Directorul general al ANPC (Protectia Consumatorului), Paul Anghel, avertizeaza consumatorii sa citeasca foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpara, pentru ca unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanta foarte periculoasa folosita pentru combaterea bolilor la plante, dar a carei utilizare in agricultura este interzisa de legislatia UE.
"Cititi cu atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati si e bine sa stiti ca: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman.
THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acopera coaja citricelor, este folosita pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicida", afirma Anghel, care a prezentat si o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care este mentionata substanta.
Directorul ANPC afirma ca ingerarea acestei substante ataca ficatul si rinichii si ar putea fi cancerigena.
"Fructele si legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit si nici o culoare aparte", precizeaza Paul Anghel, adaugand ca legislatia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil in agricultura.
"Atentie! Intoxicarea poate interveni chiar daca nu se ingereaza coaja fructelor si legumelor stropite. Acestea trebuie spalate pentru indepartarea pesticidului de pe suprafata lor!", subliniaza directorul general al ANPC.
Citeste si Teapa fructelor bio - platim mai mult si inghitim aceleasi substante cancerigene ...citeste mai departe... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 20:15
Ce au in comun Tina Turner, Demi Moore si Megan Fox? Toate arata incredibil de bine si stralucesc de sanatate. Secretul lor? Mananca alimente crude.
Adeptii bucatariei fara foc, cunoscuta ca si Dieta Raw, sustin ca acest stil de alimentatie este mai apropiat naturei umane. Motivul? Alimentele supuse unor temperaturi mai mari de 40 de grade isi pierd aportul nutritiv.
"Daca vrem sa fim sanatosi, sa avem energie si o imuniate crescuta, atunci trebuie sa consumam alimente vii, neomorate prin fierbere, coacere sau prajire", a explicat pentru Business24 Andreia Claudius, nutritionist sprecializat in bucataria fara foc.
Principiile bucatariei crude
Principiile alimentatiei fara foc sunt simple: fara carne, fara chimicale, fara
zahar (se foloseste mierea de albina), fara alimente rafinate, fara alimente fierte, prajite, coapte sau produse lactate nepasteurizate.
Andreia Claudius sustine ca exista nenumarate feluri de mancare ce pot fi gatite dupa aceste principii.
Printre cele mai utilizate ingrediente se numara: legume, fructe, cereale, seminte, produse lactate, miere de albine, ulei presat la rece din floarea soarelui sau masline. De asemenea, se folosesc si condimente, precum: piper, sare, enibahar, coriandru, frunze de marar, leusten, patrunjel, sare de mare neiodata etc.
In bucataria fara foc, aragazul este inlocuit de mixer. Ingredientele de mai
sus se amesteca in diferite proportii si combinatii, rezultand diferite
preparate: ciorbe,... mai mult
Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 00:00