Boeing a reluat intr-un ritm redus productia avionului de pasageri 737 MAX - cel mai bine vandut model - la fabrica sa din Renton, Washington, dupa ce o oprise in ianuarie, in urma accidentelor in care au murit 347 de oameni.
Incepand din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, transmite Reuters.
Luna trecuta, Boeing anunta ca se asteapta sa reia livrarile de aeronave 737 MAX in trimestrul trei, in urma obtinerii aprobarii autoritatilor de reglementare, productia urmand sa fie reluata in ritm redus in trimestrul trei, apoi sa creasca gradual, la 31 de avioane pe luna, in 2021.
De asemenea, grupul aeronautic american a informat miercuri ca va elimina peste 12.000 de locuri de munca in SUA, urmand ca in urmatoarele luni sa fie anuntate si alte concedieri, in urma masurilor de restructurare, in conditiile in care industria aviatica din intreaga lume este afectata de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Boeing isi reduce costurile din cauza scaderii cererii de avioane, dupa ce companiile aeriene au anulat comenzile, in urma opririi zborurilor. In aprilie, compania americana anunta ca va renunta la 10% din cei 160.000 de angajati la nivel global pana la finele acestui an.
Actiunile Boeing au urcat... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:53
Noul sef al Boeing, David Calhoun, a declarat luni ca este increzator in viitorul companiei, afectata de criza provocata de cele doua accidente in care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, transmite BBC.
Declaratia a fost facuta cu ocazia preluarii de catre acesta a functiei de director general.
Din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX, cel mai bine vandut model al constructorului american, au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS), menit sa impiedice intrarea avionului in picaj.
Noul sef al Boeing le-a spus angajatilor ca "este un moment crucial pentru companie" si ca "se va concentra in principal" pe revenirea aeronavelor 737 MAX pe cer.
"Vad maretia acestei companii, dar si oportunitatile pentru a deveni mai buni. Cu echipa noastra solida, sunt increzator in viitorul Boeing, inclusiv 737 MAX", a spus Calhoun.
In varsta de 62 de ani, Calhoun a fost in Board-ul Boeing din 2009. Anterior, el a lucrat la Blackstone si la General Electric. El l-a inlocuit pe Dennis Muilenburg, care a fost demis, luna trecuta, "pentru restabilirea increderii in companie", conform comunicatului Consiliului de Administratie.
Dennis Muilenburg va parasi compania cu 62 de milioane de dolari, reprezentand compensatii si prestatii de pensie, dar nu va primi indemnizatie de concediere.
Calhoun ar putea... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:47
Directorul general al Boeing, Dennis Muilenburg, a fost demis luni, pe fondul escaladarii crizei provocate de prabusirea a doua aeronave 737 MAX, care a obligat cel mai mare producator de avioane din lume sa opreasca productia celui mai bine vandut avion al sau, transmite Reuters.
Concedierea a avut loc in timp ce Boeing incearca sa amelioreze relatiile tensionate cu autoritatile de reglementare, care trebuie sa aprobe revenirea in serviciu a avioanelor 737, consemnate la sol la nivel mondial.
Presedintele consiliului de administratie, David Calhoun, va deveni director general si presedinte al grupului pe 13 ianuarie, a anuntat compania, adaugand ca schimbarea liderului este necesara pentru refacerea increderii.
Actiunile companiei, care au scazut cu peste 20% in ultimele noua luni, au crescut luni cu aproape 4%.
Decizia vine dupa o saptamana dramatica pentru Boeing, de la masura de a opri productia de avioane 737, criticile publice exprimate de Administratia Federala pentru Aviatie, retrogradarea ratingului si un esec stanjenitor al unui zbor test al unei noi capsule pentru astronauti, care nu a reusit sa ajunga pe orbita Statiei Spatiale Internationale.
O sursa apropiata Boeing a spus ca grupul avea nevoie sa faca o schimbare si sa recastige increderea, in timp ce traverseaza cea mai grava criza din istoria sa de peste 100 de ani.
737 MAX este consemnat la sol din luna martie, in urma prabusirii a doua avioane, in Indonezia si Etiopia, intr-un interval... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 22:08
Grupul aeronautic american Boeing Co a decis sa suspende din ianuarie productia celui mai bine vandut model, 737 MAX, din cauza repercursiunilor, transmit Reuters si BBC.
Dupa publicarea informatiei, actiunile rivalei Airbus au urcat cu 1,6%, in timp ce titlurile companiei franceze Safran, furnizor al Boeing, au scazut cu 2,1%.
Pentru Boeing este cea mai semnificativa oprire a liniei de asamblare din ultimii peste 20 de ani.
Incepand din luna martie a acestui an, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj.
Grupul aeronautic american spera ca avionul sau va reintra in serviciu pana la finalul acestui an dupa modificarile efectuate la sistemele software si in programele de pregatire a pilotilor, dar Administratia Federala pentru Aviatie (FAA) a anuntat ca nu va aproba reluarea zborurilor avioanelor 737 MAX inainte de 2020.
Boeing este unul dintre cei mai mari exportatori americani. Desi compania nu intentioneaza sa faca concedieri, suspendarea productiei va afecta probabil furnizorii si, intr-un sens mai larg, economia.
Luni, Boeing a anuntat ca va prioritiza livrarea celor 400 de avioane 737 MAX pe care le-a produs din martie in loc sa introduca mai multe aeronave in productie.
Din cauza problemelor cu 737 MAX,... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 10:32
Legatura dintre Boeing si China incepe sa fie privita cu ingrijoare de analistii din Statele Unite.
Prin dimensiunea sa, China ramane o piata tentanta pentru orice companie americana, dar expertii se tem de faptul ca partenerii asiatici nu fac decat sa devina mai puternici prin aceste colaborari.
Un articol din Washington Post scoate in evidenta vulnerabilitatile marilor companii americane care au acceptat sa coopereze in diverse domenii cu partenerii chinezi impusi de Beijing.
Costuri ascunse
Boeing a anuntat la mijlocul acestei saptamani incheierea unui contract de 38 de miliarde de dolari pentru livrarea de aeronave catre companiile aeriene din China, dublat de planul de a deschide o fabrica de asamblare in tara comunista.
Centrul de asamblare si finisaje pe care firma americana din domeniul aerospatial ar urma sa il deschida in China urmeaza sa reprezinte pilonul cooperarii intre Boeing si Comac, o corporatie locala impusa de oficialii de la Beijing.
Industria aeronautica din Statele Unite este un simbol al economiei acestei tari, asigurand o cota importanta din exporturile americane si intretinand un numar semnificativ de locuri de munca.
Cu toate acestea, in ultimele decenii, o multime de joburi au fost exportate de pe piata americana in China, ca urmare a avantajului reprezentat de forta de munca ieftina, dar si de atractia de a intari pozitia firmelor pe o piata in continua dezvoltare.
Din acest punct de vedere, atractia este sporita de... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 13:42
1Boeing va disponibiliza, in acest an, pana la 1.700 de ingineri in Statele Unite, pe langa 2.300 de mecanici, din cauza unei pauze in activitatile pentru constructia unor noi modele de aeronave.
O parte din posturile de ingineri vor fi restranse prin plecari naturale, a declarat Mike Delaney, vicepresedinte la Boeing Commercial Airplanes, potrivit Bloomberg.
Reducerea numarului de posturi este necesara intrucat grupul restrange programe precum cele pentru avioanele 747-8 si 787-9 Dreamliner. In plus, conducerea Boeing nu a aprobat planurile pentru modernizarea aeronavelor 777-X si 787-10, a explicat Delaney.
"Finalizarea activitatilor de dezvoltare a avioanelor 747-8, 787-9 si KC-46 Tanker va avea ce efect un necesar mai mic de ingineri. Inceperea modernizarii aeronavelor 777 si 787-10 Dreamliner ar fi permis evitarea concedierilor", a aratat oficialul companiei.
Alte reduceri de personal vor avea loc si in programele de aparare, in urma economiilor facute de Pentagon.
Producatorul de avioane intentioneaza insa sa faca angajari in alte sectoare de activitate, ca parte a planului de majorare cu 60% a productiei pana in 2014.
Boeing are circa 174.000 de angajati la nivel mondial, in care 86.000 in Seattle. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 11:40