In ciuda pandemiei, care a destabilizat economia tuturor tarilor, numarul milionarilor a crescut in 2020 cu nu mai putin de 5,2 milioane, arata un raport al grupului bancar elvetian Credit Suisse, informeaza EFE.
Inegalitatea averilor s-a adancit in 2020. Credit Suisse estimeaza ca, la finele lui 2020, erau aproximativ 56,1 milioane de persoane cu active de cel putin un milion de dolari, in crestere cu aproape 10% comparativ cu sfarsitul lui 2019.
SUA au fost responsabile pentru aproape o treime dintre cei 5,2 milioane de noi milionari aparuti anul trecut la nivel mondial, in conditiile in care numarul milionarilor americani a crescut cu 1,7 milioane, pana la 22 de milioane. Urmeaza Germania, care a castigat 633.000 de noi milionari. Marea Britanie, ocupanta locului sase in topul tarilor cu cei mai multi milionari, a dobandit 258.000 de milionari si in prezent are 2,5 milioane persoane cu active in valoare de peste un milion de dolari.
De asemenea, alte 41.420 de persoane s-au alaturat in 2020 grupului celor ultra-instariti, cei cu active in valoare de peste 50 de milioane de dolari. Numarul celor ultra-instariti a crescut cu 24% comparativ cu 2019, ceea ce reprezinta cel mai rapid ritm de crestere anuala din ultimii 17 ani, pana la un numar total de 215.030.
Citeste si: Gigi Becali si-a marit averea considerabil in plina pandemie. Din ce a facut bani si cat a castigat
In total, avutia mondiala a urcat cu 7,4% in 2020, la 418.300 miliarde de dolari, in... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 23:15
Averea bogatilor lumii a scazut pentru prima data in sapte ani, indica un raport al companiei de consultanta Capgemini, citat marti de dpa.
In total, averea milionarilor a scazut cu aproape 3% fata de 2017. Este pentru prima data cand se inregistreaza o scadere, dupa 2011, noteaza autorii documentului, World Wealth Report 2019.
In acelasi timp, si numarul milionarilor a scazut pentru prima data de la criza financiara din 2008. Comparativ cu 2017, numarul milionarilor de pe plan mondial a scazut cu 0,3%, ajungand la 18 milioane.
In Germania, numarul persoanelor cu o avere de peste un milion de dolari s-a diminuat la 1,35 milioane, adica 1,1% din populatia tarii, mentioneaza agentia de presa germana.
Capgemini considera ca motivele scaderii constatate sunt conflictele comerciale internationale, incertitudinea generata de Brexit si pierderile de pe burse.
Banca centrala germana estimeaza la randul sau ca scaderile bursiere din 2018 si-au pus amprenta asupra economiei: pentru prima data in trei ani, veniturile gospodariilor din Germania s-au redus, iar investitorii au inregistrat cele mai mari pierderi de dupa 2008.
Totusi, Germania ramane una din tarile cu cei mai multi milionari. Potrivit raportului Capgemini, in frunte se afla SUA, urmate de Japonia, Germania si China - cele patru tari reprezentand 61,2% din cei mai bogati oameni din lume.
Raportul mai arata ca pierderile cele mai grele le-au suferit cei super-bogati, cu o avere de peste 30 de milioane... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 10:11
Mai mult de jumatate dintre investitorii instariti din intreaga lume se asteapta sa atinga varsta de 100 de ani, iar doua treimi intentioneaza sa lucreze o perioada indelungata pentru a-si asigura o pensie confortabila, arata rezultatele unui sondaj.
UBS Investor Watch, care a intervievat 5.000 de persoane cu active de cel putin un milion de dolari, a descoperit ca noua din zece investitori isi ajusteaza obiceiurile de cheltuieli si fac investitii pe termen lung pentru a-si finanta longevitatea, informeaza Reuters.
In schimb, aproape un sfert din respondentii din SUA si Marea Britanie au declarat ca nu fac niciun fel de astfel de modificari financiare, ceea ce scoate in evidenta un deficit in planurile de pensionare in doua dintre cele mai importante economii ale lumii, pe masura ce speranta de viata creste, in special in randul bogatilor.
"Pana recent, ideea de a trai 100 de ani parea absurda. Acum pare sa devina un lucru obisnuit", a declarat Nick Tucker, directorul pentru Marea Britanie la UBS Wealth Management.
Potrivit lui Nick Tucker, viitorii centenari trebuie sa isi faca planuri pentru o pensie de 30-40 de ani.
Aceasta inseamna producerea si protejarea avutiei de-a lungul tuturor ciclurilor economice in aceasta perioada si sa decida cum isi vor imparti mai eficient banii cu mostenitorii.
Perspectiva unei vieti mai lungi si a transmiterii unei mosteniri mai mici catre succesori ii ingrijoreaza pe 35% din respondenti, in timp ce 62% au declarat ca... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 11:09
Jeff Bezos a devenit saptamana aceasta cel mai bogat om din toate timpurile, dupa ce averea sa neta a urcat la 105,1 miliarde de dolari, doborand astfel recordul stabilit de Bill Gates in 1999.
Seful Amazon il inlocuise pe Gates la varful topului celor mai bogati oameni din lume inca din octombrie anul trecut, cand averea sa ajunsese la aproape 94 de miliarde de dolari.
Miliardele lui Bezos au crescut odata cu compania sa de comert electronic, insa adevaratul motiv pentru care Gates, a carui avere este estimata la 92 de miliarde de dolari, nu mai este astazi cel mai bogat om de pe planeta are legatura cu decizia fondatorului Microsoft de a dona o mare parte din banii sai, scrie CNBC.
In 1999, in timpul bulei dotcom, averea lui Gates a depasit 100 de miliarde de dolari, transformandu-l pe fondatorul Microsoft in cel mai bogat om din toate timpurile. Ajustata la inflatie, vorbim de aproximativ 150 de dolari in banii de astazi, potrivit Forbes. Asadar, tehnic, Bezos nu a doborat acest record.
In 1987, la 31 de ani, Bill Gates a devenit cel mai tanar miliardar din lume, la scurt timp de la listarea la bursa a companiei Microsoft. Cativa ani mai tarziu, in 1995, a ajuns cel mai bogat om din lume, titlu pe care l-a pastrat, cu mici sincope, pana de curand.
In 2000, Gates a renuntat la functia de CEO al Microsoft si a fondat, impreuna cu sotia sa, fundatia Bill si Melinda Gates. De-a lungul ultimilor ani, cei doi soti s-au concentrat excusiv pe acte de caritate,... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 09:29
Omenirea a stabilit in 2015 un nou record in privinta redistribuirii veniturilor, care depaseste chiar si cele mai pesimiste estimari emise in 2014, conform rezultatelor celui mai recent raport Oxfam privind inegalitatea sociala.
Raportul arata ca 62 de indivizi detin in acest moment o avere cumulata care echivaleaza veniturile a jumatate din populatia planetei, deci peste 3 miliarde de oameni (jumatatea saraca a planetei - n.red.). In 2014 a fost vorba de 80 de persoane super-bogate, in vreme ce in 2010 numarul celor extrem de avuti era de 388, remarca Eoin Flaherty, lector al Universitatii din Belfast, intr-o analiza citata de Quartz.
Esec de proportii
Autorii raportului Oxfam nu s-au axat doar pe dorinta fireasca a fiecarei persoane de a-si imbunatati standardul de viata, ci au cautat explicatii pentru ceea ce reprezinta un esec al cresterii economice de a crea o viata mai buna pentru toata lumea.
Declinul survenit din 2010 in venturile obtinute de 50% dintre cei mai saraci locuitori ai planetei arata ca, desi guvernele lumii s-au angrenat in masuri menite de a redresa economia globala, rezultatul actiunilor lor s-a raspandit diferentiat in randul diverselor clase sociale.
Cu toate acestea, crede Flaherty, nu putem sustine ca inegalitatea sociala este rezultatul capitalismului liberal din ultimele sute de ani, atata vreme cat istoria ne ofera exemple de acumulari imense de capital in mainile unor indivizi inca din perioada antichitatii.
Lista bogatilor... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 07:00
Imuni la criza si austeritate, bogatii lumii devin mai bogati, potrivit unui nou raport care masoara averea celor ce detin milioane de dolari sau chiar mai mult.
Un numar record de 12 milioane de persoane din intreaga lume erau milionari anul trecut, Statele Unite cunoscand cea mai mare crestere a numarului rezidentilor foarte bogati, potrivit unui raport anual realizat de consultantii de la Cap Gemini si de Royal Bank of Canada, noteaza The Telegraph.
Conform acestui raport, numarul persoanele cu averi de peste un milion de dolari a crescut cu 9,2% anul trecut, in special datorita redresarii burselor si pietei imobiliare.
Desi mai putin de doua procente din populatia adulta din tarile dezvoltate s-au calificat pentru statutul de milionar in dolari, cei norocosi s-au bucurat de o crestere de 10% a lichiditatilor. Cumulat, averile lor se ridica la 46,2 mii de miliarde de dolari.
Citeste mai multe despre Numar record de milionari: Unde se afla bogatii lumii pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 15:08
O elita globala super-bogata a ascuns cel putin 21 trilioane de dolari in paradisuri fiscale secrete, la sfarsitul anului 2010. Cifra este echivalenta cu dimensiunea economiilor SUA si a Japoniei la un loc, potrivit unui studiu major citat de BBC.
Studiul "The Price of Offshore Revisited" a fost elaborat de Henry James, fost economist-sef la compania de consultanta McKinsey, si a fost comandat de catre "Tax Justice Network" (TJN), care face totodata campanie impotriva paradisurilor fiscale.
Potrivit lui James, 21 de trilioane de dolari este cifra minima, iar adevarata dimensiune ar putea fi de 32 trilioane de dolari.
Henry a folosit date de la Banca Reglementelor Internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si guverne nationale. Studiul sau se ocupa doar de averea financiara depusa in banca si conturi de investitii, si nu de alte bunuri, cum ar fi proprietati si iahturi.
Raportul survine pe fondul ingrijorarii publice si politice crescande privind evaziunea fiscala. Unele autoritati, printre care si cele germane, au platit chiar pentru a obtine informatii furate de la banci cu privire la presupusi evazionisti fiscali.
Henry a declarat ca persoane super-bogate transfera bani in locatii din lume prin intermediul unui "grup harnic de facilitatori profesionisti din sectorul bancar privat, domeniul juridic, contabilitate si investitii".
"Veniturile fiscale pierdute implicate de estimarile noastre sunt imense. Sunt suficient de mari pentru a... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 17:17
Cei mai bogati oamenei din lume au pierdut 32,8 miliarde de dolari din totalul averilor lor in aceasta saptamana. Ingrijorarile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro este principala cauza a celor mai mari pierderi saptamanale.
Miliardarul mexican Carlos Slim a raportat cele mai mari pierderi saptamanale, puse pe seama scaderii cu 4,38% a actiunilor companiei sale de telecomunicatii. Slim, care a pierdut 4,1 miliarde de dolari in decursul unei singure saptamani ramane insa cel mai bogat om din lume cu o avere estimata la 65,5 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a devenit cel de-al 26-lea cel mai bogat om din lume dupa ce oferta publica initiala a retelei de socializare a ajuns la 16 miliarde de dolari. Cu toate acestea, valoarea actiunilor listate a inregistrat o crestere de doar 23 de centi in ziua debutului lor public peste pretul de la oferta publica initiala de 38 de dolari pe actiune.
"Tinand cont de entuziasmul si de faptul ca este un eveniment asteptat de multa vreme, am crezut ca pretul va fi mult mai ridicat", a precizat Herman Leung, analist la Susquehanna Financial Group.
S&P 500 a scazut cu 4,3 procente in timpul acestei saptamani, scadere pusa pe seama nereusitei Greciei de a forma un guvern si a retrogradarii a 16 banci spaniole de catre Moody's. S&P 500 a inregistrat o scadere cu 9 procente incepand cu luna aprilie.
Evolutia averilor lui Gates sau Buffet
Bill Gates, ocupatul locului al... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 14:04
Achzitiile excentrice facute de miliardarii lumii nu mai sunt o noutate. Fie ca este vorba despre perdele de aur pentru baie sau cea mai scumpa gresie, casele miliardarilor pot fi o sursa de inspiratie.
Dennis Kozlowski, draperie de dus din aur
Dennis Kozlowski, fostul director executiv al Tyco, o companie de productie la nivel mondial, are in baie o perdea de dus confectionata din aur. Acesta perdea costa 6.000 de dolari.
Kazlowski este recunoscut pentru stilul de viata extravagant, sustinut de boomul economic de la sfarsitul anilor 1990 si pana la inceputul anilor 2000. El a cheltuit 30 de milioane de dolari pentru apartamentul din New York.
Pe langa acestea, Kazlowski a mai cheltuit un milion de dolari pentru a organiza o petrecere aniversara pentru cea de-a doua sotie, Karen Mayo. Petrecerea extravaganta a fost organizata pe insula Sardinia, la petrecere fiind "prezenta" si o statuie de gheata reprezentand sculptura "David", realizata de Michelangelo care "oferea" vodka Stolichnaya.
Donald Trump, baie pavata cu lapis lazuli
Apartamentul de 33 de milioane de dolari pe care miliardarul Donald Trump il detine in New York are o baie pavata cu lapis lazuli, un amestec de minerale de culoare albastra. Este considerata a fi una dintre cele mai vechi pietre de pe pamant. Unele culturi stravechi pretuiau lapis lazuli mai mult decat aurul! Pentru Egiptenii si Babilonienii, Lapis Lazuli era considerat o piatra sacra.
Magnatul imobiliar Donald Trump este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 13:07