zece ani de la primul test nuclear al Phenianului, in octombrie 2006, ca Nordul mai avea nevoie de cativa ani in vederea miniaturizarii unei arme atomice - un proces complex.
Insa "comunitatea (serviciilor de) informatii apreciaza ca acum Coreea de Nord a produs arme nucleare care pot sa fie imbarcate pe rachete balistice, inclusiv (pe) rachete balistice intercontinentale", a conchis acest raport, din care ziarul a publicat un fragment.
Potrivit The Washington Post, Ministerul japonez al Apararii a ajuns la aceleasi concluzii.... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 22:25
Principala instalatie nucleara a Coreei de Nord, complexul Yongbyon, si-a reluat activitatea normala.
Agentia de presa KCNA transmite ca tara isi imbunatateste armele nucleare "in calitate si cantitate", informeaza BBC.
Reactorul nuclear de la Yongbyon a fost inchis in 2007, insa Phenianul a promis ca il va reporni in 2013, ca urmare a celui de-al treilea test nuclear, in contextul tensiunilor regionale sporite.
Reactorul a fost sursa de plutoniu pentru programul de arme nucleare nord-coreean. Expertii considera ca, daca va fi repornita, centrala nucleara ar putea produce intr-un an plutoniu cu care s-ar putea fabrica o bomba.
Coreea de Nord pregateste un test cu racheta ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord, inca un motiv de ingrijorare: Si-a repornit cel mai mare reactor nuclear" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 13:14