In conditiile in care SUA au devenit cel mai mare focar global de COVID-19, cu cele mai multe cazuri de imbolnavire confirmate decat oricare alta tara din lume, Congresul american a gasit o chichita sa ii scuteasca si chiar sa le dea inapoi bani platitorilor de taxe milionari.
Zilele trecute, in SUA, a fost adoptat planul istoric convenit de republicani si democrati pentru a ajuta economia americana sa faca fata crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus si sa evite intrarea intr-o recesiune de durata (stimulus bill).
Intre altele, in documentul de 880 de pagini se regaseste si o prevedere controversata prin care cei mai bogati americani isi pot recupera o parte din banii dati statului prin taxe.
CNN explica: Atunci cand persoanele fizice cumpara bunuri imobiliare, chiar daca fac acest lucru folosind un imprumut sau banii altor persoane, ei isi pot "amortiza" costul proprietatii fizice pin intermediul impozitelor platite.
Sa presupunem, de exemplu, ca un contribuabil a cumparat o cladire de 2 milioane de dolari ca investitie. El va putea sa deduca sau sa scada din impozitele sale (deduceri de amortizare), chiar si 100.000 de dolari pe an, timp de 20 de ani, pentru a compensa costurile de cumparare si imbunatatire a proprietatii.
Contribuabilul poate beneficia de aceste deduceri, chiar daca valoarea imobilului creste odata cu trecerea timpului.
Acesta este si motivul pentru care Donald Trump "adora deducerile de amortizare", dupa cum a si declarat... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 09:54
Politica fiscala anuntata de Donald Trump in timpul campaniei electorale ar putea reprezenta un castig major pentru cateva mii de familii superbogate din SUA, favorizand intarirea unor dinastii financiare dupa modelul celei create chiar in jurul mogului imobiliar.
"Daca unele propuneri de-ale lui vor trece de Congres, ar putea avea efecte considerabile asupra familiilor foarte bogate", anunta Angelo Robles, director si fondator al Family Office Association, un think tank catre lucreaza chiar pentru acest tip de clienti, relateaza IB Times.
De la bogat la bogat
"Propunerile sale pe impozitele aplicate castigurilor de pe piata de capital si a celor imobiliare ar putea ajuta intemeierea unor noi dinastii financiare", sustine Robles.
Donald Trump a avut privilegiul sa aiba un tata milionar, Fred Trump, asa ca nepotii sai, 8 la numar, sunt a patra generatie favorizata de soarta.
Intr-un discurs din luna august, tinut la Detroit Economic Club, Trump s-a aratat revolatat de supraimpozitarea cu 40% a resedintelor cu o valoare mai mare de 10,9 milioane dolari, numind-o o "taxa pe vecie".
"Oamenii muncitori din America au platit impozite toata viata lor si nu ar trebui sa fie taxati pana la moarte. Este complet gresit", a afirmat candidatul republican.
O astfel de scutire ar fi in beneficiul a 5.000 de familii superbogate din Statele Unite, care locuiesc in proprietati a calor valoare depaseste pragul de 11 milioane dolari.
Conturile acestora ar urma sa... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 09:28
1In intreaga lume exista peste 2.300 de miliardari, iar 12% dintre acestia sunt femei. Ele detin o avere totala de 930 de miliarde de dolari, potrivit studiului UBS Billionaire Census 2014.
Expertii se asteapta ca averile doamnelor bogate ale lumii sa creasca anul acesta. Dintre cele 286 de femei care au miliarde in conturi, cu o varsta medie de 61 de ani, doar 17% au bogatii pe care le-au dobandit cu forte proprii. Cele mai multe dintre femeile cu bani facuti de ele insele se afla in Statele Unite.
CNN a intocmit clasamentul celor mai bogate femei de pe fiecare continent.
Cea mai bogata femeie din America de Nord este Christy Walton. Ea este vaduva lui John Waldon, fiul fondatorului Walmart, cea mai mare companie de comert cu amanuntul din lume.
Christy Walton a mostenit averea dupa moartea sotului sau, in 2005. Cu un imperiu de 37,9 miliarde de dolari, este si cea mai bogata femeie din lume.
Cea mai batrana femeie din clasament este mostenitoare imperiului ...citeste mai departe despre "Topul celor mai bogate femei din lume: Cu ce se ocupa doamnele care invart miliarde" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 12:37
Revista Forbes a realizat topul sau anual al celor mai bogati americani, anul acesta fiind nevoita sa ridice "pragul minim" cu 25 de milioane de dolari, pornind de la 1,55 miliarde de dolari.
Pe primele doua locuri sunt Bill Gates, pentru al 21-lea an, cu 81 de miliarde de dolari, si Warren Buffet, cu 67 de miliarde de dolari, mai bogat cu 8,5 miliarde decat anul atrecut, arata Forbes.
Pe locul trei se afla Larry Ellison (50 de miliarde de dolari), cel care a socat, in septembrie, cu anuntul sau conform caruia renunta la postul de CEO al Oracle.
Insa cei care au inregistrat cele mai mari castiguri sunt oameni care au facut averi in Sillicon Valley. Mark Zuckerberg e ...citeste mai departe despre "Forbes: Miliardarii Americii, tot mai bogati - s-a ridicat pragul minim cu 25 de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 11:25
Presedintele american, Barack Obama, intentioneaza sa taxeze persoanele care au venituri de peste un milion de dolari pe an cu 30 la suta, potrivit proiectului de buget pentru 2014, in care se vizeaza reducerea deficitului bugetar.
Prin aceasta propunere, Obama risca sa-si supere chiar si membrii propriului Partid Democrat, nu doar pe republicani, relateaza L'expansion.
Ideea impozitarii veniturilor bogatilor cu 30 de procente nu este noua, o initiativa similara, cunoscuta sub numele "regula Buffett", fiind respinsa de Congresul american in trecut.
Citeste mai multe despre Barack Obama vrea sa taxeze bogatii cu 30 la suta pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 11:13
Presedintele american Barack Obama a promulgat miercuri seara legea privind compromisul bugetar, care exclude pe termen scurt amenintarea cu o cura de austeritate fortata in SUA, a anuntat Casa Alba.
Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, a urmat exemplul Senatului, unde democratii sunt majoritari, si a adoptat un proiect de lege care sporeste mai ales nivelul de impozitare asupra gospodariilor cu venituri mai mari de 450.000 de dolari pe an.
O parte a republicanilor a acceptat sa voteze in favoarea acestei masuri, in pofida refuzului lor de principiu fata de orice suplimentare a presiunii fiscale, in contextul in care alternativa ar fi fost "zidul bugetar", insotit de cresteri de impozite pentru cvasitotalitatea contribuabililor si de reduceri clare ale cheltuielilor statului federal, in special in domeniul apararii.
In epilogul unor dezbateri aprinse si negocieri repetate desfasurate la Washington de saptamani bune, camera inferioara a Congresului american a adoptat acest dispozitiv miercuri in jurul orei 04:00 GMT, in aceeasi termeni in care textul a trecut de Senat cu mai putin de 24 de ore inainte, cu 257 de voturi pentru si 167 impotriva. mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 10:10
Presedintele american Barack Obama i-a avertizat pe adversarii sai republicani ca niciun acord bugetar nu este posibil fara ca ei sa cedeze asupra cresterii cotelor de impozitare pentru contribuabilii cei mai bogati.
Ministrul american al finantelor, Timothy Geithner, a declarat, recent, ca nu va exista un acord in Congres cu privire la buget daca republicanii nu avizeaza favorabil o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati. Presedintele SUA confirma, astfel, declaratia ministrului de Finante.
Intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg, Obama, cu toate acestea, a parut sa lase un mic spatiu de negociere, refuzand sa precizeze daca rata de impozitare a celor mai bogati ar ajunge la 39,6% in vigoare sub administratia presedintelui Bill Clinton (1993-2001), noteaza AFP.
"Un acord este posibil", a asigurat presedintele, estimand totusi ca propunerile republicane de abordare a lacunelor fiscale nu ar fi suficiente pentru reducerea deficitului.
"Este nevoie ca rata de impozitare de 2% (cei mai bogati) sa creasca, iar noi nu vom ajunge la un acord fara aceasta", a mai spus presedintele democrat.
"Zidul bugetar", ce inseamna o masura de austeritate fortata de reducere a deficitului, va intra in vigoare la 2 ianuarie in lipsa unui acord intre republicani si democrati. Acest "zid" prevede mai ales o crestere brutala a impozitelor, chiar si pentru cei mai saraci.
Obama si republicanii in pozitie de forta in Congres abordeaza diferit modul de a reechilibra... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:31
Ministrul american al finantelor, Timothy Geithner, a declarat ca nu va exista un acord in Congres cu privire la buget daca republicanii nu avizeaza favorabil o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati, transmit duminica agentiile internationale de presa.
"Daca republicanii nu vor o crestere a impozitelor la nivelul la care se aflau in administratia Clinton, epoca in care economia SUA era infloritoare, nu va exista un acord", a afirmat Geithner pe CNN.
Statele Unite se confrunta cu iminenta unui "varf fiscal", o cura fortata de austeritate pentru reglementarea deficitului public abisal ce ii va afecta pe americani din 2 ianuarie in absenta unei intelegeri in legislativ intre republicani si democrati.
Impozitele americanilor, la minimul ultimilor 20 de ani
"Nu va exista un acord fara o majorare a impozitelor. Nu va exista", a insistat ministrul american, indemnandu-i pe republicani sa vina cu o noua oferta, dupa ce au respins-o pe cea facuta joi de Geithner in numele administratiei democrate.
Liderul republicanilor din Camera reprezentantilor, John Boehner, a calificat drept lipsita de seriozitate respectiva oferta, ce prevedea, potrivit republicanilor, un obiectiv de 1600 de miliarde de dolari ca incasari fiscale suplimentare si doar 400 de miliarde din reduceri de cheltuieli.
"Ii chemam (pe republicani) sa ni se alature pentru a face ceva bun pentru economia americana", a pledat Timothy Geithner, explicand ca masurile necesare ar consta si in a... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 09:28
Gospodariile americane instarite, cu venituri de peste 100.000 euro si care reprezinta 10% din totalul gospodariilor din Statele Unite ale Americii, vor cheltui 66,29 de miliarde de dolari pentru cadourile din perioada sarbatorilor de iarna miliarde, cu 3,4% mai putin decat anul trecut.
Cu toate acestea, cheltuielile celor mai bogati 10% din americani vor reprezenta aproape 29% din totalul cheltuielilor de sarbatori, in crestere cu 21,9% fata de proportia pe care au reprezentat-o in cheltuielile totale de anul trecut, se precizeaza in "The Survey Of Wealth And Affluence", realizat de American Express Publishing si citat de Just Luxe.
Americanii instariti vor continua sa cumpere produse de lux, iar impartirea pe tipuri de cadouri este urmatoarea: 58% dintre respondentii acestui studiu vor cumpara produse de pe segmentul moda/frumusete, 33% vinuri/ mancaruri, iar 26% bijuterii si ceasuri. Pe langa aceste cheltuieli, 40% din cei intervievati si-au alocat bani si pentru organizarea unei vacante.
Cei mai bogati 10% americani nu vor oferi doar celorlalti cadouri, 46% din femei si 27% din barbati vor cumpara cadouri si pentru ei insisi. mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:00