Autoturismele rulate importate reprezita in prezent 15% din piata auto second hand, fata de 30% in 2010, scadere determinata de majorarea taxei de poluare incepand cu 1 ianuarie, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii portalurilor de oferte auto."Aducerea masinilor second hand de peste granita nu mai este rentabila, mai ales in ceea ce priveste motorizarile Euro 2 si Euro 3.
De fapt, masinile de import cu aceste specificatii aproape au disparut din ofertele vanzatorilor", a explicat Attila Okanyi, directorul site-ului de oferte auto rulate Autovit.ro.
La randul sau, Bogdan Axinia, directorul general al portalului Auto.ro, a spus ca ofertele de autovehicule din import au cazut cu jumatate, la 16 - 17% din totalul pietei second hand.
"La sfarsitul anului trecut, inainte de aplicarea noii grile de taxare, a avut loc un boom al tranzactiilor cu masini de peste granita. Dupa acest fenomen, ofertele au scazut la jumatate si s-au stabilzat la acest nivel", a precizat Axinia.
Okanyi a mai spus ca modificarea nivelului taxei de poluare a determinat o tendinta a cumparatorului catre masini mai economice, iar majoritatea tranzactiilor se orienteaza catre motorizari sub 1,6 litri, inclusiv.
"Romanii au inceput sa prefere motorizarile mici. Fata de anul trecut, au crescut semnificativ si ofertele pentru masini cu alimentare hibrida. Nu este vorba de un numar mare de oferte, dar se observa o crestere cu aproximativ 40%", a mentionat reprezentantul Autovit.ro.
Totodata, el a adaugat... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 23:00
"Proportia pentru cei care merg sa-si repare masina in service-urile independente este de 58% , restul prefera service-urile autorizate de marca. Factorii de care se tin cont sunt vechimea autoturismului si pretul. Pretul este unul dintre criteriile pentru care romanii aleg sa-si duca masina in service-urile independente", a declarat Bogdan Axinia, General Manager al Auto.ro, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.
Cum apreciaza romanii calitatea service-urilor auto, potrivit studiului Auto.ro realizat impreuna cu Daedalus?
Pe o scara de la 1-7, nota data de utilizatorii nostri service-urilor a fost de 4,85.
Aceasta nota a fost defalcata pe criterii ca amabilitate, pretul lucrarii, operativitate, rapiditate etc.
Nu se observa diferente semnificative intre service-urile independente si cele autorizate de marca.
Totusi, se pare ca service-urile independente sunt preferate prin prisma pretului.
Care sunt principalele probleme cu care ajung masinile romanilor in service-uri?
Multi au ajuns in service-uri cu probleme legate de revizie si ITP, ceea ce e normal.
De asemenea, cei care isi duc masina in service au probleme de natura electrica sau mecanica.
Se observa ca masinile second-hand ajung in medie de doua ori mai des la un service pe parcursul unui an.
Exista o proportie destul de mare de utilizatori care isi rezolva problemele fie singuri, fie apeland la un mecanic.
Cum va ajuta Auto.ro utilizatorii in privinta service-urilor?
Ne propunem sa fim o platforma de... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 22:56
"Din studiul de satisfactie aplicat respondentilor a reiesit ca masinile second-hand sunt mai avantajoase decat cele noi. Raportul calitate pret este un factor important pentru cei care doresc sa-si achizitioneze o masina. Ca masini second-hand, cu un indice de satisfactie mare, BMW, Audi, Mercedes, Skoda,VW, ocupa primele locuri in preferintele romanilor", a declarat Bogdan Axinia, General Manager Auto.ro, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Care sunt marcile cele mai populare din Romania?
In urma studiului facut de Auto.ro si Daedalus a reiesit ca marcile cele mai populare sunt Volkswagen , Dacia, Ford, Renault, BMW, Daewoo, Skoda si Audi.
In general, vorbim despre masini nemtesti carora li se alatura Dacia, Renault si Skoda.
Conform studiului, 63% dintre masinile detinute de romani sunt second-hand, restul sunt autoturisme noi.
Care sunt regiunile dominate de masini second-hand?
Se observa o diferenta clara in favoarea masinilor second-hand in Ardeal si Banat.
In Muntenia si Bucuresti, exista valori apropiate intre masinile noi si cele vechi.
80% dintre masini sunt fabricate inainte de 2005, 20% sunt dupa 2005.
Din punct de vedere al raportului calitate/pret care masini sunt mai avantajoase: second-hand sau cele noi?
Din studiul de satisfactie aplicat respondentilor a reiesit ca masinile second-hand sunt mai avantajoase decat cele noi.
Raportul calitate pret este un factor important pentru cei care doresc sa-si achizitioneze o masina.
Ca masini second-hand, cu un... mai mult
Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 00:58
"Auto Index reprezinta un instrument de masurare a pietei, lansat de portalul Auto.ro, menit sa-i ajute pe utilizatori sa afle pretul corect pentru masinile second hand", a declarat Bogdan Axinia, general manager Auto.ro, intr-un interviu acordat Bloombiz.Citand datele generate de Auto Index, Bogdan Axinia a afirmat ca pretul mediu al unei masini second hand se situeaza la 7300 de euro, cu 21% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa Auto Index, portalul auto a dezvoltat un set de servicii care sa ajute atat cumparatorii cat si vanzatorii.
Potrivit directorului Auto.ro, "Avantaj Client" arata cu cat este mai ieftina o masina fata de media gamei, dupa marca, model, kilometri si ani. Sectiunea "Buget Fix" de pe Auto.ro permite unui utilizator sa aleaga o masina in functie de buget si de preferinte: fie ani si kilometri mai putini sau pretul mai mic. Bogdan Axinia a precizat ca, din punct de vedere demografic, utilizatorii auto.ro au varste pana in 40 de ani, cu studii medii si superioare, localizati in zone puternice de tranzactionare a masinilor second-hand: Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Arad, Constanta, Suceava si Iasi. "Conform Trafic.ro, in ultima luna am avut aproximativ 700.000 unici pe luna. In genere, in jur de 50.000 oameni viziteaza in fiecare zi Auto.ro", a mai subliniat Bogdan Axinia. Inmatricularile de masini second hand au scazut in primele zece luni cu 18%, la 146.644 unitati, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 11:39
"Prin majorarea taxei auto, achizitia de vehicule rulate nu va mai fi rentabila, intrucat preturile vor ajunge sa le echivaleze pe cele ale masinilor noi produse in Romania", a declarat directorul general al portalului auto.ro, Bogdan Axinia."Cred ca majorarea taxei de poluare este in beneficiul constructorilor locali, Dacia si Ford, si tot mai multi romani vor prefera sa cumpere aceste masini", a afirmat reprezentantul auto.ro.
El a adaugat ca, in prezent, pretul mediu de vanzare al unui autoturism second hand este de aproape 7.000 de euro, cu 21% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Inmatricularile de masini second hand au scazut in primele zece luni cu 18%, la 146.644 unitati, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat, miercuri, ca taxa auto va fi majorata, de la 1 ianuarie 2011, cu 25 - 50%, pentru a stopa intrarea in Romania a masinilor second-hand.
Borbely a spus in ultimul an au fost aduse in Romania 120.000 de masini second-hand, din care multe mai vechi de zece ani. mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 13:53